Jak správně řídit kapesné pro děti ve škole?
Holky, prosím, vím, že řekněte,ze jsem finanční negramot,ale jaksi nemám moc zkušeností.Holka je ve druhé třídě a jelikož na nás po škole cca 15 minut (2-3 krát týdně)
čeká, než vyzvedneme mladší ve školce má dovoleno si jít pripadne ,, něco,, koupit.(Zmrzka,bonbon,..)No rozhodli jsme se, že ji prostě začneme dávat kapesné,domluvili jsme se s manželem na 100/týden ( nevím zda to není přehnané),ale poučena s tím, že to prostě nemusí utratit a může si samozřejmě takhle šetřit třeba na něco,co by jsem ji třeba jen tak nekoupili nebo tak.Ale teď mi teda poraďte,ona to teda všechno neutrati, když jí dám další týden tu stovku, mám ji říct ať si ji da do pokladnicky, když ji zbylo z minule? zase nechci,aby potom u sebe měla hodně peněz a nebo,aby pak šla do ty pokladnicky a vzala si třeba větší částku, když si z ni bude brát peníze,jsk to máte vy? Ja pocházim dost z chudé rodiny, takže u nás moc kapesné nejelo,dostala jsem občas 20 /30 Kč,ale prostě různě nárazově, tak že jsem si sice šetřila,ale samozřejmě jsem u sebe víceméně neměla více jak 50kc.No a manžel kapesné dostával až na střední škole a to už je trochu jiná, protože už chodil i ba brigady atd.takze už přece jen měl jinou zodpovědnost,na zakladce neměl potřebu, jelikož byl po celou dobu ve družině a v místě bydliště, takže ani nikam nedojizdel, případně sel za rodiči, kteří pracovali,hned vedle školy.
Mne to teda vubec neprijde jako moc. 400,- to je 20,- na kazdy vsedni den. Co dnes stoji dvacku? Urcite si nemyslim, ze s takovou sumou bude zachvilu behat s tisickama po kapsach 🤦♀️
100kč na týden? To je moc a proč týdně?Já bych dala 100kc na měsíc,to by jí mělo stačit,tak to mám v plánu já od 2 třídy 100 Kč na měsíc ať si to dává do pokladničky a když bude chtít něco dobrého si koupí,tak ať si vezme z pokladničky
@martinka0209 Jakoze 3 koruny na den? Wow.
@pilzzee jaký tři koruny,nezlobte se na mě a to si to dítě musí něco kupovat každý den?Dobroty dostává do školy i od nás a nic si kupovat nemusí,na nákup si vzpomene 1x-2x týdně
@pilzzee Však si nemusí každý den něco za dvacku koupit. Čím víc tyto malé děti mají peněz, tím víc kupují "blbiny". Nemyslím si, źe je nutné, aby si takto malé dítě denně kupovalo svačinky a sladká pitíčka, mělo by to být jen výjimečně, jinak ať kupují rodiče, co oni uznají za vhodné. Nejsou to teenageři. Tam už vyšší kapesné dává smysl. Zde jde o dva až tři dny v týdnu, kdy si může (a nutně nemusí) něco koupit.
Nevím no mě to při dnešních cenách přijde v pohodě ta 100,- . Středoškolák má u nás 2000,- na měsíc což je fuč ani nevíš jak.
@ninive211 přesně tak dcera je 1.tride kapesné ještě nemá,ale když ji dám peníze ,tak si koupí lízátko a jednou si koupila párek v rohlíku,nic jiného nechce,takže 100kc za měsíc mi nepřijde málo 🤷,to ji dám radši nějakou mňamku už z domu
@martinka0209 Ale 100 mesicne a jeste aby si z toho nedejboze neco davalo do prasatka, to mne prijde jak nedavat mu vubec nic pri dnesnich cenach.
@pilzzee a co si tvoje děti chodí kupovat z kapesnýho?
@betelgeuzz no u nas treba i mala tocena zmrzlina stoji 29, tak se 100 mesicne by to ani na tu jednu zmrzku tydne nebylo. Ja jsem zacala davat kapesne ve chvili, kdy deti zacaly chodit nekam s kamarady, ti si neco kupovali a moje dite se od nich nechavalo "pozvat", coz jsem nechtela. Jinak taky uplne nepodporuju kupovani si neceho jen proto, aby se zabila dlouha chvile, ale rozumim te spolecenske potrebe utracet (jasneze by si mohli dat nanuk doma - ja si taky obcas koupim kafe venku, i kdyz mame doma kavovar). Tak by kapesne melo byt v takove vysi, aby z nej taky slo realne neco koupit...(Paradoxne se u nas ve chvili, kdy deti dostaly vlastni penize, potreba neco si kupovat o dost snizila a penize si setri, ale to uz je jina vec).
@pilzzee přesně tak co si tvoje děti chodí kupovat a kolik jim je ,určitě to třeba navysime na 200kc od 3.tridy nebo od 4.tridy to ještě uvidíme,ale plán bude 100 Kč na měsíc ve druhé třídě
@glitterglue to už ve druhé třídě chodilo dítě s kamarády na zmrzku? u nás ne, to začalo později a ne každý týden. Takže 100 kč týdně stačilo.
@betelgeuzz druhak byl loni a chodi s kamarady "ven" uz od prvni tridy, loni prave si ti ostatni kluci zacali obcas neco kupovat, tak jsem od zari zacala s kapesnym (tretak 50 tydne a prvnak 30). Od te doby to zatim ma vsechno v kasicce, za coz jsem rada, tak uvidime🙂
Ahoj, mě to přijde moc. 50,- na týden by asi stačilo. Tj. 200,- měsíčně. To jsem asi tak dávala dceři. A v 9.tr dostávala 500,- na měsíc.
@pilzzee Kdyby si ty děti musely něco nakupovat, tak neřeknu, ale bavíme se tu o kapesném - neplatí si z toho provozní věci. Dcerky tu stovku na měsíc kdysi měly také a ještě si v pohodě ušetřily na větší Lego apod.
@betelgeuzz Nic, jeste jsou moc maly a kapesny nemaji. Ale vim, kolik veci stoji.
@pilzzee Jo, takže zatím máš děti moc malé na kapesné, takže vlastně ani netušíš, jak to funguje.
Kapesné je pro ně, aby si mohly koupit samy něco pro sebe. Ne provozní věci. A první, druhá třída je o tom, že většinou ani nemají možnost si něco někde koupit, protože z vyučování jdou většinou hned do družiny a z družiny je vyzvedávají rodiče, takže nic. Jediné příležitosti mívají na výletech se školou. Takže dávat 100 Kč/měsíc u takhle malých dětí je v poho, protože to většinou ušetří a když už náhodou jdou někde hromadně, tak jim to na zmrzku nebo limču bohatě stačí.
@anonym Dávám kapesné od třetí třídy. Když vezmu aktuální situaci (nebudu psát o nejstarší, ta už je dospělá, takže v době, kdy dostávala kapesné, to vypadalo jinak), tak druhá dcera je aktuálně v páté třídě, dostává 200 Kč/měsíc - od tatínka hotově, ode mne na účet. Většinou z toho ještě ušetří. Zvlášť jí dávám kapesné na tábory, školy v přírodě nebo školní výlety a standardně to jsou fakt jen stokoruny. Třetí dcera je aktuálně třeťák a rozjíždíme to stejně, tj ode mne 100 Kč/měsíc na účet, od tatínka 100 Kč/měsíc hotově. Navyšovat začneme, až to bude mít smysl, tj na druhém stupni ZŠ, když už se budou samostatně pohybovat po Praze.
U nás prvňačka 50,-/měsíc, páťák 200,-/měsíc.
Pokud je to kapesné, nekecala bych do toho, má to být výchovné, aby se naučily děti hospodařit.

Podle toho, jak to popisuješ, mi přijde 100 Kč / týden zcela adekvátní. Já takhle dávala peníze i pětileťákovi v létě, kdy mě štvalo, že pořád za něco utrácí a škemrá - tak si to prostě kupoval "za svoje", má pěněženku (spíše teda pouzdro 🙂 ), kde má svoje peníze, sem-tam mu tam i nasypu drobáky z peněženky (koruny a dvoukoruny) a občas má chuť, že si to vše dneska zaplatí sám. Už jsem chtěla začít dávat peníze i od nového školního roku, ale nakonec s ním dost chodí i tatínek a musel by si ty peníze nosit do školky (což nemají) nebo bychom je museli nosit, tak to zatím nerealizuji.
Prostě - "chceš si koupit blbosti, můžeš, ale za svoje" (tzn. omezené množství blbostí - omezené těmi penězi / kapesným).
Když už jsi jí řekla, že jí budeš dávat stovku, přijde mi hloupé jí to najednou snížit na 50 Kč. Spíše když si všimneš, že to neutratí, tak bych se s ní domluvila, ať si to nechává doma v pokladničce a když toho bude víc, ať si to dá třeba i na účet. Koneckonců pokud jezdí někam pryč a tam si za to má kupovat taky, tak je dobře, že to neutratí (a ty nemusíš přemýšlet, zda ji "trestat" tím, že tam pojede úplně bez peněz).
Ještě případně můžeš udělat to, ať si třeba píše, kolik utratila a kolik si dala do pokladničky (jako prevence proti šikaně ve škole - kdyby po ní někdo mohl chtít peníze a ona by je dávala z pokladničky, dokud by bylo - nebo že by si třeba "kupovala" kamarádky a tak). Prostě jen jemně a nenápadně hlídat, co se s penězi děje. Ale zase ať za to může koupit třeba dárky na Vánoce (to bych jí třeba rovnou řekla, že pokud koupí dárky na Vánoce, tak ať to řekne tomu opačnému rodiči, kterému nic nekupovala 🙂 ).
Jinak já co si pamatuji, tak jsme mívaly z našeho pohledu hromadu peněz už dost brzo - v létě u babičky jsme sbíraly rybíz, ten se odnesl do sběrny a co za to bylo, to byly naše peníze (pamatuji si něco jako 150-200 Kč). Plus nám patřil veškerý přeplatek elektřiny (to bylo třeba 50 Kč - za "totáče"). A z toho jsme platily veškeré dárky na Vánoce a podobně. Ale jak to bylo třeba 2x do roka, tak jsme věděly, že další nebudou a musíme si je našetřit.