Tipy na to, jak ušetřit
Milé maminky, chci se Vás zeptat na nějaké rady a triky, které by pomohly ušetřit v rámci domácnosti a života obecně. Občas si přijdu jako otrok peněz, furt se snažíme vydělat, stresujeme a pak stejně se ocitáme v situaci, kdy peníze prostě nejsou. Je to těžké psychicky zvládat, když má člověk rodinu a chce mít pocit bezpečného zítřku. Jde totiž o to, že máme dluhy (v určité životní situaci jsme si museli vzít půjčku v bance, jinak to nešlo), které splácíme, žijeme v nájmu, takže větší částka peněz, co přijdou z výplaty, odchází... já jsem doma s malým, mám občas brigády na doma, rodičák je vyčerpaný. Nikdy v životě jsem nebyla na dovolené (za výjimkou Slovenska, byli jsme kdysi ve Vysokých Tatrác), žijeme hodně skromně, oblečení kupujeme jen pro dítě, pro sebe strašně málo kdy, jinak všechny peníze jdou na udržování domácnosti a na jídlo. Chtěla bych se vymanit z tohoto začarovaného kruhu a začít něco šetřit nebo si občas dovolit něco "na víc". Děkuji za rady
@trdelnik234 :D Tu si ale fakt beru výjimečně, třeba mouku je těžké koupit jinak :D Je to...těžký :D
@bayt no ono s tou ekologii je to ve městě těžší než na vsi. Vím to, žila jsem to. Teď prostě nemám pytliky do koše. Jen jeden do popelnice, který tam mám klidně celý rok a odsypávám. Do něj přijde totiž jen minimum věcí. Tříďák nosím přímo v koši (10l z ikei) bez pytlíku, ve městě jsme měli hadrové tašky, které se občas vypraly a sáček na komunal. Zbytky jídla jdou prasatům, co ani prasata nedají, kompostuju. Pleny mam hadrový posbiraný po rodině (ale na balkoně můžu sušit venku i v dešti) - z věčně plný popelnice po bráchovo malým je mi na blití pokaždý, když ji vidím. Ten bordel tu totiž bude i potom, co to dítě umře stářím.
Make up neřeším, protože prostě se namaluju párkrát za rok a tím pádem to není položka. Dělám to jen když společensky "musím", i když si to v tu chvíli užiju. Počítám s tím, že to moje dítě může vidět jinak a bude to o kompromisu - chceš peníze, domluvíme se, za jakých podmínek je dostaneš. Nemám problém si/dítěti něco dopřát, ale umět si ušetřit je pro mě důležité, i když zrovna není "na co" a jen se tvoří rezerva. Nejsem takový pařez, abych dítě nechala trápit, pokud bude chtít hezky vypadat nebo nevím co jinýho, ale bezmyšlenkovité rozhazování by mi vadilo.
@bayt látkování je fakt v pohodě. Já byla rozhodnutá předem, muž nechtěl (když už všechno třídíme a nakupujeme bezobalově, tak si snad jednou můžeme být neeko), takže ten začátek byl blbej i v tom, že jsem si nemohla postěžovat, když jsem si to sama vymyslela. A chvíli trvalo, než jsem na své hubemé dítě našla vhodné systémy. Ale pro mě bylo fakt úplně rozhodující, že mi jednoráz smrdí i nepoužitý (včetně moltex, muumi a kolorek) a že svému málo citlivému nosu věřím, že když už mě upozorňuje, že je to fakt něco. Byla jsem rozhodnutá jít do látkovaní stůj co stůj, považuju to, když nic jiného, za opravdu mnohem zdravější pro dítě. A ač nám dost drahou výbavu (z většinx bazarovou), tak mě to furt vyjde mnohem líp než jednoráz, přebalím tak 10x denně (což je fajn, bývalo to i tak 15x) a při cenách ekojednorázu bych do práce šla jen kvůli nákupu plen
@bayt ono to bude i pokožkou dítěte, to se asi těžko srovnává, komu a jak co sedne. Každopádně rozložitelným tleskám. Mně podobně jako @drep dávají látkovky smysl na všech frontách (peníze, Eko, příjemné...) a mám doma maminku, co na nich odchovala nás, takže určo pomůže a poradí, než se zajedeme. Manžel je se mnou v tomhle zajedno.
Využíváte bedýnky se slevněným ovocem a zeleninou, co nabízí lidl? Za mě dobrý tip, jak ušetřit při nákupu zeleniny a ovoce. V lidlu jsem na ni narazila párkrát a měla tak za pár korun spoustu ovoce a zeleniny a nyní prý nově je začíná nabízet někde i Penny https://kdeusetrit.cz/penny-prichazi-s-bedynkam...
@mirikia víc než penny můžete podporovat malé farmáře zdravizpole.cz třeba a mají bedýnky taky.
Já jednu dobu hodně šetřila na jídle, pak jsem došla k tomu, že budu radši zdravá než na dovolené... Ale omezila jsem kafíčka, ty mám spíš za odměnu 😎. Zkuste mrknout na UŠETŘENO - www.usetreno.cz a třeba si nechat přepočítat, zda na něčem aktuálně nemůžete ušetřit... Zase ale zábavu nelze omezit na úplné minimum, život musí těšit 🙂

@bayt
Dik. Navrhnem Risovi. Tak odteraz nebude chodit so dzbanom na capovane, ale s dozu na lusteniny. 🙂 ( nadsazka)