Dovolujete dětem jezdit autem s kamarády?
Vozite autem kamarády vašich dětí a naopak dovolujete vašim dětem jezdit autem s jejich kamarády? Myslím konkrétně děti nad 12 let, když už nepotřebují sedačku a ve chvíli, kdy máte děti ve škole v jiném městě. Dneska dětem ujel přípoj, protože měl autobus zpoždění. My jsme pro našeho syna dojeli, ale jeho kamarád s námi nemohl, protože to maminka nedovolila a musel čekat na spoj, který jel za víc než hodinu.
Obecně s tím nemám problém, pokud rodiče aspoň trochu znám. Občas někoho svezeme na turnaj nebo naopak někdo vezme naše dítě. Ale zrovna dneska ráno byla leckde ledovka, klouzalo to, nehod bylo hodně, takže docela chápu, že dítě nechtěli pustit.
@jaja01k bylo to odpoledne po škole.
Ano. Nemam s tim problem. Ale teda deti spoluzaci(jejich rodice) nekdy jo. Jednalo se tedy o cely outdoorovy vikend s nami a v nasi rezii. To rodice poustely jen jednu dcery spoluzacku, a pak tedy dalsi dve jine kamaradky. Syn ze svych spoluzaku nikoho s nami na vikend nedostal. Ale tam se to kompenzuje aspon par klukama od nasich kamaradu.
Zrovna nedávno tu byla diskuze, kde maminka nedovolila vzít své přátele jejich dítě na přespání, jako hlavní důvod ta cesta přátel autem s jejím dítětem. Takže je vidět, že někteří to řeší hodně. My jsme ve městě, obvykle jezdíme MHD, děti nám obvykle nikdo autem nevozí. Pokud náhodou, problém s tím nemám. Asi jsem celkově spíš důvěřivý člověk. Sama jsem v mládí hodně cestovala stopem, to jsem vůbec netušila, ke komu nastupuju...
Chápu, že rodič odmítne, pokud třeba nemáte druhou sedačku (zvlášť meziměsto). Ale ano, svoje dítě s mým dobrým kamarádem do auta pustím bez potíží, stejně tak v klidu vezmu cizí dítě do svého auta.
Jinak podle mne je mnohem nebezpecnejsi ted v zime nechat dite cekat hodinu na bus, nez aby ho dovezl kdokoli aspon trochu znamy (rodic jakehokoli spoluzaka). To mi prijde fakt nahlavu nechat dite mrznout, kdyz by nemuselo.
Neřeším to vůbec a ani nikdo v mém okolí, vozím každý pátek 3 kluky cca 20km do bazénu a rodiče těch kluků zase v týdnu mého syna na tréninky a ruzne se střídame na zápasy.
@cilkat jde o kluky na druhém stupni, už nepotřebují sedačku, jsou velcí jako dospělí.
Pokud bych rodiče neznala, tak bych to taky nedovolila. A ani manžel. A já bych třeba nedovolila ani tchánovi, aby vezl našeho syna někam - stačila mi jízda v náš svatební den a já po obřadu měla 20km strašný nervy, abychom dojeli v pořádku. Manželovi jsem tehdy drtila ruku, jak jsem se bála a i on sám uznal, že jízda byla hrozná.
Moje velké děti (2. stupeň) už jely s kdekým, občas je berou trenéři, jiní rodiče, my zase bereme jejich kamarády. Občas je sveze někdo ze vsi, když jdou od autobusu (2 km). I ten v první třídě už takhle párkrát s někým jel, a vlastě i jeho malé kamarády jsem už vezla samotné.
Já si vždycky říkám, že ti rodiče, co vezou Petra, vezou i svoje děti a podle toho se snaží být opatrní (já vím, že to někdy nestačí), ale že ta zodpovědnost tam je, no. Často tak jezdí, sport, i my bereme jiné děti.
Já to naprostou chápu. Když vidím, co se děje na silnicích, vůbec se rodičům nedivím. Obzvlášť, pokud se nijak zvlášť neznáte mezi sebou rodiči. Není to sranda jen tak někomu svěřit dítě do auta.
@cherie24 sama mám dítě a nemám s tím problém. Věřím, že když vezou své dítě, snaží se jet co nejvíc bezpečně, aspoň my to tak máme. Ne, že bychom obvykle jezdili na lajdaka, ale ta zodpovědnost s cizími dětmi je velká.
@cherie24 ty máš ještě malinké děti. To jsem taky nedovolila, ale já už se ptám na pubertaky, my máme konkrétně osmáky.
Ke mi fuk kdo veze moje deti, nemam s tim problem. Obecne o moc horsi nez s jejich tátou uz to být nemůže.
Ano děti mám malé, ale je jedno, jestli se někdo vymlátí v autě s malým dítětem nebo už s velkým. To nehraje roli. Psala jsem, že rodiče chápu. U nás byl dneska na silnicích Maras a břečky, při posledním napadnutí sněhu jsme měli pár set metrů od domu smrťák. Bohužel ne každý to má tak, že s dětmi jezdí bezpečně. Máme to tak u kamarádů. Ženská je řidička hrozná a klidně vozí v autě i cizí děti. Vůbec se nad tím nezamýšlí.
Neměla jsem problém, když jsem znala rodiče.
@konidana Přesně tak. Syn má 19, různě se vozí s kamarády, vše v podstatě čerství řidiči, jelo jich v létě 5 i do Chorvatska. To jsou teprve nervy. Druhý syn si dělá řidičák teď v 17. A děti od partnera už v podstatě všechny zažily nějakou nehodu, jsou o fousek starší... Tihle mladí, nezkušení a často ještě méně uvážliví mě děsí víc.
Syn chodí do Skauta a to kolikrát ani nevím s kým jedou. Běžně je vozí i puberťáci s čerstvými papíry. No vždycky jsem ráda, když přijde info, že jsou v pořádku na místě, ale nikdy by mě nenapadlo ochudit svoje dítě o zážitky jen pro co kdyby.
Děti už měli menší bouračku, když řídil manžel, který jezdí opravdu dobře a bezpečně. Tohle člověk bohužel často neovlivní.
ne me deti nikdo cizi nevozi, jen bracha ktery vim.jak ridi a verim mu. Ani ja nevozim.cizi deti, jen brachovi. Proste nechci.
Ano dovolím to, ale moc často ta možnost není (zatím jsou děti sedačkové). Ač jsem zastánce veřejné dopravy, tak v autobuse se nehoda může stát také a dítě je tam nepřipoutané, nehoda se stane i na zastávce, cestou, když jde pěšky...
Ty jo...až do téhle diskuze mě vlastně vůbec ani nenapadlo, že by měl někdo problém s tím, když někdo cizí svěže jeho dítě. Mazec.
Jsme pár rodin co si děti vozíme z tréninků, všichni normální řidiči, rozumní lidé co mají bezpečná auta,takže s tím problém nemám. No a když vidím jak u nás jezdí řidiči autobusu tak z toho mám větší hrůzu a jsem ráda, že naše děti s ním nebudou muset denně jezdit.
@cherie24 ano, je jedno, jestli se vymlátí s velkým nebo malým. Za sebe přiznávám, že když byli malí, tak jezdili jen s námi a postupně jsem to přehodnotila. Denně jezdí autobusem mezi městy a občas ho svezou rodiče spolužáka, moje kamarádka, sousedka... Je rád, že tam nemusí čekat na bus a autem to je rychlejší.
Vyvrcholení včerejšího dne bylo zajímavé. Klucinovi se nechtělo čekat, tak šel pěšky, před chvílí mi to říkal syn. Naštěstí se mu nic nestalo.
Já v tom nevidím žádný problém. Normálně do kroužků vozíme vzájemně děti, když ti druzí nemůžou 🙂
Nevidim v tom problem. Kdyz dovolim diteti pouzivat MHD a tim ho sverim cizimu ridici, proc bych nedovolila rodice spoluzaka / kamarada? 🙂
Ja teda jsem nerada, kdyz by nekdo vezl moje deti, takze jen vyjimecne(snad jednou) a to byla rodina a stejne jsem z toho mela vitr, protoze vim jak ridi. Ale bezne se tomu vyhybam, i ja radeji ridim a vezmu auto nez abych se nechala svest. Kdyz vidim, jak lidi ridi, tak mi to staci..a kdyz vezmu v potaz nepoutani, tak ne diky.
Dovoluju i vozím,ale chapu, ze někdo nedovolí. Těch nehod je tolik, lidi jezdi jak prasata, obavy jsou jiste na miste.

Ano, dovolujeme. Holky sportují, jezdí na tréninky, závody a někdy se s jinými rodiči prostřídáme.