icon

Jaký máte názor na dovolenou během školního roku?

13. únor 2025

Dobrý den maminky
Zajimalo by mě, jaký názor máte na dneší typ "výchovy" pri navštěvování prvního stupně, třeba 1.třída? Chodí vaše děti svědomitě do školy, nebo si dáváte třeba 3 týdenní dovolenou v zahraničí během školního roku, pak třeba tyden ještě někde? Viděla jsem že dnes je to celkem trend
Já tomu úplně nerozumím ale budiž
Děkuji za názory

Strana
z5
eldoradoh
13. únor 2025

Mám syna ve 4. třídě. Každý rok ho bereme na jeden týden ze školy a jedeme lyžovat do Alp. Praktikujeme to od druhé třídy, v první třídě je každý den absence za trest. Tří týdenní dovolenou si nějak nedovedu představit, ani co se týče dohánění učiva, ani co se týče omluvy ve škole.

martulka88
13. únor 2025

Jsem "stará" škola, takže až syn bude chodit do školy, tak prostě přes to "nejede vlak". Jediné, co bych asi zvolila je max.týden dovolené (buďto na konci školního roku k moři, což na nás moc není - v červnu je méně lidí, tak proto a nebo hory po Novém roce, ale žijeme u hor, takže to se uvidí). Ale tohle "moderní" uvolňování na výlety a dovolené x týdnů taky nechápu. Na druhou stranu jsou školy, které toto tolerují a naopak školy, kde ne. Takže to není jen o rodičích, ale i dané škole.

sagitta33
13. únor 2025

Nevidím problém pokud rodiče nemohou časově sladit dovolenou a prázdniny aby jeli v době školy, ale neumím si představit to dohánění učiva, mě úplně stačí hodiny zameškané nemocí a mimoškolními aktivitami. Navíc u nás po uvolnění ze školy z důvodu dovolený není žádná doba hájení a děti píší hned písemky .

jaja01k
13. únor 2025

Naše děti jezdí na týden s babičkou na hory. Vím, že někteří spolužáci jezdí i na déle, teď je třeba jeden na 2 týdny na Mauriciu, jiný byl nedávno 3 týdny na Filipínách...

autor
13. únor 2025

já právě mám jednu známou tohle me uplne zarazi.Tak nevim jestli je to normalni..... Mame rodinu vNemecku a vim ze tam byl pripad ze dite jelo na dovolenou na tyden a vratilo se opaleny, rodice rekli ze je nemocne a uz u nich zvonila socialka. Vim ze totoje treba asi prehnane ale jako 4 tydny v prvnim pololeti prvni tridy? jako sorry. Jeste se porad ohaneji tim jak jim to pani ucitelka posvetila ze nevidi duvod aby dite nejelo :D tento argument jsem slysela asi 5x takze to ve me spis evokuje ze to i tem lidem mozna neprijde normalni ale timto se haji :D

sagitta33
13. únor 2025

U nás žádost o uvolnění dítěte z rodinných důvodů schvaluje ředitel školy. Pokud dítě jede na dovolenou pak má mít schválenou žádost, že je na dovolené a ne že je nemocné - to je prostě podvod.

ajja87
13. únor 2025

Ja jsem taky stará škola a pro mě je za trest i když je dítě týden nemocné a pak musí skolu dohánět. A ještě mi pak přijde strašně vtipné, že jedou během školního roku na dovolenou a pak o letních prázdninách se strašně rozciluji,jak to mají s dětmi udělat s hlídáním, protože nemají tolik dovolené,aby pokryli celé prázdniny...

autor
13. únor 2025

@sagitta33 asi to udelali protoze na dovolenou by jim to neschvalili. My je tehdy zvali na svatbu v cervnu a oni neprijeli protoze prijet na 1 den takovou dalku s malyma detma nechteli. Chteli kdyby to slo na tyden ale jelikoz byla skola tak ne. Reditel by je neuvolnil prý

moudivlacek
13. únor 2025

V Německu se to dokonce nesmí, tam se to právě hlídá, zde záleží na benevolenci školy a tomu, jak žák zvládá učivo. 4 týdny je už moc. Týden na horách nebo v červnu k moři před sezonou, ať jsou důvody jakékoli jsou za mě OK.

lv
13. únor 2025

Uvolňujeme holky v červnu, většinou v druhé polovině, kdy už mají uzavřené známky. Samozřejmě na základě žádosti o uvolnění, tu pošleme třídnímu, ten ji dává řediteli.

autor
13. únor 2025

tak pokud jsou uzavrene znamky tak uz o nic nejde to je jasny

sarkoc
13. únor 2025

za mě taky záleží, jak hodně dítě chybí třeba z důvodu nemoci...dcerka chyběla od září dva dny kvůli horečce a jednou byla u zubaře, jinak stále ve škole...takže kdyby měla třeba 14 dní do června chybět kvůli výletům a dovoleným, určitě by to ve škole umožnili...ale tolik to asi nebude, plánujeme asi 3 prodloužené víkendy, takže dohromady tak 6 dní ze školy

Obecně v tom nevidím problém, pokud není dítě víc "doma" než ve škole, naopak si myslím, že pokud se výlet/dovolená pojmou aspoň trochu jako poznávací (nějaké památky, přírodní úkazy, ZOO apod), může mu to dát víc než sedět ve škole.

kupi
13. únor 2025

Já beru děti ze školy často, v září vždy týden u moře, v prosinci týden na horách, každé jaro máme velký rodinny sraz, který je už od středy, takže to taky do školy 3 dny nejdou a pak maji ještě různá sportovní soustředění. Nikdy s tím problém není, ale děti vědí, že si musí vše dohnat a nevymlouvat se na to.

monny3
13. únor 2025

A co tě na tom tak rozčiluje a proč? Já jsem ročník 86 a už když já byla na základce, tak se omlouvalo kvůli dovoleným na týden poměrně běžně 🤷🏻‍♀️ To je přece záležitost dané rodiny, jestli jsou s tím ok, že dělají nějakou přípravu během té dovolené, nebo to potom nějak dohánějí po návratu. Když má někdo každý měsíc dítě na týden nemocné, taky s ním musí dohánět učení. Tak mi přijde zajímavé, že ti to přijde jako moderní výchova, když to tak bylo už před 30 lety (chodila jsem na úplně tuctovou základku na sídlišti) a tvé "budiž" nezní moc jako budiž, spíš to vypadá, že tě to nějak rozčiluje 😉

gruyerre
13. únor 2025

To záleží na rodičích. Jsou rodiče, kteří dokáží dítěti učivo vysvětlit, dítě s nimi maká, jako by bylo ve škole a po návratu není znát rozdíl mezi tímhle žákem a ostatními, kteří nechyběli. Pak jsou rodiče, kteří nejsou schopni ani dohlédnout na doplnění učiva po třídenní nemoci a chudák dítě se pak nechytá. Učitelka pak musí tohle dítě doučovat na úkor zbytlu třídy.

palja
13. únor 2025

Já jsem taky stará škola, takže dovolená jen o prázdninách. Navíc ani nemáme tolik dovolené v práci, abychom jezdili během školního roku.
Děti taky toho dost zameskaji během nemocí, tak absenci taky nějakou mají.
Ale je to každého věc. Ať si každý dělá, jak mu vyhovuje.

jannym
13. únor 2025

My jezdime na tyden, vzdy zadame skolu o uvolneni, deti dostavaji rozpis uciva podle planu, manzel pracuje v cestovnim ruchu jako ridic, dovolena v hlavni sezone nepripada v uvahu, tak jezdime zari nebo cerven

lauriak
13. únor 2025

4 tyzdne mi pride dost. Ja som minuly rok (1.trieda) omlouvala jeden tyden. Tento rok budem omlouvat 2 dni po jarnych prazdninach lebo ideme do Londyna a proste to tak blbo vyslo. A je mozne, ze v septembri alebo oktobri pojdeme na dovolenku takze omlouvim pak zase tyden ale to je uz dalsi skolni rok.

mourovatakocka
13. únor 2025

Hehe, zajímavé téma. Já byla vždycky přesvědčená, že nebudu brát děti ze školy a vlastně ani ze školky. Zpětně lituju, že jsem to ze školky nedělala. Kamarádka brala teďka dceru na dovolenou mimo prázdniny, přitom jinak velmi ctižádostivá, současně ale chce malé ukázat svět a dohánění učiva zatím není problém. Já tak dlouho vybírala letenky, až musíme letět před vysvědčením, což mě sice mrzí, první třída, ale nebudu kvůli tomu platit víc 🤷 Žádost o uvolnění budeme řešit později, ale i kdyby chtěl někdo dělat problém, tak asi takhle 🖕 Učit se už nebudou a i kdyby to bylo v jinou dobu, jako rodič mám sama největší zájem, aby se mi dítě naučilo, co se naučit má. Jen tak pro zajímavost, doma toho i během nemoci uděláme v učení víc než dělají ve škole. Jen to stojí můj čas. Taky jsem s našima byla mimo léto na dovolené, takže to nepovažuju za nějaký odsouzení hodný trend moderní doby.
Jediný argument z mého pohledu rozumný je dovolená, protože sladit letní prázdniny, to je hardcore 😔 a moc mě mrzí, že neexistuje nějaká možnost letní družiny alespoň na část dne. Takhle to všichni lepí podle možností rodiny.

drep
13. únor 2025

Můj názor je, že ideální bude, když se anonymové nebudou montovat ostatním do života. Jako ročník 86 jsem každý rok byla na týden na lyžích a na dva týdny někde s prarodiči, první třídu jsem absolvovala prakticky distančně, teda ne kvůli dovoleným, ale kvůli hrozný nemocnisti. Následky to nezanechalo, vždycky jsem byla premiant. Dceru ze školky beru, vždy na dva týdny na podzim a dva v květnu, ze školy uvidím, jsem klasický zaměstnanec a mám jen 5 týdnů dovolený a budu muset nějak pořešit prázdniny.

zuzkasim
13. únor 2025

Proč je takový dotaz anonymně? V Německu se nesmí děti omlouvat ze školy kvůli dovolené, jsou za to pokuty, hlídá se to. U nás je to na zodpovědnosti rodičů, dítě si musí dohnat učení a úkoly, z důvodu dovolené na něj nikdo nebude brát ohled. Jsou rodiny, které pravidelně jezdí, na 3 týdny teda moc ne, ale týden v zimě, týden v létě klidně. Pokud to dítě školu zvládá a jinak nemá žádné šílené absence, není problém.

chemisterka
13. únor 2025

Mám dceru ve 3.tride a omlouváme, když chceme někam jet. V minulém pololetí to bylo 2x po jednom dni, toto pololetí plánujeme zase omluvit 2x po jednom dni. Ale dceri škola jde hravě a vše dodelame. Loni na jaře jsme ji omluvili na 6 dní a jeli jsme na dovolenou do Egypta.

ada22
13. únor 2025

U nás do týdne schvaluje učitelka. Nad týden ředitelka. Vim o dětech, které i v sedmé třídě jedou třeba na tri neděle. Nevidím v tom problém. Když učivo doženou. U nás se tedy nesmí jezdit v době závěrečných pisemek.

martinka_33
13. únor 2025

Já v tom problem nevidim, je to stejne jako kdyz je dite nemocny, na podzim mel syn zapal plic, byl doma mesic, z toho dva tydny ani nebyl schopny se ucit... Takze 4 tydny, pokud dovoli skola, proc ne? Jen se pri takove dovolene musi vyhradit cas na uceni, ale to pokud dite skolu zvalda a rodice nejsou dementi (rozumej zvladajinucivo prvniho stupne oni), tak v tom problem nevidim.

miryp
13. únor 2025

U nás dovolenou mimo prázdniny schvaluje ředitel školy, je na to normálně žádost o uvolnění žáka z vyučování, tj. škola s takovými situacemi počítá. Nevidím na tom nic špatného, pokud dítě nemá ve škole problémy a je schopné se po návratu do školy hned zapojit do výuky. My bohužel toto nevyužíváme, neb naše děti jsou často nemocné a i bez dovolených mají zameškáno hodně.

ninive211
13. únor 2025

Letos poprvé pojedeme na dovolenou už koncem června, budeme se vracet den před vysvědčením, takže o samotné vysvědčení děti nepřijdou, takže za mě pohoda. Kdybysme jeli začátkem července, jak jsem chtěla původně, tak by dovolená byla o 15000 dražší a naštěstí máme babičku, které nevadí, že většinu prázdnin bude hlídat, protože ano, dovolené máme omezený počet dní (sama nám v podstatě navrhla, proč nejedeme na dovolenou už v červnu, že ušetříme).
Známky už budou dávno uzavřené a ten poslední týden se už nic nedělá. U dcery třeba vracení učebnic a tak domluvím dopředu, že vrátí už před odletem.
Jinak teda uvolnit na 3 týdny, to se nedivím, že ředitel by nesouhlasil u nás je povoleno uvolnění na max. 2 týdny (na základě žádosti) z rodinných důvodů. Nelíbí se mi, jestli to obešli tím způspbem, že je dítko jakože nemocné. Je to v podstatě způsob podvádění, ale je to asi na svědomí rodičů, no.
A ano, v Německu to nejde, nějaké uvolňování kvůli dovolené.

wxkatuska
13. únor 2025

Rozumět tomu nemusíte, není to totiž vaše věc. Pokud rodiče podají žádost řediteli školy, tak nedělají nic nezákonného. Každý to má nastavené jinak.
A není to ani žádný moderní trend. Na základku jsem chodila v devadesátkách a naši mě uvolňovali také.
Jinak dcera v první třídě chyběla i 2,5 měsíce kvůli nemocem. Co bych za to dala, kdyby to bylo kvůli cestování. I přesto jsem ji uvolňovala. Znalostmi převyšuje vrstevníky a sešity za týden, dopíše během jednoho dne.
Ono totiž cestování těm dětem dá víc, než sezení ve škole, pokud je rodič zodpovědný a učivo s dětmi průběžně doplňuje. Všechna čest pedagogům, kteří to chápou.

moudivlacek
13. únor 2025

Ale i kdyby nebyly uzavřené, pokud dítě zvládá, nevidím v tom problém ani tak. ZŠ není většinou tak náročná (nebavím se o dětech s diagnozama), i když syn chyběl, ať to byla nemoc, nebo jiný důvod, učivo za týden měl do 2 hodin hotovo. Pokud to někomu vadí, ať děti neuvolňuje, ale za mě na tom není nic zvláštního, ani výdobytek dnešní doby. Ono třeba dříve, alespoň v mém okolí, se jezdilo daleko více na školy v přírodě, lyžáky. Pamatuju, že my na ZŠ jezdili se školou ven 3x na týden za školní rok.

tereza0111
13. únor 2025

Me by zase zajimalo, jaky mate nazor na lidi, kteri maji potrebu cpat se do veci, do kterych jim vubec nic neni. Mnohem horsi trend
Nevidim vubec zadny duvod, proc by se dite uvolnit nemohlo, pokud vse zvlada. Nebo ma byt odmalicka nauceno hlavne na vzorneho zamenstnance, odsedet si hodiny? Co mu utece? Deti toho za ten tyden i 2 ve skole na prvnim stupni moc neudelaji, tam ani nemuze byt rec o dohaneni

felis
13. únor 2025

Ahoj, jako sorry, ale přijdeš mi uplne mimo 😄 a tak trochu pipka, co se stará o veci, do kterých Ti za a) vůbec nic není a za b) nic o nich nevíš.
My máme rodinu ruzne po ČR a pokud chceme být spolu třeba na jarnaky, tak jsem prostě omlouvala 🤷🏼‍♀️ nebo vtipny jsou situace, kdyz jedno dite chodi na ZŠ/SŠ v Praze 1-5 a druhe dite na Praze 6-10 😃 protoze to jsou dva ruzny terminy jarnich prázdnin, takze v Praze je bezne, ze dite ma volno 14 dni tak, aby rodina mohla byt spolu.
Nebo dnes jsem koupila pro mě dceru pobyt v Budapešti v květnu a prostě jí ty dva skolni dny omluvim. Mám termin porodu v červenci a ještě s ni chci vyrazit sama, dokud muzu 🤷🏼‍♀️
Dítě (na ZŠ i SŠ) má nárok na 5 dni omluvy právě pro tyhle účely. Do tří dnů schvaluje třídní učitel, více dni schvaluje ředitel. Rozhodne to není žádný moderní trend, v 90.letech, když jsem chodila já na ZS (mimo Prahu), tak to taky bylo běžný.
Pokud dite prospívá, rodiče řádně omlouvaji, tak není důvod, nejet. Nám třídní (na SŠ) na třídních schůzkách mimo zaznam rekla, ať v žádosti o uvolnění napíšeme "ozdravný pobyt", že to musí povolit vždy 😄😄😄

Strana
z5