Jak ušetřit s příjmem 34 tisíc korun měsíčně?
Ahoj zajímá mě jestli jsem na tom fakt tak špatně ze nedokážu nic ušetřit nebo by jste měly taky problém ... Jsme 5. Člena rodina - 2 dospělí, 9 let, 3 roky, 4 m. ( Plně kojeny) ,,,,. Naše příjmy jsou celkem cca 34 tis. Výdaje jsou cca 19 tis , a zbytek tedy 15 tis. Zůstává na jídlo, drogerii ( ale zas až tak velkou spotřebu nemáme) , popř. Oblečení , boty .... Přijde mi že žijeme skromně ale stejně se mi nedaří ušetřit ani korunu , 🙈
Jakoukoli radu ti tu kdo napsal, tak jsi odmítla, chlap nebude dojíždět kvůli pár korunám, ty nebudeš dělat nic navíc kvůli pár korunám... To je pak těžké. Navíc jsi začala být útočná první - ve smyslu, že po RD půjdeš do práce, a nebudeš si válet šunky, jsi napsala dost ostře... Což já jsem rozhodně netvrdila, že máš v plánu, jen že třeba pak bude ta situace lepší.
@ai30 Nejde jen o ty letáky, zpětně si to vše přečti, vše, co jí tu holky radily je špatně, nic nejde, nic z toho udělat nechce... Tak co vlastně chce zakladatelka slyšet?
@levandulovy_caj Zakladatelka diskuze nepsala konkrétní informace, jak fungují, takže tam teď není co predikovat.
Když bylo potřeba, abych se uskromnila během rodičáku já, slevila jsem z původních nákladů na péči o sebe. Což se mi extra nevyplatilo a prostě jsem se v 1,5 roce vrátila do práce. Nejsem typ na živoření.
A tím se nechci nikoho dotknout.
Někdo se prostě umí uskromnit na doraz, já už ne. Užila jsem si toho pár let po škole a stačilo ,-)
Vsechny prispevky jsem necetla, ale xkrat se tu opakuje 12-15tisic za jidlo a ze to neni zadny vyskakovani, ale zaklad. Ty vado co vsechno kupujete? 😳
My jsme 2 dospely a 1 dite a mesicne je to max 7500. A to je v tom jeste zradlo pro 2 kocky a bydlime ve stredoceskym kraji, takze nic levnyho.
Nebo 2000 mesicne za obleceni? To uz by se mi za pul roku asi nikam neveslo 😄 my dame tak max tisicovku teda...
Vydaje si pisu uz asi 7 let. Mam tabulku v excelu, jsem trochu magor 😄
@krtikkrtovaty nebylo to myšleno útočně , prostě se tak vyjadřují , po RD prostě není jiná varianta než jít do práce , a jinak těch ,,rad,, neproběhlo tolik jen se opakovaly ty samé a prostě blbnout s letakama s dětma v mrazu v dešti v parnu nebo při nemoci děti prostě nejde a za ohodnocení nula nula prd , nebo vám vážně přijde že 500 / měsíc je paráda ? Manžel pracuje na 3 směny a dělá co jen může a vzhledem k jeho 3 směnám nemůžu ani já dělat třeba někde úklid protože se opravdu nebudou ohlížet na to až já budu moct navíc v našem okolí opravdu nic není / manžel by třeba něco jiného našel ale měnit práci kde viděla o trochu víc a stejně to nechá za benzín má smysl ? Já bych si ráda navýšila své vzdela ale bohužel byla jsem lajdak a na nic víc vědomosti a ani známky ze základky nemám , to jsem byla hloupá bohužel teď už nic , ..... Navíc jsem se jen ptala jak by to měly ostatní ne PORAĎTE MI , o žádnou radu jsem se ani neprosila 🙈
@levandulovy_caj hele, já ti nějak vadim? Poslední dobou mám pocit, že jo. Pokud ano, nic s tím neudělám, když nevím, čím jsem se tě kdy dotkla. Ale aspoň prosím neprekrucuj moje slova. Nepsala jsem nic o super výplatě. Psala jsem, že lidi s podobným příjmem bude dost, že to není nejnižší mzda. Pokud narazíš na moje slova, aspoň reprodukuj přesně.
A co je tedy v tech 19tis, co každý měsíc platíte?
@78marcela hypotéka, El, plyn, pojistky ( jen povinné) plenky, internet, dcera obědy ve škole, voda, jídlo pro psy ( a ty opravdu pryč nedám máme 2 jeden je už dědoušek Jsou to prostě členové rodiny ) Tohle jsou takové ty pravidelné a pak tu jsou takové ty jednou za rok popelnice 5x poplatek za psa 2x očkování psy 2x , daň za barák no a to si rozkládáme postupně
@78marcela jen jsem psala, že kdyby si neodepisoval tři děti z daní, tak ta výplata prostě slabá je.... Chlap v produktivním věku prostě má šanci na lepší peníze.
To sis vzala zbytečně osobně.
Odpověď druhého člověka "cobykdyby" pro tebe nemůže mít žádnou vypovídající hodnotu. Nikdo nechodí v tvých botach. Je jen na tobě, jak se k vašemu rozpočtu postavíš a jestli usetris nebo ne 🙂 Podle mě by se ušetřit dalo. Pokud budeš chtít.
Autorko, my platíme cca 21tis za hypotéku, plyn, el., auto, net, pojištění a jeden paušál...
naše příjmy jsou cca 44tis, ale s tím, že ještě dáváme obrovské výdaje za benzín cca min 4tisíce, protože naší Sárinku vozíme do Brna do speciální školy.
Plus ted ještě přibyl další výdaj za školku pro Teu a opět obědy Sárince do školy.
Na první pohled se zdá, že bych dokázala ušetřit, ale třeba toto září jsem byla s autem na technické a plus se platila pojistka na barák a to mě spolklo 3/4rodičáku...
Jak jsem tu už psala, každý měsíc je nějaká platba navíc - narozky, oslavy, povinko, vánoce, plus barák i auto chce občas nějakou investici...
Dost jednoduše se může stát, že když si neuhlídám platby a někde něco "rozfrcám" tak se můžu dostat do pěkné prd....
Takže hlídám platby, mám rozpočet na benzín a dokonce i plenky a antiko, aby se mi nestalo, že týden před výplatou nemám třeba na benzín do školy...
Muž, ač zaměstnanec, tak je lépe placen v letní sezoně, takže si v zimě platově dost pohorší. Snaží se to vykrýt brigádou, kterou bude mít na podzim.
Plus doufám, že před vánocemi bude i nějaká menší premie a z jara dostaneme vratku z daní.
To jen, kdyby si chtěla nějakou osobní zkušenost🙂
@swan42 kupujeme normální věci. Mám tři kluky, manžel si kupuje jídlo do Práce, v podstatě denně vařím oběd, muž má bezlepkovou dietu,takže hodně dáme za maso, přílohy, zeleninu,ovoce, mléčné výrobky atd. Každý týden máme velký nákup za 2 tis, a ještě se dokupuje během týdne, občas se jídlo objedná, občas koupím něco ve specializovaném obchodě, bio, farmářské..ale to teď už moc ne. Kolik přesně utratime nevím, nakupujeme oba, nepíšu si to. Ale odhad je minimálně 12 tis.
@levandulovy_caj ty jsi psala konkrétně toto: "Narážela jsem na to, že tu ostatní píšou, jak je to pomalu super výplata..."
A to jsi narážela na mě, proto si beru osobně, když někdo překrucuje moje slova.
@78marcela ano, narážela jsem i na tebe, ale hlavně na koment od katule...
@levandulovy_caj ano, protože ta se mnou souhlasila.
Ono mít 25k čistého není možná úplne vývar, ale prostě to není nejnižší. Sefuju 17 lidem a provozní zaměstnanci mají podle tabulek 12-15k čistého, kvalifikované středoškolačky 17-18k.
Já jako vysokoškolačka, učitelka s 18 lety praxe, jsem ještě před dvěma lety měla 23k čistého. Bez dětí tedy.
Proto mi to nepřijde nejlepší, ani nejhorší. Medián za loňský rok je 29k hrubého.
@78marcela já jako vysokoškolák v soukromém strojírenském sektoru jsem měla 24 tis... Můj muž s výučním listen nosí přes třicet...
Pořád si stojím za tím, že chlap si může vydělat mnohem víc...
@78marcela Když jsem v roce 2017 nastoupila do práce po mateřské mela jsem jako technik ve stavebnictví 17tisic hrubého....dělala jsem pol.rozpocty, smlouvy, nabídky, příprava fakt.tabulek, pod sebou 10lidi. Jsem z chudého kraje...a i tak jsem byla ráda že tu práci mám, že nemusím jít do 3smenneho provozu když mám 3leteho kluka. Postupně se situace do dnešního dne zlepšila...holt makám a taky jsem si něco vyrvala. Stejně se nedostanu na plat co mají holky v Lidlu ale stále argument že mě nikdo nebuzeruje (zákazníci) a nemám směny je silnější. A jsou na tím stále jinde hůře. Kamarádka dělá ve fabrice kde se dělají kvalitní ponožky, punčochy, svetry, i roušky....domu si nese 11 až 13tisic čistého. Jiná práce tu prostě není. Žijeme v zapadakove. Tak to prostě je a ty ženský maj chlapi co přinesou 20 domu.....a maj tři děti. Davaj to taky.... Diky mateřské a tady v MK jsem zjistila že se dá hodně věcí oželet. Stačí aby autorka si vše za 2mesice sepsala, uvedla do sem a může se poradit. Je to blbe ale zivit třeba 2 psy není sranda. Stačí mi 2morcara a lítají stovky. Pokud je paní nekrmi nejlevnějším suchým zrcadlem, jsou to tisíce měsíčně....a můžeme pokračovat. Tady někdo namitne že to jsou miláčci ja to chápu.. ale když nezbude malem ani rezerva na pračku, nedejbože na jídlo, osobně (jo jsem hnusná....) bych přemýšlela je dát prostě pryč. Ale jestli to nejde, musí se počítat s vydaji ale....jak to napsat. Tohle byla jejich volba. Když si koupím auto za 2mil, musím očekávat že pneu nebude za tisíc korun. Když si pořídím barak za 7mil, musím počítat s dalšími vydajemi jako hypotéka....a mít to naplánované zda to rodina finančně dá nebo ne. Teď Teda Max držet kasu, ušetřit co se da a přečkat.....než si paní najde práci. A bude lépe. Pokud bude stale blbe jako příklad který jsem na začátku uvedla, tak je třeba řešit zkrouhnutim peněz kam tect nemusí...
@volodka162 tak rozhodně bych nedala psy pryč jen proto abych měla našetřené peníze kdyby NÁHODOU klekla např. Pračka , to udělá fakt jen zrůda a raději bych prala v ruce 🤷, dědouška měl manžel ještě než jsme se poznaly a druhého jsme si pořídily když jsme měly jen dceru ,a opět připomínám nepřišla jsem si stěžovat přišla jsem se jen zeptat zda by jiní ušetřili nic víc
No a jak bys tedy řešila tu rozbitou pračku? Brýle pro dceru, aby viděla na tabuli? Nebo když se něco pokazí na domě? Veterinu pro psy? Neříkám, že je máš dát pryč 😃 K čemu je ti informace, jestli by jiní hypoteticky ušetřili nebo ne? Když ve vaší situaci nejsou? Za sebe můžu říct, že absolutně nechápu, jak někdo může žít bez rezervy, obzvlášť při příjmech, kdy pomalu každá pětistovka je problém a zásek do rozpočtu. Jak už bylo napsáno, hodně lidí si novou pračku koupí normálně z výplaty a řešit to nemusí. Já osobně bych udělala na tvém místě vše pro to, abych rezervu měla.
ZRUDA budu když bych chtěla topit koťata nebo bych mela privazat psa v lese.....a to bych v životě neudělala, tak prosím o trochu mírnější slova! Ale chápu že v tomto směru bude mít každý svůj názor, ale ne tak hrubá slova... Dekuji
@volodka162
@blue108 souhlasím. Zvířata si úmyslně nepořizuju, protože vím, že už bych se o ně nedokázala postarat podle jejich potřeb. Až budou děti větší a o práci v domácnosti se budeme dělit, tak pak třeba jo.
Když si je pořídím, tak musím vědět, že se o ně postarám. Buď finančně, nebo časově. Z mého hlediska je problém čas, z hlediska autorky peníze.
Vážně nevím, jak bez rezervy budeš řešit třeba opravu auta za desitku, nebo např.dětem rovnátka, rozbitou ledničku v létě...a většinou je to tak, že se podělá všechno naráz.
Jako jo, můžeš si vzít úvěr, ale z čeho pak splácet, že. Cesta do exekučního pekla.
Takže to zkus pořádně promyslet. Jídlo pro vás vměstnat do 8tis měsíčně, a tisícovku nebo dvě si ukládat každý měsíc do rezervy.
@volodka162 Podle mě je to naprosto výstižné , neříkám pokud člověk např. Vážně nemá ani na chleba nebo ze zdravotních důvodu si psa nechat nemuže ,to je jiná ale prostě jen tak abych si mohla šetřit tak to fakt ne , . Pro toho psa jsou paničci to nejdůležitější co má a raději bych se zbavila některých lidí než psů ( což není útok na nikoho je to jen obrazně řečeno) ale zvířata mám raději než cizí lidi je to prostě věrný kámoš a klidně se s ním podělím o svou porci ( také obrazně řečeno)
@levandulovy_caj Nepsala jsem nikde, jak je to super výplata. Napsala jsem, že je to pro rodinu s dětmi a ženou na rodičáku sice málo, ale že v některých částech ČR je 25 tis. čistýho nadprůměr. Tak to prostě je, ať se ti to líbí nebo ne. Obecný výkřik o tom, že chlap může vydělávat víc je o ničem, když nic nevíme o situaci na trhu práce v místě bydliště zakladatelky, nevíme jaký má chlap zkušenosti, schopnosti, dovednosti atd. Od nás je to do nejbližšího většího města (30 tis. obyvatel) 45 minut autem (busem a vlakem o dost dýl) a člověk si rozmyslí, jestli denně přijde o minimálně 1,5 hodiny času na cestě + cena dopravy a čas který nemůžu být s rodinou kvůli pár tisícovkám.
@anonym Odpověď na otázku, zda bysme dokázali ušetřit, je ti k ničemu, když máme každá úplně jiné náklady - např. na bydlení se náklady diametrálně liší. Zároveň je těžké radit, kde ušetřit, když nevíme podrobný soupis výdajů, které máte. Chápu, že nechceš roznášet letáky za 500 Kč měsíčně a že se nechceš zbavit psů, ale ušetřit jde podle mě téměř vždycky. Chce to přemýšlet o všem, co kupuju. Např.: jak krmím psy? Není na trhu levnější krmivo při stejné nebo vyšší kvalitě? Co krmení BARF (syrovým masem)? U krmiv se vůbec nedá rozhodovat tak, že vyšší cena = vyšší kvalita. Co nakupuju za jídlo a jaká jídla vařím? Nedá se vařit občas levnější (ale ne nekvalitní) jídla? Atd.
Ještě koukám, že těch 15tis máš v podstatě jen na jídlo. Z toho je miminko plně kojené, takže čtyři lidi..no hele, já bych to fakt stáhla. Za osm se čtyři lidi nají, skromněji, ale nají. Zvlášť když má možná školák jídlo ve škole?
Do desíti tisíc se musíš vejít i s benzínem. A zbývá ti 5 tis na spoření.
Ty jo, já si teda nemyslím, že u chlapa je málo měsíční výplata 25tisic.. U nás na Karvinsku, chlapi ve velké fabrice mají 20-23 tisíc měsíčně. A to je ještě dost, takoví co už dělají x let... Nástupní plat a první rok v práci mají 19-20 tis a můžou být rádi. Můj manžel dělá v jedné nejmenované firmě, dělá na smeny, 8h,každý rok mu přidávají, ale začínal na 20 tis v čistém, teď po 3 letech má 27 tisíc v čistém a nevím mě to nepřijde málo teda a manželovi už vůbec ne.... Nadre se neskutečně,ale pití zadarmo v práci, obědy za 10kc,5min autem do práce, skvělý kolektiv... Tím chci jen říct, že my jsme spokojení, hlavně manžel. Jako k té jeho výplatě jsem teď měla rodicak měsíčně jen 1800kc a to bylo málo... Hodně málo... Ale dalo se to.. Teď mám ještě k. Rodicaku už práci na zkrácený úvazek a ještě dohodu, tak si budu v říjnu připadat jak boháč 🤣🙈
Nás je o 1 víc a jen těch tvých 15000,- padne u nás na jídlo a to nic extra nekupuji. Takže ušetřit asi u tebe moc nejde. To máš sem tam oblečení,boty, nějaké platby nebo věci do školy atd. Pracuji v obchodě a vše se pořád zdražuje.
Dočítám diskuzi. 500,- za letáky? To jsem měla 16 let zpátky za roznos Kaufland letáků. Za ty mix to byla 10 let zpátky 1000,-. Ale ta piplačka. Jeden večer to dovezou a ty to během 2-3 dnů kompletuješ, protože máš třeba 4 různé. Ne v každém vchodě ti otevřou, kde jsou kaslíky vevnitř. O psech za plotem RD ani nemluvím. Já se ti vůbec nedivím, že do toho nechceš jít.
Ale nemáš v okolí nějakou personální agenturu třeba nebo existuje online agentura Tymbe. Ono i kdybys šla jen 1-2x do měsíce někam, tak to pomůže. A ty jsi od dětí odpočineš. Já přes agenturu chodím. Mám možnost výběru z nabízených směn různých časů, později se dá domluvit i přímo s vedoucí prodejny nebo skladu. Můžeš chodit 1x měsíčně nebo i denně. Člověk má svobodu. A druhý den mám zdaněné peníze na účtu.

@levandulovy_caj jo, je to bída.