Děti a škola. Dáte je na poslední měsíc?
Ahoj,
chtěla bych vědět Váš názor, zda pustíte děti do školy, někde je psáno 11.5 někde zase 25.5?
Pak je další otázka, kam s dětmi o prázdninách? Pojedou děti na tábory?
@betelgeuzz Vycházím z toho, co říkal Plaga, aby rodiče nepočítali s tím, že to bude plnohodnotná výuka. U nás si zatím jen zjišťovali, kdo děti do školy dá a to myslím dělají všechny školy.
@klea81 Tak teď jsem se zasmála. V naší třídě na prvním stupni učí ekonom, tedy vlastně ekonomka🙂. Má vystudovanou VŠE a co jsem si zatím všimla, tak se s tím novým systémem výuky poprala nejlíp ze všech. Přijde mi, že jako jedna z mála v tom má opravdu systém. Z mých spolužáků všichni, kteří se nedostali na ekonomku šli na pedák.
@betelgeuzz Jinak jsem na tom dost podobně, oba s manželem teď doma na HO. Nejhorší to bylo asi prvních 14 dní, než jsme se z toho šoku všichni (včetně učitelů) vzpamatovali a najeli na nějaký systém. Děti si zvykly, že musí část věcí udělat samostatně a co nevědí nechají na později a uděláme společně. Já si práci rozdělila do tří kratších bloků (ráno, po obědě a večer) a už to docela šlape. Já vyčkávám, jak se situace vyvine, zatím se spíš přikláním k variantě ne. Já zatím do práce nemusím (u nás ve firmě vždy dost pracovalo na HO, běžně 3 dny v týdnu, doma nás nechávali už 3 týdny před vyhlášením mimořádného stavu a prý teprve v červnu se začnou bavit o návratech do práce, u manžela se to hrozí od poloviny května). Přijde mi, že ve škole je to hodně o práci s těmi nejpomalejšími a ty chytřejší děti pořád na někoho čekají. Když to vidím u nás, tak někdy občas síla. Online výuka je občas one man show nejslabšího žáka, který má navíc k ruce asistentku, ale hlavně maminku, která pracuje v oboru, který teď nemůže provozovat (patří do té poslední skupiny uvolňovaných), ale hotového na hodinu nemá nic. Celé noci hraje počítačové hry a posílá zprávy spolužákům přes messenger třeba ve 3 ráno! Nic neumí, ale ani nemá zájem, tak si říkám, proč je mu věnováno tolik pozornosti, když o to nestojí on a nezapojí se ani jeho rodiče....
V jednom rozhovoru Plaga řekl, že on sám ještě není rozhodnutý podkat svoje děti do školy
@ludva nám včera ohledně tábora napsali, že sami neví,ať jsme trpěliví a zatím nic neplatíme. Mají ho mít koncem července.
Já teda kluky asi nedám už do školy. Neumím si to představit jak by to fungovalo a neví to zatím nikdo. Ze třídy je přihlášených asi polovina,tj 11-12 dětí. Škola už před víc jak týdnem po nás chtěla vyjádření. No či vím co jak bude za měsíc? Školu zvládáme, 2 a 3 třída a batole k tomu, tak je to sice náročné,ale jde to. Šli by stejně až za měsíc. No tak ten poslední měsíc už mě fakt nevytrhne. Vysvětlit zvládnu všechno,i angličtinu,takže s tím problém nemáme. Já jsem na RD,takže ok.
Holky, když děti nedáme do školy, nárok na očr zaniká, je to tak? Leda bychom byli riziková skupina, že?
Já sama sice do školky, ne do školy, děti posílat nebudu. Vcera jsem si prostudovala manuály MŠMT a jestli si někdo myslí, že může dodržet hygienické podmínky tam popsané, tak na naší škole a v naší školce to je nemožné. Leda by nastoupilo opravdu minimum žáků. Jinak je to trochu sci-fi.
@78marcela Takže když sem těhotná s těhotenskou cukrovkou a dceru nedám do školy tak sem v rizikové skupině a nepříjdu o OČR?
@juliemichal ve škole se toho moc učit nebudou. Podle stanovených podmínek je bude učit třeba asistentka nebo vychovatelka. Spíš se bude jednat o dohled nad žáky než o klasickou výuku.
@monita0806 pokud je farmakologicky léčená, tak asi nepřijdeš.
@orchidis
@andelka Ministr řekl, že stěžejní bude stále domácí výuka a ve škole to bude spíš pro žáky, kteří mají problém se učit doma nebo rodiče musí nutně do práce, má to být spíš hlídání dětí.
@78marcela děkuji takže pokud jsem to dobře pochopila,tak ta škola bude spíše teď pro zaměstnané rodiče,že?
@andelka přesně jak říká @gajdosovag
Určitě bude záležet na určitě škole, jaké má podmínky, na řediteli, jak to vymyslí. Určitě bych nebrala jako stěžejní slova nějaké učitelky, protože do vcerejsiho večera nikdo nevěděl, co a jak bude. Můžou být různé skupiny, různě poskládané podle dojíždějících žáků, můžou být skupiny různých tříd... ve skupině bude moct být 15 děti, a pokud je ve třídě 30 děti, budou rozděleny na dvě skupinky, a logicky je, že učitelka nemůže učit ve dvou, protože se pedagogický pracovník nemůže střídat... takže vaše učitelka určitě nemá pravdu.
@juliemichal v podstatě ano. Jim jde o rozběhnutí ekonomiky, aby se zajistilo hlídání pro pracující rodiče. Ale v rouškach sedět v prosklených třídách v těch tricitkach v červnu..to bude lahůdka. Do toho bych svoje děti pustit nechtěla. My jsme dost v červnu chodili ven, učili jsme se na zahradě, chodili jsme do přírody..teď je to zakázáno.
@78marcela však děti nemusí sedět ve třídě v rouškách. To tam napsané není.
@gajdosovag tak v tom případě o tom učitelka neví,nebo si to přebrala jinak. S 11 dětmi ve třídě se jí bude pracovat super no.
@78marcela ve třídě nebudou muset být roušky. Jen ve společných prostorách, chodby, wc..
My učení zvládáme, vodit/ posílat pěšky/ busem do školy na pár hodin ( měli by 2 a 3taci stejný počet hodin,aby chodili vždy spolu?), když ani nebude oběd..mi fakt nepomůže. Takže když tu možnost mám, jsem zatím spíš pro nechat je doma. Navíc se vídáme se 72 letou babičkou.
@andelka ono opravdu do včerejška se nic nevědělo a co mám info, na většině škol budou mít v pondělí porady a tam se to teprve bude řešit.
@betelgeuzz nemusí je mít pouze v případě frontální výuky, pokud od sebe sedí dva metry. Na to jednak nejsou moc uzpůsobené třídy svou velikostí a jednak na prvním stupni jsme celkem zvyklí pracovat ve skupinkách, ve dvojicích, střídáme různé formy práce..a na to ty roušky mít musí. A konkrétně já je třeba budu v hodinách vyžadovat. Jsem riziková ve třech bodech, budu se chtít chránit.

Já se rozhoduju, ale asi nedám. Dcera je v šestý, takže nepůjde, syn je v první a dávat jen jeho se mi moc nechce, ještě uvidím podle školy, zatím se nijak nevyjádřili, jak to bude.