Mám nebo nemám šetřit rezervu na miminko?
Rádi bychom s manželem začali pracovat na miminku, ale teď jsme si koupili nové auto ( nutné), a tím pádem jsme bez peněz. Je rozumnější počkat pár měsíců, něco našetřit a pak začít? Nebo začít a nešetřit? Jaká je Vaše zkušenost? Trochu se bojíme, že to také hned nepůjde a proto bychom neradi čekali dlouho... děkuji za vaše zkušenosti
@adelkaaa zkousejte 😉 neni receno ze se podari hned 😊
Zkoušet! 🙂 mimochodem...jestliže zaměstnavatel nenajde adekvátní práci, zaměstnanec zůstává doma za plnou částku, jakoby bral svůj plat.
me je ted 33, synovi 17 mesicu. také jsme to odkladali. staveli dům.. bydlime, ale dodelano vse není do dnes.. no a? delame to postupne jak to jde. ted chceme druhé dite a zvládáme to. jednoho dne jsme proste rekla manzelovi a dost, jsme stara, dite bude ted, nebo nikdy.... a sli jsme do toho.. také jsme nemeli rezervu, zrovna jsme doplatili hypotéku, ještě penale za predcasne zplaceni... manzel mel blbou praci , ja jsme vedela, ze mateřskou budu mit na prd... a stejne jsme do toho sli...a jsme radi. v prubehu mého tehotenstvi manzel zmenil praci, zamestnavatel nedodrzel podmínky, tak po dvou mesicich manzel sel, byl cca 2 mesice na pracaku a pak nastoupil do práce jiné.... ja v te době dělala jednu praci přes den, druhou po nocích z domova (z te jsme kupovala výbavičku), pak skolu, chodila na praxia ještě jsme dodelavali něco na domku... a ja tehotna... 🙂) porodila jsme o 9 tydnu dřív tesne před vanocema.. no husty.. 2 mesice v nemocnici, manzel sam doma se 6 pásma, jesterkama, ptakem, zelvou, rybickama, fretkou..... když jsme prisla domu, byl tam sileny bordel.. brecela jsme vzteky i zoufalstvím... no, dala jsme to dohromady. manzel je bordelar anavic jak byl v nove praci.. od rana do vecera, pak dal jen vsem nazrat, pak byl u nas v neocnici, po vecerech mi pral a zehlil hadříky pro prcka apro me, shanel vse potrebne.. od plenek 0, po gravimilk na kojeni pro me..... no chudak ... zhubl 10 kilo 🙂)... teda to mu prospelo 🙂).... ale zvladlo s e to, mame krásného kluka, materska skončila a ja mam rodicak lepsi nez byla ona, manzel slusnou praci , uzivime se a ještě i usetrime, makame na baraku, ja opet trosku z domova pracuji.... ale hlavne.. mame krásného uzasneho kluka. jsme z nej nadseni a rikame si, ze jsme do toho měli jit dřív. ted uz začínáme doufat , ze k nam prijde druhé mimino...
jinak ja vysadila prasky, zacala brat inofolic a za 3 tydny jsem byla tehotna...překvápko..
výbavička nas stala asi 40000 i s detskym pokojíkem, kocarkem za 10000-- byl rok stary . měli jsme 2 postýlky. ted tedy postýlku a ohradku, obleceni do roka, sterilizator, lahvicky, ohrivacku, kremicky, geliky na myti, plenky v zasobe, hracky na první rok, prebalovaci pult s vanickou-- super, lehatko a houpačku, které jsme prodala a koupila radeji zidlicku od 0 roku, latkove plenky, ktre postupne prodavam.. používala jsme je jen malicko, vic papirovky.... v tescu sovickove a a v albertu smouli kupuji za super korunky. ted krom ponožek nekupuji ani obleceni, zacala jsme na syna sit.. ok, latky jsou zavislost alezou trochu do penez. 🙂).....kojila jsme castcne do 11 mesicu, jinak mel syn bebu a od 5 mesicu prikrmy... sklenicky mu nejelia jsou zbtecne drahe achutove ic moc, koupila jsme jich par na cesty a moc je nechtel, takze prikrmy jsme dělala domaci a dnes uz ji maly s nama, jen méně korenime, delam hodne domacich věci.. varim, pecu, vyrabim lucinu, pribináčky, sunku apod...je to kvalitnejsi ze zakladnich surovin, bez ecek a ještě levnejsi......
urcite s e to da. tehotenstvi chvili trvaa za tu dobu urcite výbavičku nakoupíš.. i ja kupovala hodne bazarkove, když budes doma, budes mit cas na internetu hledat a urcite koupis dobře....navíc, muzes otehotnet třeba za rok a to našetříte dost..... jinak samozrejme u druhého dítěte to pak je jiné.. ja vlastne vse schovala nebo s pouzivanim navazu na druhé...
@adelkaaa Já bych doporučila si dobře spočítat, kolik budete mít příjem v těhotenství a pak mateřskou, jestli z toho budete moct odložit nějaké peníze na stranu a jestli Vám nevadí se v případě potřeby uskrovnit (je-li z čeho). Také záleží kolik toho podědíte. V těhotenství byla největší položka vitamíny a těhotenské kalhoty. Zbytek jsou takový ty blbůstky navíc, záleží, jak moc chcete do sebe a miminka investovat. Já si osobně myslím, že věci jako kurzy těhotenské jógy a monitor dechu Vám k lepšímu a bezpečnějšímu těhotenství a mateřství nepomůžou, ale to je o člověku. No a seznámky kolik stojí nutná výbavička pro miminko najdete všude na netu a řekla bych, že to je adekvátní. A pak ještě počítejte s měsíčním nákladem na plínky a umělou stravu pokud nebudete moct kojit.
@adelkaaa tak my šetřili před miminkem, protože ještě máme v plánu letos začít stavět. Takže přítel už rezervu měl a jakmile jsme se shodli, že chceme mimčo, začala jsem si šetřit i já. A jsem ráda, kromě kočárku, máme koupenou téměř celou novou výbavičku - nepočítám oblečky to mám po sestřiných ale mám i dost nových kousků a nepotřebovali jsme od nikoho žádnou finanční pomoc a ještě máme pořád našetřeno navíc.
Takže teď máme rezervu, kterou snad budeme rozšiřovat, protože při stavbě se bude hodit každá koruna ;) Ale asi ani bez koruny navíc bych se snažit nezačala, nemám ráda být na někom dalším závislá.
A hlavně nejde tak o to šetřit na miminko, ale uvědomit si že po mateřské příjem celkem dost klesne :/ takže my už si děláme rezervu na tohle období ;)
@barus_ka123 ze stejneho duvodu to myslim i ja... nechci mit nasetreno ja dite, nemusim vse a vse znackove... ale rezervu na to az klesne prijem a bude cokoliv potreba.... manzel tvrdi ze takhle budem setrit furt a dite nikde...
Dekuju vsem za radu a nazory. Pomohlo mi to si udelat vice jasno :D
Holky chce se mi plakat, i pres zde uvedene nazory, za ktete jsem rada, ale i presto jsem vysadila ha a snazine se o miminko, dnes jsme meli schuzku s financni poradkyni ohledne zmeny hypoteky a ona rikala ze bychom meli mit rezervu nez otehotnim... mozna uz jsem a jeste to nevim ale jestli ne tak to mame prestat? Usetrime tak 5000 mesicne, a z toho balik proste nenasetrime... jsem z toho mrzuta.. resily jste neco takoveho?
Ahoj holky, snažíme se o miminko a rádi bychom si pořídili vlastní bydlení a uvažuji, nakolik je rozumné si před mateřskou vzít větší hypo - rádi bychom domeček. Máte to tak někdo? Jak vycházíte? Zase bych nerada, abychom si nemohli dalších 30 let ani zajít na kafe, protože by byly moc vysoké splátky.
@saidy a uz nejakou hypoteku mate? Jestli ne tak bych do toho urcite sla, budete platit svoje, a hypoteky se nebojte, my platime 11000 a taky to nejak budeme muset zvladnout, mohli sme platit min ale zkratili jsme si dobu splaceni... ted se snazime nasetrit aspon nejakou rezervu az to prijde a budu doma za almuznu...ale rozhodne jsem pro hypoteku a vlastni bydleni...dokud mate oba plny plat, uz se chystaji ze prestanou davat 100% ... takze jdete do toho
@adelkaaa Tak jdi na 2 roky, pokud splnuješ podmínky, hned na tom budeš líp.
@saidy To jsme řešili taky, proto jsme pořídili byt 3+1 a splátku máme 5tis měsíčně. Domek mi nestál za to, abych se jím sice kochala a mohla říkat, že bydlím v domě, ale dalších 20 let nejela někam dál na dovču nebo si bála něco koupit.
A na takovéto počty stačí si sednout a dát to s manželem dohromady. Není třeba žádných supr trupr finančních poradců, stačí selský rozum... 🙂 A hypotéku nebo domeček můžete začít i během mimiša, když zjistíte, že to finančně budete zvládat.
@kacca11 mate pravdu, jsem nevdecna, za ten balik co mi daji pujdu politikum libat ruce... vzdyt to chudaci urcite davaji ze sveho, nemela bych jim k jejich mizernym platum jeste prisetrit???? Chapu ze kdyz nekdo vydelava 10 000 tak 7500 dostat zadarmo mu prijde fajn... me to proste prijde malo... zivit rodinu a trochu normalne zit a do prace se budu muset vratit, nebojte...
@adelkaaa Zadarmo, ehe, a ten poradce žije ze vzduchu? To je jedno, nebudu se hádat, viděla jsem to u švagrové, naházela čísla do kompu a to jí vyhodilo lejstro s hypotékama a ještě k tomu pro jistotu udělala krásnou barevnou složku, aby to vypadalo profi - na to si nemusím říkat poradce. Tímto končím debatu na toto téma. Jde mi to proti srsti.
mam dvě děti, ani na jedno jsem nešetřila, vše platíme z výplaty a tolik zbytečností, co se nám hromadí v baráku...škoda slov
@adelkaaa i mě se to zdá málo
@kacca11 já nemám problém jít do práce hned z fleku. Ale dojedete mě zadarmo! pohlídat dítě???Babičky nefungujou protože obě jsou daleko a pracující. Partner dělá na směny, já bych je měla taky, a fakt si nemůžu vymejšlet kdy jak se mě to hodí. Jesle stojí skoro to co bych vydělala (jako prodavačka fakt plat žádná krása a navíc ve spěšl programu takže standartně mě před mateřskou chodilo 8500,- +- nějaká kačka navíc když bylo potřeba přesčas nebo a to pozor! VÍKEND. Tak mě laskavě sdělte jak to mám udělat když nemám na hlídání, nemám kdo by z rodiny pohlídal a ve finále bych buď přišla o rodičák což nula od nuly pojde a z čeho budu platit hlídání a nebo bych se mohla vrátit jenom brigádně což je cca 4000/měsíc. Mám vám najít kolik stojí jesle nebo hlídání na 9 hodin? A to se ještě modlím aby mě malího vzali ve 3 letech do školky protože nevím jak jinde ale v Brně berou přednostně cigány protože chudáci oni se musí celej den poflakovat po hospodách a krást nám v obchodě (z vlastní zkušenosti). Když mě ho nevemou su nahraná.
@adelkaaa Delala jsem jeden cas fin.poradkyni. Fakt radsi nechtej vedet jak to funguje. Zadarmo,hmm.
@adelkaaa Ve 28 letech nepřemýšlej nad finanční stránkou věci a běž do toho. Peněz nebude nikdy dost, vždycky bude za co je utratit a nikdy nezbyde dost na miminko. V práci tě přeřadí na jinou pozici a před almužnou budeš mít ještě 5 měsíců mateřskou - to jde, ne? 🙂 Navíc, třeba neotěhotníš hned, takže ještě můžete střádat. A při mateřské si můžeš přece taky přivydělávat, pokud to bude možné, určitě se náhradní sestřička bude hodit na pár směn v měsíci ;) My jsme to taky pořád oddalovali, až-až, pan doktor se na mě dost prozíravě díval, když jsem mu říkala - ještě škola, ještě domek, ještě... a když jsme si řekli, že na "ještě" prdíme a prostě se uskromníme a ten domek nějak dostavíme (do obyvatelné podoby 🙂 ) a jdeme do toho, tak nám to nejde. Takže vykašlat se na fin.poradkyni, které jde hlavně o sebe, samozřejmě si udělejte rezervu, aspoň malou, a nenechat se opíjet rohlíkem. S vašimi příjmy to zvládnete, neboj 🙂 Znám případy, kdy jsou na tom daleko hůř a vidina byť nějakého podnájmu, je pro ně nereálná. ☹ Ale je to o prioritách.
@adelkaaa Btw: a od listopadu máte dostat přidáno, takže paráda, no ne? 🙂 😎 A šup na to! 😀 😀 😀

Budouci a nebo jiz maminky... meli jsme nejake nutne vydaje a teprve ted si muzem neco nasetrit. Zatim jsme nasporili 20 000, jeste byste pockaly a setrily, nebo jiz zkousely male ? Dekuju za rady a nazory.