3 z těláku?
mé nesportovní dítě bude mít 3 z TV, u nás se dávala nejhorší 2 a to muselo být fakt kopyto. Začla brečet, tak jsem jí řekla že se nedá nic dělat, takže bude mít 1 a 2 na vysvědčení a 3 z Tv☹, mě to příjde padlý na hlavu, z Tv, z VV, HN dávat špatný známky,
Já mívala dvojku z těláku a akorát jsem měla trauma ze sportu obecně, díky učitelce, která to strašně hrotila a myslela si, že jsem líná.. Nebyla jsem tlusťoch, právě naopak, tak asi asi myslela, že su lemra a nic se mi nechce, ale nebylo to tak. Od té doby nemám ráda kolektivní sporty 😅 A celkově cestu k nějakýmu pohybu jsem si pak hledala dlouho, protože jsem měla prostě vsugerovaný, že jsem nemehlo.
Já měla ve třetí a čtvrté třídě samé jedničky a dvojku z těláku 😄 Ale nutno říct, že jsem třeba neuměla šplhat, výmyk jsem měla fakt směšnej a kotouly ještě horší... já bych to s učitelkou asi neřešila, nejsem teda moc příznivce současného trendu Dítě má sebemenší problém - musí se naklusat do školy a dlouhosáhle to řešit. Nedělala bych z toho větší drama, než to je (resp. není). spíš bych se snažila dceři vysvětlit, že je to jen známka z tělocviku - vcelku nepodstatného předmětu.
Jinak my na gymplu psali písemky z výtvarky 😬😄
Těžko říct,proč dostala trojku. U nás na škole se dávaly trojky,když se člověk nesnažil předvést nějaký výkon nebo ve zkratce na to dlabal. Jde o to, jestli třeba na učitele nepůsobí tak,že to dělat nebude,nechce,protože...důvod je jedno jaký..hodně učitelů oceňuje především snahu. Většině lidí přijde tv,VV,hv, zbytečný,ale jsou to úplně normální předměty.. já také neměla jedničku nebo dvojku z cizího jazyka,protože mi to prostě nešlo do hlavy. A ač jsem se učila jak jsem chtěla,byla jsem ráda za trojku. I na to člověk musí mít talent..chápu,že dostat z telaku trojku je dost demotivující,ale jde o to jestli se dcerka snažila známku třeba zlepšit,tak jak se to dělá v jiných předmětech. Domluvit se,že by chtěla lepší známku,že bude mít jedinou trojku na vysvědčení a co pro to může udělat. Klidně běžte za učitelem vy a zeptejte se ho,na důvody proč ji dal takovou známku a zda s tím lze ještě něco dělat,a vy to s ní pak můžete trénovat nebo kdokoliv z rodiny. I tělocvik se dá aspoň trochu naučit jen se to nesmí vzdávat při prvním neúspěchu. Hlavně ať si to dcera moc nebere,je to jen známka.zase je dobrá na něco jiného,třeba na ty jazyky,na které já byla vždycky tumpachova 😁
Trojku z tělocviku jsem dostala na malým gymplu, dvakrát. Poprvé v pololetí se máma šla zeptat, proč jestli se neulívám atd.. jen mi prostě nešlo a tělocvikářka brala známkování vážně. Nebyla jsem ani oplácaná ani líná nebo úplně levá, jen mi nešly ty věci, co se zrovna braly a zkoušely. Máma mi řekla, ať se víc snažím. Příští pololetí mě pění tělocvikářka prý na rodičáku chválila, jak moc se snažím, a dostala jsem zase trojku, máma už byla v pohodě. Další rok jsme měli někoho jiného a všechno už bylo v pohodě, pokud se člověk snažil a neulíval se.
Přežila jsem to, přežije to i ten klouček. Uvidíte, jestli se známkou dát hnout přímo u učitelky, ale nehrotila bych to přes přezkoušování. A snažila bych se ho podpořit, aby nezanevřel na sport a nedělala z té známky drama.
Problém tělocviku, hudebky a výtvarky je, že se většinou učí blbě. U tělocviku by měl být výstup - "pohyb mě baví", u hudebky přehled a schopnost poslouchat hudbu (ať už jakéhokoliv žánru), u výtvarky základní přehled v žánrech a schopnost navštívit výstavu a něco si z toho odnést. Bohužel výstupem je většinou nebavila mě atletika, zpívali jsme pořád Okoř a jednou jsem namaloval zátiší.. ;)
Já měla, tedy až na druhém stupni sedmá osmá devátá třída, z tělocviku čtyřky. Jeden rok mi dokoce bylo vyhrožováno pětkou a já měla noční můry z toho že budu muset dělat reparát z tělocviku... Ostatní známky na vysvědčení jedničky, dvojky, jedna dvě trojky a ta nešťastná čtyřka z tělocviku, v té době jsem ten předmět začala nenávidět. Pamatuju jak jsem každý čtvrtek přemlouvala mámu, že mi je špatně, ať mě nechá doma, abych se mu vyhnula, a bylo mi z toho opravdu špatně i jsem zvracela.
@fallingstars Mimo téma: dceru čeká písemka z výtvarky taky. Na základce, ve 4. třídě 😀
@malovani 😱 A co tam budou proboha zkoušet? Jako na gymplu to byl taky úlet, ale poznávali jsme styly a jednotlivá díla / autory, plus to nejdůležitější ze života těch větších malířů, ale ve čtvrtý třídě...? Navíc my to měli od zakomplexovaný učitelky za trest (jednou se nám na hodině v breku sesypala a vyčetla - zatímco jsme malovali slunečnice 😄 - že se kvůli nám nevdala 😅).
@fallingstars
@malovani tak zrovna písemka mi přijde ok, i kdyby byla z těláku, minimálně se na ní může dítě naučit. ;) (Teda pokud učitelka nechce nějakou náročnou poznávačku nebo esej na téma postmoderna;))
@fallingstars To jako vážně, jo? 😅
@fallingstars a ta vaše učitelka byla prostě pitomá ;))
@fallingstars Mají pana učitele s titulem MgA., dělá s dětma fakt zajímavé věci, to se mi líbí, ta písemka mě ale překvapila. Nutno říct, že to celkem uzpůsobil jejich věku - ce je výtvarné umění? jaké obory tam patří? co je kresba? co je malba? čím vším je možné kreslit? čím je možné malovat? na jaké materiály? A taky mají znát nějaké umělecké dílo v Brně. Nejlépe nějakou sochu - kde stojí, jméno autora.
Nebude to žádná hrůza, ale překvapilo mě to. Mmch, i on rozdává trojky i čtyřky 😲.
@ginnyweasley Jasný, je to O.K., nemám s písemkou problém, je mě to překvapilo, to přiznávám.
@ginnyweasley No mě to přišlo na sportovním gymplu trochu zbytečný. Pochybuju, že si kluci cyklisti, když jeli polem, libovalu, jak by to asi krásně nakreslil Monet...
@guinea Bohužel 😄
@malovani Tak jestli rozdává trojky i čtyřka (předpokládám, že snad ne na vysvědčení), tak je docela fér, že mají písemku, která se dá oznámkovat bez ohledu na vrozený předpoklady. A ten obsah vypadá přiměřeně věku.
Moje nevlastní dcera (13let) má taky 3 z těláku. Osobně si myslím, že je zas správný aby učitelé známkovali jako v ostatních předmětech, nikdy jsem nechápala že když všichni udělali kotoul a jeden ne, tak přesto dostal za to jedničku. Vím že tělocvik není tak důležitý jako ostatní předměty, ale řekněme si, co je dneska opravdu důležité? Podle mě se má známkovat hlavně férově ať už tělák nebo matika. Nevlastní dcera ví, že je na pohyb dřevo, nevyskočí na hrazdu a tak, někdo na to prostě nemá vlohy ale pak tedy nemůže očekávat přeci jedničku jako ostatní co to zvládli ne?
@fallingstars Stačí, když věděli, že Monet existuje, líbit se jim nemusel a přemýšlet o něm nemusí už vůbec. Ale narozdíl od toho, jestli uměli namalovat tu slunečnici, tak to, jestli věděli, že existoval nějaký Monet se oznámkovat dá. ;) Ale chápu jak to myslíš.
Podle mě existují dva férový přístupy k známkování výchov 1. dát to za snahu, docházku atd. 2. známkovat výkony, ale pak k tomu přidat písemky, kde se dá ta známka dohnat aspoň na tu dvojku pro kohokoliv kdo se snaží a učí se.
Ale pořád si myslím, že výchovy se většinou učí prostě blbě a nezajímavě všechny. :D
@fallingstars Namaloval... né nakreslil 😅 😅
Já mívala vždy dvojku za účast 🙂 nechápu špatné známky z TV. Když se to dítě nevymluví z každé druhé hodiny. Já také nejsem sportovní typ, míčové hry nenávidím, běhání také ne. Prostě mám od mala astma a špatné oči. Větší námahu neudycham a zkuste si chytit míč když nedokážete odhadnout jak je daleko. Ale účastnila jsem se, co na tom že mé výkony nebyly ukázkové. Dost by mě štvalo dostat za to trojku, to bych se na to asi vykašlala úplně. Oproti tomu mi vyhovují jiné ,,sporty,, jízda na koni, nebo kole, plavání a turistka. Něco jiného je když je ta škola zaměřená sportovně, ale jinak to pro mě není plnohodnotný předmět. 🙂
Osobně si myslím, že ty pohybově nadané děti lze znamkovat jedničkou a ostatní, co se snaží v rámci svých schopností tak mohou mít dvojku. Na prvním stupni bych to rozlišila na snaží se x nesnaží se... já měla Perthesovu chorobu a až do xte třídy jsem chodila o berlich...jedno pololetí se chodilo navíc plavat a i když jsem chodila o berlich a do bazénu mi musela učitelka pomáhat, tak mi dala tenkrát jedničku (plavání bylo jediné, co jsem X let mohla sportovat, takže jsem v něm paradoxně vynikala😀 ). Pak jsem zase měla nehodnoceno z tělocviku, když plavání nebylo...průšvih nastal na osmiletem gymplu, kdy jsem se měla rozchodit bez berli a částečně se s omezením zapojit do tělocviku...tím, že jsem se kolem deseti let pokoušela neohrabane o kotrmelec, jsem nesla dost těžce...stojku, hrazdu, šplhání jsem mohla až někdy kolem 15, skákat jsem nemohla ještě déle...a už to bylo...na vysvědčení samé jedničky a dkma toho 3 z tělocviku...pak nám změnili učitele a paradoxně mě znamkoval podle toho, co jsem mohla cvičit a nebo jsem se alespoň snažila (přiznávám, že skočit z horního bradla někdy v 17 letech při pudu sebezáchovy jsem prostě nezvladala) a už jsem měla 1 nebo 2 podle toho, co se zrovna dělalo...takže myslím, že je to o učiteli, někdo proste má rozum a nekdo musí za každou cenu rozdávat špatné známky, aniz by hodnotil věci v souvislostech...
@poupe ahoj můj syn měl za 5 a dělal reparát z tělocviku v druháku.Skrze to že ho nebavilo a nechodil na něj. Jinak ostatní známky měl dobrý.Nic jsem si z toho nedělala jelikož si ho opravil.Ted v posledním ročníku na něj chodí a stejně na za 4.Tělocvik k životu mu bude na prd,jde o to aby prošel dostal výučný list a šel pracovat.Je to důležitější, alespoň pro mě
Já byla ny tělocvik kopyto..asi párkrát sem měl a jedničku,jinak dvojky..peo mě byla třeba hrůza šplhat po laně.to mi nikdy nešlo 😁😁 na tyči sem šplhala jen, když sem neměla ponožky. Pro mě byl tělocvik utrpení, když nepočítám různé hry-volejbal,vybijena aj..to mě docela bavilo..zkuste ještě zajít za učitelkou, zda by se ještě nedalo něco dělat..
Tahle učitelka je hrozně soutěživá, nechápe že někdo ne, už jsme s ní bojovali minulý rok z ČJ dostala taky jedinou 3 a známky mezi 1-2, občas dostala 3 z diktátu, 4 a 5 nikdy. Konečná práce za 2 a dala jí 3 na vysvědčení. Stěžovala jsem si a stejně si mlela své, doma jsme si s mužem řekli, že je kráva a ptali se dcery jestli chce do jiné školy, ale nechtěla. Tahle 3 z Tv nás ale dostala, ať jí dá 3, ale ať jí neuráží, že to snad dělá schválně, že když bude pomalá že dostane úkol na víc... dneska jsou třídní schůzky a manžel s ní bude mluvit, urážet jí nebude.
Omlouvám se za chyby, píšu z mobilu a vůbec nekontroluju slova😲😊😊
@poupe
Ještě jsem si vzpomněla, že moje mamka kdysi šla na rodicak s tím, že šla i na ten tělocvik...a učitelka taky vykladala, že prostě, když mám od doktora písemně, že nesmím skákat, tak co jako budu dělat, až půjdu v lese a bude tam potok a já tam budu stát, že neskočím, protože nemůžu a ani to určitě neumím...tak ji moje mamka řekla, že skákat sice nemůžu, ale že nemá obavy, že bych si při svoji inteligenci neporadila a zůstala tam stát...na to nebylo moc co říct a ve finále jsem měla potom i klid 😉 Pokud si myslíte, že trojka je neopravnena, určitě bych učitelce všechno neodkyvala 😉
@guinea 😄 No vidíš... veškerá její snaha přišla zjevně vniveč 😄
podle mě je to nesmysl vůbec tělocvik známkovat. A pokud ano, tak vyloženě dávat dvojku/trojku těm, kteří odmítnou nějaký cvik dělat a ne těm, kterým to prostě nejde. Protože narozdíl od výtvarky nebo hudebky tam snaha nepomůže (v hudebce se aspoň člověk naučí teorii, ale co v těláku...) Já jsem měla 2 z TV celou Zš, jednou snad i trojku... Jenže jsem na tom byla fyziologicky úplně jinak než moje vrstevnice. V šesté třídě jsem měla nějakých 30 kilo možná ani to ne a byla o hlavu menší než ostatní. Je jasné, že když tělocvikářka chtěla, abych přehodila míč přes čáru v polovině tělocvičny, že to bylo s touhle váhou fyzicky nemožné. Nakonec mi zjistili v 9. třídě neurologické onemocnění, které výkon ve sportu hodně ovlivňoval, ale teď už pozdě bycha honit. Ale vyznamenání mi kvůli TV uniklo několikrát 😒
@no_title jenže to už můžeš říct o více předmětech, že jim to nejde, někomu nelezou třeba vůbec cizí jazyky do hlavy a někomu ani nejde matika... ale ostatní řeknou že to je prostě předmět co se dá naučit! Tělocvik je to samý, i uplně neschopný dítě dokáže kotrmelec když se snaží a chce. Stejně tak když se snaží v matice tak to jednou pochopí!

@poupe U nás to tak taky bylo. Na střední teda. Ale nijak sportovně zaměřené. Chodila jsem na normální zdravku a z TV se dělaly i reparáty. Já jsem z TV měla na té zdravce vždycky 3. Prostě cvičení nikdy nebylo moje hobby, ale to nikoho nezajímá. Jinak máš pravdu - je to padlé na hlavu.