icon

Má otec šanci na změnu styku s dítětem?

28. srp 2023

Ahoj holky, chci se jen zeptat na názor.
Přítel má syna z předešlého vztahu, 3 roky, bude nastupovat za týden do školky. Když malému bylo 6 měsíců, tak sepsali u soudu dohodu o tom, že přítel bude mít syna 2krát ve všední den odpoledne na 2 hodiny a v neděli také odpoledne na 2 hodiny. Přítel se jakkoliv snažil s bývalkou domluvit, aby mohl mít syna na delší dobu a chtěl by ho mít i na víkendy jednou za 14 dní, ale bývalka mu řekla, že mu syna na celý den určitě nedá. Někdy se stane, že syna ani v týdnu nemá kvůli práci a když by si chtěl čas vynahradit, tak to nelze a ani jeho bývalka nenabídne, aby si syna vzal na delší čas a vzal ho třeba na nějaký výlet. Ale když si bývalka potřebuje zajít na kafe s kamarádkou, tak to příteli syna nechá třeba o hodinu déle, protože se jí to hodí, přítel je rád, že ho má alespoň o tu hodinu déle, ale nelíbí se mu, jak je "vychcaná". Když se stane, že syna přiveze o 15 minut později, tak je zle a když u nás syn usne a napíše jí, že syna nechá vyspat a pak ho přiveze, tak chce, aby ho okamžitě vzbudil a přivezl. Samozřejmě to, aby platil vše, co potřebuje, tak to by jí bylo nejmilejší, ale aby mu dala syna třeba na celý den ve 3 letech o víkendu, aby syna mohl vzít třeba do zoo, kamkoliv... to už nejde. Přítel se nechtěl tahat po soudech, ale bohužel to jinak nepůjde, protože ve 3 letech ho vídá 7 hodin týdně, někdy ani to ne...
Přítel by chtěl do návrhu napsat, aby syna měl jednou za 14 dni o pátku do neděle a v týdnu alespoň jeden nebo dva dny odpoledne, o prázdninách aby ho měl alespoň jeden týden v červenci a jeden týden v srpnu u sebe a o Vánocích liché nebo sudé roky, chtěl by syna vzít i na víkend pryč nebo s ním jet na dovolenou, bohužel... do teď s ním nikdy nikde nebyl.
Když je syn u nás, tak nepláče, že by chtěl k matce, ba naopak.. občas pláče, že nechce domu.
Myslíte, že má na takový návrh šanci uspět?
Alimenty samozřejmě platí + další věci, které syn potřebuje (oblečení, léky, atd.) + bude platit půlku školky.
Děkuji za názor.🙂

Strana
z3
autor
28. srp 2023

@j.a.n.i do práce logicky chodit musí že🙂 když má čas, tak by syna rád měl, ale v tom nevyhoví bývalka😉
Není to vždy v týdnu, že je v práci déle, takže syna v týdnu normálně má, ale když se v jednom měsíci stane, že je v úterý déle v práci a nemůže mít syna, tak už ve středu mu ho nedá a radši s nim sedí doma na prdeli a příteli volá jen přes webkameru, aby ho na 10 minut viděl..
Když je syn nemocný, tak radši řekne své matce než aby ho dala příteli🙂 je to takový složitý, nepřistoupí na nic, ani ho neinformuje o věcech, o kterých by měla.

autor
28. srp 2023

@klokanka31 ono kdyby se chovala jako matka, která bere to, že má otec stejná práva a že se chce starat, tak by nebyl žádný problém. Co by jiné za to daly, aby se otec o jejich dítě staral, zajímal…🙂

j.a.n.i
28. srp 2023

No, do prace logicky musi chodit oba rodice, tedy i ona... A proc by mu ho mela davat ve středu, jen protože on nemel cas, kdy ho mel mit? Tak si ten cas mel udělat, to totiž péče o dite obnáší, ne ho chtit, jen když se mi to hodí.

sinicka
28. srp 2023

@klokanka31 to je síla.. jak vždycky ta bezdetna nextka ví co a jak ohledně dětí, vztahů a je lepší matka, než opravdová matka a s chudákem otcem by se přetrhli pro dítě.. 🙏🏻

martinka_33
28. srp 2023

@j.a.n.i proto je nejlepší a v zájmu dítěte, aby se rodiče domluvili, ale když s jednim z nich (v tomto případě s matkou) neni řeč, odnese to akorát dítě... Máme deti ve společné péči, dohodli jsme se kdy budou u mě a kdy u táty a přesto se nám oběma stává, že se nám hodí nebo nehodí jinak a tak se prostě domluvíme.. Jsem teď na rodičovské, tak často bývalému vycházím vstříc kvuli jeho práci, az budu v práci já muze to být jinak. Jindy se zase me hodí, ze on vyzvedne a odveze deti do skoly, i kdyz jsou zrovna u mě. Ale kdyz je matka zaseklá, je to všechno na nic.

martinka_33
28. srp 2023

@sinicka pokud je pravda co autorka píše, pak se matka chová jako zhrzená kravka 😥 Samozřejmě internet spolkne vše a pravda může být jiná. Každopádně tohle odnáší jenom synek, který tátu prakticky nezná...

l_
28. srp 2023

Tohle je nejlepsi.. chcete dite vic, ale v praci se nedomluvite uz ted, aby teda to bylo dle dohody a pak vycitate matce, ze kvuli vam nemeni plany.. ja bych taky neustoupila, je dany utery, tak proste utery, tecka.. ja takhle ustupovala a byla to cesta do pekel ze ktery se furt skrabu.. nebo vyrok ze si otec nemocny dite nevezme, ze prece nebude sedet doma.. zboznuju toto..
Taky muze soud priklepnout jak se vyse pise dva dny v tydnu a vikend - pak je potreba resit opravdu i nemoci, prazdniny atd..

cherie24
28. srp 2023

Chápu matku dítěte, že nechtěla miminko nebo batole dávat k otci na celé dny a víkendy. V tom s ní plně souhlasím, ale ve 3 letech už je takové rozdělení mimo. Tady už mi to spíš připadá, jako že mu dělá naschvály, takže se soudem bych neotálela. Soud mu na 100% víkendy uzná, v týdnu si myslím, že by mohl taky uspět. My to měli dost podobně. S ex jsme šli od sebe, když měla malá čerstvě 4 měsíce. Do té doby jezdil on za ní, chodil na procházky, staral se o ní pod dozorem. Od 2 a 4 měsíců už jezdí víkendy, letos v jejich necelých 4 letech byl už i týden. Z počátku nám to i u soudu tak řekli, že má uznaný celý víkend = pátek až neděle, ale že dává do rozsudku i "zvykací" období, což znamená, že si jí třeba vezme nejdřív jen na jednu noc, pak podle toho, jak to bude probíhat přidávat dny.

klokanka31
28. srp 2023

Pořád jen jaká práva mají páni tatínci. Jenže oni mají hlavně i povinnosti. Jde ten tvůj se synem po doktorech atd? Nebo ho má jen na zábavu?
Já hlavně nechápu proč se do toho montují nové partnerky, které si mnohdy myslí že dětem budou dělat snad i nové matky. Jednou jsou to děti těch chlapů, tak ať si to vyřeší oni, a nezatahují do toho svoje nové objevy.

bramarfi
28. srp 2023

@klokanka31 Nové partnerky, pokud se ocitnou s otcem dítěte v dlouhodobém vztahu, se stávají součástí života jak otce, tak i toho dítěte. A to, jak se zapojí v péči o dítě, a to, jakou podporou svému muži budou, záleží jen a pouze na daném páru. Proč se pozastavuješ zrovna nad tímhle? Ty bys partnerovo dítě ignorovala? Nebo to, že partner takovou situaci řeší a třeba mu z ní není úplně nejlíp?

klokanka31
28. srp 2023

@martinka_33 Jenže chlap se na veřejnosti může tvářit jak má o syna zájem, autorce může vykládat jak jeho bývalka háže klacky pod nohy, jen aby byl za otce století,ale pravda může být taková, že on si myslí že syna dostane kdy on si pískne, jak jemu se to zrovna hodí.

l_
28. srp 2023

@bramarfi no v dlouhodobem vztahu budiz, byt na mamu by si nemela hrat zadna.. ale kdyz tohle delaj zensky na druhym.rande, to.z toho kvetu 🤦🏻‍♀️

j.a.n.i
28. srp 2023

@martinka_33 No, jelikož tu máme pouze pohled nextky, tak těžko říct, jak tam ta komunikace probíhá... ale přímo ta next píše, že on nemá čas.

bramarfi
28. srp 2023

@l_ no jasně, ale nic takového autorka nezmínila, pokud jsem něco nepřehlédla, tudíž je to pouhé domýšlení.

l_
28. srp 2023

@bramarfi nepise jak dlouho spolu jsou..

klokanka31
28. srp 2023

@bramarfi Můj bývalý měl syna z bývalého vztahu, a absolutně jsem to neřešila. Taky měli dohady s ex o alimentech, ale nenapadlo by mě se jim do toho montovat. Ani jsem si nedovolila hodnotit jeho ex.

martinka_33
28. srp 2023

@j.a.n.i proto je nesmysl aby se lpelo na strktních termínech, nejde o to, aby se jeden neustále prizpůsoboval, ale na vzájemné dohodě. Jestli tatík delá krátký dlouhý týden, logicky jeden týden muze ve stredu a druho v úterý. A jestli máma má pravodelnou pracovní dobu a bude tohle vedet předem, v cem je problém aby syn byl jednou u táty v úterý a podruhé ve středu? My si s bývalým běžně bereme děti podle práce. Prázdniny jsme plánovali dopředu spolu a to tak aby děti měly co nejvíc zážitků, ne tak, že v sudý týden vudou u mámy, v lichý u táty.

martinka_33
28. srp 2023

@bramarfi ovšem macechy, které se příliš montují do výchovy a pomlouvají mámu, nedejbože před dětmi, jsou taky zralé na pár facek.

bramarfi
28. srp 2023

@martinka_33 Samozřejmě. To není o tom, že bych žila v přesvědčení, že biologické matky jsou vždy napřesdržku, tatínci mají svatozář a macechy jsou ze všech nejrozumnější 🙂 To vůbec ne. Já jen vůbec nemám ráda generalizace, černobílé vidění. Protože život rozhodně černobílý není.

martinka_33
28. srp 2023

@bramarfi ono je nejhorší když spolu rodiče nedokáží normálně komunikovat. I kdyz se rozešli, rodiči jsou a budou nadosmrti. Ale tohle zjištění me stálo spoustu hodin u cvokaře a rodinných sezení, abychom našli docela funkční systém. I ten je ale křehký... Osobně mám nejvetší problém s manželkou bývalého, ona je z tech, které žijí v přescědčení, že s bývalkou by se nemelo komunikovat a uz vubec na cemkoliv domlouvat 🙄 Jenze pokud chceme fungovat jako rodice, komunikovat proste musíme.

j.a.n.i
28. srp 2023

@martinka_33 Ne, není to nesmysl, je to jediná varianta, která má šanci na nějaké fungování, pokud se ti dva nejsou schopni dohodnout. Ano, až budou, může se to upravovat dle potřeby, ovšem ne, není povinnost vždy vyhovět. A těžko bude dělat dlouhý a krátký, když je tu psáno, že pracuje přes týden.

l_
28. srp 2023

@martinka_33 ja musim.lpet na striktnim dodrzovanim... Jinak je mi vyhrozovano, nedejboze ze bych od nej neco potrebovala, vstrict vyjit neni problem - ale jen jemu, nemocny dite (jakoze nudlicka, pokaslavani, horecku neresim, to je rposte doma) - to enchci to si nech (ale neprida ani kc).. atd atd.. takze taky nesouhlasim, musim trvat na rozsudku.. driv jsem t nedelala a ve finale dite furt doma, aliky stejny a jeste pak vyhruzky ze ji vidi malo..

marselina
28. srp 2023

@martinka_33 presne takhle to ma manzel.
dcera matkou zmanipulovana od malicka, penize chteji ale styk dcera/otec neexistuje.
chlap chtel platit i vic, jen aby se s dcerou mohl videt, resil to i s pravnikem, neuspel.

lennus
20. zář 2023

Vím od kamarádky advokátky, že když je otec funkční, vyhoví soud i střídavé péči. Je super, že se o něj táta zajímá a chce s ním trávit čas.

lennus
20. zář 2023

Ještě mě napadá, než se začnou tahat po soudech, můžou se zkusit domluvit přes rodinného mediátora, může to být užitečné a pak i závazné pro soud. Kamarádi se rozvádí a mediátor jim pomohl se domluvit, i když to zkraje nevypadalo nadějně.

veronikav31
21. zář 2023

@sinicka já takhle nazývala bráchovou bývalou a pořád to o ní tvrdím,bráchu vyhodila ona, byť se o malého po narození staral, protože ona nemohla že zdra.duvodu.Platil a platí nemalé peníze a nesměl jej vídat, byť chtěl.kdyz už u toho asistovala policie,tak malého předala bez věcí, takže šel a nakoupil mu vše, protože neměl s sebou ani tepláky....vdala se za nového přítele cca 7 měsíců potom co bráchu vyhodila.ja,kdybych synovce potkala tak jej nepoznám,viděla jsem ho když mu byl rok, teď je mu 16 let,studuje ve stejném městě co bydlím. Brácha má teď naštěstí malé miminko, postavený dům,je spokojený.bohuzel i vychcaný mrchy chtějí dítě a prachy než chlapa,který se o dítě chce starat.a to myslím upřímně

veronikav31
21. zář 2023

@klokanka31 já třeba mám bývalou kolegyni,která se s manželem rozvedla, mají dva kluky a dohodli se na třídavé péči a klapalo jim ji to super, bezproblémů. Býv.manžel jezdil často služebně mimo domov, holt měl takovou práci,takže když byl pryč a měl mít syny, tak se domluvili, že si je vezme,až se vrátí. V dnešní době zaměstnavatel zavelí a holt musí poslechnout, jinak výpověď,tak to v dnešní době je. A bezproblémů,fungovalo jim to.Teď už to jsou kluci co mají svoje rodiny. A ona nikdy neřekla ani žádnou negativu na býv.manžela,vždy jej chválila i když se rozváděli a v průběhu střídavky. A to upozorním, je to sociální pracovnice,takže moc dobře věděla co to obnáší. Doteď na býv.manžela pěje ódy

veronikav31
21. zář 2023

@j.a.n.i no,třeba musí být déle v práci nebo jezdí na služební cesty? některé zaměstnavatele nezajímá,že jejich pracovník má děti,prostě smouva,nařízený přesčas,služ.cesty a hotovo.Má práblém?dostane výpověď, tak to prostě v dnešní době je. A nevím proč by se nemohli domluvit, ty nemůžeš ve středu, já nemůžu v pátek,tak si to prohodíme. Proboha,jsou to sva dospělí lidi a dohadují se jak malé děti na písku🙄

veronikav31
21. zář 2023

@klokanka31 ukažte mi prosím který tatínek lítá s dítětem po doktorech, moc jich není a upřímně,ani bych to nechtěla,toto si hlídám já jako máma, vím co kdy jak dětem dávat,jaký opatření mají mít. A hlavně,kdyby můj chlap chodil s dětmi po doktorech, taky by to zvládl, ale ty děti potřebují v tomto případě víc mámu, je to tak.Když je jim zle,tak jdou vždy za mámou,tak to funguje chemie nemocné dítě+máma. Neumím si představit,kdyby můj chlap šel se synem na vyšetření,kdy synovi vyšetřovali pindíka,dávali mu do nějhadičku(to synovi byl 3 roky), já s tím měla dost velký problém,brečel syn,brečela jsem já,umíte si představit u tohoto vyšetření jakéhokoliv chlapa? Pokud ano,prosím ukažte mi jej,já ne, ti mají problémy jít na takové vyšetření sami,natož se synem. Nemluvím o vyšetření na pediatrii kvůli teplotě,rýmě.A třeba můj chlap,když jsem nemohla být s dětmi doma mě zastoupil,problém nikdy nebyl,ale to mu umožnil zaměstnavatel dělat home office,ale zaměstnavatelé opravdu nemají rádi,když jsou otcové doma a ženy chodí do práce,tak to prostě je

sinicka
21. zář 2023

@veronikav31 ja třeba znám chlapa, co těhotnou podváděl, po šestinedělí své ženě předal nějaký breberky a pak se divil, že odešla s 3 měsíčním miminkem. Posílal jí podle jeho slov dost peněz, ona neměla ani na jídlo pro sebe a chodila jíst k babičce obědy na půl. Samozrejme ona byla svine, co mu nechce dát syna, on je táta roku, ji jde jen o prachy….. a kdyby je člověk neznal, tak by tomu i veril.. on je takovy ten oblibeny ve spolecnosti, milion kamaradu… 🤷🏼‍♀️ tyhle pribehy, kdo koho zná a že to měl tak a onak jsou stejně uplně irelevantní.

Strana
z3