icon

Hypotéka nebo půjčka. Vzali byste si v dnešní době?

15. srp 2025

Ahoj,
vzali by jste si v dnešní době hypotéku nebo půjčky-auto,zařízení a podobně?

Strana
z2
jaja01k
15. srp 2025

Hypotéku ano, jakoukoli jinou půjčku ne.

marketa1218
15. srp 2025

Hypotéku ano, ale jiné půjčky jako si třeba někdo půjčuje na dovolenou, to určitě ne.

krisstina93
15. srp 2025

Hypo jo, na auto by záleželo jak moc akutně ho potrebuju třeba k práci apod. Jinak na blbiny bych půjčky nebrala.

betelgeuzz
15. srp 2025

a proč zase anonymní diskuze?

mollyweasley
15. srp 2025

A v čem je tato doba jiná, než doba před 10 nebo 20 lety?

evaviki
15. srp 2025

ano, vzala. Ne na veci kratkodobe spotreby, ale na veci dlouhodobe spotreby klidne.

levandule_k
15. srp 2025
@mollyweasley

A v čem je tato doba jiná, než doba před 10 nebo 20 lety?

@mollyweasley Před 10 lety byly hypotéky o dost levnější než dnes a i na pořízení nemovitosti ti stačilo méně průměrných platů než dneska.

dandaa
15. srp 2025

Hypotéku na bydlení, investiční nemovitost klidně a půjčku jedině na auto ,ale snažila bych se ji splatit co nejdříve.

autor
15. srp 2025
@betelgeuzz

a proč zase anonymní diskuze?

@betelgeuzz no právě na takové hloupé dotazy,jaké tu pokládáš zrovna ty🫣🙈🙈.Pokuď vím,tak jsem položil jinou otázku🤔🤔

autor
15. srp 2025
@anonym_autor

@betelgeuzz no právě na takové hloupé dotazy,jaké tu pokládáš zrovna ty🫣🙈🙈.Pokuď vím,tak jsem položil jinou otázku🤔🤔

Jinač všem děkuji za odpověď👍

betelgeuzz
15. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a k čemu ti bude odpověď na tvou otázku? Proč se nerozepíšeš, zda třeba řešíš hypotéku, nebo nájem?

jana_zofie
16. srp 2025

Nerekla bych, ze jsou hypoteky vylozene drahe. Spis bych oproti letum minulym musela mnohem vic premyslet na jakou nemovitost, jakou cenu a v jake lokalite a mnohem vic srovnavat se svi zivotnimi plany a situaci.
Napr. pokud bych nechtela deti, do hypoteky bych dnes uz nesla. Jednak to nedava tolik smyslu vzhledem k najmu jako takovemu, vetsinou, ale hlavne bych nebyla vazana na byt/dum v pripade jakekoli zmeny - cestovani, prace, partner... Mit stale bydleni, kdyz mas deti, je fajn. Je tam stabilita, s detma se clovek vetsinou nestehuje na opacny konec sveta (jako ano, muze a znam takove, alr vetsinou proste ne) a taky jim obvykle planujes ten byt predat. Bez deti bych vic sla po nobych prilezitostech a tam je hypo koule u nohy a smysl by davala jen kdyby splatka byla fakt vyrazne levnejsi oproti najmu. A to dnes uz vetsinou neni.

martiina_k
16. srp 2025

Podle mě, pokud na to má člověk příjmy, tak proč ne? Buď na koupi nemovitosti, nebo na rekonstrukci, auto, třeba chce něco udělat na zahradě (bazén, soláry, terasu...), nebo dětem vybavit nový pokojík... proč si lidi berou půjčky je spousta. Samozřejmě brát si půjčku na dovolenou nebo vánoční dárky je blbost.

angulina22
16. srp 2025

@anonym_autor Hypotéku s partnerem máme, půjčky už nikdy. Taky jsem byla mladá a blbá a měla něco jako kreditku.. nikdy víc! Pokud by to nebylo na něco extrémně potřebného, ale fakt mě nenapadá, co by to mělo být. Na dovolenou, Vánoce ani omylem. Chápu, že si někdo půjčí třeba na větší rekonstrukci a nechce to řešit hypotékou, nebo má něco našetřeno na auto a potřebuje k tomu přidat, to ještě pochopím.

martulka88
16. srp 2025

@anonym_autor Vždy jsem byla zastánce jen hypotéky, popřípadě na koupi auta.
Jakákoliv půjčka na ostatní věci mi přijde zcela mimo mísu - a hlavně, co se týče dárků a dovolených. A ano, může se stát, že odejde lednice nebo pračka či sporák/varná deska. Na tyto případy by měl mít každý ušetřeno. Ale né každý je schopen ušetřit měsíčně peníze - hlavně ti, co mají nízké výdělky. Ale ti, co utrácí za alkohol/cigarety či různé číčoviny, tak u těch nákup na splátky zcela neuznávám.
A jinak - každý se může dostat do nesnází a spoléhat na to, že mám teď peníze a mohu s nimi rozhazovat na každou stranu a budu je mít i za několik měsíců/let? Nic není jistota a člověk by měl podle toho taky jednat a mít alespoň něco našetřené.

martiina_k
16. srp 2025
@martulka88

@anonym_autor Vždy jsem byla zastánce jen hypotéky, popřípadě na koupi auta.
Jakákoliv půjčka na ostatní věci mi přijde zcela mimo mísu - a hlavně, co se týče dárků a dovolených. A ano, může se stát, že odejde lednice nebo pračka či sporák/varná deska. Na tyto případy by měl mít každý ušetřeno. Ale né každý je schopen ušetřit měsíčně peníze - hlavně ti, co mají nízké výdělky. Ale ti, co utrácí za alkohol/cigarety či různé číčoviny, tak u těch nákup na splátky zcela neuznávám.
A jinak - každý se může dostat do nesnází a spoléhat na to, že mám teď peníze a mohu s nimi rozhazovat na každou stranu a budu je mít i za několik měsíců/let? Nic není jistota a člověk by měl podle toho taky jednat a mít alespoň něco našetřené.

@martulka88 ono ale když si lidé, co mají nízké příjmy, vezmou třeba tu ledničku na splátky, tak potom taky musí každý měsíc mít tu tisícovku na splátky. Takže to je jako kdyby předtím tu tisícovku na stranu dávali. Ale úplně chápu jak to je... dávají na stranu, přijde začátek školního roku, ta zásoba se ztenčí ☹ a pak na tu ledničku není ☹

martinka_33
16. srp 2025

Jsem ted ve fázi ze ani hypotéku, ani půjčku nechci. Bydlíme v najmu a je to hrozně nestabilní ale celkově je nestabilní doba a z najmu se nam bude snadneji balit raneček kdyz bude potřeba se přesunout. My si teda hypoteku ani vzit nemůžeme ale ted jsem ve fazi kdy mi to tolik nevadí.
Spotrebi pujcky jsem nechtela nikdy, na to se snažím vytvořit finanční rezervu, abych mela kde brát kdyby... (stěhování, oprava auta, nove auto, atd.)

lvl16
16. srp 2025

Hypoték máme několik, auto taky jedině na leasing 🙂. Jiné půjčky pro nás nemají smysl. Ale chápu, že když se někomu porouchá bojler a nemá na nový, tak si půjčí/vezme ho na splátky.

brunetka11
17. srp 2025

Pokud bychom potřebovali, pak ano, vzali bychom si hypotéku nebo úvěr.
Teď jsou podstatně příjemnější podmínky, než když jsme začínali s hypotékou přes 8 %.

me_druhe_ja
17. srp 2025

Hypotéku mám z roku 2013. To byly ceny nemovitostí úplně v jiném vesmíru. Udělala jsem v životě hodně blbosti, ale koupě bytu v té době byla ta nejlepší vec. 🙂 v roce 2028 mám splaceno. 🙂 v dnešní době bych na hypotéku asi nedosáhla. Rozhodně ne sama. Pokud ano, tak hypotéka je podle mě normální věc, málokdo má v hotovosti 5-15mil na byt/dům.
Auto na leasing taky máme, i když bychom ho mohli zaplatit naráz, ale nedává to smysl.
Jinak pokud někdo nemá rezervu pokazí se věc typu pračka, bojler, lednička atp tak naprosto chápu, že si to vezme na splátky, často mívají zaplatit na 3-4x bez navýšení. To mi přijde taky OK.
Ale brat si půjčky na dárky, dovolené a jiné nesmysly? To asi normální člověk nikdy neudělá

brunetka11
17. srp 2025
@me_druhe_ja

Hypotéku mám z roku 2013. To byly ceny nemovitostí úplně v jiném vesmíru. Udělala jsem v životě hodně blbosti, ale koupě bytu v té době byla ta nejlepší vec. 🙂 v roce 2028 mám splaceno. 🙂 v dnešní době bych na hypotéku asi nedosáhla. Rozhodně ne sama. Pokud ano, tak hypotéka je podle mě normální věc, málokdo má v hotovosti 5-15mil na byt/dům.
Auto na leasing taky máme, i když bychom ho mohli zaplatit naráz, ale nedává to smysl.
Jinak pokud někdo nemá rezervu pokazí se věc typu pračka, bojler, lednička atp tak naprosto chápu, že si to vezme na splátky, často mívají zaplatit na 3-4x bez navýšení. To mi přijde taky OK.
Ale brat si půjčky na dárky, dovolené a jiné nesmysly? To asi normální člověk nikdy neudělá

@me_druhe_ja Což jsi mi připomněla s těmi postupnými splátkami - dělám to podobně - větší věci nakupuji tímto způsobem - např. přes Alzu na 3-4 splátky. Nijak to nezatěžuje rozpočet a ještě navíc nechávám peníze na podobné akce na termínovaném účtu. Takže na tom ještě vyděláme.

brunetka11
17. srp 2025

P.S. když už jsme u těch podmínek - čerstvé zprávy z Polska https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-by...

barulina
17. srp 2025

@anonym_autor hypotéku jsem vzala před měsícem

pilzzee
19. srp 2025

@anonym_autor Jaka dnesni doba?? Hypoteky byly extremne drahe, pak cca stejne jak ted, pak extremne levne, pak drahe, ted uz se to blizi opet k 4% .... Btw vzit si pujcku s vyhodnym urokem na cokoliv je uplne vporadku, pokud tu hotovost mam a investuju ji nekam, kde mi uroky prebiji uroky z te pujcky 😉 My jsme takto treba koupili auto, i kdyz jsme mohli koupit za hotove. 70% cash, zbytek uver. Rozdil jsem poslala do akcii.

anonym_50beec
19. srp 2025

Nevzala bych si hypotéku na bydlení, vyhovuje mi, že nemusím zůstat na jednom místě a nejsem dlužníkem do konce života. Ale ano, platím cizím. Porad mě to vychází levněji

veroniquecz
19. srp 2025
@anonym_50beec

Nevzala bych si hypotéku na bydlení, vyhovuje mi, že nemusím zůstat na jednom místě a nejsem dlužníkem do konce života. Ale ano, platím cizím. Porad mě to vychází levněji

@anonym_50beec no to už taky přestává být pravda, že to vychází levněji, nájmy jsou už leckde dražší. Ale ano, svobodnější to je, ake také je to větší nejistota.

terulin
19. srp 2025

Já ano, hypotéku na bydlení, hypotéku na investiční byty... to všechno mi dává smysl. Nájem je super, když jsi mladý. Ale pak na stará kolena... to budu chtít být ve svém, i třeba malinkém, ale svém.

zebra664
19. srp 2025

Hypotéku mám a vzala bych si ji i dnes, bydlet člověk musí a raději budu splácet svoje než strkat peníze za nájem cizím. Taky bych si vzala půjčku na auto, kdyby byla potřeba. Nikdy bych si nebrala půjčku jen na nějaké rozhazování, jako na dárky nebo drahou dovču (řídím se tím, že utrácím jen to, co si můžu dovolit). Jinak bych o půjčce uvažovala jen v tom případě, že by mně vyšlo výhodněji své peníze někam šikovně investovat a půjčka by mě vyšla levněji.

ornelia
20. srp 2025

Já osobně bych do půjček klidně šla, ale vždycky jen na věci, které dávají dlouhodobý smysl, určitě ne na dovolenou nebo dárky. Ty si člověk musí umět ošetřit z běžného rozpočtu, jinak by se do toho zbytečně zamotal. Hypotéka je za mě v dnešní době v podstatě jediná reálná cesta, jak si pořídit bydlení, takže tam bych neváhala, pokud má člověk stabilní příjem a dobře promyšlený rozpočet.
My sami s manželem máme půjčku od Acemy na investiční dům a jde to zvládat, jen to chce být opravdu zodpovědný a mít trochu finanční přehled. Není to o tom, že člověk žije nad poměry, ale spíš o schopnosti si nastavit priority a vědět, že peníze, které si půjčí, mu v budoucnu něco přinesou. Takže za mě ano, ale jen když to má hlavu a patu.

studentmarek
30. zář 2025

Za mě hypo ano, dává smysl proti nájmu. Spotřebák jen když se bez toho neobejdeš a po poctivém srovnání. Mrkni na HyperFinance.cz, dá se tam rychle porovnat víc bank a člověk líp vidí, co unese.

Strana
z2