Finance v partnerském nebo manželském životě. Jak to máte rozděleno?
Ahoj,chci se jen zeptat,jak mate rozdelene,vyresene finance v partnerskem vztahu a nebo manzelskem vztahu?Spolecny ucet nebo kazdy svuj?Ted jsem se sestehovala s pritelem a proto me to zajima.Nebo kdo co a kolik plati? Dekuji
Spočítala bych si fixní výdaje na byt a výdaje na jídlo. Jako pokud ti 10 dá jen na to jídlo (+ samozřejmě tvůj příspěvek na jidlo) a nic navíc ti z toho nezbude, tak má bydlení teda pěkně zadarmo.. minimálně by mel prispivat polovinu na energie, voda a elektřina nejsou zadarmo, a proč bys to měla za oba platit ty..., auto je tvoje nebo jeho, používáte ho oba? Pokud oba, tak jednou koupi benzin on, podruhé ty.. ať je to fer
Pěknej shit. Když je byt tvůj a máš se starat, tak ať platí půlku komerčního nájmu. To máme desítku za byt a desítku za žrádlo měsíčně 🙄
OK, byt je sice tvůj, ale on tam bydlí taky a tím pádem spotřebovává elektřinu, vodu a topení. Plus opotřebení vybavení. Takže bych nežádala po něm komerční nájem, ale polovinu nákladů na energie, fond oprav a něco navíc právě jako určité opotřebení. Výdaje na jídlo a drogerii bych spočítala a taky bych si ohlídala, aby byly cca napůl, nebo aby byly platby vyrovnané. Pokud on jezdí tvým autem, tak by měl přispívat minimálně na benzín.
@felis on se nastěhuje do jejího bytu, za bydlení nebude platit nic, ale dá jí peníze, aby mu měla z čeho nakoupit a navařit - to je fakt terno chlap 🤮 Jak píšeš, muž se má snažit, aby ženě s ním bylo dobře- tenhle ví leda jak se postarat, aby bylo dobře jemu.
@suzanna123 přesně tak 😃 krásně jsi to shrnula... mě jen udivuje a pokaždé jsem překvapená 😃 na co holky dokáží kyvnout ve vztahu. Pro me by tohle bylo no go.
Do materske jsme meli kazdy svuj ucet a jeden spolecny, kam jsme posilali oba stejnou castku. Od materske mame kazdy svuj ucet a spolecny jen k trvalym platbam. Ale oba podnikame, takze mam i jiny prijem nez materskou, na uspory mame pronajaty byt a bezne vydaje pokryvame podle toho, kdo zrovna nakupuje nebo vec vyrizuje. Penize proste bereme jako spolecne at jsou na jakemkoli uctu
Jeden účet a vše platíme společně nehrajeme na moje nebo tvoje
Takže spolu jen chodíte zatím ? Tak to chce sepsat platby za elektriku, vodu, topení, odpady, vše co se týká užívání bytu. Plus spočítat další náklady jako jídlo, praní, internet. A uvidíš. A každopádně nedělat služku takovýmu šoumenovi, takže vaření, tahání nákupu, uklid vše napůl. A dřív než dítě se důkladně bavit o budoucnosti, financích, bydlení, atd atd
Máme více účtů. Každý má svůj účel. Neřešíme, který je na koho psaný. Všechny finance jsou společné. Více a nimi disponují já, protože řeším více, co je třeba koupit, zaplatit, zda se povedlo něco ušetřit a tak podobně. Po těch letech spolu si říkám, že je skvělé, že kvůli financím se nehádáme.
Trvala bych na poměrné části platu z každého vašeho platu dle výše výdělku. Napíšu teď něco hnusného, ale je to čistý fakt - ty vše platíš a ještě ušetří na výdajích na prostitutky. Přestože tím parazitem je právě on.
Páni, hezky si to namaloval 😂
Chtěla bych min. polovinu nákladů na energie, inkaso, SVJ. Ano, byt je tvůj, takže pokud ho máš na hypo, asi je férové, aby hypo sis platila sama (po případném rozchodu ti byt nadále zůstane, jeho není...já asi kdybych byla na místě někoho, kdo se přistěhoval k partnerovi, který má vlastní byt ve svém vlastnictví, taky bych za něj nechtěla platit hypo - neberu pokud jde o manžele, ale pokud je to "jen" přítel a znáte se třeba relativně krátce...), ale energie, jídlo, drogerii, napůl a-nebo poměrná část dle skut. nákladů - např. pokud on je zvyklý si kupovat drahé bio potraviny a denně pivo, dražší víno, cigarety, já nevím, co, tak ať si to sponzoruje (kupuje) sám. Na společném vaření se nákupama podílejte.
@pampelina18 Ono je trochu rozdíl, pokud jde o manžele, co už mají rodinu, děti, pak je jasné společné jmění a "co je tvoje, je i moje", zde jde zřejmě o první sestěhování s přítelem, se kterým nebude nějak extra dlouho. Tam bych teda rozhodně na "co je tvoje, je i moje" nehrála". Teď je to přítel, za půl roku být nemusí...dokud nemám prstýnek na ruce, tak všechno hezky napůl, ty provozní výdaje.
@suzanna123 Měl by se podílet min. 50 % na spotřebě energie a do fondu oprav. Třeba pokud je ten byt na hypo, tak jako splátku hypo bych po něm fakt platit nechtěla, byt je její a její zůstane, i kdyby se třeba jednou rozešli.
Že se bude podílet na společném chodu domácnosti, beru jako samozřejmost, o které snad není třeba se bavit. Tohle je třeba si ujasnit pokud možno hned ze začátku, aby si chlapík nezvykl, že doma se o vše stará jen ženuška, od úklidu přes nákupy až po vaření a on je ten, co milostivě hodí měsíčně na stůl 10 litrů a tím je hotovo.
@kakba Naprostý souhlas. Pokud je byt její, vybavení, zařízení bytu bych kupovala já (a účtenky si schovávala!), kdyby něco do budoucna, příteli neříká "pane" v bytě nic krom oblečení a osobních věcí, při případném rozchodu odpadne tak handrkování o to, že přispěl do vybavení bytu tím a tím (blbé o tom tak uvažovat, ale rozvádí se 50 % manželství a oni jsou "jen" partneři a bez dětí, jak chápu)...co bych teda požadovala, tak podílení se na platbě energií, protože on tam teď taky bydlí, taky spotřebovává vodu, topí se i pro něj, vaří se i pro něj, svítí se i tam, kde pobývá on...takže jako žádné, že on se nastěhuje zadarmo k přítelkyni a bude jí jen přispívat na jídlo, náklady na bydlení nula. Kdyby byli v nájmu, předpokládám, že platí každý cca polovinu. MINIMÁLNĚ to inkaso tedy půl napůl. Pokud by nechtěl přispět ani na to, tak bych se s takovým vyčůránkem asi pěkně rychle rozloučila, bydlet si zadarmo a ještě si nechat posluhovat a vařit obědy, ne?
Hodím ještě jednu story (z opačného pohledu), kterou mi říkala kolegyně. Její kamarádka se takhle po letech rozešla s přítelem, bydlela u něj (byt si pořídil asi před vztahem, teď nevím, každopádně byl psaný na něj), domluvili se, že si výdaje na živobytí "spravedlivě" rozdělí - on kupoval vybavení do bytu, výdaje kolem auta a tak, ona kupovala většinu potravin, drogerii a platila různou kulturu, kina, koncerty, dovolené (ne zrovna levné)....ve finále, když se rozešli, tak přítel jí ukázal dlouhý nos, že ale sorry, tuhle pohovku a tuhle telku jsem kupoval JÁ ze svých peněz (a mám důkaz, účtenku a výpis z mého účtu), takže ona všechny svoje úspory za ty roky vrazila do zážitků a odešla ze vztahu s holou prdelí, zatímco jemu zůstal zařízenej a vybavenej byt (kterej roky užívali společně).
@ninive211 to je úplně fuk, jestli platí hypo, nájem, nebo jestlli má splaceno. On bydlí sám, platí normálně nájem a poplatky a pak se přestěhuje k přítelkyni a tohle má zadarmo, protože mu to poskytne ona? Jak je to v pořádku? A ještě oznámí, že problémy spojené s bytem jsou její záležitost - to je opravdu chlap do nepohody... Ještě kdyby měl míň peněz než ona, ale takhle 😒 Od svého partnera rozhodně očekávám, že bude velkorysý a že se moje životní úroveň soužitím s ním zvýší (i kdyby jen o to, že si náklady rozdělíme). A chlap, kterýmu tohle není blbý, si zaslouží leda tak nakopnout, ne si ho nastěhovat domů.
My máme každý svůj účet.
1. v měsíci každý vybere 600€ a máme to k dispozici na společnou útratu na měsíc ( jídlo, benzín, uhlí, ostatní věci). K dispozici si dáme do hrnečku vždy 300€na daný týden.
Když je nějaký nečekaný větší extra výdaj ( koupě skříně, placení opravy auta atp) platíme to zvlášť každý napůl. To co zbyde z těch 300€ na týden, to jde do kasičky 🙂
Jinak když si zapomenu vzít hotovost z hrnečku a platím kartou, doma si to pak z hrnečku zase vyberuv hotovosti.
Občas partner pozve na jídlo, pivko, občas já. To úplně neřešíme a máme to tak půl napůl. Stejně tak energie, pojištění, nájem, výbavu do bytu atp. To je bez bdebat.
Pokud by byl byt jen jednoho z nás, energie, jídlo atp bychom platili napůl. Co se týče vybavení bytu atp, tam je to o dohodě. Buď půl napůl s tím že si budu nárokovat něco z vybavení po rozchodu. Nebo bude platit vybavení jen majitel s tím že druhý nemá nárok na nic z toho.
@suzanna123 Však to není v pořádku, aby i provozní náklady spojené s bydlením (energie, fond oprav...) táhla jen ona, Tak by to mělo být podělené, neextistuje, že on bude mít náklady na bydlení 0, pokud se přestěhuje k ní. Ale pokud jde o splátku hypotéky (nevíme teda, zda jde o byt na hypotéku nebo zda ho tazatelka nezdědila a tedy toto řešit nemusí, takže jde spíš o teoretickou úvahu), zde bych teda jako být na jeho místě taky nechtěla platit na hypo na něco, co nikdy nebude moje. Byt je psaný na ni, zůstane jí, on k němu nemá žádná práva. Pokud by jí chtěl přispívat na vybavení bytu, pak má v případě rozchodu právo na finanční vyrovnání (buď finanční nebo že ty konkrétní věci, které by hradil plně on, by mu zůstaly). Jasně že bych neřešila každou lžičku a koupenou žárovku, ale třeba nová sedačka za 40 000, nebo nová kuchyňská linka za 200 000, větší opravy vybavení za tisíce...
Což jak chápu z výše uvedeného, on řešit nechce (třeba má taky nějaký svůj byt, který třeba bude pronajímat, nevím). Ale provozní věci související s každodenními náklady by spoluhradit měl, to 100% (to teda očividně taky nechce a to bych se velmi ohradila...spotřebovavá v bytě vodu? Spotřebovává teplo? Ano, tak ať se podílí na nákladech...)
@ninive211 znova, je úplně fuk, jak k bytu přišla, jestli platí nájem nebo jestli ho ještě splácí. Chlap, co se přistěhuje k partnerce, ubydou mu náklady (které mu ubydou i kdyby se podílel na energiích a podobně - leda by doteď bydlel u rodičů) a on si je spokojeně shrábne do kapsy s tím, že si milostivě bude platit jídlo - které já mu nakoupím... Tak možná někomu hodně nenáročnému takový chlap ke spokojenosti stačí, mně ne. Já bych očekávala, že dotyčný sám přijde s tím, kolik mi má dávat na bydlení, že si bude platit jídlo, je snad samozřejmost. Já se o svého partnera starám jak nejlíp umím a totéž očekávám od něho. Ne, že já mu budu nakupovat, vařit, prát atd. a ještě mu poskytovat bydlení, protože mi přece nebude přispívat na hypotéku.
@suzanna123 Znova, právě že to není fuk, náklady na bydlení nerovná se jen hypotéka. Píšu, že odpovídající podíl provozních nákladů má chlap platit. Tečka. Kdyby to byl nájemní byt, tak (min.) půlka nájmu + energie (fér by bylo v poměru k příjmům, jinak by podle mě měla přispívat čerstvá absolventka VŠ, co bere 20 000 čistého a jinak její partner, co má 15 let praxe a 50 000 čistého + veliké úspory).
Pokud je byt v OV, který patří (a bude patřit) jen jednomu z páru, nepřijde mi fér vyžadovat po druhém, který k bytu nemá žádné vlastnické právo, aby mi spolufinancoval hypotéku (tu bych musela platit tak jako tak, i kdybych tam bydlela sama, ne? Asi jsem si ji brala, protože na to mám...no a zakladatelka píše, že má příjem 20 000, s velkou pravděpodobností hypo na tom bytě ani nemá, protože by ji ani nedostala a jedná se tedy o nějaké dědictví...takže vlastně jen teoretická rovina v diskuzi)
Když to obrátím a byl by to chlap, který má vlastní byt a já jdu bydlet k němu, tak by mi teda nepřišlo fér, kdyby po mně chtěl, abych mu hradila náklady na JEHO hypotéku (aniž bych byla uvedená spolumajitel). Tak proč obráceně to po chlapovi požadovat??? Absolutně nechápu. Energie, fond oprav, běžné provozní náklady - bez debat.
@ninive211 protože nehradíš náklady na jeho hypotéku, ale platíš za to, že můžeš ten byt používat. Stejně jako když jsi v nájmu, tak ti může být fuk, jestli majitel ten byt vlastní nebo ho ještě splácí. A pokud má třeba byt od rodičů, tak ti jí ho asi taky nedávali s tím, aby se jí tam vyvalil frajer, co peníze ušetřené za nájem hodí na svůj spořicí účet a nazdar.
Není jedna správná cesta, jak fungovat v partnerství s financemi - tady je to vidět. Někdo automaticky dá peníze na společný účet, pro někoho je to nemyslitelné, ale nějaké společné hospodaření tam být musí. A nevím, jak to máš nastavené ty, ale jak píšu výš - já se starám o chlapa, aby mu bylo dobře, on se má starat, aby bylo dobře mně. Pokud díky mně a tomu, že já mám byt, ušetří peníze, rozhodně by neměl přemýšlet nad tím, jak ušetřit ještě víc, ale jak to vykompenzovat. Ale jak říkám, každý jsme jiný. Nicméně já bych určitě nikomu nedoporučila být ve vztahu s někým, kdo má takový přístup.
@ninive211 asi jak u toho ... My to máme od prvního dne vztahu, u manželů je to snad samozřejmé že budouit společný penize
@felis ano mas pravdu.Souhlasim stebou.Budu muset pritvrdit😊
Je rozdíl přispívat na nájem a na hypotéku. Při spolu-placení nájmu z toho ani jeden nebude nic mít. Při spolu-placení hypotéky splácím někomu hypotéku, čili on z toho bude něco mít. Já, pokud nejsem uvedena jako spoluvlastník, odejdu s holou řiťkou. To se přece nedá vůbec házet do jednoho pytle 🤷♀️
Záleží na fázi vztahu - jako čerství partneři jsme měli kasičku na společné výdaje, ale časem to přestalo fungovat, dneska by byl cash nesmysl. Další účet = společný jsme zřizovat nechtěli, tak jsme prostě platili jak co přišlo komu do cesty - já nákupy, objednávky na e-shopech, přítel hypotéku na svůj byt, dovolenou, auto. A zůstalo to dodnes. Před svatbou jsme se občas bavili o tom, že bych mohla přispět třeba na elektřinu a tak, po svatbě prostě přijal, že jsem jeho a marginálie neřešíme.
@suzanna123 Ale když jsi u někoho v nájmu, jak píše reeza, tak oba dva i s partnerem z toho bytu nic nemají. Zatímco když jde o majetek jednoho z partnerů, tak z toho má něco ten majitel, protože je zapsán jako vlastník a může s tím majetkem on sám nakládat dle uvážení.
Jako když bych chtěla bych jó majetnická, tak teda po tom druhém chtít třeba 1000 za "opotřebení", že používá moji kuchyňskou linku, můj záchod, moji vanu...nevím, osobně bylo by mi hanba tohle po partnerovi chtít nebo dokonce víc.

Autorko, poučení pro příště... ja vim, ze kdyz je člověk zamilovanej, tak to neresi, ale takové věci jste si měli říct dopředu, než nastanou. My to tak udělali a je jasno. Láska je jedna věc. Život pak druhá.
Takže on vydělává o více než polovinu vic a pošle Ti desítku? Asi bych teda chtěla 15000 🤷🏼♀️ můžeš dávat peníze stranou na opravy, zařízení, atd. Nebo mu navrhni, že ok, že deset, ale pět bude posílat na další účet, který bude sloužit pro strýčka příhodu a budete mít spolecne peníze, kdyby cokoliv anebo se z toho budou platit nedoplatky za energie, které budete spotřebovavat vy oba.
Nevim, mě přijde, že je trochu vyčůranej. Muj muz vydelava vic, a tak vic plati. Nějak mi prijde logické, že muž chce, aby se jeho žena měla dobře. Neznám ho a ani Tebe. Na druhou stranu: do teď jsi žila sama a deset navíc jsi neměla. Jenže teď jste dva a deset na půlku jakoze bydlení a jidlo je teda malo... teda on vlastne rekl, ze jen na jidlo a koupat se, prat pradlo, splachovat a svitit si bude kde? 😃 u sousedů nebo u rodicu? 😃
My jsme tři dospělí lidi a za jídlo a potreby pro domácnost dáme 16.000,- a to vařím na vic dni, lecos mame domácí, atd.
Jako vyzkoušej si to, vyhodit ho muzes vždycky. Podle mě je to začátek konce. Promiň, že jsem tak neromanticka a špatný prorok. Mě tam prostě něco nesedí.