icon

Mám nebo nemám šetřit rezervu na miminko?

adelkaaa
13. dub 2016

Rádi bychom s manželem začali pracovat na miminku, ale teď jsme si koupili nové auto ( nutné), a tím pádem jsme bez peněz. Je rozumnější počkat pár měsíců, něco našetřit a pak začít? Nebo začít a nešetřit? Jaká je Vaše zkušenost? Trochu se bojíme, že to také hned nepůjde a proto bychom neradi čekali dlouho... děkuji za vaše zkušenosti

Strana
z7
snehurka86
14. dub 2016

@78marcela jj já taky něco málo nakoupila at maleje nemá vše obnošený,ale zase třeba v pepcu, kiku za pár káček 🙂 něco novýho jsme i dostali 🙂

katerinavackova
14. dub 2016

Pocitaji prijem za posledni dva roky a co se odvedl na socialnim a pensijnim. Pri nemocenske neodvadis naopak jsi jakoby zatez pro stat... A snizi ti to materskou. Pokud nastoupis tak jak je urcene (2mesice pred porodem ci 3) tak samozrejme vse plna hodnota.

katerinavackova
14. dub 2016

Hlavne prvni 2 mesice nemocenske(ci uz jen 1) vyplaci zamestnavatel pak to jde pres stat...

yelowangel
14. dub 2016

@lucyp13
@g_m
@adelkaaa Takže holky s tou prací je to takto. Zaměstnavatel nemůže nikoho nutit jít na rizikový. Prostě musí najít takovou práci která není riziková pro nastávající maminku. Pokud tu práci nenajde je ta ženská doma s plným platem do nástupu na mateřskou. Vím to z osobní zkušenosti, měla jsem to taky tak. Otěhotněla jsem v říjnu, oznámila jim to na začátku ledna, pomalu jsem dostala seřváno jestli jsem jako normální že jsem si mohla ublížit ( zástupce vedoucího v Penny, všichni dělají všechno takže tahání krabic a bedýnek jsem se nevyhnula - ovšem jenom těch lehkých což zas nemusel nikdo vědět že jsem se vždycky zdejchla když šlo o něco těžšího magor fakt nejsem) a okamžitě mě bylo navrhnuto jít na rizikový. Nechtěla jsem protože už tak jsme byli s přítelem rádi že vyjdem a ještě do toho nákupy pro mimčo...tak mě nechali doma až do začátku dubna, pak jsem jim podepsala papír že se budu v práci 8 hodin nudit a houpat nohama, občas obejdu prodejnu jestli je všude čisto, sem tam vemu do ruky hadr s vodou nebo koště a tím moje práce končí, a prostě jsem se do práce vrátila na 2 měsíce. Ale nikdo mě nic nekrátil, bylo mě oznámeno že jelikož nemají pro mě práci musí mě "vydržovat". A tím se dostávám k bodu 2. U nás bylo neplánovaný i když chtěný takže našetřeno nic, s platama blbý a stejně jsme to zvládli. Největší problém jsme viděli v kočárku a postýlce protože to jsou neskutečný pálky a pro nás tenkrát 2000 znamenali jídlo a granule pro psa na celý měsíc. Kočárek jsem na štěstí podědila po tetě (mám 4letou sestřenici) a postýlku jsem si dohodla půjčit na charitě - koupila se jenom nová matrace a až malej odroste tak se zase vrátí, umyla se, spravili se dvě tyčky co vypadávali (přítel je na štěstí moc šikovnej) a je jak nová. Takže za mě je fajn mít něco dopředu kdyby náhodou ale pokud se stane dá se to vždycky nějak zkoulovat.

martiniquest
14. dub 2016

@katerinavackova Jen tě trochu opravím, na MD nastupuješ 6-8 týdnů před porodem.

katerinavackova
14. dub 2016

Takze 2 mesice cca 😊 ja uz si to nepamatuju

kacca11
14. dub 2016

Ja bych urcite napred nasetrila. Pokud vas extremne netlaci cas, tak bych proste napred odkladala penize do rezervy. Mate hypoteku, to je velky zavazek, takze ja bych se snazila nasetrit minimalne na pul roku splatek, poplatku a skromneho ziti, kdybyste prisli o oba prijmy.

gracinka7
14. dub 2016

@katerinavackova Zaměstnavatel platí první dva týdny.

plea
14. dub 2016

Na jednej strane sa nemusí zadariť hneď, s tým mám skúsenosť a na strane druhej sa možu pre zmenu zadariť rovno dvojčatá, tiež vlastná skúsenosť 🙂. Nejakú "železnú rezervu" by to chcelo, ale zase nemá zmysel sysliť X rokov. V Tvojej situácii by som 4-6 mesiacov niečo odkladala bokom a potom tomu nechala voľný priebeh.

katerinavackova
14. dub 2016

@gracinka7 tak se to zmenilo zas. Uz par let v CR nejsem 😊

bartovka83
14. dub 2016

Přidám svoji zkušenost, obě děti plánované, přesto, ze jsme žádné rezervy neměli. U prvního dítěte jsme byli v rekonstrukci a u druhého jsme dokonce stavěli nový dům. Takže všechny peníze jsme utapeli do bydlení, přesto jsme to v pohodě zvládli a to jsme meli spoustu placení, ja byla před druhým dítětem v domácnosti a manžel vydělal sice docela slušně, ale zase nám hodně spolkla hypoteka a ostatní náklady na bydlení. Rozhodně nemám pocit, ze bych si něco nemohla dovolit, nebo, ze bychom nějak stradali. Na děti jsme měli vše, co bylo potřeba. Ale tady záleží na prioritách. Kocarek jsem sice měla nový, ale rozhodně to nebyl nejnovější model za 30 tis. Oblečení hodně z bazarku, trochu jsem nakoupila nového a něco podarovali kamarádky. Stejně tak to bylo s ostaním vybavenim. Jen postylku jsem kupovala novou a ta stala skoro 9tis. To byla asi spolu s kočárkem v počátku největší investice. Takže ano, určitě je moudřejší si napřed něco nasetrit, ale zase na druhou stanu pokud teď nezijete jak se říká z ruky do pusy, tak ka osobně bych nečekala. Přece jen 30 už se vám blíží, nikde není napsáno, ze se musí zadarit hned. Zkuste si třeba zkusit tu část peněz, kterou máte teď navíc (oproti tomu kdybyste byla na MD) dávat stranou a uvidíte jak budete vycházet. Pokud se vám to podaří na ty peníze opravdu nesahnout, tak tím i něco ještě stihnete nasetrit.

gebymaruska
14. dub 2016

Ještě jsem teda chtěla doplnit, že my dokud jsem pracovala tak měsíční příjem dohromady jsme měli asi +- 60 tisíc. Ale i tak jsem odkládala. Ono je jistější mít vždy rezervu. Zvlášť pokud člověk platí hypotéku.

mika251
14. dub 2016

@bartovka83 Ďakujem za tento príspevok. My sme na tom podobne, kúpili sme barák, ktorý rekonštruujeme, takže všetky peniaze dávame do stavby a na hypotéku. Som z toho trošku na nervy, ako to budeme zvládať, pretože rezervu samozrejme nemáme - všetky prachy spolkol a ešte spolkne domeček. Ja z mojej výplaty platím hypo, odkladám si niečo málo na výbavu, manžel všetko čo zarobí dáva do rekonštrukcie. Verím, že do porodu bude najhoršia časť za nami a potom z materskej budeme platiť hypo a manžel nás holt bude živiť 🙂
Doma plánujem byť dva roky, tak len verím, že malá bude extrémne šikovná a podarí sa nám skĺbiť prácu a hlídaní.
Čakať som už nechcela, tento rok budem mať 30 a vravím si, že peniaze vždy boli a budú a nejak to zvládneme. Tak snáď.

bartovka83
14. dub 2016

@mika251 Ja věřím, ze když se člověk dokáže trochu uskrovnit, tak to jde. My jsme opravdu meli dvě děti z nuly...možná pro někoho nepřípustné a neodpovědné, ale když se podívám na svoji švagrovou, která neustále čekala až budou mít tamto a ono a dnes je ji 42 a děti nemá a pravděpodobně mít nebude, tak jsem šťastná, ze jsme byli tak nezodpovědný.

apajda
14. dub 2016

Asi tak, my bydlíme v nájmu, šance na hypo někde v nedohlednu (kvůli mužově exekuci, kterou už ale splatil), rezervy tak akorát na novou lednici 😀 ale do padesáti taky čekat nechci

lajla
14. dub 2016

Začít a něco odkládat stranou

adelkaaa
autor
14. dub 2016

@lucyp13 bohuzel ano, pracuji v nemocnici s infekcnimi pacienty... takze musim, jinak bych miminko nemusela donosit a za to mi to nestoji

mayyas
14. dub 2016

@adelkaaa Ale jak už holky psaly - to není důvod jít na rizikové/pracovní neschopnost. při takovéto rizikové práci je zaměstnavatel povinen Tě přeřadit na jiné místo. Pokud ho pro Tebe nemá, musí Tě dát na "překážku na straně zaměstnavatele" - jsi doma, neomezená /vycházkami apod.) a bereš náhradu mzdy v plné výši. Nenech se zbytečně ošidit.

@katerinavackova Promiň, ale pokud v ČR už několik let nejsi a neznáš tedy aktuální podmínky a zákony, tak prosím nepiš mylné informace. K tomu, co už holky opravily, ještě napíšu i připomínku k té údajně krácené mateřské: ne, opravdu se výše mateřské nekrátí, když jsi před tím na neschopence (pokud jsi zaměstnaná a máš před nástupem na neschopenku odpracováno). Takže mateřskou bereš pořád stejnou, ať už pracuješ až do nástupu na mateřskou dovolenou (8-6 týdnů před termínem porodu), nebo i kdybys byla třeba 8 měsíců na neschopence. Počítá se z platu.

adelkaaa
autor
14. dub 2016

Jeste me napada, ze by me mohli dat na ranni smeny na ambulanci na kartoteku, jenze : plat 13000, i presto ze mam vysokou skolu, vstavat kazdy den po 4 hodine, protoze dojizdim a rani se zacina od 6... to nevim jestli bych zvladla, a hlavne by mi pak dali mensi penize... takze na tom budu lipe doma s penezma asi o zdibec vetsi

lucyp13
14. dub 2016

@adelkaaa prace na kterou te preradi musí odpovídat Tvé kvalifikaci!!!!!

adelkaaa
autor
14. dub 2016

@lucyp13 to je sice pravda, ale delam s nemocnyma lidma... at me preradi na jake koliv oddeleni tak budu i nemocnych pracovne narocnych lidi 12 hodin denni i nocni sluzby... takze preradit zdravotni sestru je tezske

yelowangel
15. dub 2016

@adelkaaa Heleďte jak už jsem psala, plat vám musejí zachovat ale přeřadit vás tam kde můžete být, takže klidně na ambulanci ale za stejný peníze co berete teď. Samozřejmě se ale na to nevztahujou příplatky za noční, práce o víkendu a ve svátek a rizikový příplatek. Ale pořád lepší mít aspoň základ než být zavřená doma s vycháskama 4 hodiny denně a platem nula od nuly pojde. Navíc nevím jak vy ale já bych se doma ukousala nudou tak dlouho, můj malej má 9 měsíců a já už zas spekuluju jak to udělat s hlídnáním abych se mohla vrátit do práce aspoň na pár hodin brigádně.

adelkaaa
autor
24. dub 2016

Dnes jsem počítala kolik nám zhruba zbyde na živobytí po odečtení všech nákladů při mateřské na 3 roky za 7500 a částka mi vyšla 9000 korun. Kolik zbyde Vám, které s tím už máte zkušenost a jak to zvládáte abyste trošku normálně žili ???? děkuji

bartovka83
24. dub 2016

@adelkaaa A to máte po odečtení všech nákladů vč. jídla? Nam zbývá cca. kolem 17-20 tis. ale z toho se pak hodně utratí za jídlo, naftu, drogerie, sem tam nějaké oblečení nebo co je potřeba do domácnosti.

adelkaaa
autor
24. dub 2016

Ne, z toho budem muset platit jidlo, drogerii a uklidove veci...

bartovka83
25. dub 2016

@adelkaaa A máte nějakou představu, kolik vás tyto věci měsíčně vyjdou? U nás třeba ty peníze většinou padnou, ale nás je pět. Ve třech byste vyjít mohli. Navíc malé dítě, co se týká jídla zase tolik nepotřebuje. Ale zase musíte počítat, ze se může stát, ze se kojení nezadari a to mi pak vycházelo cca. 2 tis. Za mléko + plenky.

bartovka83
25. dub 2016

@bartovka83 napsala jsem to blbě 2 tis. mléko + cca. 800 plenky.

svobodpetika
25. dub 2016

@adelkaaa já jsem také zdravotník ( radiologický asistent) v práci jsem zůstala byla jsem přeřazena na sesterskou práci na CT ( spíš jen administrativní) jinak dělám na onkologii a dalo se to, také jsem dojížděla né tedy ve 4 ale v 5 a bylo mi i špatně a ta práce mě snad donutila to zvládnout překonat.peníze jsem si našetřila protože u nás vydělám já více než manžel tak náš rozpočet šel hodně dolů ( není to skok o 2000 ale pomalu 20000) a snažím se šetřit a nakupuji na malého na bazárku a i tak už z toho co jsem měla našetřeno je skoro 40 fuč a to je malému rok 🙂 nepočítám do toho výbavu, ta nás stála asi 30000 hodně věcí jsem dostala ale kupovali jsem nábytek do pokojíčku asu za 10 ale to není nutnost 🙂,kočárek máme bazarový, myslím že se dá nakoupit výbava i za ještě méně, já ujíždím na oblečení pro malého 🙂 ale snažím se toho zase postupně zbavovat 🙂 a i tak jsem moc ráda že jsem si něco našetřila, kdyby jsi se chtěla na něco konkrétně zeptat klidně napiš 🙂

franerka
25. dub 2016

My jsme tři a vyžijem z 23000kč platíme z toho vše..ne každý vydělává balík peněz

franerka
25. dub 2016

Jinak já bych začla šetřit i se snažit...těhu trvá 9 měsíců a za tu dobu našetříš dost a než se zadaří...jinak já nakupovala a sháněla věci pro mimo už od cca 3 měsíce aby to nebyla najednou taková pálka a výdaje se rozprostřely do celého trvání a pohodička.něco dostaneš a jak už bylo řečeno Tesco,pepco,kik,ca a hm majim krásné levné oblečky...pak máš bazárky a tam lze sehnat vše...jinak já mám polský kočár trojkombinaci za 8000 i s fusakem na zimu a jsem Max spokojená...

Strana
z7