icon

Na čem pravidelně měsíčně ušetřit?

tyf
5. kvě 2015

Ahoj, asi trochu vtipná otázka, ale třeba mě inspirujete. Potřebuju měsíčně najít v našem napjatém rozpočtu částku asi 3000 navíc, nemáte nějaký typ, na čem pravidelně měsíčně ušetřit peníz?

nov777
17. čer 2015

@berenika39 To, ze budu mit dite a pujdu na materskou a rodicovskou je prece ocekavatelna situace.

pavlinaoo
17. čer 2015

@zuzana_ka No jasně, ale když měli hypotéky oba dva, ještě než se seznámili. Prodat byt bylo prostě nevýhodně, nikdo nechce tratit přece. A oni tím, že jsou zodpovědní, tak situaci zvládli a vyřešili. Nebo myslím, že když táta od rodiny pracuje přes týden někde mimo, tak je ta rodina nezodpovědná, nebo špatná?

zuzana_ka
17. čer 2015

@berenika39 Může se stát cokoliv, byt vyhoří, na auto spadne strom, jeden ze dvou zůstane na neschopence... když pomineme tyto katastrofické scénáře, tak takové ty výdaje, jako je škola v přírodě, nedoplatek za plyn apod. se dá bez problémů uhlídat🙂

berenika39
17. čer 2015

@nov777 TAk to není tak úplně pravda😀, někdo to má trak, že nejdřív koná a pak myslí, ale myslela jsem takové ty výdaje, kdy vypadne jeden příjem třeba...?

pepankub
17. čer 2015

@zuzineckah Když o tom tak přemýšlím, tak asi obou, jen té jedné je to asi úplně jedno ☹

berenika39
17. čer 2015

@zuzana_ka to ano, to jistě, souhlasím.

jahodi
17. čer 2015

@tyf přidávám svou trošku
- paušál mobilní
- internet - nejsem ochotná dát za něj víc než 400,-, takže když se UPC cukalo, zatím jsme vždy vyhrožovali že přejdeme jinam a zabralo to 😝
(televizi nemáme 😝 )
- prací prášek - vyrábím si mýdlový sliz http://www.home-made.cz/2012/08/domaci-gel-na-p...
- používám menstruační kalíšek = jednorázová investice, žádných 200 kč měsíčně
- účet u banky bez poplatků
- granule pro kočky - měsíčně si odkládám a pak kupuji velké balení třeba 9kg, můžu tak koupit kvalitní a v přepočtu na 1kg cenově stejné, jako kdybych kupovala levné....
- dodavatel ele - vybrali jsme na http://kalkulator.tzb-info.cz/
- ohledně pojistek - já jsem si např. chtěla udělat pořádek v tom, na co jsme pojištění, tak jsem si začala dělat přehlednou tabulku do Excelu, a přitom jsem zjistila, že tam máme i pojištění pobytu v nemocnici tak, aby nám to pokrylo těch 90,-/ denně - ale to už je dnes zrušeno - tím že jsme to zjistili a zrušili, jsme ušetřili 50,- měsíčně

Ještě se nám vyplatilo psát si výdaje (my do tabulky v Excelu) - takže vidíš částky a máš možnost se nad nimi zamyslet. Je to opravdu rozdíl než si jen "myslet" kolik tak za co utratíme. A v tabulce se nám to přepočítává i na procenta, takže kdybych třeba viděla, že já nevím, příklad, za pojistky nebo třeba internet dám 5 a víc procent, zdálo by se mi to přehnaný a zkusila bych se nad tím zamyslet... a podobně....

nov777
17. čer 2015

@berenika39 Tak to samozrejme, nemoc apod. si nenaplanujes, ale rodicak je podle me jina kategorie. Hypo je na dvacet let a betes si ji zletila, takze v prubehu hypo ten rodicak nastane.

lenka5731
17. čer 2015

@pavlinaoo asi opravdu píšu nesrozumitelně a nepochopitelně, děkuji ti, žeš to pochopila 🙂 😉

Nikdo neví, co mu budoucnost přinese. Za 10 let může být kterákoliv z vás sama s hypotékou, kterou si teď brala s manželem a seznámit se s někým, kdo má taky z minulosti za různých okolností hypotéku. A bude třeba to řešit. To, že si to nikdo neumí představit a nepočítá s tím, protože je to krajně nepravděpodobné, neznamená, že se to nemůže stát. Mně se to stalo - a zároveň do toho klesly ceny bytů a neměli jsme štěstí na nájemníky. Průser jako vrata 🙂 S nějakým plánováním rodičovství a budoucnosti to nemá nic společného. Od 19 let se živím sama, po pár letech jsem si vytvořila rezervu min. na půl roku života, a tu mám stále, za každých okolností. Ale nepovažuju za vhodné rezervu spotřebovat na situaci, která se spotřebováním rezervy nevyřeší (pokud je to možné zařídit jinak). MMch kdo z vás má k okamžitému použití rezervu na šestinásobek měsíčních výdajů? Z každé výplaty jsem vždy jako první oddělovala do obálky "šetření", aniž by to bylo třeba. Kdybychom s mužem pracovali oba, žádný problém by nebyl, klidně bychom platili obě hypotéky a oba byty. Např. do svých 35 let jsem nebyla u moře a ani na dovolené, vždycky mi to přišlo jako zbytný výdaj s tím, že ušetřit je lepší. Takže pokud já neumím plánovat a hospodařit, tak pak už asi nikdo. 😔 Tím, že jsem šla na rodičovskou, bylo třeba situaci řešit. Nikde jsem nepsala, že je muž v zahraničí, spí každý den doma, ale kdyby to bylo nutné, do zahraničí by šel, takovou nabídku ostatně dostal. 🙂 Jasně, musel se smířit s tím, že je v práci více času než dřív, ale bere to jako daň za dítě, které už dlouho chtěl 🙂 Jsem na něj pyšná 🙂 Přála bych vám, aby se takhle k případným problémům uměli postavit i vaši muži.
@zuzana_ka vyřešilo se to, byt se nakonec prodal, platit každou chvíli dva byty nás už nebavilo, odepsali jsme ztrátu přes 1 mil. a život jde dál. Jen se kvůli tomu občas dost naštvu, když nad tím moc přemýšlím. 🙂

nov777
17. čer 2015

@lenka5731 Hlasim se jako majitel takove rezervy. A myslim, ze to neni nic az zas tak vyjmecneho.

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 nic většinového to rozhodně není, jak ostatně vidíš i tady na MK. 🙂 Zajímavé, jakou větu sis z toho mého elaborátu vypíchla.

jahodi
17. čer 2015

8 stránek - a místo dobrých tipů jen řešení toho, jak může být někdo nerozumný a jak si to měl spočítat a podobně. Njn, ženské 😝

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 @nov777 jistě, většina žen předpokládá, že jednou půjde na rodičovskou. Ale už moc nepředpokládáš, že na tu rodičovskou půjdeš s někým, kdo bude mít taky hypotéku, navíc v době poklesu cen nemovitostí a další okolnosti. To je jen příklad. Určitě je podobných situací celá řada. Kdo říká, že se lze na vše v horizontu 20 let připravit a vše se dá předpokládat, je směšný a moc životních zkušeností nepobral.

chris_n
17. čer 2015

@japona máme dokonce 110%hypo na malém městě. A za stejný byt bychom určitě nedali v pronájmu mín, než dáváme do naší hypotéky. A co se týče připočtení pojištění nemovitosti a domácnosti (no tu nebudu, protože domácnost by sis měla pojištovat i v nájmu), dan z nemovitosti. Tak to nejsou tak vysoké částky, aby se při rozpočítání do 12m stále neschovali do částky nižší při hypo než při nájmu.

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 a jen na úplný okraj - já jsem se s manželem seznámila už jako samoživitelka s dítětem a svou hypotéku jsem už v době našeho seznámení platila Z VLASTNÍCH, MNOU VYTVOŘENÝCH ÚSPOR celých 2,5 roku. I takové situace jsou - k rozšíření obzorů 🙂🙂

zuzineckah
17. čer 2015

@jahodi faktem je, že tvůj příspěvek je po dlouhé době konstruktivní k otázce zakladatelky. Faktem je ale i to, že po té se slehla zem zřejmě v okamžiku, kdy jej odeslala 🙂

@lenka5731 to je hodně o prioritách v životě každého jedného člověka. Já si třeba neumím představit, že bych do 35 nevěděla, co je to dovolená...
Já myslím, že kdyby lidé uměli počítat a nepřepínali své finanční síly, nebylo by tolik exekucí a nešťastných rodin, co přijdou o bydlení. Lidé si plní "sny", na které prostě nemají, šulí banky, aby se dostali k penězům - zatajují partnerky, děti a pod. Tak co pak s nimi??? Není to vždy nevyhnutně o tom, že se pritrefí něco nepředvídatelného.

lenka5731
17. čer 2015

@zuzineckah no je to fakt na prioritách, já jsem nějaké "odepření" dovolené vůbec nebrala jako újmu, byla to moje volba. "Dvacka" navíc na účtu mi tenkrát udělala mnohem větší radost. 🙂

hojda
17. čer 2015

@nov777 Jak se spoří v ČR? 4 z 10 nemají žádné úspory.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/3003...

nov777
17. čer 2015

@lenka5731 Melas tam otaznik. Reaguji na otazku. Myslim, ze zrovna to, co ty tu popisujes neni moc o rozsireni obzoru. Tyhle zkusenosti radeji necham jinym.

nov777
17. čer 2015

@hojda Z toho vyplyva, ze 60% populace ma rezervu. Takze rezerva neni vyjmecny stav.

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 jenže on se tě na to nikdo neptá, ani nemrkneš a je z tebe samoživitelka 😉 Kolik % žen to v životě nejméně jednou zažije? Každopádně ti nepřeju nic špatnýho 😀

rezerva určitě není nic vyjímečného, otázka je její výše, když vidím kolik lidí v mém reálném životě i tady na MK má problém s výdajem typu rozbitá pračka.

hojda
17. čer 2015

@nov777 60% má rezervu, ale problem je s její výší, někde jsme četla, že půlroční rezervu mám jen 5% domácností.

ninive211
17. čer 2015

@lenka5731 Já bych si taky nedokázala představit, že makám jak barevná a škudím a škudlím a ani na tu dovolenou si jednou za čas nevyjedu a odepřu si to. Nepotřebuji každý rok moře s all inclusive (ostatně na all inclusivě jsem byla poprvé a naposledy před dvěma lety na svatební cestě, neberu to jako normu, ale spíš jako luxus), ale nevědět, co je to do 35 let dovolená, si vůbec nedokážu představit!

ninive211
17. čer 2015

@hojda Pak také patříme mezi těch 5%...to fakt teda není moc! Já si nějak nedokážu představit žít bez rezervy, od výplaty k výplatě. A zároveň naopak k zase si nedokážu představit škudlit kvůli rezervě a nedopřát si ani drobné radosti. jako jednou za čas káva s kamarádkou, kino, návštěva hradu, zámku...

sisstin
17. čer 2015

tak já byla na dovolený jednou v životě ve 30 letech a ušetřeno a naškudlíno nemám nic 😅

sisstin
17. čer 2015

jinak tohle téma se mi hodí, budem na tom hodně bledě a nějaký typy bych brala, ale zatím se tu furt řeší jen hypo 😝

lenka5731
17. čer 2015

@ninive211 já jsem přece nikde nenapsala, že to tak musí mít každý nebo že je to standardní. Byla to moje svobodná volba. Chtěla jsem prostě šetřit, tak jsem nikam nejela, v té době mě to ani nelákalo. Ušetřit měsíčně třeba 15 tis mi dělalo větší radost 😉 Jinak jsem žila úplně normálně, občas pár piv v hospodě a menší jídlo, měla jsem několik let umělé nehty, občas kino, výlet po ČR, ke kadeřnici na melír každé dva měsíce atd. Prostě klasika. Kdybych si opravdu vše odepřela, ušetřila bych mnohem víc.

chris_n
17. čer 2015

@xbohu můžu se tak jako zeptat.... v jaké výši cca si spoříte na důchod? jako pro mě není teda třeba částka cca okolo 500 měsíčně za každého relevantní na to, až mi bude sedmdesát. kolik našetřím, kolik bude reálná hodnota těch peněz? Co se za tu dobu všechno stane? Když to přeženu, v evropě se usídlí muslimové a všechno bude jinak 😉 takže sice super myslet do budoucna, ale stejne jako nevím, co bude za 15 let vůči splácení hypotéky... tak nevím, co bude za 20-25 let s mými penězi, co si milostivě "spořím" na důchod.... howg 😀

zuzana_ka
17. čer 2015

@lenka5731 jako samoživitelka si ušetřila 15 tis? k tomu si ještě platila hypotéku?

zuzana_ka
17. čer 2015

@sisstin co by si konkrétně chtěla za radu? Kde ušetřit?

Strana