Jaký nástupní plat pro matky po rodičovské dovolené?
Po delší rodičovské řeším nyní pracovní nabídky. Malý průzkum, s jakou mzdou byste se maminky v dnešní realitě spokojily? Pro představu, mám VŠ, deset let praxe v účetnictví, do kterého ale po tak dlouhé době nemůžu naskočit v plném výkonu.Dekuji
@veronicka89 Učitelka s volnými večery? To tak 😀
@rebe tak pokud uci od 8 do 2 ma do 4 cas si veci udelat ne ?🙂
@hanuu Tak někde je to víc, někde míň a někde třeba vůbec. Já mám v práci zase jiný kalendáře a termíny se prostě musí plnit, přes to nejede vlak. Je to nevýhoda, ale na druhou stranu si zase mohu přizpůsobit pracovní dobu a když potřebuju, jsem na HO. Za mě je to větší benefit než pár tisíc navíc, ozblášt když má člověk malé děti 🙂
Ono je blbost tady míchat mzdu a plat pro srovnání, plat máš holt podle tabulky, ať je to kdekoli, někde to navýší osobním ohodnocením, ale jinak tabulka je tabulka dle praxe. Kamarádka učitelka má sice prázdniny, ale o víkendu v roce dělá přípravy. Něco jiného je učit jazyky, výchovy... a něco jiného fyziku.
@veronicka89 tak tolik volna ucitel opravdu nema, respektive ne ten, ktery tu praci derla opravdu poctive
Já spokojená s platem jsem. Mám zkrácený úvazek na 4 směny / týden, dělám v obchodě a mám bez pár stovek 30 hrubého takže na to že mám jen výuční list a jsem prodavačka spokojená jsem. Samozřejmě kdybych byla s dcerou sama a měla bych sama platit nájem ve městě tak mi to stačit nejspíš nebude. Ale v dané situaci spokojená jsem.
@veronicka89 rekla bych, ze netusis, soude dle komentu ze od 14 do 16 ma cas si vse dodelat, co vse toto povolani obnasi
@veronicka89 jaké věci si ma čas dodělat? To je někde dané, že má učitel praci na 2 hodiny, tak mu to pěkně vyjde?
No, když jsem si hledala práci, tak jsem neřešila, s čím bych se "spokojila", ale co jsem schopna nabídnout já - tzn. aktuální znalost legislativy, má flexibilita, úvazek. Kdybych našla práci v místě bydliště, byla bych skromnější, než když jsem se rozhlížela i po Praze.
@sowelo26 tak pokud to obnasi vice a pracuje od 8 do 2 a jeste vice ( do 16 dle komentaru nestaci ....
Tak to pracuje kolik h denne ? 14 hodin denne ?
Za 30.000 mesicne ???
Tak mi prosim reknete kolik h denne pracuje ucitel ?🙂
@hanuu ne neni to dane , ale za dejme tomu tech 30 akceptovatelne ...vic h uz je pro ma almuzna...
@veronicka89 casto vic nez 8 hodin denne, pochybuji, ze to nektery z nich presne pocita, protoze to neni tak, ze sednes a jedes, az mas hotovo.... To bys casto neudelala nic jineho... Pripravy, projekty, opravy, pomucky, komunikace s rodici, webinare a dalsi skoleni casto po praci, to je jen velmi zjednoduseny vycet... Neni je jedna priprava, vectride mas ruzne deti, tem se je treba prizpusobit, takze treba priprava na jednu hodinu v peti ruznych podobach atd... Nejhur jsou na tom ti, co maji kombinace. Treba prvostupnar +anglina, nebo ucitel+speckar, metodik, vychovny poradce, koordinator...
@veronicka89 almuzna, a co s tim udelas, kdyz plat je tabulkovy? Nic...
@veronicka89 Večery volno? Víkendy volno? Možná jako tělocvikář 😀 Pokud chci mít hodiny kvalitní, tak na tom doma makám. Jsem jazykář, každá skupna je jiná a potřebuje jiný přístup. Písemky se taky neopraví samy. Ty kecy o volnu fakt miluju.
@g_m jak pisu vyse , zasvette me prosim do presnych pracovnich hodin denne jako ucitel ?
@veronicka89 nikdo to presne nepocita... Kazdy den je to jinak v zavislosti na tom, co delas, viz muj koment
@veronicka89 takhle prace neni o tom ze si odpichnes a konec...
@sowelo26 dobre, tak ale musis mit nejak zorganizovany den, i pokud se pak potrebujes venovat vlastnim detem, ne? Taky u nas nemame prace od-do, a presto bych dokazala popsat, jak cca vypada nas pracovni den.
@sowelo26 nikdo to presne nepocita ?
To snad ne, ne ...takze treba je to 40kc na hodinu ...ale nevadi, to nikdo nepocita...
Liberecký kraj 30-35 tisic hrubého. U větších firem možná kolem 40.tisic.
@veronicka89 ne, osobne neznam zadneho ucitele, ktery si pocita cas nad svou pracovni dobu, mysleno neprimou cinnost, zaplaceno to stejne nedostane a udelat se to ale musi,jelukoz bez toho kolem by to byla jen z pola odvedena prace a nefungovalo by to, jak by melo...
@glitterglue vsak jsem to vyse vycet veci psala, ale nalinkovat to predem presne nejde, kazdy den je jiny v zavislosti na mnoha okolnostech, proto to ani nelze presne spocitat
@kakba Hm, tak to polovina státních úředníků s min. maturitou mà plat nebo ani nedosahuje platů švadleny...
já mám teda víc i se zkrácenÿm 7h uvazkem (do průměrné mzdy je to pořád daleko, ale aspoň oproti praci účetní na mé pozici minimum stresu a práci si netahám dom, ale některé holky na registru, na přepážce...
@hanuu Před závěrkama někdy se to honí i po večerech, někdy o víkendu (výjimečně, není to pravidlo), ale termíny se neptají a když ti klient dva dny před termínem donese kupu papírů...kolegyně bývaly v práci do večera pravidelně aspoň 1 den v měsíci. Ale je to fakt pozice od pozici a záleží na mnoha faktorech.
Jinak k věci - nevím, jak dlouho jsi byla na rodičáku, jestli jsi při RD dělala účetnictví, vzdělávala se, jak moc máš v malíku aktuální znění zákonů (jasně že každá firma by měla mít systém vzdělávání a pravidelných školení, v této oblasti je to nutnost), v jaké oblasti bydlíš (opravdu jiné požadavky na výši mzdy budou v Praze a jiné v Mostě, Orlové, Bruntále...a to jako fakt výrazně- on už je rozdíl i jen Praha/Brno na stejné pozici, přitom životní náklady v Brně výrazně rostou a blíží se pražským). Za mě třeba já kdybych hledala v Brně na HPP, chtěla bych aspoň těch 40 minimálně, ale nevím, jak moc je to reálně pro ženskou po mateřský, s potenciálem "každou chvíli nemocný dítě a OČR". Výhodou je, že práce účetní větsinou jde dělat aspoň částečně z domu.
Děkuji všem za postřehy. Ano, závisí na regionu i druhu firmy. U nas nabizi samostatne ucetni cca 30-40tis., ale někde i méně. Jak jsem psala, na RD jsem se věnovala dětem a ne soukromé praxi😀 účetnictví jsem uz ani dělat nechtěla. Před MD (2014) jsem končila na 32 hrubeho, nyni mi malá firma nabízí zkrácený úvazek za 26 hrubeho pri HPP. To jen pro představu, s čím se taky musí žít 😀 ale zkrácený úvazek je zatim priorita a uvidi se dál.PS: Moravskoslezský kraj😩😩😩
Jinak jsem kdysi dávno pracovala i v Praze a Středočeském kraji, takovou mzdu jsem mela po VŠ před 20 lety, právě proto si teď připadám jak Alenka v říši divů. Bohužel kvůli dětem nemůžu dojizdet někam dál do většího města a ani nechci.
A těch 26 hrubého je za jak moc zkrácený úvazek? U nás je 26 v hrubém běžný při běžném úvazku napříč odvětvími. Kdybych nehonila peníze, šla bych na zkrácený úvazek na hned.

Fakt záleží na regionu. Jsem z Karlovarska a 30.000Kč mi přijde slušný plat (i s VŠ a praxí). V Praze alespoň 45.000Kč. Držím pěsti.