icon

Rozpočet pro čtyřčlennou rodinu

stankamedkova
11. čer 2017

Dobry den, s manzelem se posledni dobou hadame kvuli financim. Manzel si mysli ze rozhazuju a ze si nevazim penez. Rekl ze na mesic mam 6000 a z toho musim vyjit. Ale ja nejsem schopna z toho zaplatit jidlo, drogerii a napr. Obleceni pro deti. Snazim se treba to obleceni kupovat levne od maminek.Mame holcicku 2,5 roku a chlapecka 1,5 roku. Tak jsem se chtela zeptat vas jaky mate rozpocet na mesic pro ctyrclennou rodinu. Jestli opravdu tak rozhazuju. Moc dekuji za vase rady a zkusenosti 🙂

opicka_kiki
12. čer 2017

@stankamedkova
da sa usetrit aj na pracich prostriedkoch, niektore zeny pouzivaju mydlovy sliz namiesto prasku (ja pouzivam normalny prasok, takze v tomto neporadim, ale urcite sa to da vygooglit, pripadne tu asi budu na to tema aj nejake diskusie). ale co mozem poradit urcite z vlastnej skusenosti, je ocot namiesto avivaze. zacala som takto prat kvoli dcerke, je to lepsie na pokozku dietatka. znicia sa tym zbytky prasku v obleceni. nemusis sa bat, ze by oblecenie smrdelo, to vobec nie. normalne pustim pracku iba s praskom bez avivaze. a po vyprati este pustim program machanie a odstredovanie, ale namiesto avivaze nalejem trochu octa do priehradky na avivaz.

kacenka1111
12. čer 2017

@opicka_kiki jaké je po tom prádlo? Co to s ním udělá? Máme sušičku, aviváž je nam stejně k ničemu. Ale chtěla bych mekky a zbaveny co nejvíc bakterií.

zuzana_ka
12. čer 2017

@stankamedkova Pokud máte dohromady 30tis a z toho jen hypotéka je 15tis. tak to opravdu budete muset vyjít z mála...☹

Nedalo by se nějak refinancovat aby jste bance platili např. max 10tis?

dafne55
12. čer 2017

@kacenka1111 Ja peru v domacim prasku (jedno mydlo na kilo praci sody) a pradlo je vyprane. Misto avivaze pouzivam jablecny ocet. Jsem alergik astmatik a i po ekologickych prascich se mi delala vyrazka. Jedina "nevyhoda" pro nekoho muze byt, ze pradlo tak intenzivne nevoni jako kdyz peres v klasickem prasku.

hojda
12. čer 2017

@kacenka1111 U nás ocet neprošel, bylo to cítit z oblečení a manžel octovou košili do práce nechtěl☹. Vyzkoušej a uvidíš, třeba to u vás bude fungovat.

andelka
12. čer 2017

Taky mi přijde že největší problém je v tom, že půlku příjmu sežere hypotéka. To je strašně moc. Ze zbytku ještě poplatit další věci kolem bydlení (ty telefony máte dost vysoké) a na jídlo, drogerii, oblečení..zbude dost málo. Z toho moc nevyčaruješ ani kdyby ses rozkrájela.

dafne55
12. čer 2017

@stankamedkova Zacala bych varit sezonne - ted se da za dobre penize uz koupit kvetak, brokolice, kapusta a z toho vykouzlis za par korun dobre a i zdrave jidlo. Kremovou polevku, zelny salat, kvetakove placicky, mozecek, broko/kvetakove muffiny, kvetakovy/broko nakyp, obalovany... Maso tak dvakrat trikrat do tydne. A nekupovala bych uzeniny, klobasy a jine pochutiny, za to se uvali hroznych penez a ve finale se to s ni mezi jidly jen tak. Sam chlap chtel setrit, tak pokud by se mu takova jidla nezdala, muzes mu rict, ze jsi se zaridila presne podle jeho prani.

stankamedkova
autor
12. čer 2017

@dafne55 moc dekuji, uzeni u nekupujem max. Koupim pro deti kvalitni sunku. Budu muset omezit to maso holt nebude kazdy den ja se bez nej obejdu maso vubec nepotrebuji moc mi nechutna. A manzel si bude muset zvyknout 🙂

stankamedkova
autor
12. čer 2017

@fandysek_1 moc dekuji urcite se kouknu a snad nekoho najdu 🙂

stankamedkova
autor
12. čer 2017

Zkusime snizit splatky ja chtela hypoteku max do 15 tisic ale manzel pak prisel s tim ze se v bance dohodli na 15 tis. Ze se to nejak zvladne ale ted vydelava tak o 10 tis mene a je to hruza ☹

hojda
12. čer 2017

@stankamedkova Celkové náklady na bydlení by se měly pohybovat max. kolem 40 až 50% (tj. hypotéka a všechny poplatky k bydlení), tak si to zkuste propočítat. Ty se můžeš snažit snížit náklady, ale manžel by se měla snažit zvýšit příjmy, pokud chce urdžet hypotéku v této výši.

lucie_91
12. čer 2017

Já, manžel, syn 8 let a dcerka 2,5 roku máme měsíčně na potraviny vč. drogerie 6 tisíc.

stankamedkova
autor
12. čer 2017

@hojda manžel se snaží to zase nemůžu říct že nic nedělá ale tahle situace mě ubíjí. prakticky neušetříme nic.

lucie_91
12. čer 2017

A konkrétně maso máme tak jednou týdně.

zuzineckah
12. čer 2017

@stankamedkova ta hypotéka je opravdu vysoká. Určitě to chce začít tam. Záleží ale jaké máte podmínky, fixaci atd.. Nicméně být tebou, apelovala bych na partnera, aby se nejdřív poradil s finančním poradcem, protože evidentně si to neumí moc dobře spočítat. I když jste v čase uzavření hypo měli o 10 tisíc vyšší příjem, tak je to neúměrně vysoké zatížení. Tak aby nekývl na nějakou koninu, kterou mu banka nabídne, byť se na první pohled bude zdát přijatelná.
Osobně bych mu moc v těchto věcech nevěřila. Je mi jasné, že si vydělá bokem nějaké peníze, ale vzhledem k tomu, že mu zřejmě do toho moc nevidíš a už vůbec nemůžeš mluvit, tak bych mu to podsunula.

andelka
12. čer 2017

@stankamedkova já věřím že dělá, určitě ano,problém je v tom že hypotéka se brala za jiných podmínek než máte teď. Tehdy udělal chybu,teď bych se zkusila dohodnout s bankou zda není možnost snížit aspon dočasně splátky,a později každopádně refinancovat.
Konkrétně u nás takhle vysokou hypo snad ani nikdo nemá,v okolí to dělá jeden celý příjem a to přece nejde aby to bylo tolik. Když ten příjem vypadne nebo se rapidně sníží,tak není z čeho žít a ještě platit hypo.

japona
12. čer 2017

@stankamedkova Na jak dlouho ještě hypotéku máte? Připadne kdy máte možnost refinancovat?

stankamedkova
autor
12. čer 2017

@japona máme dvě sloučené hypoéky a těch 15000 máme na 10 let a potom budeme platit už jen 4000 fixaci máme na 5 let. platíme zatím třičtvrtě roku

karlajasmine
12. čer 2017

@stankamedkova ta hypotéka je fakt hodně vysoká no ☹ my máme 10.000 a o vyšší příjmy a stejně bych si nalajzla mít hypoteku vyšší, právě pro případ změny nebo ztráty zaměstnání.

andelka
12. čer 2017

@stankamedkova tak to se příjmy změnily hodně brzo po vyřízení hypotéky,to je blbý.
My měli splátky jen 4500, právě proto,že se počítalo že budu nějakou dobu na RD a budou děti. Aby se ty peníze vždycky daly sehnat ( nikdy jsme to nevyužili ale když,tak takovou částku si jde i půjčit v rodině,10-15 tis už mnohem hůř)

luj89
12. čer 2017

Holky, to co tu radite mi prijde moc uzitecny, ale stejne si myslim, ze v pripade zakladatelky je nejvetsi problem 1) v silene vysoke splatce za hypo a 2) v komunikaci s muzem.
Tim, ze bude uklizet octem se podle me neusetri tolik, aby to bylo na rozpoctu znat...
@stankamedkova Zkouseli jste resit refinanc hypoteky?

stankamedkova
autor
12. čer 2017

@karlajasmine je a vubec nevím jestli s tím pujde v období fixace dát hnout. nevíte?

stankamedkova
autor
12. čer 2017

@luj89 ta komunikace u nás je opravdu složitá manžel ví kolik co stojí ale stejně když přijdu z obchodu a zeptá se kolik jsem utratila tak se diví že jsem platila tolik a podle něj by nakoupil levněji. nevím jestli se dá hnout s hypotékou v období fixace chci aby jsme zašli do banky a zkusili to nějak vyřešit

andelka
12. čer 2017

@stankamedkova základ je zjistit to v bance. Některé nabízejí,nebo na vyžádání svolí snížení nebo odložení splátek. Máte ji strašně vysokou,platíte ji krátce a čeká vás ještě 10 let. Možná až nastoupis do práce tak budete zvládat ji platit celou a slušně hospodařit se zbytkem. Čím budou děti větší náklady porostou.

andelka
12. čer 2017

@stankamedkova Jestli se diví,tak ať nakupuje častěji. Do banky určitě běžte. Oba. Škoda že jsi nešla s ním když na těch 15 tis kyvnul.

karlajasmine
12. čer 2017

@stankamedkova asi jedině zajít spolu do banky a poradit se, bohužel moc nevím ☹ a pokud si manžel mysli ze by nakoupil levněji tak mu dát do ruky seznam a poslat jeho ať se předvede.

luj89
12. čer 2017

@stankamedkova s tou hyposkou mi to prijde hodne prekombinovany... Jakto, ze mate na jedne hypotece po 10 letech pak jinou splatku? Proc nemate zrovna jednu castku (nizsi nez 15 000)na celou dobu? Urcite jste meli v planu, ze jeden z vas bude na MD/RD a dali jste si takovou obri splatku? Asi vam spatne poradil fin. poradce nebo v bance... Cely mi to pripada podivny... Zkusila bych se poptat v bance, co se s tim da delat..

stankamedkova
autor
12. čer 2017

@andelka to mě práve do ted štve domluvili jsme se na max.10 000 a pak přišel s 15tis. zrovna obě děti byly nemocné tak jsem musela zůstat doma

luj89
12. čer 2017

@stankamedkova da se hnout i v obdobi fixace, ale ne zadarmo... Bude tam pravdepodobne nejaka sankce. I tak bych to ale zkusila, treba ta sankce nebude tak vysoka. Jinak bych tedy manzela posilala na nakupy, kdyz umi nakupovat levneji - a ted to nemyslim jako nejaky šprajc nebo truc, ale opravdu. Treba vam to pomuze 🙂

Strana