Rozpočet pro čtyřčlennou rodinu
Dobry den, s manzelem se posledni dobou hadame kvuli financim. Manzel si mysli ze rozhazuju a ze si nevazim penez. Rekl ze na mesic mam 6000 a z toho musim vyjit. Ale ja nejsem schopna z toho zaplatit jidlo, drogerii a napr. Obleceni pro deti. Snazim se treba to obleceni kupovat levne od maminek.Mame holcicku 2,5 roku a chlapecka 1,5 roku. Tak jsem se chtela zeptat vas jaky mate rozpocet na mesic pro ctyrclennou rodinu. Jestli opravdu tak rozhazuju. Moc dekuji za vase rady a zkusenosti 🙂
@marketa11112 ja vi, ze to jde upravit..a kdyz vidim, jake maji hypo jinde...jen nesnasim dluhy, no. Jsem zvykla na vse usetrit a pak to teprve koupit. Ale nechtelo se nam na pristavbu treba pet let cekat. Ted bude druhe dite a potrebujeme prostor. Takhle snad bude pristi rok hotovo...musi byt. Jinak se tu zblaznime...
Jinak bezny uklid...kolik ,i zabere casu, nevim....ale vse uklizim prubezne, v behu...zadne velke uklidy nedelam....neni treba. Ted mame 132 metru, pristi rok snad bude jeste o 48 metru vic. Za me se uklizi lepe prizemak nez patro, ktere mame my..nastesti pristavba bude jen v prizemi......hracky se uklizi prubezne cely den....mame ted hernu v obyvaku . 🙂 ...kuchyn uklizim rano, i s nadobim, linkou a pod. Peru behem dne..porad....zametam..porad, vytru sem tam..preci jen tu je maly syn a nekolik psu....
Jinak za rok, rok a pul budu hledat brigadku...chodila bych, kdyz bude manzel doma, jednou az dvakrat tydne...klidne bych brala i uklid domku a pod.....nebo cokoli jineho a za 100 na hodinu bych byla stastna....duvodu je vic..prilepseni k rozpoctu, odfrknuti od deti, videla bych i jine tvare, pripadne pokecala, a clovek se zase nauci dodrzovat pracovni moralku..preci jen budu doma postupne se dvema detma......no, ale jsem zvedava tady u nas...no je fakt, ze vystavba rodinnych domu je i tady v plnem proudu, tak uvidime...
@marketa11112 vám je málo 132m pro dva dospělé a jedno dítě? já vyrostla v bytě 120m a byl to palác. dům mít tak velký ani nebudeme 😅 a to máme děti občas čtyři
@zuzineckah přesně....Teď to rozdělujeme na 2+1, holce pokojíček...zblaznime se tu asi, ale jinak to teď proste nejde...Podlaha za deset minut, ale jak je tu málo místa, vlastně je všude neustále bordel..
Šílený
..
..
@blahova_andrea ted budeme 2 dospeli, 2 deti, 7 pejsku, ptak, rybicky, zelva, jesterky....nebranime se casem tretimu diteti......domek je spatne vyresen..neni kde susit pradlo, chybi komora, pro me pokoj na siti , mala mistnost pro psiska..kde budou, kdyz my nebudeme doma....a jako bonus bude herna pro deti s vylezem na terasku..s detskym hristem......uvolni se tak maly pokoj v patre pro prespani navstev....ono se rekne 132 metru..ale...u patroveho domku hodne zabere chodba, schodiste, chodba v patre...dve koupelny..byt male, ale na kazdem patre jedna...u prizemaku staci jedna bohate a nezabere to ten prostor.....mit vse na jednom patre je lepsi...a uklid jednodussi.....patro po pristaveni bude slouzit jen na spani.....ono i zapomonani veci se nevyplati...a bezpecnost deti na schodisti je take na nic....syn na schodiste nesmi, mame desne prudke...
@marketa11112 tak mít doma 7 psů, tak je mi malé všechno 😀 naprosto chápu, že člověk chce víc. my bychom taky rádi komoru, garáž, sklep, pokoj na víc pro hosty nebo jako pracovnu...cokoliv 😅 bydlení v patře moc dobře znám. žila jsem tak pět let, žiju tak dál a budu tak žít do konce života, když se něco nepo...přízemní je fakt pohodlnější, ale když není prostor...my se právě snažili eliminovat ty obří chodby a schodiště, protože jsou to nevyužité metry
@blahova_andrea jojo, take mame chodby male, ale stejne to je par zbytecnych metru.....s pejskama to vzniklo nahodou....no, po pravde dva uz jsou stari, jedna fenka uz dokonce oslepla, no, asi to maji za par :'(. Co nadelas...jde teda o prtave pejsky s vahou od trech do 9 kilo..ten je jen jeden, muj nejstarsi.....ale jsou hodni a nezaberou moc mista...🙂.....sklep budeme take casem stavet, ale venku, na uskladneni urody, ovsem bude to spojene se stavbou operne zdi, na to si jeste pockam......
Na jednu stranu clovek setri na vsem moznem, na druhou pak prachy litaji ...ale ja beru upravu bydleni jako dobrou investici penez...za prve v pripade potreby jde nemovitost prodat...za druhe doufam, ze tu budene jako rodina bydlet mnoho let, budou tu vyrustat nase deti...za treti pro nase pohodli bude super mit bydleni nadstandartni, treba casem i s bazenem, saunou a pod...ale jo, stoji to dosy penez i sil.....ale za me lepsi nez strkat nekde prachy do pronajmu a nemit z toho nic...
@marketa11112 přesně
@stankamedkova řeším to samé...manžel taky tvrdí, že utrácím, jenže já nevím za co. Sobě nic moc nekupuju, navíc i to oblečení pro děti většinou dostáváme, po synovci máme na syna krásné značkové kousky a dceři většinou nakoupí babičky. Navíc máme vlastní vejce a zeleninu z velké zahrady, nekupujeme brambory, cibuli, česnek a tu sezónní zeleninu, mám vlastní zavařené okurky, marmelády. Ale prostě stejně nejsme schopní vyjít. Hodně mě to poslední dobou stresuje a bohužel nevím co s tím. Potřebovala bych tip od nějaké fakt spořádané rodiny. Přeptala bych se mámy, jak to dělala ona, jenže ... oni bydlí v pronájmu, nemají hypotéku ani obrovský pozemek se zahradou a domem, nepotřebují dvě auta a nemají skoro žádné záliby a celkově za dob komunismu toho lidi měli/potřebovali/chtěli míň...☹
@sarkar my treba platime vse kartou, ale na ucte se mi vse oznacuje..polozky za jidlo, obleceni, zviratka, domacnost, zahrada, lekarna, auto.....apod...pak se sama vytvori tabulka a vse krasne vidim...a mam to bez prace....me to takto staci.......nekdo si rozepisuje i jidlo a drogerii, ja to mam treba v jednom, protoze casto beru drogerku se zbylym nakupem v supermarketu a pod....a vylozene piplat se s tim, se mi nechce....vim , kde by se dalo usetrit..u nas treba na kravinkach typu..sem tam chipsy, kofola, cokoladka , bonbonky.....a myslim, ze by slo o 1000 - 1500 kc mesicne urcite....ale zatim to jak manzelovi, tak synovi, muzeme doprat, tak mi to nijak zvlast nevadi.....kdyby nastala nouze vim, ze se da zit levneji a nekoupi se to...ted jsme i s dtogerii tak na 7-8 000 mesicne...kdyz vidim, kolik prozerou jini, nepripada mi to nijak straslive...je v tom i sunar a plenky, sem tam maly darek, hracka, tenisky pro synka a pod......
@guinea píšu...už 6 let...
@marketa11112 viz výše. Píšu si to, právě i rozepisuju i drogerii, dárky, jídlo, benzín, lékárnu, kulturu, oblečení a "ostatní" výdaje. Akorát tedy z manželovy strany tam nějaké věci nejsou (hlavně tedy jídlo, o větších výdajích většinou vím a zapisuju je, z nákupů mi taky nosí účtenky, jen mi nehlásí co nakupuje v bufetu v práci a malé nákupy u naší vietnamky - což ale taky nebude úplně zanedbatelná položka, jsme tam tak 2x denně, máme jí přes ulici 😝).
To psaní stejně nějak zásadně nepomáhá. Na jídle zas tolik neutratíme, resp. ne tom co jsi psala ty, nejíme chipsy ani nekupuju sušenky, limonády apod. Rozhodně nedáme třeba 10tis za jídlo...tipuju to tak na 5tis...s tím, že hodně nakupuju ve zdravé výživě, nekupuju klasickou mouku za 10Kč ale špaldovou za 33Kč, sůl taky kupuju mořskou, cukr třtinový...ale zase toho máme celkem malou spotřebu, třeba ten cukr nám stačí tak měsíc 0,5kg, tak si říkám, že to snad nebude v tom?
Podle mě hodně bude v "kultuře", což je krásný výraz třeba i pro výlet do dětského koutku (kde si dám minimálně jedno kafíčko, někdy i dortík) nebo na moje couračky s kamarádkama...
@sarkar tak asi by to chtelo psat i tu kantynu , bufet a male nakupy, ono se to nascita....ja treba nevim kolik stoji detsky koutek, kaficko a dortik....ale pokud jdes jednou mesicne, tak to asi nebude rozpocet zatezovat. Ale pokud jdes treba dvakrat tydne, uz to bude horsi......ja na vesnici nic takoveho nemam. Ale zase obcas prijedou znami a je grilovacka....porad pecu, ale teda i chleb i sladke.....ale i tak je u nas spotreba cukru hodne mala....
U nas je kultura 🙂 ..tak nejaka pout, vesnicka venkovni party a pod... a malyma detma toho moc nejde..hlidani nemame, no....takze jdeme s prckem spis na hriste, k vode, na zmrzku...navic porod mam za par....takze uz nikam moc nechci....
A co je tedy utraceni? Nevim, o kolik korunek jde.. a nekde se ztratit musi.....u nas je to fakt krasne videt...co zbyva , jde vetsinou do baraku, ted tedy na auto...
Predvcirem jsem treba udelala jahodovou marmeladu...14 sklenic celkem....pul velkych, pul mensich zavarovacek....padlo na to 5 kilo jahod, 5 zelirfixu a 2,5 kilo cukru....350 kc celkem....ale pomer ovoce je 66 procent a pomer cukru 33 procent...takovou marmeladu asi clovek v krame nenajde.....zadna nahrazka....docela by me zajimalo, kolik by sklenice takove marmelady mohla stat..treba na trzich a pod.........dnes jsem tedy zavarila hrasek s mrkvi ze zahradky...to me stalo adi 15 kc za seminka, pul deka nazavarovani, trosicka cukru a octa....celkem cca 20 kc...a mam 7 sklenicek velkych jako je vetsi plechovka z obchodu...zalevame zahradku destovou vodou, takze bez dalsich nakladu.....seminka si uz letos nejake delam sama, pristi rok tedy budu i bez techto nakladu.....
Pokud ma nekdo zahradku, je to super, domaci vyroba se vypkati.....ale treba jahody jsem take koupila...tedy mamka je privezla ze samosberu..a presto myslim, ze oproti obchodu usetrim...nase jahody nam staci na bezne jidlo, zmrzlinu, na zimu na kolac..hazim je na mrazak.......ale marmeladu nehodlam delat na desetkrat...
@marketa11112 na trhu podobné marmelády jsou a není jich až tak málo. A i takové, kde je cukru méně, tedy spíše žádný a nahrazeno ovocnou šťávou. Cena je 60-100 kč za cca 300g.
Já mám domácí též ráda, ale přijde mi zbytečné dát víc než třetinu cukr.... Skutečný poměr bude jiný než uvádíš, z jahod se část vody vypařila.
@blondynka400 jj, to je pravda, trosku se odpari, na druhou stranu jsem trosku podlila....nenapadlo me to prevazit, nez jsem dala do sklenic...treba priste....jinak velke sklenice jsou od zeli, mensi od majolky...jen pro predstavu velikosti, takze celkova vaha bude asi slusna....jahody 5 kilo, 2,5 kilo cukru, troska vody, kdyby se vyparil litr vody..vari se to kratce, jahody jsou rychle mekke a jeste je beru stouchadlem.....tak by stale byla vysledna vaha...6,5 kila?....6500 g....za 350 kc....ok + 10 KACEK ELEKTRINA, 10 KACEK MYTI SKLENIC A HRNCE....a jsme na 370 kc...6500 g..vydelim 300 g....jsme na cca 22 sklenickach x 60 kc..nejnizsi castka o ktere pises...a jsme na 1320 kc.......takze se to vyplati urcite......to jsem potrebovala vedet... dekuji....
Jinak ja pouzila ted zelirfix 2:1 .....byl za 3 kacky v akci.......ale da se pouzit i 3:1.....ted ho tu u nas bohuzel vubec nemeli, jinak bych ho dala radeji...pak je v marmelade cukru jeste min..a nam tedy mene sladka nevadi....az na nej zase narazim, koupim si jej......jde pouzit i zelirovaci cukr, je ale drazsi a ja to s nim nikdy nedelala, u nas to nebylo zvykem..ale rikala jsem si, ze to jednou vyzkousim, abych videla ten rozdil.......
@marketa11112
@blondynka400 zrovna jahodivou jsem delala vcera. Z 5 kg jahod, pouzivam 3v1 a celkem to bylo 1750g cukru.
@marketa11112 proc myslíš, že takovou marmeládu v kráme nenajdeš? Najdeš bez problémů a je i na vyber, ale logicky nestojí 20 Kč. Já domácí marmeládu dělám jen z jahod, chia semínek (žádný gelfix ani nic podobného) a cukru méně.
Dělala jsem včera asi 15 flasek jahodové marmelády. Dala jsem méně cukru a je kyselá a řídká ☹
@sarkar Hele, nevím, jak u vás, ale s jarem a brzkým létem máme pravidelně vyšší náklady na zahradu.
Plus tedy akce s dětmi ,-) Teď už zase akce s přáteli a rodinou, grilování...
@pataja Zkus vyčkat. Mně se takhle 2 x "zadařilo" s marmeládou z červeného rybízu. Byla jsem naštvaná, ale sekla jsem se, že i tu tekutinu využiji alespoň na polití vnitřku perníku.
No a loni na podzim po tom sáhnu a ono to krásně zhoustlo a byla naprosto skvělá na linecké - přesně kyselkavé, jak má být 👍
@brunetka11 no, je pravda, že celkově zahrada a barák jsou žrouti...
Máme zahradu celkem velkou, teď už tam tedy všechno máme (převzali jsme po dědovi v r. 2010, předtím 7 let ležela ladem a navíc děda neměl takové ty různé vymoženosti jako čerpadlo, x desítek metrů hadic, různých spojek, pěkné plastové kolečko atd., měl takové ty staré krámy, které za těch 7 let nepoužívání ještě víc zestárly, takže jsme dali celkem dost peněz do těchto věcí - konve, rýče, bambusové tyčky k rajčatům, kupovali jsme foliák apod.
Manžel dělal v té době něco jako v Obi, jen mnohem menším, chodili jsme tam ještě 2x týdně vytírat podlahy a měli jsme kolem 1800Kč měsíčně navíc, které jsme vybírali v naturáliích - právě ve věcech na zahradu, případě ještě třeba krmivo pro psa, pro slepice, různé napáječky apod. Od loňského července tam nepracuje, takže už vytírat nechodíme a je to celkem znát, on navíc ty věci dostával za nižší cenu a někdy úplně zadarmo - třeba různé kytičky (když byly před chcípnutím), navíc tam prodával vlastní sadbu okurek, dýní, cuket...
Letos když občas dřu na zahradě tak si říkám, jestli se mi to vůbec vyplatí...jestli není lepší jít do obchodu a koupit to. Třeba mrkev jsem letos plela už asi 4x a vody na zalévání padne taky dost (máme tedy studnu, ale zase - čerpadlo je elektrické, potom čerpadlo ze zahradní nádrže do hadice je elektrické...), přitom mrkev v obchodě nevyjde tak draho.
Ale zase miluju ty dny, kdy jdu "nakupovat" do vlastní zahrady...třeba když dělám lečo a v obchodě koupím max. máslo a chleba k tomu, protože zbytek věcí mám vlastní.
A říkám si, co bych dělala, kdybych nechodila na zahradu...aspoň jsem v pohybu a na vzduchu a nemám čas řešit blbiny 🙂
@marketa11112 no, to je dobrá otázka, co je utrácení...
Možná bych to měla změnit, není to o tom, že utrácíme za zbytečnosti, ale že žijeme životní styl, na který nemáme...jenže, jak z toho ven?
Opravdu nevidím cestu, samozřejmě jsem přemýšlela, kde nám třeba peníze utíkají, ale nic moc mě nenapadá...
@sarkar Napadá mne, že leda si zase najít přivýdělek.
A ono si to zase sedne, uvidíš...
A když zbude síla, tak peč vlastní pečivo, i na tom slušně ušetříš 🙂
A na výlety / dětské akce zásadně vlastní jídlo a pití, to dělá opravdu hodně.
Pěstované vlastní dnes opravdu leckdy vyjde dráž, ale když si člověk pak na příští rok připraví semínka z vlastní úrody (ano, také mám osobní zkušenost s "úrodou" z pytlíku výběrové mrkve za 65,- Kč 😅 - kupoval manžel).
U té vody to ber tak, že by se zase projela přes trávník...
A úpravy na domě - prostě máme účty, kam pravidelně odkládáme peníze a úpravy / dokupování se koná, až tam ty peníze jsou (jsme v situaci, kdy by nás to nějak zásadně nepoložilo, ale jde o princip - nikdy nevíš, kde se co potento, rezerva je vždy dobrá...). Prostě odolat akcím a plánovat.
Snad ti do toho moc nekecám 🙂
@marketa11112 určitě to vyjde levnější, než kupované, to je jasné 🙂 Ad ta hmotnost, ono se to svaří docela dost, vem si třeba jenom kečup, kdy ti z 240g rajčat zbyde 100g kečupu...
Já tedy různé želírovací prostředky s cukrem nepoužívám., přijde mi to absolutně zbytečné, cpát do marmelád tolik cukru. Rozdíl je tedy džem, který za mne má mít kousky a být lehce tekutý (ideálně třeba meruňkový) a marmeláda, třeba rybízová do lineckého, ta musí být hezky tuhá. Podle toho nějaký ztužovač používám nebo vůbec.. Ale i tak zkus toto http://www.pytlici.cz/produkty/products/view/66... Za mne je to super 🙂
@marketa11112 my třeba marmelády nejíme, takže v této položce šetříme a je jedno jestli jde o domácí výrobu nebo kupování hotových 😀
@garlic tady v obchodech fakt neni....asi ji tu lide proste nekupuji, nevim....
@blondynka400 diky, mrknu..🙂
@sarkar hm, tak to nevim.....musela bys pak vypsat fakt uplne vsechno, aby bylo jasne, kde se da ubrat....
u nás se dá rozhodně ušetřit na pamlscích. chlap je na tom závislý. na pořádné jídlo často nemá čas a je i dost na sladké, takže pak deficit času a energie dohání různými oplatky, sušenkami, tyčinkami apod. na tom nezdravém sladkém by se u nás ušetřila docela sumička 😅

@kacenka1111 🙈