Rodinný rozpočet. Jak to máte Vy?
Ahoj, mám dotaz, hodně z vás asi neodpoví a ja to plně respektuji, jen mě zajima jak to maji ostatní protože nevím co dělam špatně. Klidne může někdo do sz.
At počítam jak počítam tak prostě to nedokázu snížit.
Tak my to mame takto vychazi to na výdaje 45.500,- mesicne.
Já jsem a ještě čas budu na rodičovské. Mám 7600. Muž není zrovna ředitel ale pracuje.
Benziny,jidlo,deti (mlika,pleny,ubrousky,jogurty,obcas oblečení),drogerie,spoření 20.000
hypotéka, splátka na auto, energie (plyn,elektřina,voda) 25.000.
Kdybychom neměli podporu od rodiču tak nevim ale strašně mě to štve.
Aua potřebujeme dvě není v obci nic, autobus jezdi s mnoha přestupama a jen párkrát za den vlak tu není.. Muž jezdí jen na okraj prahy a pak co jde tak mhd.
A to nemluvím když se to ojeté auto pos.. z čeho bychom to zaplatili, stací když máme jít na vymenu pneu :-/
@sudylichozrout Tak zase na mateřské nepotřebuješ každý den někam jezdit autem, ne? Zase úplně mimo civilizaci paní asi nebydlí, kolem Prahy je dopravní obslužnost MHD většinou dost dobrá.
Zkus je nekdy zalit horkou vodou nebo povarit a uvidis kolik v nich je mydla.Samozrejme,ze v testu vyjdou spatne protoze kdyby je lidi zacali ve velkem pouzivat tak vsechny ty obrovske firmy,ktere vyrabeji prasky a gely by prisly o zisk.
@zelenaesmolda Ale pokud mají stejný výsledek jako čistá teplá voda, tak je tam dávat nemusíš.
@katynka1989 Nákupy je možné objednat (kolem Prahy snad všude a při vyšší částce doprava zdarma), nebo je realizovat o víkendu, nebo může nakoupit manžel, když má auto. K lékaři se tak často nejezdí a to je možné se domluvit, aby jel ten den manžel MHD.
@rebe Já to beru, tak že na mateřské ne každý den to auto potřebuješ a manžel zase může někdy využít MHD, prostě to nakombinovat podle potřeby. Mnoho lidí prostě bere auto jako samozřejmost, že to bez něj nejde a ani to nezkusí. Musí se prosto víc plánovat a ničem jiném to není. Když vidím ráno u školy kolik rodičů děti vozí až před dveře a kolikrát to mají opravdu jen kousek☹.
@katynka1989 SAma píšeš, že bezínu projezdíš málo, tak to opravdu nemá smysl mít dvě auta.
Vydaje naprosto chápu, 2 auta máme též zkusila bych refinancování úvěru na auto, to je dost. Jidlo máme běžně 12tis atd.
Tak manžel by třeba mohl do Prahy dojíždět busem, ale znamenalo by to od bytu k práci o dvě hodiny denně víc času než když jede autem...i kdyby to byla jen hodina stejně budu radši když ji stráví s dětmi než na cestě...peníze nejsou vše a určitě radši ušetřim jinde, než na času který stráví rodina spolu...není to o manželově pohodlí, to by měl spíš v autobusu než denodenně řídit, ale chce si užít kluky a oni jeho...pro nás je společný čas k nezaplacení a beru proto výdaje za druhé auto jako nezbytnost...a zbavit se starého auta z dlouhodobého hlediska finančně moc neřeší...zbytečné mi přijde kupovat auto nové, ale s tím už se nic nenadělá...ten cenový rozdíl mezi novým a trochu ojetým je větší než případné náklady na opravy...měli jsme nové auto před 10lety a už nikdy víc...zbytečná investice...prodali a koupili větší, pár let staré, prověřené, roční investice zanedbatelné...
@summer2012 Tak, kde tedy navrhuješ ušetřit? To, že je to nutný výdaj a že raději ušetříš jinde se dá říct skoro o všem. To samé někdo řekne o jídle, že jíst se musí a než kupoval levnější jídlo, tak raději ušetřím jinde, ale kde?
Ono taky nejde mít vše, když bydlím v satelitu za Prahou, tak musím tedy počítat s tím, že nějaký čas sežere dojíždění a pokud mám životní styl, že bez auta si to nedovedu představit, tak do toho plánování musím započítat dvě auta a zvážit, zda na to budu mít. Taky je varianta nemít dům, ale jen menší byt v Praze a nemusím mít ta dvě auta, nebo větší byt za Prahou a dvě auta. Prostě musím svůj život přizpůsobit svým příjmům. Buď se tedy v něčem uskrovním, nebo musím navýšit příjem, jinak se to udělat prostě nedá.
@hojda tak třeba zkusit dočasně vyjednat nižší splátky hypo, případně i toho auta, omezit výdaje za blbinky pro děti (vzhledem k.jejich věku úplně v pohodě, neřeší kolik co stojí), ev.omezit i to spoření dětem...jde o 2-3roky než budou zas oba pracovat...problém je, že to řeší až teď....my jsme si nad tím sedli, než jsme pořídili bydlení a počítali manželův příjem, nejnižší rodičak a předpokládané náklady a vybírali bydlení a hypo s ohledem na to, co si budeme moct dovolit, abychom nežili z ruky do huby.....
@summer2012 Tak s tím souhlasím, ono je to taky o životním stylu, co je v Praze standart to je někde jinde luxus.
@hojda zkus si tema orechama umyt vlasy a zkus to cistou vodou...
@zelenaesmolda jsou tu takové, pro které když to není syntetika z obchodu, tak je to nekvalitní, neefektivní ne.... všechno možné😀 já peru v práci sode, prádlo je ciste za nula nula prd a nesmrdi těmi silenymi parfémy z kupovaných prášků/gelu, avivaz.
@hezz17 jsme na tu syntetiku bohuzel nauceni od mala
@zelenaesmolda Já nemám nic proti ekobio drogerii, ale pokud po použití ořechů a vody dostanu stejný výsledek, jako s čistou vodou tak nemusím používat ani ty ořechy, ne?
@hojda jenze stejny vysledek to fakt neni.Vsak to vyzkousej a uvidis 🙂
@zelenaesmolda Ořechy jsem už jsem zkoušela a nějak mě to neoslovilo.
@drep je to o zvyku. Mně dala velkou školu babička, když jsem s ní bydlela. Vedle ní jsem marnotratný břídil. Na chutě se u nás moc nejelo. Jedlo se, co bylo. Když jsem měla na něco chuť, uvařilo se to druhý den. Jako taky se stává, že si naplánuju jídlo a místo toho jíme třeba u našich, nebo (jako včera), objednám pizzu. Tak se můj jídelníček posune o další den. Teď mám doma pořád dost velký zásoby, takže do obchodu jdu prakticky jen pro mléko a jogurty.
@78marcela Mohlo by tě to i živit🙂, když uděláš někomu za 1000,- revizi výdajů, tak se jim to x-krát vrátí. Ono by možná pomohlo jen to, si uvědomit, co je opravdu základní potřeba, co už je něco extra navíc, ale musí s tím člověk chtít něco udělat sám. Utřídit si priority, za co opravdu musím utrácet a za co ne🙂.
@hojda a nemyslíš, že každý máme ty základní potřeby někde jinde a nedá se to nějak paušalizovat? I při stejném příjmu má každý priority někde jinde
@78marcela tobě bych se do spárů teda dostat nechtěla 😀 😀 Na chutě se moc nejelo... A co z toho života pak člověk má.... I když když objednáš pizzu, tak to s tím šetřením u chutěma u tebe nebude ještě tak hrozné, protože jinak by jsi to neudělala 🙂

@hojda Nekde to neni o pohodli, ale o nutnosti, pokud nechces do okresniho mesta cestovat pul dne.