Je možné v naší situaci získat a utáhnout hypotéku?
Zdravím holky,
vím, že modrý koník není žádná poradna finanční ani lékařská ani nic podobného, ale je Vás tu spoustu s osobními zkušenostmi, a to je někdy cennější než titul. Proto bych se ráda zeptala, poradila, postěžovala.. Však to znáte.
S přítelem čekáme miminko, momentálně 7 měsíc těhotenství. Já už od 11/2015 nepracuji, ale jsem vedená na úřadu práce s podporou kolem 6000,- Kč (pouze do dubna) potom mám nárok na mateřskou, která poplyne od června, měla by být cca 10 000,- Kč a pak samozřejmě rodičák. Přítelův plat je něco kolem 17 000,- Kč. Uvažujeme, že bychom rádi opustili byt 1+1 a našli si nějaký domeček k rekonstrukci.. tak do 1 400 000 a dejme tomu za 600 000 ho opravili, našetřeno nemáme nic, přítel momentálně splácí ještě půjčku na garáž.
Myslíte, že je možné v naší situaci vůbec hypotéku získat a je možné ji utáhnout? Zajímá mě také, zda má vliv na získání hypotéky výše mateřské, než kdybychom žádali až ve chvíli, kdy budu pobírat rodičovskou, která je o dost menší.
Ptám se spíš na Vaše zkušenosti, chápu, že vše je velmi velmi individuální a záleží na spoustě dalších faktorů.
Děkuji za jakoukoli reakci.. 🙂 a hezký den.
Zdravím,my teď žádáme o hypotéku, manžel má ale plat o deset tisíc víc... Spíš než to, jestli by jste ji dostali, bych pooremyslela nad otázkou, zda je možné nějaký starší baráček koupit a za 600 tic ho opravit... Dále pokud je přítel či manžel zaměstnán, má vše přiznané? Pokud je živnostník, pausaly, dokkada se daňové přiznání, pokud by mu vyšlo blbě ( to spočítají v bance), u některých bank je možné doložit výpis z účtu, tam ale pak půjčí do 50%ltv budoucí hodnoty zastavovaneho objektu, kterým budete ručit... Je to trošku složitější, spíš zkuste se už po něčem poohlédnout.. Přátelé treba získali za "pár korun" barák v exekuci, jak říkám, my teď budeme rekonstruovat a nedovedu si představit koupit nějaký barák např za 700-900tis a na opravu dat jenom 600tis. Většinou se objeví další nákladnější problémy...
@nita1984 hele nito, nevim co mate zac, ale nam vsechny odhady platila/vybavovala primo banka a my nic neplatili.
@myjusiatko Tak já si třeba taky veškeré odhady zařizovala a platila sama.
@myjusiatko může být, ale není to pravidlem... je dobré se na to připravit, že to tak třeba nebude...
Jsme na tom tedy příjmově jinde, ale aktuálně jsme v mezifázi, kdy jsme prodali byt a jsme dočasně v nájmu. Koupili jsme pozemek (za vlastní) a na stavbu domu bereme hypotéku, dále na veškeré poplatky okolo (projekt, vyjadřovačky, poplatky) máme ještě cca 100 tisíc našetřených. Splátka bude cca 30 % manželova příjmu. Já aktuálně na RD, ale vracím se na částečný úvazek do práce (při žádání hypotéky k tomu přihlíží) a s výhledem, že s platem to u mě nebude horší, než před odchodem na MD/RD. Nikdy bych ale nešla do takové hypotéky, kdy by hypotéku + energie nepokryl ten nižší plat (což je můj).
Původně jsme o RD neuvažovali (před 5 lety bychom nedosáhli), ale úroky šli dolů, fixovat budeme na maximum, co to půjde. Dnes splátka na hypo na RD a poplatky okolo RD dělá stejně, co jsme platili hypo na byt + poplatky (a to je hypo na dům skoro 2x vyšší, než byla na byt).
@xpila
@nita1984 fjuuu, no koukam... Ta realitka sa nam fakt dost vyplatila. Cena bytu bola 2950000, na tolko sme si brali hypoteku a jedine, co sme platili naviac, bolo overenie podpisov na czechpointe a dva kolky na vklad na kataster (asi 2000). Tečka. Všetko nam vybavila realitka a nimi odporuceny finančny poradca.
@myjusiatko my jsme taky nic navíc neplatili. provizi RK platili prodávající a všechny odhady byly v režii banky (máme hypotéku u ČS). i všechny smlouvy byly předem připravené ze stran banky, realitky a finančního poradce. my jsme jen nechali vše zkouknout kamarádovi právníkovi, který udělal pár úprav v náš prospěch (ve vztahu k prodávajícím, banka si žádné připomínky zakomponovat do svého smluvního vzoru nenechala). ale celkově jsme měli zajištěný veškerý servis, postarali jsme se jen o to, abychom správně a včas poslali peníze a všechno řádně podepsali. zápis do katastru, potvrzení o zaplacení daně z nabytí nemovitosti (platili prodávající) opět pro nás zadarmo zařídila realitní kancelář.
Tak reálně Vám půjčí, si myslím, ale reálně si myslím, že nebudete schopni to utáhnout. Máme hypo na barák cca 1,6 mil, splátka kolem 8tis, rekonstrukce tak z poloviny(ta základní levnější stránka), energie měsíčně další min 4 tisíce, plus pojistky na barák, životko manžela(skoro 2tis měsíčně,.)..a jste na dobrých 14tis, i kdyby méně, tak kde jsou provozní náklady, které u baráku jsou vesměs nekonečné plus šetření pro případ, kort s mimčem. Nemluvím teď o dodělávkách, ale tu se něco porouchá, něco se musí opravit, atd. Plus nevím, zda byt v podnájmu, kde jste, je na stejném místě jako např. RD, který by jste kupovali a tím pádem např. dojíždění je dalších x tisíc navíc. Já jsem teď také na mateřské, ale manžel vše pokryje bezpečně sám, i když má velmi nebezpečné zaměstnání, kdy se může stát cokoliv, ale na opravy a postupné dodělávky je. Ale osobně mi přijde lepší (výhodnější) v tomto případě jít do bytu. Tam opravy jako střecha, fasáda,... v řádech statisíců není. Rekonstrukci, pokud je přítel šikovný, tak zvládne většinu sám a za pakatel a bydlet se bude také fajn a časem to bude vaše, ale kupovat a rekonstruovat dům s takovým příjmem a miminkem za humny mi přijde trochu hardcore ☹
Ahoj, nečítala som celú diskusiu, ale pridám svoju skúsenosť - tiež sme kupovali starší domek (ca tak 80- 90 rokov), zhodou okolností tiež za 1 400 000 s tým, že si ho svojpomocne opravíme.
Brali sme hypotéku, plus stavebko a mali sme bokom odložený milión (predali sme byt) na opravy.
Domek videl znalec, plus známy - stavař a kúpu nám odobril, že je v dobrom stave. Tak sme kúpili. Rekonštruujeme necelý rok, milión je už dávno v čudu a ešte zďaleka nemáme hotovo. Záleží samozrejme na konkrétnom dome, ale 600 000 na opravy nie je zas tak veľa, počítala by som, že tie výdaje budú skákať fakt neuveriteľne. My sme rekonštruovali úplne všetko - podlahy, strecha, rozvody, stropy, odpady, nový kotol, nové topení, v podstate z toho nakoniec ostali len holé zdi - a to sa na začiatku zdalo, že len vymeníme elektriku, zbúrame a vyzdíme pár priečok, spravíme si novú kúpeľňu a kuchyň a máme hotovo. Hahaha.
Staré baráky sú krásne a ja by som ten náš nemenila za nič na svete, ale jak do toho človek kopne, tak sa objaví milión problémov. Opravujeme fakt svojpomocne, za minimálne náklady, ale i tak mám z toho hlavu v pejru a celkom sa bojím, ako to utiahneme, až pojdem na materskú.
Takže i na to bacha.
@myjusiatko za nas poradce zaplatil i ty kolky a overeni podpisu zaplatil napul on a napul realitak. Odhady banka. Pokdu clovek kupuje mimo realitku, tak chapu, ze tam ty naklady jsou. S realitkou (kupujeme ted treti nemovitost se treti realitkou) se tam obcas objevi to, co popisujes ty, maximalne advokatni uschovna, pokud nechce clovek vyuzit tu, ktera je k dispozici v ramci pravniho servisu realitky.
A ted se ma dan z nemovitosti prenest na kupujiciho, takze to bude take prima, nez se to zabehne v cenach nemovitosti.
K zakladatelce, predschvalit si muzes nechat uver i bez nemovitosti. Dobry financni poradne je k nezaplaceni. Doslova. Ale najit dobreho je fakt orisek a mame zkusenost i s blbkou, kvuli jejiz neznalosti jsme prisli o nemovitost, o kteru jsme meli zajem.
S vasimi prijmy bzch koupila byt, dala ho do kupy a prodala se ziskem a vydelal si tak alespon na deposit tech 15%. Jinak pojdete nad urokem a to jeste za predpokladu, ze hypo dostanete.
Ja byt vami, tak do toho urcite nejdu. S ditetem, ktere jeste nechodí do skoly se to da v 1+1 zvladnout...a pokud si muzete dovolit platit hypo a poplatky...coz bude mininamelne o 5tisic vic nez ted, tak si ty penize setrete. Plus vam snad neco z vyplaty zbyva, kdyz budete zivit jeste dite...a pred nastupem ditete do skoly budete mit nasetreno pul milionu...možná i vic, kdyz budes mit tou dobou uz i praci a hned budete v jine pozici. Ale asi bych zvolila nejaky byt. Ve starem domu s reko utopite podle me mnohem vic.
K těm nákladům na realitku a poplatky bance. Ono je hezké si říct, že to platil třeba prodávající, ale tyto částky jsou stejně zohlednene v kupní ceně. U nás byl rezervační poplatek bytu už uhrazenim části jeho hodnoty, takže jsme vlastně nikomu nic navíc neplatili, ale reálně byly ty náklady a režie zohlednene v kupní ceně.
S miminkem na cestě a pak s malým prckem bych počkala. My stavěli a náklady se i u novostavby vyšvihly tak o třetinu oproti předpokladu. U starého baráčku je to loterie. Sousedi vedle nás začali rekonstruovat na začátku roku 2015 malý domek a jejich představa byla, že v červnu bydlí. No, přestěhovali se teď o svátcích a ještě zdaleka nemají hotovo. A to jsou bezdětní.
Mně přijde škoda, abyste ten čas s miminkem vráželi do rekonstrukce. Ten zápřah už bude i tak velký. Raději se přesuňte třeba do 2+1 nebo 3+1 a šetřete si.
@olga_ ano, to je pak další věc. Zaprah na zdraví a na vztah.
Můj muž má například náročnou práci jak psychicky, tak často i fyzicky a já bych prostě nedopustila, aby měl po hodinách v práci těžce makat jeste doma. To samé, on by nenechal mě, jako ženu, dělat těžké stavarske práce. Jo, něco si doma opravit a věnovat tomu pár dní je v pohodě, ale rekonstrukce nebo stavba domů svépomocí, to už je o zdraví. A každý si musí zhodnotit, jakou pro něj má cenu.
@kacca11 Asi tak, nehledě na to, že ten čas by mohl partner strávit se ženou a prckem. To mi přijde jako důležitější, než se teď pouštět do dobrodružství s vidinou toho, že si tam dítě bude pobíhat na zahradě atd. Já tu motivaci chápu, ale než se k tomu snu člověk dopracuje, můžou mu fakt zbýt jen oči pro pláč. Nikdo dopředu neví, jak bude miminko náročné.
@kacca11 to je presne ono...ted je to zohledneno v cene, ale ted se bude pravni zodpovednost za placeni dane prenaset na kupujici }pokud nedojde k jine dohode] a uz vidim, jak prodejci najednou jsou z cenou dolu. Porad budou argumetovat, ze tenhle soused za to a to dostal o 200 000 vic, ale uz vynecha, ze odvadel dan, kteru tento clovek odvadet nemusi.
Ale to je jedno, ve vysledku stejne nejvetsi naklady u domu k rekonstrukci jsou v te rekonstrukci. Tam se nejakych 200 000 uz absolutne ztrati.
@kacca11 manžel rekonstruuje svépomocí, ale to proto, že to sám chtěl, sám si chtěl dokázat, jak to zvládne a tak. Samozřejmě zedníka na podlahy a tak má, střechaře........ A i tak nás to stojí víc než dost.
moc si nemyslím, že by se tím dalo nějak hodně ušetřit. Navíc nebýt zedníka a ostatních, trvalo by to o kus dýl, když k tomu ještě chodí do práce.
Myslim ze neutahnete. My mame oba plat neco.malo pres 20 tis. Hypoteka 1280000 plus rekonstrukce bytu. A pri rodicaku konecna,kdyvychom.nemeli nasetreno tak to nedane. Nicmene mamebjedny alimenty, a hodbevdporime
My máme hypotéku od mBank na 15let a jsme spokojení. Splátky máme klesající, úrok taky hodně nízký a všechno nám to zařizovala jen kancelář Allrisk. Dotyčnému pánovi jsme za jeho skvěle odvedenou práci dali pár krabiček cigaret 😉
Jo jinak trgedie jen pri rodicaku, jinak siyslim zijeme hezky, neodpirame si
My to mame takto: na dum jsme si pujcovali myslim 700tis, hypo meli na 15let, mesicne 5000. Prijem pocitali tenkrat manzeliv neco pres 20tis. Ja byla ve zkusebce. Dum stal 180000. Část jsme platli z prodeje predchoziho, cast od rodičů. Hypo byla spis na rekonstrukci. A i tak jsme si k hypo vždycky pujcili od rodicu trebs 100tis a splaceli mesicne jesze třeba 5tis jim. Ja driv prijem nekdy 18tis a nekdy az 25. Bokem jsme nic nemeli, vse slo do domu. Pak jsem mela skoro celý tehu pn a slo to i tak
, byla hodne vysoka. Md s.mela pres 20 tis. Takze v pohode, splatili jsme rodičům, co slo. Vloni nám skončil 3l fix, chtěli jsme refinancovat s navysenim, tak nakonec 1mil na 15let mesicce i s pojistkou na manzela 7tis. Ja chodim pri rd na cast uvazku, takze dam hypo a dalsi splatlu rodicum treba 5000 -10000. Jako takhle to jde. Ale s prijmem manžela 17tis a jen na md nrbo rd si to nedokáží predstavit. A to mame jistotu ze v pripade nouze maj rodiče rezervu velkou. Jinak dum ma hodnotu velkou. Ale treba uplne první zadosz o hypo byla u český spor a katastrofa. Odhadkyne kaca a nevyslo to. Tak nakonec kb. Ale ta nam zase nevyšla vstříc po tech 3 letech. Tak nakonec Máme csob. Dale taky beru hypo lepsi nez platit najem. Ale málokdo si dokaze v reálu predstavit rekonstrukcí starsiho domu. My letos finisujrme (krom fasády a zateplení - to az pristi rok) a mame toho vsichni dost. A s dítětem to je pecka, vazne
@kimibiancaa - po mé zkušenosti - než koupit dům za 1 400 000 a počítat s půlmilionovou opravou, tak raději počkám a poohlídnu se po domku v lepším stavu, případně, pokud máte třeba možnost pozemku od rodičů, promyslet stavbu menšího domku.
My opravujeme starý dům, do oprav jsme dali dost, ale pořád je to starý barák.
S vašimi příjmy těžko říct, jestli vám někdo půjčí. Je třeba myslet i na zadní kolečka, přítel může onemocnět, ty podruhé otěhotnět...
Nebylo by lepší prozatím vyměnit váš byt za větší a po skončení mateřské jej prodat a poohlídnout se po domku...
@kimibiancaa Ahoj,za me je to teda velky risk. Jak radily nektere holky,ze muzete rucit nemovitosti od nekoho s rodiny-do toho ja bych nikdy nesla. Neco se stane a ne ze vy budete mit problemy,ale jeste dostanete do problemu sve blizke.My kupovali byt za 1.1 mil,splatka 3300,super urok.Ale stejne jsme pres 200 meli svych,kolem 200 mame v rezerve a to uz ted budeme muset pocitat,to budeme mit prijem cca 24 tis-mimi na ceste.Protoze hyposka je sice nizka,ale kdyz zapocitame zalohy,fond oprav,auta,pojistky a pod.,tak zbyde nejakych 10 tis.na vse,a to podle me neni zadna slava.Nehlede na to,ze mame byt rekonstruovany a vsechny spotrebice temer nove.A jak uz bylo napsano vys,stary dum vzdy sezere vic penez nez cekas. Takze ja byvh se zkusila poohlidnout po najmu 2+1 treba za 7-8. Kdyz uz nic,aspon si zkusite,jake je to davat vic za bydleni a mit k tomu mimi☺
S nakladykolem domu,to je druha kapitola. U novostavby-pokud tomu rozumite a jste u kazdeho ytongu,tak muzete klidne spat 5 a vice let, i u novostaveb se objevuji velke dodelky,pokud to nekdo odflakl. U starsich domu je neco porad-plot,strecha,korel,topeni,okna,podlahy,voda,elektrika.neco opravime a druhe se objevi. Mame po rodicich 30let stary dum a jen pro me oko vyzdoba pred vchodem stoji 2x rocne 1000Kc a to je jen hlina a kytky..Ted mesto rozhodlo zridit kanalizaci. Nas to stalo 10tisic,ale souseda 50tisic,musi mit cerpadlo a nikoho nezajima,ze to jsou dva duchodci..atd atd atd:((((
Dovolím si pár poznámek. Obecně bych zjišťovala info o hypo už dřív, i když ještě nemáte nic vyhlídlého. My máme velmi dobrou zkušenost se společností Gepard, mají nabídky snad od všech bank a stavebních spořitelen a vyberou tu nejlepší. Ale možná to bylo hodně o štěstí na konkrétní hypoteční makléřku, nevím. Podobnou situaci jsme taky řešili před pár lety a do hypo šli. Z dnešního pohledu to byla chyba, opravovali jsme starý byt, pak jsme ho nemohli prodat atd. atd. Kdybychom šli do nájmu, ušetřili bychom. Jenže to dopředu nikdy nevíš. Na druhou stranu, teď jsou supr úrokové sazby. Mě osobně se hodně líbila třeba nabídka Air bank. Nicméně, připrav se na to, že to bude tvrdé. S miminkem, rekonstrukcí a Damoklovým mečem(hypotékou) nad hlavou. Po pravdě řečeno, bude to ještě tvrdší, než si myslíš. Mluvím z vlastní zkušenosti. Pokud je přítel šikovný a pracovitý, je to supr - jenže bude pořád na stavbě a ne s Tebou a s miminkem. A není to záležitost týdnů, ale měsíců, ba roků. Proto se hlavně zeptej sama sebe - stojí Vám to za to?
Jo, a pamatuji si, že naše makléřka říkala, že tu mateřskou, resp. rodičák počítá každá banka jinak - některá jen ty cca 3 tisíce, jiná reálně - podle výpisu z účtu. Takže zkoušet. Chce to fakt dobrého poradce, zkušeného, ne takového, co mu jde jen o ty provize.

@kimibiancaa víceméně tu už všechno napsaly holky, jenom k tomu podnájmu - nemůže se srovnávat cena nájmu a cena hypotéky (pokud teda těch vašich 5000 není jen holý nájem). Splátka na hypotéku je jen část výdajů - protože i pak se platí všechny poplatky okolo + přibydou další, které v nájmu člověk neřeší (opravy, pojistky, poplatky atd.).
Takže náklady na bydlení jsou pak někde jinde, taky se musí počítat, že část jde "taky do vzduchu" na úrocích poplatcích bank, realitka... v začátku to jsou desetitisíce.
Tím nechci od hypotéky zrazovat, jen to není tak jednoduché, jak se všeobecně říká "platím si co je moje".