Po zaplacení kroužků nám nezbyde skoro nic
Prosím o radu tento měsíc musíme zapatit popeláky 1800kč, hudebku 600kč, mal plavání 1300kč, syn se učí s bičem, na který dlouho už čekáme než se uplete a zrovna tento měsíc je take 1500kč, kroužek counry 500kč...to jsou výdaje navíc, spoření máme, ale odešla lednička, tkže na něm skoro nic není ☹ co teď?zbyde nám kolem 3500kč n celý měsíc, n benzín, jídlo, drogerku...je možné z toho nějakým způsobem vyjít?Většinou máme n měíc necelých 10000kč.Můžeme si půjčit od rdičů ale rději bych to nějak zvládla, nebo nějaké typy jak co nejvíce ušetřit?Jsme dva dospělí sedmiletý prvňáček, a roční holčička, dva pejsci a králíček.Budu ráda za všechny rady
taak jsem se vyspaala a vstala jsem s odhodláním
já bych ještě poradila fintu, která je vidět teda až z dlouhodobého hlediska:
peru, nádobí v myčce myju v noci, na noční proud.. pokud by to sousedi špatně nesli, tak snížený tarif běží i pár hodin odpoledne, na jeden cyklus myčky nebo pračky to stačí, zkus si zavolat na infolinku čezu, oni ti to tam řeknou, nalep si na myčku a pračku cedulku, kdy je snížený tarif a snaž se podle toho řídit. zkus se poptat, pokud teda už nemáš doma, jestli se někomu z rodiny neválí doma nevyužitá remoska.. když upečeš maso zároveň s přílohou (vrstva brmabor, nebo rýže a zalít vodou) tak máš oběd na dva dny.. nemusíš zapínat troubu a plotýnku na sporáku denně..
za rok je to na odečtu eletřiny dost znát 🙂
mám prosbu na maminky, kterté tu zmiňovaly spoření do neotvíratelné kasičky.. odkud ji máte, nebo z čeho jste ji vyrobily?? já se chystám to zavést taky.. dcera má kasičku na klíček, víceméně ji používáme my s mužem, sypu tam teda hlavně já, ale když je krize, tak ji vybereme.. dcera i sama kolikrát připomíná "mami koukni do kasičky" přecijen je ve věku, kdy už vnímá, že nejsou peníze.. loni jsme ji připravovali na to, že s tátou na lyžák možná nepojede, ale pak přišlo vyúčtování elektřiny a bylo krásné, takže to vyšlo..
tuhle kasičku pro svůj záměr už nemůžu použít, protože chci spořit tajně, dám si tu plechovku teřba do skříně za prádlo 😉 😉 nebo tak.. aby na to opravdu nikdo nesáh, i když bude krize veliká 🙂 ale i kvůli sobě bych potřebovala opravdu nedobytnou schránku 😀 😀 tak prosím poraďte 🙂
@benjik aha, ale do toho se musí udělat nějak díra?? a jak?? muž fakt není kutil a doma nemáme skoro žádný nářadí.. čím se to dá udělat?? že bych zaúkolovala nějakýho "hodinovýho manžela" , třeba přítele mojí kamarádky, ten umí snad všechno..a to mi ve stavebninách prodají jednu??
každopádně díky za tip.. 🙂 🙂
@anickajirka Ja ted budu mozna trochu hnusna, ale zkuste ubrat na krouzcich. Ja jich mela taky jako mala tuny, pak prisla puberta a nemela jsem cas na kamarady, porad to nekde ulejvala. Ono prislovi min je nekdy vic je obcas na iste. Je mi jasny, ze je vsechno strasne bavi, ale vy jste na nervy z penez a oni toho maji az moc zase, fakt s odstupe casu vim o cem mluvim. Mozna bych dneska byla rads, kdybych mela "horsi" rodice, ktery by me drzeli zkratka 🙂
@anickajirka Zkusila bych si pečlivě vést příjmy a výdaje na každý měsíc, např. do Excelu, napsala bych si tam všechny měsíce a zadala i výdaje dopředu, pokud o nich vím a nějaké budou a podle toho třeba jiné měsíce se snažila ušetřit. Co se týče jídla, tak já si vždy v neděli udělám seznam, co vařit a napíšu si, co koupit, hodně věcí mám i doma, takže ke konci měsíce už více jedeme ze zásob, sleduju akce.
A asi bych i zredukovala kroužky dětem, každý by měl jen jeden. Je to o prioritách. 😉
A co si zkusit najít brigádu? Někdy je to náročné, ale jde to, já si našla. Klidně napiš do IP, ráda se podělím. Nebo nějaké doučování, úklid, hlídání apod. Držím palce! Taky se teď musíme více otáčet, ale jde to. Určitě bych si nikde nepůjčovala, to je začarovaný kruh a za rodiči bych šla až kdyby nám teklo do bot. Je to smutné, ale bez kroužků se dá žít, bez jídla bohužel ne. Držím palce!
wow... 🙂.... jen letmo jsem přečetla... no a za sebe, uživatelka prosila o radu jak ušetřit peníz, a některé odezvy ufff... Jiná rodina? Řekla by: kroužky dost, a byla by v klidu, ale zakladatelka diskuze? Prosila tady o radu, aby mohla i přes to dětem kroužky zachovat, smekám 🙂. Děti nejsou dospělí, tak je logické, že rodič je v jejich malém věku nechce zatěžovat že na něco zrovna není ... Jak se štve tak se štve. Nám se pokazilo auto, potom se spálil vysavač, a do třetice odešla LCD TV, a to vše v jeden týden. Můj malý syn byl paličatý, no na nočník bych ho nepřemluvila! Jak já na něj chodila s rady od babiček,mamky, přes sladkosti... ale on ne, na nočník ne. Bylo mi to líto, tak jsem přes youtube koukala na děti jak chodí na nočník (hledala jsem v tom nějakou metodu jak naučit mého malého). Netušila jsem, že se se mnou dívá i malý. Ty veselé děti na videu jak seděly na nočníku, našeho malého tak uchvátili, že začal chodit úplně sám na nočník! A já? Já jsem myslela že se zbláznim, radostí. Ušetřit se dá určitě na jídle víc než jste zvyklí. Aspoň do doby než se vaše finanční situace vyrovná. Můžu dát par tipů na jídla, levná: Polévky jsou úplně za pakatel třeba Bílá kyselice, plný hrnec i na 3 dny, je zdravá a hlavně levná, polévka z bílých fazolek s bramborem, česneková, bramborová s párkem. Špagety z mletého masa, karbenátky nastavené kapustou nebo čínským zelím. Buchta na pekáč, bábovka. Vařila jsem, vařím mým malým dětičkám a pouze z čerstvých surovin, a tím se nám podařilo, tak šetřit, až jsme si našetřili na máme dům 🙂, který bude určitě také o výdajích, ale dají se uskladňovat zásoby snadněji než v bytě (zelenina, ovoce) něco vypěstovat... Není zdravé mít maso každý den, takže na týden mám rozdělené hlavní chody: 2 x týdne maso, 1x vejce, 1x sladké jídlo, 2x týdně zeleninové, 1x ryba. 7x týdně polévka. Pomázánky jsou také zázrak, hodně kupuju zeleninu, dětem nevadí chléb či rohlík na to máslo a na to zelenina, Marmeláda, med. Domácí játrová poštika, udělá se hodně, je levná. Dá se na jídle ušetřit. Jen si někdy vzpomenou na dobu hooooodně před námi. Tam jedli jen brambory, a nedělní oběd byl sváteční. A dožili se dlouho. To chce si sednout a hledat inspiraci v receptech, které jsou levné a nijak nešidíte rodinu o zdraví.
@kammka tyhle neotevírací kasičky já kupuju v Kiku,či Nanu-Nana...
@anickajirka myslím,že tohle se jednou může stát každému,měsíc určitě přežijete i bez půjčky...🙂zase dobré poučení pro příště,že už se vám to nestane🙂
Taky jako holky doporučuju zavést kasičku,my házíme jen 50Kč,ale opravdu poctivě každou a za rok to udělá opravdu hodně peněz, až tolik,že to člověk nečeká...pak psa krmím jednak z přesvědčení,že to není žádný granuložravec masem,ale i to finanční hledisko je nezanedbatelný rozdíl..30kg pes mě výjde skoro na třetinu nákladů měsíčně v krmení,než bych dala za "kvalitní" granule...
A pak všeobecně k těm koníčkům(a teď to nemyslím konkrétně zrovna na váš případ)ono méně může být nkdy více...je sice fajn,když se děti rozvíjí,dělají,co je baví,ale kolikrát když člověk slyší,že díky tomu nemají ani rodiče čas s nima zajít do lesa a dítě tak kolikrát nepozná smrk od borovice a vrabce od vrány,to mi příjde dost smutný...
@anickajirka a pokud používáš masox,tak ho zkus vynechat.Jde to i bez něj,jen to chce cvik.Ale přiznávám,že já jsem se k němu vrátila.Ale v takto napjatém rozpočtu ti to ušetří dost,nezdá se to.
@benjik zásadně se vyhýbám tomu brát maso od jednoho dodavatele,takže střídám různé firmy z netu,k tomu masna,naše místní jatka,atd.....a z těch šišek trvale jen telecí hrubomletý... a pak občas dršťky a to je teprve něco...ty mu dávám jen venku 😀 a pro ně samozřejmě čím smradlavější,tím by se po tom utloukli..😉
Nic mě po tom není, ale nechápu cca 10tis. na měsíc, to snad ne, snad má paní alespoň mateřskou a chlap chodí do práce, pokud ne tak ať si nestěžuje, od takového dna se těžko dostává, když je jednou na účtu 0 dlouho trvá i s běžnými příjmy než tam něco přebývá, rady dobré, ale proč ještě psi, snad toho králíčka , děti nemusí mít všechno ale proti ostatním by se neměly cítit ošizené, nešla bych ani do druhého žabce při žití od výplaty k výplatě ono čím jsou větší tím je to finančně náročnější, největší problém vidím v příjmech pokud je těch 10tis. pravda, tak z toho čtyřčlenná rodina žít dlouhodobě nemůže i při sebe vymakanějším šetření, to je realita, momentálně musí zamakat chlap jinak se nepohnou.
@kammka s tím levným tarifem je to super, ale zrovna před pár dny jsem narazila na článek, že tarif rozdělený na levnější a dražší má minimum domácností (je to nějak technicky složítý), my ho teda máme a pračku, myčku jindy než v tom levným nezapínám, ale takových úspor se dá najít v domácnosti víc 🙂
To si nedovedu představit. Nevím teda jakého máte pejska..my Berňáka a jen ten nás stojí min, 1500kč měsíčně. Jak už se píše výše, zkusila bych se domluvit, zda mohu zaplatit půlku teď a půl třeba za další měsic..
@morgan nejprve napsala, že je to na jídlo, upřesnila to až dodatečně.
Jinak mě fascinuje, jak každý zmiňuje drogerii ... jakou položku v rodinném rozpočtu dělá drogerie? 🙂 Větší výdaj je snad jen na jednorázovky, jinak šampon a sprcháč stojí 20-30 korun a vydrží dlouho, prací prášek za stovku mi vydrží nad 1/4 roku, jar a nějaký čistič na WC taky, tablety do myčky taky cca 50 Kč měsíčně. Toaleťák velké balení za 50 Kč nám vydrží víc než měsíc.
no paní píše, že bydlí v domku tak nájem asi ne, energie nevím, jen na jídlo a drogerii to při čtyřech stejně není nic moc tak na co třeba jště dva psi, raději to dám do dětí.
@lenka5731 tak jasný, ale hlavně ten komentář, jako kdyby měli 10000 na všechno, což tak není.
Za drogerii asi každy utratí jinak, 50 Kč za toaletní papír na měsíc 😕 ? A prací prášek za 100 Kč na 1/4 roku? No nevím 🙂 Každopádně je to jedno, prostě jsem jen upřesnila, co psala zakladatelka 😉
@lenka5731 Já nevím, ale mimo drogerii co jste napsala (šampon, sprcháč, prací prášek, jar, tablety do myčky, čistič wc) kupujeme např. zubní kartáčky, pastu na zuby, ústní vodu, krém na obličej, deodorant, houbičky na nádobí, závěs do wc, toaletní papír, vatové tyčinky do uší, vatové tampony, vlhčené ubrousky, pěnu do koupele, gel na holení, sáčky do košů, lak na vlasy, tělové mléko...

@letadlo13 s tim Polskem souhlasim... Taky tam planujeme.. Kamarad opravuje barak a s mym brachou tam jezdi tranzitem na material 🙂 🙂 jinak dobre napsano 🙂