icon

Ušetření při vaření pro sportovce. Máte tip?

29. kvě 2025

už delší dobu řeším, jak snížit výdaje za jídlo, a už opravdu nevím, kde by se ještě dalo ubrat. Mám doma dva skoro dospělé sportovce, kteří by nejraději jedli jen maso, vejce a tvaroh od rána do večera 🙈. A protože financování je jen na mně, počítá se každá kačka
Nechci vařit jen „levná“ jídla, ale určitě bych chtěla najít způsob, jak nakupovat i vařit rozumněji a ušetřit, kde to půjde.

Máte někdo tipy, co funguje vám?

Budu vděčná za každou radu, protože mám pocit, že vařím pořád, a peněženka stejně pláče. 🙏

Strana
z3
fire85
30. kvě 2025
@ninive211

@betelgeuzz Jasně, že celý kuře vyjde vždy levněji. Já třeba ale moc nevyhledávám kuřecí stehna, naopak kuřecí prsa na různý způsob u nás jedou ve velkým. Takže jednou za půl roku koupím celé kuře (samo v akci) a naporcuju a zpracuju a jinak kupuju ty prsa.

@ninive211 to už dávno není kure na kolik obědu. Kuřata jsou malý, udělám vyvar, mám prsa a stehna ty jsou malý a křídla.mame to na dva obědy ani ne. Pro 4 lidi.

hanka_12345
30. kvě 2025
@ninive211

Globus je děsně předraženej (i když zas mají chutný pečivo a prý dobré uzeniny - nevím, já tam jednou koupila nějaké kvalitní super truper párky a teda vůbec mi nechutnaly, jako vůbec), v Albertu se dá, když jedeš velký akce a kupony a sbíráš kredity (já nakupu z 70 % v Albertu, z 29 % v Lidlu, to 1 % je Kaufland, co jedeme jednou za dva až tři měsíce kolem na velký nákup.

@ninive211 do glpbusi jezdime sem tam,taky jsme.takova.rodina.co jede akce a teda neprijde.mi globis drazsi nez albert. A ty jejich parky jspu vyhlasene, co vím 🤷 my je teda tamy mame radi ale uz jsem to slysela z vicero stran

blondynka400
30. kvě 2025
@dashyyy

@blondynka400 kupuju kuřata u soukromníka, takže to úplně nejsou chůďata z marketu (prso pro dva lidi jako nic), z prsou většinou dělám nějakou čínu nebo stripsy/řízečky, stripsy padnou hned, čína většinou zbyde na druhý den, stehna já moc nemusím, takže upeču s křídly a udělám z nich rizoto + vývar na dva dny ze skeletu, to máš 2-3 obědy z jednoho kuřete..
@jane46 já jsem z hospodářskozemědělské rodiny, kde se chová kde co, směňuje kde co, takže to zpracování masa je jiné než u lidí, co to koupí v marketu a zrovna teda kuřata, co bereme jsou takový skoro husy a opravdu není problém s tím vykrýt 2-3dny pro 2+2.. mám doma dítě s intolerancí, nemůže chodit na jídelny, takže jí vařím a snažím si co nejvíc ulevit třeba tímhle kuřecím způsobem, do toho ale opravdu hodně sportuje, takže její výživu fakt nepodceňuju 😉

@dashyyy souhlas, že farmářská kuřata jsou větší, ale pořád ne dostatečně, aby z toho bylo dost masa na ty věci co píšeš. Prso pro dva lidi je nereálný 😀 Prso pro dva lidi není u nás ani z krůty 😀 To samé stehna a rizoto. Já neříkám, že se to nedá, dá, ale rozhodně z toho nemůžeš pak udělat plnohodnotné jídla pro sportovce.

blondynka400
30. kvě 2025
@hanka_12345

@ninive211 do glpbusi jezdime sem tam,taky jsme.takova.rodina.co jede akce a teda neprijde.mi globis drazsi nez albert. A ty jejich parky jspu vyhlasene, co vím 🤷 my je teda tamy mame radi ale uz jsem to slysela z vicero stran

@hanka_12345 já se přidávám k těm, kdo uzeniny z globusu ani náhodou. Chuťově je to za mne nic moc a složení taky úplně mega není. Já tedy nemusím ani jejich pečivo, kvalitní celozrnné a nebo žitné tam skoro nenajdeš. A cenově si myslím, že globus je též nejdražší, ale já ceny moc neřeším, takže je to spíš taková domněnka.

blondynka400
30. kvě 2025
@jane46

@blondynka400 To je MK legenda... Jak se predhodi "kup cele kure, je to levnejsi", vzdycky se najdou kouzelnice, co z neho uvari cele rodince stopro plnohodnotne jidlo na tri dny 😆

@jane46 no jo, asi jsem špatná kouzelnice 😀 A jinak s tím proteinovým práškem/koktejly souhlas. Někdy je to fakt těžké bílkoviny pokrýt, hlavně když se stravuji víc mimo domov, tu svojí denní potřebu dávám dost těžko. A člověk nemůže jíst pořád jenom tvaroh 😀

jane46
30. kvě 2025
@blondynka400

@dashyyy souhlas, že farmářská kuřata jsou větší, ale pořád ne dostatečně, aby z toho bylo dost masa na ty věci co píšeš. Prso pro dva lidi je nereálný 😀 Prso pro dva lidi není u nás ani z krůty 😀 To samé stehna a rizoto. Já neříkám, že se to nedá, dá, ale rozhodně z toho nemůžeš pak udělat plnohodnotné jídla pro sportovce.

@blondynka400 Asi tak... U nas je pekne kure na jeden obed a nic nezbyde... Ja prso a poperu se o jedno kridlo, deti nohy a manzel zbytek. On byl na stehna a ja hloupa mu jednou ukazala, kolik je z toho vlastne "prd" masa... A kdyz si to clovek hodi do kalorickych tabulek, proste on sni ted s klidem ctvrtku kurete a jeste ceka na zbytky 😆

hanka_12345
30. kvě 2025
@blondynka400

@hanka_12345 já se přidávám k těm, kdo uzeniny z globusu ani náhodou. Chuťově je to za mne nic moc a složení taky úplně mega není. Já tedy nemusím ani jejich pečivo, kvalitní celozrnné a nebo žitné tam skoro nenajdeš. A cenově si myslím, že globus je též nejdražší, ale já ceny moc neřeším, takže je to spíš taková domněnka.

@blondynka400 no kdyz si koupim parek v tescu ci albertu,to se neda žrát. I nasim chutna z.globusu a to jsou jó vybiravi

dashyyy
30. kvě 2025
@blondynka400

@jane46 no jo, asi jsem špatná kouzelnice 😀 A jinak s tím proteinovým práškem/koktejly souhlas. Někdy je to fakt těžké bílkoviny pokrýt, hlavně když se stravuji víc mimo domov, tu svojí denní potřebu dávám dost těžko. A člověk nemůže jíst pořád jenom tvaroh 😀

@jane46 když udělám celé kuře, upeču - ugriluju, tak ho taky sníme celé, je to hlavní část toho jídla, gramáž masa jako porce číny, kde ale není jen maso.. když si dám 200g plátek masa a 200g číny, tak nemám stejnou porci masa, to je jasný.. a tím právě šetřím to kuře i peníze.. když budu péct stehna k obědu, potřebuju čtyři, ale na riziko mi dvě stačí, protože zase tam mám další suroviny navíc, ale to přeci neznamená, že to není plnohodnotné jídlo.. nebo vy jíte jen maso? neděláš žádný směsky, číny nebo tak něco?
@blondynka400 já posiluju, hodně cvičím, aktuálně nabírám svalovou hmotu a bílkoviny si hlídám a zapisuju a nemám problém plnit ani s dělbou kuřete, tak si to rizoto posypu sýrem.. no a když mám rizoto k obědu, večer se nacpu třeba syrečkama.. proteinem se dopíjím jen jednou týdně po náročnějším silovém tréninku, to si dám ještě ve fitku, ale doma teď už dlouho nebylo potřeba.. takhle, my teda nemáme potřebu šetřit a klidně si i to kuře sníme celý, většinou beru dvě, jedno ugrilujeme a sníme a druhý si takhle rozporcuju na víc obědů

blondynka400
30. kvě 2025
@dashyyy

@jane46 když udělám celé kuře, upeču - ugriluju, tak ho taky sníme celé, je to hlavní část toho jídla, gramáž masa jako porce číny, kde ale není jen maso.. když si dám 200g plátek masa a 200g číny, tak nemám stejnou porci masa, to je jasný.. a tím právě šetřím to kuře i peníze.. když budu péct stehna k obědu, potřebuju čtyři, ale na riziko mi dvě stačí, protože zase tam mám další suroviny navíc, ale to přeci neznamená, že to není plnohodnotné jídlo.. nebo vy jíte jen maso? neděláš žádný směsky, číny nebo tak něco?
@blondynka400 já posiluju, hodně cvičím, aktuálně nabírám svalovou hmotu a bílkoviny si hlídám a zapisuju a nemám problém plnit ani s dělbou kuřete, tak si to rizoto posypu sýrem.. no a když mám rizoto k obědu, večer se nacpu třeba syrečkama.. proteinem se dopíjím jen jednou týdně po náročnějším silovém tréninku, to si dám ještě ve fitku, ale doma teď už dlouho nebylo potřeba.. takhle, my teda nemáme potřebu šetřit a klidně si i to kuře sníme celý, většinou beru dvě, jedno ugrilujeme a sníme a druhý si takhle rozporcuju na víc obědů

@dashyyy jen tak pro zajímavost kolik gramů bílkovin máš na den?

blondynka400
30. kvě 2025
@hanka_12345

@blondynka400 no kdyz si koupim parek v tescu ci albertu,to se neda žrát. I nasim chutna z.globusu a to jsou jó vybiravi

@hanka_12345 no v Albertu se da koupit párek, který je složením lepší než ten z Globusu😀. Ale ok😀

blondynka400
30. kvě 2025
@jane46

@blondynka400 Asi tak... U nas je pekne kure na jeden obed a nic nezbyde... Ja prso a poperu se o jedno kridlo, deti nohy a manzel zbytek. On byl na stehna a ja hloupa mu jednou ukazala, kolik je z toho vlastne "prd" masa... A kdyz si to clovek hodi do kalorickych tabulek, proste on sni ted s klidem ctvrtku kurete a jeste ceka na zbytky 😆

@jane46 já většinou peču už jenom prsa (s kůži) a minimálně ze 2 kuřat. To je tak akorát 😀 Jako čtvrtka kuřete je fakt málo a hlavně pro chlapa....
@dashyyy 200g číny to znamená co? 100g masa a 100g zeleniny? S takovou porcí by mě i moje mladší dcera hnala a bílkovinově je to zoufale málo

ninive211
30. kvě 2025
@hanka_12345

@hanka_12345 Nevím, já osobně byla v Globusu asi 3x, naposledy tak před 2 lety, občas tam zajedou tcháni a říkají, že se tam nedá nakoupit, jak je tam draho. Oni tam jedou třeba cíleně pro jednu věc, že jsou třeba v akci vejce apod, pak ale mi přijde, že jet přes půl Brna kvůli akci na jednu věc, postrádá absolutně ekonomický smysl, no při té příležitosti třeba koupí i dalších pár drobností, občas nějaké pečivo nebo právě maso, uzeniny a konec, fakt se tam nedá. Já odtama měla uzeniny jednou, právě na doporučení, že tam jsou kvalitní, a asi jsem blbě vybrala, fakt mi to vůbec nechutnalo.

ninive211
30. kvě 2025
@blondynka400

@jane46 já většinou peču už jenom prsa (s kůži) a minimálně ze 2 kuřat. To je tak akorát 😀 Jako čtvrtka kuřete je fakt málo a hlavně pro chlapa....
@dashyyy 200g číny to znamená co? 100g masa a 100g zeleniny? S takovou porcí by mě i moje mladší dcera hnala a bílkovinově je to zoufale málo

@blondynka400 No tak ve směsi "čínyů těch bílkovin opravdu moc není...pár kuřecích kousků a zbytek zelenina. Ale tak s tím se počítá, že to není flák masa. Jinak teda já sním 120-130 g masa (uvařeného, nemyslím v syrovém stavu) a mám dost. Pokud to není flák na grilu, ale normálně maso s přílohou.

brunetka11
1. čer 2025
@dashyyy

Přidávám se k @dashyyy - hodně dělá kupovat kuřata od farmářů, potom nám opravdu vyjde jedno na 3-4 chody.
@anonym Plus tedy z kuřete udělat vývar, tím podlévat třeba rýži nebo luštěniny.
Když ráno muži dělám tvaroh (hodně sportuje), pak ne čistý, ale s ovocem a vločkami a případně s chia semínky (plus s mlékem nebo jogurtem). Případně ho zapeču s vejcem a ovocem.
Ad hlavní chody - naše babičky věděly, proč vařily polévky - výborně zasytí a není to nějak drahé.
Pokud chceš ušetřit - já třeba rok co rok zavařuji rajčata jako passatu, lečo, mixuji česnek se solí. Maso nakupuji buď od farmářů nebo v Makru - naporcuji, případně namelu, okořením a zavakuuji podle potřebných velikostí porcí. Mleté hovězí a vepřové hodně nastavuji zeleninou - dobře to zasytí a současně tím porce nabydou, aniž by utrpěla výživová hodnota.
Dost tipů a receptů najdeš na mém profilu.

toluma
1. čer 2025
@nellinka123

Tvarohy koupím zásadně v akci, klidně 10 ks, máme velkou spotřebu (někdy si udělám na sladko a sním celou vaničku, druhý den z něj udělám pomazánku, další den pečený tvaroh), klidně spotřebuji i pár dní po datumu. Mléčné kupujeme pouze privátní značky řetězců, už víme, kde jsou kvalitnější a dobré. Maso pouze v akci, nejvíce v Kauflandu, kde máme vždy dobrou zkušenost, rozdělím na balíčky a dám do mrazáku. Případně koupíme ve slevě to, kde končí datum druhý den a už je se slevou. Z 90% nakupujeme v Lidlu, zbytek Kaufland a jeden mini krámek u nás (tam chodím pro čerstvě nakrájenou šunku). V Globusu mi to přijde o dost dražší, šunky nám u nich třeba nechutnají vůbec) a hlavně jak je to obří obchod, tak se vždycky akorát utratí více 😃

@nellinka123 fakt nechutnají? Mě teda z Globu hodně chutná sedlácká šunka s tím bílým okrajem a děckám kupuju dušenou, sobě občas kuřecÍ a ceny kolem 20 kč, což mě přijde fajn... 🙂. Ale každej má jiný chutě, to se ví 😎

blondynka400
1. čer 2025
@ninive211

@blondynka400 No tak ve směsi "čínyů těch bílkovin opravdu moc není...pár kuřecích kousků a zbytek zelenina. Ale tak s tím se počítá, že to není flák masa. Jinak teda já sním 120-130 g masa (uvařeného, nemyslím v syrovém stavu) a mám dost. Pokud to není flák na grilu, ale normálně maso s přílohou.

@ninive211 mne by takové množství masa fakt nestačilo. I v číně potřebuji minimálně těch 250g. Je tedy pravda, že jím minimální množství příloh, ty nějak k životu nepotřebuji a hlavně bych se pak ani nevešla do mé denní spotřeby živin 🙂

ninive211
2. čer 2025
@blondynka400

@ninive211 mne by takové množství masa fakt nestačilo. I v číně potřebuji minimálně těch 250g. Je tedy pravda, že jím minimální množství příloh, ty nějak k životu nepotřebuji a hlavně bych se pak ani nevešla do mé denní spotřeby živin 🙂

@blondynka400 250 g MASA? V číně? Tý jo, takový flák rozhodně nesním ani na tu grilovačku. A to, na to jak jsem malá, si myslím, že sním dost (naopak se právě musím zřejmě naučit po čtyřicítce jíst méně, jestli nechci být koule). Jakou máš prosím tě denní spotřebu bíkovin a celkově kJ/den?
Maso s masem by mě nebavilo, nechutná mi to...alespoň nějaká příloha musí být 🙂

marketa11112
2. čer 2025

Ahoj, nakupuji převážně v Penny, v jiných obchodech jen při akci a s kuponem, například na to maso má občas akci někdo jiný. Ale, když třeba není akce na tvaroh, nechávám si přivézt pár vytipovaných věcí i z košíku.cz. zrovna na ten tam je množstevní sleva. Beru třeba pak i řecké jogurty, proteinový chléb, cherry rajčata, ledový salát..co je v akci a vychází to aktuálně levněji či za stejno jako v Penny...

dashyyy
2. čer 2025
@ninive211

@blondynka400 250 g MASA? V číně? Tý jo, takový flák rozhodně nesním ani na tu grilovačku. A to, na to jak jsem malá, si myslím, že sním dost (naopak se právě musím zřejmě naučit po čtyřicítce jíst méně, jestli nechci být koule). Jakou máš prosím tě denní spotřebu bíkovin a celkově kJ/den?

@blondynka400 já mám 117g bílkovin denně pro sebe, ze 100g kuřecího máš máš cca 20g bílkovin - syrové maso, dítě v 10letech, sportující dítě v 10letech má doporučeno 1,2-1,5g/kg hmotnosti, pro moje dítě to je cca 42-52g bílkovin denně cca, k obědu mi tedy 20g v syrovém stavu přijde úplně v pohodě (v upraveném až 25g po koncetraci)
@ninive211 250g syrového kuřecího má až 60g bílkovin.. to je za mě nonsence na porci číny, ale tak každá jsme jiná a každý má jiné potřeby, jestli pak někdo jí dvě jídla denně, tak to pak musí nějak nahnat 😉 jen si teda přijdu po týhle diskuzi, že nás doma trápím hlady 🙈🙈

marketa11112
2. čer 2025

Jinak já většinou snídám rýžovou nebo jáhlovou kaši. Mám je hotové v lednici. Jím studené i teplé. Většinou přimícháván buď tvaroh, skýtá nebo řecký jogurt ( v nouzi i zbytky zakysané smetany či Hollandie po dětech). K tomu dodávám buď rozvařené ovoce nebo lžíci proteinelly. Nebo taky lžíci vanilkového proteinů, někdy čokoládového, někdy ořechy, skořici, sladím čekankovým sirupem nebo flowerdrops. K obědu a k večeři jim hodně tortilly buď alá pizza nebo s kuřecím a zeleninou, mám ráda smažená rizota s vajíčkem, celkově jím hodně vajíčka, minimum pečiva, hodně zeleniny. Mám ráda i Vlčkovou kaši, těstoviny se špenátem ( jsou v něm i vajíčka), snažím se soustředit na to, abych jedla šunku a nějaké to maso ( dám si i guláš, zahušťujeme hlavně hraškou), mám ráda činu, maso přírodně na plátky. Ale dokážu lehce žít bez masa a to klidně na tom tvarohu, jogurtu, sýrech a vajíčkách.. mám ráda syrečky, doplňuji eidamem a v menším množství sýry jako je Niva, camembert, mozzarella, žervé, Tolštejn, jadrl a pod...občas Sid am proteinovou tyčinku, protein v mléku. Dělám si třeba i zemelbabu : na 4 porce dva rohlíky (to mě nezabije), mezi to jablka a hlavně pořádnou porci tvarohu s vajíčkem. MMA ráda omelety, volské oko, ale i palačinky ( dávám špaldovou mouku, někdy jen ji, někdy napůl. S obyč), dovnitř zase tvaroh, k tomu ovoce. Nebo si dělám na svačinu poháry..tvaroh se zakysanou smetanou či jogurtem, něčím osladím, pod to vločky, nahoru třeba kakao nebo oříšky. Nebo se snažím používat cottage do těsta na palačinky, lívance. Nebo i tvaroh, skyr..cpu to všude. Mám ale výhodu v tom, že mám ráda ,,sladká,, jídla. Jen tu sladkost neřeším obyč cukrem.
Popravdě nevadí mi jíst tvaroh a vajíčka stále dokola. Mám to ráda.
A také jíme dost ryby. Děti chtějí teda obalené, já s manželem jíme víc na přírodno.
Hodně používám i mleté maso..ale meleme si ho doma, takže je dosti libové..mám ho ráda v zapecenCh jídlech, děti normálně sekanou či karbanátky, nebo manžel z něj dělá super gulasovku. Nebo dělám plněné papriky..
Kuřecí maso....spotřebujete hlavně prsa. Polévky že skeletu přes zimu, přes léto ani ťuk. Stehna na pečení. To jí děti i manžel, já ne. Já jim z kuřete jen prsa. Těch spotřebujete nejvíc..na steaky i minutky. A pak máme vlastní králíky, z těch kde udělat taky cokoli a maso libové. Hovězí maso sušíme, tak to tu pak chroupáme všichni. Jí to dokonce i můj autík. Občas uděláme čočku( l tomu vajíčko, uzený), ale děti to nechtějí. Občas fazole z plechovky..to umí zpracovat dobře manžel. Nebo přidávám fazolky ze zahrádky do polévek. Teď chci zkusit pečenou cizrnu na chroupání.
Když peču koláč, všude cpu tvaroh, jogurt, podmáslí ( do tvarohu přidávám vejce a dělám v těstě tvarohové bobky navíc).

Jinak kalorie nepočítám, jídlo si nevážím ( a občas se preže.. a je mi pak špatně, tak se snažím to nedělat). Ale protože vím, že jim málo masa, doháním to všude mléčnými výrobky a vajíčkama. Mléčné výrobky kupuji ve velkém v akci, ji to doma všichni, vajíčka máme teď svoje ( a dost, tak ty využívám pořád). Z masa zeď beru nejvíc právě kuřecí prsa.. prostě v akci vezmu na mrazák pár kilo, nebo beru prken hovězí ( manžel říká, že je to na guláš škoda), tak to pěkně pak sušíme a guláš je z odřezků, vepřové na cokoli ( ale beru libovější časti, hodně na mleté či omáčku). Někdy mám od chovatele, ale pak musím vzít víc, což zase znamená, mít prázdnější mrazák.Zase je pak lepší cena. A jíme hromady zeleniny a ovoce..teda alespoň tři lidé ze čtyř u nás doma. Teď se lepší i čtvrtý člen, když už je něco čerstvého ze zahrady ( on to má prostě jinak). Díky bohu, že už to na té zahradě všechno roste.

V době dospívání ze mě a bráchy šíleli doma. Byli jsme jak dvě kyseliny. Mamka vařila, my všechno zblajzly. A mléčné výrobky jsme vždy z lednice vybílili. Brácha dělal kulturistiku, já posilovala, hrála za dvě ligy, byla pořád na kole...z bráchou jsme klidně zblajzli mámin oběd a zapili jsme to protejňákem. 😁 Přiznávám, že i teď mám dny, kdy si dám protejňák k svačině..doplním pitný režim i bílkovinu naráz, záženu chutě. A když nestíhám, tak se hodí. Většinou piju v autě, když někam razím a dětmi.

Jibak fakt to chce brát všechno v akci, do zásoby a dle zásob vařit. A opravdu si myslím, že nejlevnější je Penny. Možná by omladina mohla chodit na nákupy s tebou...donesou větší nákup domů a taky uvidí ceny, naučí se nakupovat v akcích. Hlavně vše zpracovat, nic nevyhazovat. A taky bych děti klidně posílala cíleně do krámu, přímo pro vybranou věc v akci, ať se také nějakým způsobem zapojí, když je třeba stáhnout cenu potravin.
Na fb a Instagramu teď sleduji vícero lidí, dávají tam fitness recepty, právě hodně bez masa. Tak také zkouším a experimentuji.

blondynka400
4. čer 2025
@ninive211

@ninive211 tak to já dokážu sníst ještě víc 🙂 Maso s masem mi taky nechutná, ale se zeleninou a minimálně přílohy (třeba 50g je za mne ideální). A k tomu jíst po 40 méně, vím, že na toto téma jsme se spolu už někdy bavily. A já cca před měsícem a půl změnila strategii a vlastně jsem zjistila, že moje tělo hladoví a poslední roky jsem to dělala blbě. Cca tak od 35 jsem pomalu začala ubírat jídlo, tzn. jakmile jsem viděla nějaký gram navíc, začala jsem maličko méně jíst (já tedy vždy ale jedla hodně, protože fakt hodně sportuji), ale pořád jsem celkem jedla, co jsem chtěla, ale po 40 to už moc nešlo a chtělo to ještě víc. A ejhle, za 3 roky po přestalo fungovat úplně a já pomaloučku přibírala a to jsem jedla fakt dobře, ale energií jsem se dostala pod bazál. Teď s ním jídla jako v 35, někdy mám fakt problém to ujíst, přidala ještě nějaké tréninky (některé dny mám i dvoufázové) a za ten měsíc a půl mám dole 4kg, mám o 2 procenta tuku v těle méně, zmizelo břicho, krásně pevné nohy a tělo zase jako v 35. Bílkovin podle tréninku 170-180g, příjem cca 2600 kcal

blondynka400
4. čer 2025
@dashyyy

@blondynka400 já mám 117g bílkovin denně pro sebe, ze 100g kuřecího máš máš cca 20g bílkovin - syrové maso, dítě v 10letech, sportující dítě v 10letech má doporučeno 1,2-1,5g/kg hmotnosti, pro moje dítě to je cca 42-52g bílkovin denně cca, k obědu mi tedy 20g v syrovém stavu přijde úplně v pohodě (v upraveném až 25g po koncetraci)
@ninive211 250g syrového kuřecího má až 60g bílkovin.. to je za mě nonsence na porci číny, ale tak každá jsme jiná a každý má jiné potřeby, jestli pak někdo jí dvě jídla denně, tak to pak musí nějak nahnat 😉 jen si teda přijdu po týhle diskuzi, že nás doma trápím hlady 🙈🙈

@dashyyy já mám potřebu bílkovin trošku někde jinde no.... To tvoje mi přijde tedy hodně málo na to že jsi říkala, že nabíráš svalovou hmotu. Ale třeba jsi maličká..... A děti já mám též větší, obě jsou vrcholové sportovkyně, takže ta potřeba je taky někde jinde. 40g bílkovin mají jenom na večeři 😀
Ad trápení hlady, každý má toto nastavené jinak a jinou potřebu.

ninive211
5. čer 2025
@blondynka400

@dashyyy já mám potřebu bílkovin trošku někde jinde no.... To tvoje mi přijde tedy hodně málo na to že jsi říkala, že nabíráš svalovou hmotu. Ale třeba jsi maličká..... A děti já mám též větší, obě jsou vrcholové sportovkyně, takže ta potřeba je taky někde jinde. 40g bílkovin mají jenom na večeři 😀

@blondynka400 Jsem maličká, mám 158 cm. A nejsem vrcholový sportovec, Maso k obědu není moje jediná bílkovina za den😉 Ale jako 250 g masa, to je flák, se kterým by měl co dělat manžel, který má dost přes 100 kg. Když jsem si párkrát orientačně vážila oběd (kvůli KT, chvilku jsem je držela, ale jen orientačně, abych tak trochu dostala "do oka", co vlastně jím), tak moje běžná porce masa byla max. do 120 g (myslím už vařeného masa, ne syrového). Když to bylo víc, tak to byl fakt velký flák.

krisstina93
5. čer 2025

Ja bych teda v prvni rade změnila obchody, Albert a globus mi prijdou snad nejdražší. Ja chodím dost do penny, tam se dají levne koupit treba ty tvarohy, luštěniny, přílohy, i to maso kdyz je akce, ale pro maso chodím spíš teda do billy, stejně jako zeleninu, tu u nás v penny maji hnusnou.
Jinak teda jestli nezvládají pokrýt bílkoviny, tak koupit protein, pokud jeste nemají, to vyjde levněji, než sežrat denně půl kila masa. A u nas teda jedou hodně luštěniny, přítel je profi sportovec a treba na fazole neda dopustit, ty si da raději jak maso :D

ninive211
5. čer 2025
@krisstina93

Ja bych teda v prvni rade změnila obchody, Albert a globus mi prijdou snad nejdražší. Ja chodím dost do penny, tam se dají levne koupit treba ty tvarohy, luštěniny, přílohy, i to maso kdyz je akce, ale pro maso chodím spíš teda do billy, stejně jako zeleninu, tu u nás v penny maji hnusnou.
Jinak teda jestli nezvládají pokrýt bílkoviny, tak koupit protein, pokud jeste nemají, to vyjde levněji, než sežrat denně půl kila masa. A u nas teda jedou hodně luštěniny, přítel je profi sportovec a treba na fazole neda dopustit, ty si da raději jak maso :D

@blondynka400 Tak pokud máš 4x týdně tréninky -beru jako že fakt třeba hodinu dřeš v posilce, ne že lážo plážo, tak prostě výdej je jinde. A pokud jsi navíc vysoká, je možné, že jsi jedla pod bazál. Já mám jídlo ráda. Bohužel fakt poslední dobou zjišťuji, že už si nemůžu občas "zamlsat" jako dřív, beztrestně, že pořádná porce oběda musí být vykompenzovaná jen lehkou večeří a na svačinu max. jogurt nebo 1 kus ovoce. Poslední dobou snídám ovesné kaše, navíc jsem si posunula snídaně, snídám až v práci, ne hned v šest tráno ještě doma, ale třeba až o půl osmé neboi později (pokud vydržím)...a když si dám tu kaši, tak mě to zacpe tak, že pak jím až o půl dvanácté oběd. Dřív když jsem jedla ještě doma, tak o půl deváté, v devět jsem v práci hledala, kde bych co zbodla, honila mě mlsná.
@krisstina93 Protein je objev století. A vůbec to nemusí být jen pro sportovce, klidně jako svačinka pro lidi, co nezvládají ujíst normální stravu anebo "nemají čas". Protein smícháš s vodou a vypiješ, otázka ani ne minuty přípravy. Teď jsem objevila kouzlo flavor drops (po letech, co jsem kolem toho koružila a četla o tom na diskuzích), sladících kapiček, akorát tedy vyzkoušela jsem nejdříve od myprotein dvě příchutě a mají strašný ocas, je cítit, že jsou umělé. Teď jsem nakoupila od Espyre a to je liná liga, malina fakt chutná jako malina, do kafe příchuť latte místo cukru...,paráda!

blondynka400
5. čer 2025
@ninive211

@blondynka400 Tak pokud máš 4x týdně tréninky -beru jako že fakt třeba hodinu dřeš v posilce, ne že lážo plážo, tak prostě výdej je jinde. A pokud jsi navíc vysoká, je možné, že jsi jedla pod bazál. Já mám jídlo ráda. Bohužel fakt poslední dobou zjišťuji, že už si nemůžu občas "zamlsat" jako dřív, beztrestně, že pořádná porce oběda musí být vykompenzovaná jen lehkou večeří a na svačinu max. jogurt nebo 1 kus ovoce. Poslední dobou snídám ovesné kaše, navíc jsem si posunula snídaně, snídám až v práci, ne hned v šest tráno ještě doma, ale třeba až o půl osmé neboi později (pokud vydržím)...a když si dám tu kaši, tak mě to zacpe tak, že pak jím až o půl dvanácté oběd. Dřív když jsem jedla ještě doma, tak o půl deváté, v devět jsem v práci hledala, kde bych co zbodla, honila mě mlsná.
@krisstina93 Protein je objev století. A vůbec to nemusí být jen pro sportovce, klidně jako svačinka pro lidi, co nezvládají ujíst normální stravu anebo "nemají čas". Protein smícháš s vodou a vypiješ, otázka ani ne minuty přípravy. Teď jsem objevila kouzlo flavor drops (po letech, co jsem kolem toho koružila a četla o tom na diskuzích), sladících kapiček, akorát tedy vyzkoušela jsem nejdříve od myprotein dvě příchutě a mají strašný ocas, je cítit, že jsou umělé. Teď jsem nakoupila od Espyre a to je liná liga, malina fakt chutná jako malina, do kafe příchuť latte místo cukru...,paráda!

@ninive211 měřím 180 cm, 4 x tréninky jsem měla před "změnou", teď jedu na tak 8-9. A fakt se neflákám a i delší, než hodinu 😀 100% jsem jedla pod bazál, ale ono to i tak docela dlouho fungovalo. Teď se můžu najíst jak chci, ale je tedy pravda, že pořád jím zdravě, vesměs všechno jídlo si připravuji sama, žadný cukr a pod. Ale i dezerty se dají udělat zdravé a bez cukru, že mi nikdo nevěří, že v tom žádný není 😀

blondynka400
5. čer 2025
@ninive211

@blondynka400 Jsem maličká, mám 158 cm. A nejsem vrcholový sportovec, Maso k obědu není moje jediná bílkovina za den😉 Ale jako 250 g masa, to je flák, se kterým by měl co dělat manžel, který má dost přes 100 kg. Když jsem si párkrát orientačně vážila oběd (kvůli KT, chvilku jsem je držela, ale jen orientačně, abych tak trochu dostala "do oka", co vlastně jím), tak moje běžná porce masa byla max. do 120 g (myslím už vařeného masa, ne syrového). Když to bylo víc, tak to byl fakt velký flák.

@ninive211 ještě k těm bílkovinám. Já maso jím taky 1-2 denně, zbytek je tvaroh, luštěniny, mléčné výrobky. Ale ta porce je takový jak píšu. A nemají problém ty sníst ani moje holky 😀 Třeba včera večer jsem to nějak podcenila a zbylo na mne jenom 160 g masa (ve vařeném stavu), tak jsem to musela vyřešit proteinovým koktejlem 😀 . Bych jinak mřela hlady a bílkoviny bych nedala ani náhodou. Jinak já teď taky vážím, ono to orientačně je prostě na dvě věci. Ač je to opruz

dashyyy
5. čer 2025
@blondynka400

@blondynka400 nejsem maličká, ale celkem drobná, celý život bojuju za každý přibraný gram a tohle mám spočítané od MJT přímo + průběžná kontrola na inbody a výsledky vidím, takže evidentně dostačující pro moje účely 🙂 a teď koukám, že máš 180čísel, tak to pak chápu

kamino
23. čer 2025
@jane46

@blondynka400 To je MK legenda... Jak se predhodi "kup cele kure, je to levnejsi", vzdycky se najdou kouzelnice, co z neho uvari cele rodince stopro plnohodnotne jidlo na tri dny 😆

@jane46 Jsme tři. Kure rozdělím na stehna, křídla a prsa. Z prsou udělám směs na čínský způsob, kousky se zeleninou a rýží, je to na 3 porce akorát. Ze stehen kuře na paprice, tam tím, že je omáčka a stehna obiram na menší kousky, tak jsou porce min. 4. Do omáčky mixuji i kůži, nebo ji nechám na škvarky. Že skeletu mám vývar. Takže minimálně 6 jidel z kuřete udelat v pohode jde + polévka.

fire85
5. črc 2025
@kamino

@jane46 Jsme tři. Kure rozdělím na stehna, křídla a prsa. Z prsou udělám směs na čínský způsob, kousky se zeleninou a rýží, je to na 3 porce akorát. Ze stehen kuře na paprice, tam tím, že je omáčka a stehna obiram na menší kousky, tak jsou porce min. 4. Do omáčky mixuji i kůži, nebo ji nechám na škvarky. Že skeletu mám vývar. Takže minimálně 6 jidel z kuřete udelat v pohode jde + polévka.

@kamino 6 jídel z jednoho kurete? myslela jsme že tenhle mýtus už vymizel..já udělám kure, stehna na paprice to je 1 oběd pro nás 4, kostra na vyvar a prsa na zelenině.dneska v obchodech ty minikurata, z toho se fakt tolik jídel udělat nedá.

Strana
z3