icon

Jak ušetřit s příjmem 34 tisíc korun měsíčně?

17. zář 2021

Ahoj zajímá mě jestli jsem na tom fakt tak špatně ze nedokážu nic ušetřit nebo by jste měly taky problém ... Jsme 5. Člena rodina - 2 dospělí, 9 let, 3 roky, 4 m. ( Plně kojeny) ,,,,. Naše příjmy jsou celkem cca 34 tis. Výdaje jsou cca 19 tis , a zbytek tedy 15 tis. Zůstává na jídlo, drogerii ( ale zas až tak velkou spotřebu nemáme) , popř. Oblečení , boty .... Přijde mi že žijeme skromně ale stejně se mi nedaří ušetřit ani korunu , 🙈

Strana
z6
ninive211
17. zář 2021

Rezervu udělá vratka na dani ch za manzelku, je to sice jen jednou rocne, ale je to 24 tis., takze pokud to muzete dat na tu rezervu bokem, tak dejte. My jsme z toho vzdy platili pojistky na auto, ktere chodily kveten/cerven + zbytek na dovolenou

leymea
17. zář 2021

Vubec se nedivim, ze nic neusetris, naopak Te obdivuju, ze s tim vyjdete. Nebud smutna, neni chyba v Tobe, ale z meho pohledu je nerealny z takoveho prijmu neco usetrit. Az nastoupis do prace a budes mit vyssi prijem tak to bude jine. 🙂

konidana
17. zář 2021

Tak s hypotekou to je vsecko jinak☺. Zavazek sice velky, ale myslim, ze vetsina lidi v podobne situaci jako vy, nema ani na tu hypoteku, takze maji stejne vydaje, ale misto hypoteky plati najem. Vy mate super, ze ste ve vlastnim.

autor
17. zář 2021

Holky všem vám moc děkuji , jste zlaté a jsem vážně moc vděčná že se to neotocilo k urážlivé diskuzi , jsem zde na MK už celých 9 let co je malá na světě a bylo mi blbé se ptát pod svým jménem proto ten Anonim . Pokud by se naskytla příležitost ráda na brigádu půjdu jen se mi úplně nechce od miminka , děti jsou prostě malé jen jednou a chvíli a být s nimi je pro mě duležiťejší než peníze , opravdu vám moc děkuji za ,, povzbuzení,, že nejsem neschopná 💙

katule1990
17. zář 2021

Příjem máte na pětičlennou rodinu opravdu malý, ale to už tu zaznělo. Abychom ti mohly konkrétněji poradit, kde ušetřit, tak bys musela podrobně napsat, jaké všechny výdaje máte. Z tohohle popisu jen víme, že příjem je nízký. Jinak jsou dvě základní možnosti:
1) Navýšit příjem:
- Nemůže si muž zkusit říct o vyšší plat? Vím, že to není jednoduché, ale z vlastné zkušenosti taky vím, že se to může vyplatit. Lína huba, holý neštěstí. Za zkoušku nic nedá. Může argumentovat odpracovanými roky, loajalitou, pracovními výsledky, rostoucí průměernou mzdou, rostoucími cenami (inflace).
- Nemůžeš si zkrátit a tím pádem navýšit rodičák s tím, že by ses i dřív vrátila do práce?
- Různé brigády, jak už tu zaznělo.
2) Snížit výdaje, např.:
- Oblečení na děti maminky často pošlou i jen za poštovné.
- Jídlo nakupovat v akci, vařit na víc dní.
- Látkové plenky pro miminko, později domácí příkrmy.
- Zrevidovat různé případné pojistky, platby za telefony, internet, televizi atd.

Možnost je taky nastavit si trvalý příkaz na nějaké spoření, když peníze na účtu nebudou, tak je neutratíte. Záleží ale samozřejmě, jestli pak vyjdete.

autor
17. zář 2021

@katule1990 říct si o výši plat už zkoušely a nakonec to vždy dopadlo jen v nějakých procentech a ve vyplate to nebylo ani znát , zvýšit rodičovskou nemůžu , protože zde nemáme jesle a ani školku která přijímá děti pod 3 roky už tak to mám jen na ty 3 roky , což není ani 9 tis. , Oblečení dědíme, kupuji jen boty nebo když se oblečení zničí a nic jiného nemám, na sebe nekupuji téměř vůbec je to tak jednou za půl roku útrata možná 500kc ,manžel chodí jen v monterkach ( ne že by musel , chce) , a oblečení se více méně kupuje jen pro dceru ta má 9 takže potřebuje chodit do školy oblečená slušně ( ale i tak nakupují v Pepco kde jsou ceny nízké) ,domácí příkrmy jsou samozřejmostí, jen ty látkovky asi nedám už tak nevím co je dno pradelniho koše , to se přiznám že na to jsem líná a raději pleny koupím než ušetřit možná 200 Kč protože voda a práci prostředek a El. Taky něco stojí , pojistky máme jen na dům a povinné na auto , telefony máme kredit za 200 i na 3 měsíce není kam volat, televize jen základní poplatek a internet platíme 250 Kč a ten mít musíme dcera potřebuje do školy , ono kromě těch plinek asi vážně není na čem ušetřit ,

andelka
17. zář 2021

Není no. A plinkama tě chápu, já jsem první dva látkovala, i třetího jsem chtěla,ale brzy jsem to vzdala. Radši jsem koupila za dobrou cenu plinky a od 18 měsíců už jich ani nebylo potřeba moc,od ani ne 2 let je nepoužíváme vůbec. Kojím,takže um taky nebylo třeba.
A prcka ti vezmou přesně ve 3? Počitej s tím,že možná bude potřeba rp ještě prodloužit, takže snížit. Já ho mám až do 3,5 protože v průběhu roku u nás v podstatě neberou a teď v září v 2,5 nebyl absolutně zralý. Ale u vás je to ještě daleko,než bude školka v dohledu.
Fakt z toho nevin nikoho, děláte co můžete. Pokud vážně není co snížit,tak to prostě bude teď takhle no. Není to nafurt. Aspoň něco ale zkuste dávat bokem. Nulová rezerva klidnému spaní moc nepřispívá.

autor
17. zář 2021

@andelka je květnový takže to budu muset ještě natáhnout o 2 měsíce a pak budu doufat že tam místo pro něho bude no , ,,, moc děkuji za odpovědi které jsi napsala i za pokec moc, to pro mě znamená 💙

levandule_k
17. zář 2021

Kdy naposledy si zkoušel říct o vyšší výplatu? Nemají v práci nějaké bonusy? (Některé firmy mají třeba příspěvky na nákup v lékárně.) Někdy přispívají i na něco i pojišťovny, ale je to třeba 500 Kč za rok. No já bych ty letáky, pokud je to v tvých silách zkusila. Sice je to málo ohodnocený, ale lepší 500 Kč než nic. Zase na druhou stranu, aby vás ten malý přivýdělek nestál přídavky. Manžel by mohl chodit o víkendech na fušky. Jo a klidně bych se koukala na nabídky práce jinde, třeba se objeví něco lépe placeného.
Pojistku na dům nerušit, ta je k hypotéce povinná.

Jinak, pojistka je výdaj, který člověk zruší, když je na tom finančně od výplaty k výplatě, ale pak přijde úraz, nemoc a člověk je na tom bídně.

andelka
17. zář 2021

Já mám lednového,tak mám rp 8 tis, aby mi to vyšlo,než půjde příští rok do školky. Tušila jsem,že teď ani v průběhu roku to nebude moc schůdné. Vím,jak je těžké tady sehnat zaměstnání,aby člověk uživil vícečlennou rodinu. Nás je v podstatě 6 ( ale jsme smíšená rodina, takže na ty 4 děti nejsou jen 2 rodiče, o to je to snazší. Ale i tak příjmu jako v jiných městech,nebo odvětvích nedosáhneme. Snažím se využívat co jde, stravenky, příspěvky pojišťovny ( na tábory, kroužky, cvičení, a třeba i čaje, krémy..), nízkonákladové výlety, levné dovolené ( stanovali jsme třeba s dvouletým synem)..Ale kdybychom neměli rezervu, vytvořenou hlavně v době,kdy jsme oba pracovali,tak by se mi nežilo zrovna klidně..

zelenaesmolda
17. zář 2021

@konidana
rezervy mam a nejsem horni polovina 🙂

petrasipkova1
17. zář 2021

Jako jste husti, my máme minimálně dvojnásobek a setrime horko těžko. Jsme čtyři, děti malé, dcera má teda hodně kroužku protože ji to baví, takze to leze do peněz, za jidlo Cca 15 tisíc. Teď jsem detem třeba objednavala boty a hned to bylo 7000 Kč. Dovolené milujeme, takze vlastně to co ušetříme procestujeme, taktéž výlety, taky to spolkne dost peněz. Jen pes stoji 2000 Kč. A pořad něco. Fakt smekám.

volodka162
18. zář 2021

Jak už psali ostatní, zkus si od teď psát výdaje a pak uvidíš kam to lítá a kde je luft. Třeba zjistíš, že blbej mobil (tarif?) sebere hodně. Já peru třeba jen v prací sodě a mýdle + místo aviváže tak ocet. Když vidím výhodnou drogerii, tak nakoupím trochu víc než pak někde shánět když nebude v akci. To samé jídlo...podle mne v jídle se dá nejvíc ušetřit = vařit. Nekupovat polotovary. No, já bych se tu rozepsala ale jestli tam ještě nejsi, zavítej k nám do skupiny "šetříme nejen v naší peněžence" a prolistuj si to tam. Je tam dost nápadů. Průběžně pak tam házíme nějaké nápady, triky co a kde a jak...teď spíš jedeme jak "zdělat" ovoce a zeleninu ze zahrádky, ale víceméně stačí napsat do vyhledávače něco co Tě zajímá a vyjede ti už spousta stejných otázek a odpovědí, které se tam donečkonečna v podstatě opakují. Ale teď základ = napiš si vše za co utrácíte a klidně to pak vyfoť a hoď do skupiny a uvidíš co Ti ostatní maminky řeknou. Jako vím, že před 5 lety je už taky něco jiného a taky, že další dvě děti navíc je určitě další výdaj...ale taky jsem byla na mateřský (8tisíc), manžel tak 20-25tisíc + jedno dítě a táhla jsem jídlo, dovolené, oblečení, plínky, benzín do auta, drogerii, léky, nějaké pojištění, mobil z mateřské a manželův plat šel částečně taky pryč do splátky bytu (6tisíc) + 7tisíc za bydlení (voda, topení, fond oprav) + další auto a ještě jsme ušetřili....a vzali si pak hypotéku na barák. Teď už teda splácíme hypotéku na barák, já začla vydělávat samosebou lépe než na mateřský, manžel trochu povýšil a dejchá se nám lépe, ale je mi jasné, že je něco jiného jedno dítě nebo tři. Tak klidně přijď do skupinky a pokusíme se poradit když to půjde.

levandulovy_caj
18. zář 2021

Zrovna jsem řešila to samé... Ten rodičák je strašný zásek do rozpočtu.

U nás je největší problém, že se každý měsíc něco platí. Tohle září jsem platila pojistku na barák za 4tis, technická 2tis, kroužky a vybavení do školy. Další měsíc mě čeká povinko plus se budou slavit narozeniny. Brzo jsou Vánoce, hned po tom zase další narozky. To je semtam plomba u zubaře, poplatky za komunal atd atd. Občas i ti auto chce servis. Člověk díky tomu nemá prostě šanci něco našetřit...

ninive211
18. zář 2021

@levandulovy_caj Paní už v jednom příspěvku psala, že telefon mají kredit a tak 200 na tři měsíce, že nic neprovolají, zde nevím, kde by mohla ještě víc ušetřit. Pojistky že mají jen na barák a povinné na auto. Docela se tam rozepsala o výdajích (že ani oblečení nové moc nekupují, jen dceři do školy, jinak dědí atd.), takže na výdajích podle mě opravdu není kde...jedině opravdu zvednout příjmovou stránku. No leda jídlo, tam jedině to může udělat obrovské rozdíly podle toho, co kupuješ, ale zase pokud člověk nechce kupovat jen nejlevnější gothaj a z masa vepřovou krkovici, ale i něco kvalitního, tak to stojí...a jídlo zdražuje čím dál víc. Jinak souhlasím s polotovary, občas je taky koupím (když jsou v akci, jinak ne) a ono to najednou naskáká dost...

konidana
19. zář 2021

@ninive211 naopak... levnejsi je kupovat zakladni suroviny a ty pak zdelat do mrte.... z jednoho kurete, bude maso na jidlo, vývar z kosti a jeste zbyde kůže a dalsi odrezky pomlit do rizota....

ninive211
19. zář 2021

@konidana Ja ale nepisu o kureti😉 Pisu o vepřové krkovici (jako levnější variante ke kvalitnejsi a libovější kýtě/panence) a o levném gothaji (jako alternativě k šunce s 96% masa) A teda jestli do rizota davate "kuze a odrezky", no tak teda dobrou chuť 😁 (uz chapu, proc jsem v detstvi nemela rada rizoto a sama delam rizoto radsi jen zeleninove, bez masa)

konidana
19. zář 2021

@ninive211 hele ja taky madsi uplne nemusim a kdyz, tak libove. Ale jis sekanou nebo karbanatky? Do toho se fakt da semlit cokoli a je to dobre, ba lepsi z různých namichanych zbytku, nez proste z masa. Mam srovnani, mama varila vetsinou libove a manzel zpracuje uplne vsechno. Na zpusob přípravy jsem si musela zvyknout, nebo jsem se mu vyhybala, ale vysledek je vyborny. A to ti pise zenska, ktera jinak vybira každou flaxu😉 a kdyz varim sama rizoto, tak taky bez masa nebo tak s kurecimi kousky🤣

lennus
19. zář 2021

Udělej si excel. tabulku, mně to pomohlo, abych měla přehled. My máme dvě děti a je pravda, že dost řeším jídlo, aby bylo kvalitní a výdaje máme jen za něj tak 10-12 tis., někdy i víc. Ale taky žijeme skromně, krom bot dětem kupuju oblečení většinou od kamarádek.

lennus
19. zář 2021

@ninive211 Já bych tedy radši koupila kvalitnější šunku a méně často než náhražky typu gothaj, jde přece o zdraví, na jídle se šidit nemá a i jednoduché jidla se dají vařit za rozumnou cenu.

orchidis
19. zář 2021

Já tě nechci strašit, ale z tohoto se nedá ani normálně vyžít. Ze srdce ti přeju, aby vás nepotkaly žádné potravinové alergie, nemoci, ani ploché nožičky. O tom, z čeho budete platit lyžáky a kroužky už radši ani nemluvím. Já rozpočet omezený nemám, přesto se snažím žít nějak rozumně, abychom byli brzy bez hypotéky, abychom dětem mohli spořit na studia, abychom mohli lyžovat a cestovat a nemuseli se ohlížet, jestli si v restauraci dáme steak nebo smažák, ale z tého částky bych teda rozhodně nevyšla ☹. Natož šetřit!

orchidis
19. zář 2021

A pokud to fakt máte takhle, tak jak píšou holky - základní suroviny a vše využít. Vývary, protože plně kojíš, atp. Pořád je levnější jíst kvalitně a pustit korunu za dobré maso, než pak nechávat tisíce v lékárně. Trvalej stres z nízkých příjmů a špatná strava se hrozně brzo "sečte" a projeví na zdraví. Dospělých i dětí.

marketa11112
19. zář 2021

@ninive211 tady v obchodech je levnější kyta, nez krkovice. 😉. Kazdopadne kazde maso ma sve zvlastnosti a nelze zpracovavat stejne. Odnesla by to chut pokrmu. Ale to jsme jinde.
A kure kupuji take cele, zpracujeme vše. Teď mam třeba v mrazáku kohoutky z naseho odchovu a ac se to někomu muze zdat nechutne, vnitrnosti zblazly slepice. Ty sezerou vse. Kanibalove. Brrrr.
Jinak gothaj nekupuji, ale někde jsem nedavno koukala na ceny a stal skoro stejne jako sunka. Docela me to prekvapilo.

marketa11112
19. zář 2021

Tak urcite je pravda, ze cim je ve strave mene polotovaru, tim lepe. Cim vice vyrobis doma, tím levnejsi, ale i zdravejsi pak jidlo bude. Pripadne ho za stejnou cenu bude vic. Jen to zabere cas. Ale ten teď mas, když jsi doma s detma. Ja sama jsem se ted rozhodla detem omezit ,,dobrutky,,. Se nějak rozjely. Nahradime je vetsim množstvím ovoce. Sice neusetrim, deti budou remcat, ale je to pro dobrou vec.

ai30
19. zář 2021

@marketa11112 Hele, chapes, ze ty slepice nepoznaji, z ceho to je, zejo.. Jako kdybych tobe naservirovala pecenou lidskou nohu, tak to taky zblajznes.

zuzineckah
19. zář 2021

@marketa11112 tak ono není Gothaj jako gothaj 🙂 Když si ho koupím u Sváčka, tak je to složením (i cenou) zcela jiný gothaj než ten hnus v supermarketu.

@ai30 😀 😀 😀...nevím, dle mého má člověk čich vyvinutý o něco víc než slepice. Asi to bude nějak souviset s mozkem 😂

ai30
19. zář 2021

@zuzineckah O rozdilne mozkove kapacite bych radeji nepolemizovala, to je tenky led 😂
Kazdopadne prikladam maly navod pro vsechny, kdo nechcou, aby jejich slepice byly kanibalky.
Krok 1. nekrmit je telesnymi ostatky vlastniho druhu

Snad je to takto srozumitelne. Kdyby ne, dejte vedet, natocim k tomu tutorial na youtube.

westie
19. zář 2021

Podle tvych odpovedi to vypada, ze to mas v hlave srovnane a vis, za co utracite a kolik. Pokud nejdou zvysit prijmy ani snizit vydaje a jste schopni ted dobre vyzit, pak se z toho nestresuj a az nastoupis do prace, bude to zase o neco lepsi. Urcite to neni o tom, ze bys byla neschopna!

levandule_k
20. zář 2021

Jestli jsem to dobře pochopila, tak máte hypotéku.

Zvážila bych schůzku s nějakým finančním poradcem. Příjmově na tom, nejste nijak extra super, ale možná by vám pomohlo ji refinacovat a natáhnout splatnost na, co nejdelší dobu. To by vám mohlo zlevnit splátku a umožnilo tvořit rezervy. (Nejsem si jistá, jestli projdete bonitně, ale různé banky, mají různé podmínky.)

Vysvětlím na příkladu, proč je dobré brát si hypotéku vždy na, co nejdelší dobu, i když příjmy jsou dostatečné na to, abyste ji zvládli zaplatit za méně let.

Př. Vezmu si hypotéku 3 mil Kč, úrok 2,59% 30 let, splátka 11 994 Kč, 4035 Kč investuji. (Výdaj je 16 029 Kč.)
30 let každý měsíc platím 11 994 Kč a 4035 Kč investuji někam, kde mám průměrný výnos 5%. Až po 30 letech jsem bez hypotéky, ale mám rezervu 3 358 164 Kč.

20 let splácím hypotéku s úrokem 2,59% ve výši 16029 Kč, po 20 letech jsem hypotéky. Začínám investovat 10 let investuji 16 029 Kč někam, kde mám průměrný výnos 5% po 10 letech mám 2 489 020 Kč.

Výsledek 30 let posílám stejnou částku pryč z účtu, ale v prvním případě si tvořím, průběžnou rezervu, do které můžou šáhnout a ve výsledku mám více. Menší splátka mě v případě poklesu příjmů méně zatěžuje.

Jedná se příklad, takže úrok se bude během času měnit. Někdo má nyní 1,89%, někdo 3,09%. Do výdajů nejsou započítány poplatky za správu úvěru, pojištění, vklad na katastr, odhad nemovitosti. (U investic se jedná o model, výnos může být nižší i vyšší, záleží na ekonomickém vývoji a ten nikdo negarantuje, ani nedokáže předpovědět. Složené úroční - úroční se úroky z úroků dokáží v dlouhodobém horizontu udělat hezké číslo u investic.)

drep
20. zář 2021

@levandule_k to už je trochu off topic, ale zajímalo by mě, kde mám “zaručenou návratnost” 5%. Jsem odborník na jiné věci a naprosto pokorně přiznávám, že investování nerozumím ani za mák, ale máme docela velkou rezervu, která nám leží na pseudospořícím účtu a neumímr s ní udělat nic kloudnějšího. Investiční poradce nabízí každá banka, ale nevím, jak poznám, že mi chce pomoct a nikoliv sbalit provizi? Zuby bych si taky nenechala opravovat někým neprověřeným a tedy i naše poctivě vydřené peníze nesvěřím do rukou jen tak někoho.

Strana
z6