Je známkování ve školách opravdu důležité?
Jsem z toho trochu na nervy, celý červen se řeší "známky". Jestli budou děti mít o jednu dvojku, trojku víc, míň. Oni nervozní, aby to dobře dopadlo, mě to nechává víceméně v klidu.
Známky jsou blbost. Už aby to zrušili.
Jde snad o to, jestli se děti chtě učit, učí a baví je to, ne o to, jak je která učtelka objektivně neobjektivně ohodnotí. Každá má stejně jiný kriteria hodnocení.
Sleduju Štěkánku The Učitelku, praštěná, ale v něčem má pravdu.
Sem se vypsala.
Já jakožto rodič jsem spíš tým "známky", kde má rezervy a mezery, vidím při průběžném sledování práce a nepotřebuji na vysvědčení popsané hodnocení k každého předmětu na 3, 4 řádky. Každopádně co by se zamě známkovat fakt nemělo (a už vůbec ne čtyřkama, pětkama @glimmer ) jsou výchovy jako VV, HM, VV, pracovní činnosti. No a jestli do budoucna zavedou neznámkování, holt se přizpůsobíme, vadit mi to nebude. Syn je vyloženě nadšený v první třídě z jedniček, má z toho radost. Přijde mi škoda o to děti obírat a neznámkovat vůbec.
K dávání špatných známek ve snaze "motivat" dítě k lepším výkonům se radši nevyjadřuji, k této "motivaci" mám dost vyhraněný názor, většinou to totiž působí přesně opačně a u malých dětí demotivačně. Důležité je, aby děti pochopily, že se učí především pro sebe, ne pro ty známky, ty známky jsou fakt spíš hlavně pro rodiče, no.
@ninive211 problém s těmi jedničkami v první třídě, kdy to vypadá nevinně (že prcek má prostě jen radost z jedniček) ovšem nastává z pohledu, že sbíráním jedniček je psychologicky takhle od mala zvykáš a podporuješ ve sbírání nějakých bodů... Je to stejné, jako když potom sbírají XP v Brawlstars, coiny v Robloxu... A rodiče pak nadávají, proč děti u těch "kokotin" tráví tolik času, no mimo jiné proto, že se od mala trénují ve sbírání takových odměn 🤷🏻♀️ Ano, i děti, které známkování neznají, tyhle hry chtějí hrát a sbírat odměny, ale netřeba je na to hned od 6 let trénovat a dávat jim podobného sbírání odměn do dětství víc a víc. To jen ještě taková doplňující myšlenka ke známkám 😉
@rebe já jako dítě bych ocenila známku a rodičům slovní hodnocení,hlavně 1.tride si to děti stejně nepřečtou a ještě nechápou text,nechápou porozumění textu,píšu nejlepší by bylo kombinovat
@martinka0209 A proč musí být hodnocení písemně? Písemně se dává vysvědčení, to dítěti přečte rodič, po celý školní rok může prvňáček hodnocení dostávat ústně.
@martinka0209 s tímhle vůbec nesouhlasím. moje dcera má 5 a úplně normálně rozumí textu. a když spolu o něčem mluvíme, co ji jde, co ne, co může zlepšit, co se jí podařilo... umí hodnotit i sama sebe. a to, ze si to dítě nepřečte samo, ale přečte mu to rodic, v tom vubec nevidím problém.
@gbp tak dcera se umí ohodnotit i sama ví co jí jde a co ne , nepotřebuje k tomu text a taky je šťastná,když dostane jedničku,obírat o to štěstí,že se jim něco povedlo se mi nelíbí,taky si nic nedělá se známky 3 ,my dostaneme i písemky domu, ať se na to s dětmi podíváme a vím co jí nejde,co potřebuje zopakovat 🤷,takže za mě je super kombinovat slovní hodnocení a známky
Slovni hodnoceni je podle mne fajn. Dcera mela v prvni tride slovni hodnoceni (ale na vysvedceni i znamku, protoze pani ucitelka byla toho nazoru, ze ta mrnata proste ta jednicka na tom papiru potesi). Libilo se mi, ze presne vim, kde jsou jeji slabe a silne stranky a jeste vic, ze se musela naucit i ohodnotit slovne sama. Podle meho nazoru ji to hodne dalo. A i kdyz pozdeji presli na hodnoceni znamkami, presne rozumi tomu, co je podstatne. A to vazne neni to cislo v zakovske knizce.
Tohle téma se hodně řeší asi všude no. Co jsem tak vypozorovala, když se o tom bavím s vysokoškolákem, kór třeba co má doktorát, ani jeden mi neřekl, že známky jsou blbost a nahradí je slovní/písemné hodnocení. Totéž o domácích úkolech. Mají na to docela slušné argumenty. Když tak přemýšlím, škatulkování se asi v životě nevyhneme a děláme to vědomě/nevědomě všichni. Jako i výplata je čísly vyjádřené hodnocení a škatulkování, mnohdy podle tabulek, že. Známky mi nevadí, asi je to tím, že syn je studijní typ, známky miluje a zrovna řeší, jestli mu to letos v kvartě vyjde na samé jedničky, nebo bude dvojka 😀 Takže samozřejmě mne to těší a vidím, že to něco skutečně vypovídá. O synovi 100%, je pečlivý, zvídavý, samostatný, hlídá si povinnosti, je na něj spoleh, prostě je chytrý. Netuším, jaké to bude s dcerou, a pokud by jí škola nešla, třeba budu také ráda za slovní hodnocení. Jedničkářům asi obecně známky nevadí. Co je důležité, školy bez známek jsou a alternativní vzdělání též. Můžete si vybrat. Budoucnost určitě známky nezajistí, kvalitní studium věřím, že teda pomůže. Ale ne každý potřebuje studovat. Však podnikatelé rádi říkají, že jedničkáři často pak makají na trojkaře 🙂
@kamini V našem okolí to vypadá asi hodně podobně jako v tom vašem. Lidé s vyšším vzděláním také vesměs preferují známky. Já si ještě říkám, že to může být tím, když je ta rodina orientovaná více na výkon. U nás to tak třeba je, všichni aktivně sportujeme a tam se prostě ten výkon obvykle hodnotí nějakou stupnicí. Stejně tak v práci je obvyklé, že je člověk nějak známkován / bodován / odměňován podle výkonu, takže já to vnímám jako přirozenou součást celého života. A vyhovuje mi to, mám poměrně velkou potřebu dělat věci naplno a podávat ten nejlepší výkon ✌️
Tak jsem se schválně mého čtvrťáka, nikdy neznamkovaneho "přesto" ke studiu motivovaneho, zeptala jestli by dokázal říct, jaké by asi dostal známky, kdyby se u nich znamkovalo. Bez mrknutí oka na mě vysypal ta čísla. Je otázka, zda by pouze znamkovane dítě dokázalo s takovou jistotou naopak říct co mu jde, co ne, kde zamakat, protože to je jeho slabší stránka nebo kde naopak jit vic do hloubky nad rámec standardního učiva, protože to je jeho silna stránka. Toť ještě za mě k tématu znamky vs. slovní hodnocení.
Já kopu za individuální slovní hodnocení.👍
Asi to není úplně zásadní, ale na druhou stranu si neumím představit, že by se neznámkovalo. Jak by měli rodiče přehled? Jak by děti věděly, v čem jsou dobré a v čem ne? I učitel musí vědět, jestli je potřeba v nějaké oblasti „zabrat“, nebo jestli se mohou posunout dál. Na něco dobrého to známkování přece jen je.
Asi to není úplně zásadní, ale na druhou stranu si neumím představit, že by se neznámkovalo. Jak by měli rodiče přehled? Jak by děti věděly, v čem jsou dobré a v čem ne? I učitel musí vědět, jestli je potřeba v nějaké oblasti „zabrat“, nebo jestli se mohou posunout dál. Na něco dobrého to známkování přece jen je.
@edddie tak ale nikdo tu nemluví a tom, že by se nehodnotilo nijak 🤷🏼♀️
Holky co kopete za slovní hodnocení, vypadá to sice dokonale. Ale vaše příklady se týkají většinou vašich dětí (už nějak motivovaných z domovů a hrstky škol). Bohužel ani alternativní škola se vždy nemusí rovnat kvalitní škole.
Na druhou stranu se bojím, že k tomu, aby to takto fungovalo plošně ve všech typech škol, u všech typů učitelů a hlavně u dětí ze všech sociálních vrstev nás čeká ještě hodně dlouhá cesta...
Známky a ani rozumné úkoly mi nijak nevadí, podle mě je mnohem důležitější osobnost učitele, rodinné zázemí a zkrátka jak si všechno sedne s povahou a osobností dítěte.
@gbp A jak jinak? Včeličkami? Protože jestli je hodnocení vyjádřeno známkou nebo procenty, to je podle mě jedno a to samé.
@edddie Známkování je a má být jenom jedním ze způsobů hodnocení. To, že laická veřejnost známkování a hodnocení směšuje v jedno, je ukazatel toho, jak velký problém s pochopením smyslu hodnocení ve školství je.
@martinka0209 A proč musí být hodnocení písemně? Písemně se dává vysvědčení, to dítěti přečte rodič, po celý školní rok může prvňáček hodnocení dostávat ústně.
@rebe nabízí se otázka, proč si to tak v dětství měla. Myslíš, že pokud bys místo jedniček měla slovní hodnocení, tak by tě nenutilo hnát se za dokonalostí?
(Nemyslím to nijak zle, zajímá mě tvůj pohled).
@rebe taky je otázka, jestli učitel tohle vůbec bere jako svou zpětnou vazbu. Nebo jestli to, že z písemky má většina třídy trojku a hůř pojme stylem “měli jste se víc učit, jedeme dál” - což se obávám, je ten klasický případ. Já vždycky žasnu, když učitelka syna rozesílá maily, že “většina dětí doteď neumí tohle a většina dětí nepochopila tamto” - jako beru, že nějaká příprava mimo školu je potřeba, ale na místě učitelky bych se asi zamyslela nad tím, jestli tohle nevypovídá něco o mně a mé práci…
já si nemůžu pomoct, ale přijde mi to jalo bych si já řekla “hele, sice mi umřelo devadesát procent pacientů, ale já to dělám správně a voni jsou holt moc nemocný, co se dá dělat”. Ne, já si mám u každého znova říct, co jsem měla dělat jinak. Ne abych si dala trojku-čtyřku-pětku za výkon, ale abych zkusila třeba nějaký situace řešit jinak.
@suzanna123
Například dcera má hodnocení formou tabulky - hodnotí sebe (asi 5 kategorií) - jako to mi jde, potřebuju pomoc méně, potřebuju víc... Atd. Následně jim pak toto ohodnotí vedle učitelka bude jen odfajfkne a příp. stručně doplní - upraví. Mají předem stanovené cíle, co daný měsíc proberou a mají zvládnout. Když v 1. třídě učitelka řekla, že nebudou známky z 22 rodičů 20 řvalo, že to snad ne (pro jsme byly fakt dvě)!!! Tak máme za ten měsíc 1 známku v Bakalářích. 🤣 Mají portfolio - desky, kde je to hodnocení + průřez prací (pracovních listů) za ten měsíc. Nyní je v druhé třídě. Ve 3. bude mít jiného vyučujícího. Ten prý dává v průběhu roku jen 1 a 2 s tím, že pokud neoznámkuje, tak dítě ví, že je to blbý... A říká dětem, že se přece učí pro sebe a ne proto, aby on jim dával blbý známky. Tak jsme zvědavá. Hlavně to bude chlap a půlka rodičů opět problém! 🙈
@rebe nabízí se otázka, proč si to tak v dětství měla. Myslíš, že pokud bys místo jedniček měla slovní hodnocení, tak by tě nenutilo hnát se za dokonalostí?
(Nemyslím to nijak zle, zajímá mě tvůj pohled).
@eviicka Myslím hlavně, že bych byla hlavně šťastnější a spokojenější, kdybych měla možnost vzdělávat se tak, jako moje děti, s důrazem na osvojení znalostí a dovedností, s možností rozvíjet se v tom, co mě baví a zajímá, budovat spolupráci, sebehodnocení a konstrutivní poskytování zpětné vazby. A hlavně jsem přesvědčená o tom, že by pro mě i pro moje okolí bylo přínosnější, kdybych se opravdu mohla učit pro sebe, jít mnohem víc do hloubky v tom, cop mě baví a zajímá, v tom, co mi nejde, zase tak do hloubky ne, učit se rozhodovat, co je důležité a co ne, co je zajímavé a co ne, a to se pak učit, místo abych se kvůli jedničce učila všechno a pak zase všechno hned zapomínala, protože jdeme na další látku.
já si nemůžu pomoct, ale přijde mi to jalo bych si já řekla “hele, sice mi umřelo devadesát procent pacientů, ale já to dělám správně a voni jsou holt moc nemocný, co se dá dělat”. Ne, já si mám u každého znova říct, co jsem měla dělat jinak. Ne abych si dala trojku-čtyřku-pětku za výkon, ale abych zkusila třeba nějaký situace řešit jinak.
@suzanna123
@drep já myslím, že ta analogie je vlastně spíš jako bys ty coby lékařka dávala známky pacientům a bohužel (černočerný humor) by pacienti, kteří zemřou, holt vyfasovali pětku, nezvládli to 🙃
@suzanna123
@drep no... tak tady je podle me dost velkej rozdil 🙉😅 protoze prece by ses neoznamkovala za to, ze nepresvedcis nekoho k lecbe - nejde totiz v te analogii jen o uspesnost te lecby, ale o to primet ty lidi, zit zdraveji. Dalo by se treba rict, ze ten doktor by naordinoval dietu, pohyb, leky ktere u vsech ostatnich funguji a ten pacient by to odmitl a zemrel. Jasne, pak by tam byli taky ti pacienti, kteri treba maji k tomu dalsi onemocneni a tak jim spravna doktorka tu lecbu upravi na miru (stejne jako ucitelka detem se specialnima vzdelavacima potrebama). Ale u toho pacienta, ktery lecbu odmitl a doma se nelecil by jsi taky videla vinu v lekari, ze ho nepresvedcil? protoze u tech ucitelu to tak dost casto je, ze se ocekava, ze deti se vse nauci ve skole a doma muzou hrat pc hry a nemit zadnou zodpovednost a ze to neumi je vlastne vina ucitele.
@nimomo Ze školyy si dobře pamatuju, že děti, které byly zařazené jako čtyřkaři a pětkaři, známky nikdy nemotivovaly k tomu, aby nějak víc makali a zlepšovali se. Naopak, pamatuju se, že se skoro neučili, protože stejně dostanou čtyřku, tak co. Já jako jedničkář jsem celé dětsví a podstanou část dělala to, co se musí, co se ode mě očekává, nejdřív známky, pak tituly, pak kariéra, jo, ten tvrdý život, o kterém mluvíš. A i když jsem vždycky patřila k nejlepším, pořád jsem trpěla pocitem, že nejsem "dost", že jsem ostatní zklamala nebo že moje úspěchy jsou samozřejmost, měla jsem silný imposter syndrom a rozhodně jsem nebyla šťastná. Až ve zralé dospělosti jsem zjistila, že NEMUSÍM. Že nemusím dělat, co očekává okolí, že není nic, co se MUSÍ, že úplně klidně můžu dělat to, co mi dává smysl, co mi připadá potřebné a užitečné, co mě baví a co dělám ráda. Ano, znamená to hodně se vzdělávat, makat a stát si za svým. Ale žiju teď šťastný život naplněný sebejistotou a přišlo i to dřív vzácné ocenění od okolí.
Nechci změnit tvůj názor, vidím, že jsi v něm pevně zakotvená. A pravda je, že přiznat si, jak strašně špatný mi systém českého školství připadá, a že když to začnu dělat jinak, celé studium a praxe jsou mi nanic a je ze mě zase začátečník a na všechno si musím přijít postupně sama, bylo velmi bolestivé. Jen ti chci otevřít okénko k informaci, že alternativní školy, které to dělají jinak, bez známek, soutěžení, srovnávání a s důrazem na to, co se dítě naučí, už existují celá desetiletí, mají prokazatelné výsledky a fungovat to může skvěle.
@rebe ano na základce to fungovat může sle na střední asi dost těžko, tam už se prostě jede na výsledek ať se nám to libi nebo ne. A to je ta realita, kterou ne každý umi zvládnout.
@rebe ano na základce to fungovat může sle na střední asi dost těžko, tam už se prostě jede na výsledek ať se nám to libi nebo ne. A to je ta realita, kterou ne každý umi zvládnout.
@nimomo Řeč je o prvním stupni základní školy, zrušení známkování na středních školách nikdo nezvažoval, pokud vím. Tudíž ani nechápu, koho máš na mysli, že to neumí zvládnout.
Známky jsou super a musejí být! Dítě nemá trauma z toho jakou dostane známku, to trauma v nich dělají rodiče, kteří chtějí mít akutně to nejlepší vysvědčení na světě, aby se mohli všude chlubit. Známky jsou tu proto, aby ukázali dětem a popřípadě rodičům na jaké úrovni v daném předmětů je dítě a kde je to potřeba zlepšit. Takže ano, známky jsou důležitý a nějaký trapný smajlík to nenahradí. Možná ještě to slovní ohodnocení, ale to je na středních školách 😀 . Vždyť je úplně jedno jakou známku dítě přinese, hlavně ať pak udělá maturitu, popřípadě vS. Nikdo nikdy nebude koukat na to jakou známku měl v 7 třídě 😂. Ale někteří rodiče jsou tak posahany, že si myslí, že až se jejich dítě bude hlásit do práce, tak tam bude muset donest vysvědčení od první třídy až do poslední 😂
To, že dneska se hraje pořád na nějaká traumata je už padlé na hlavu. Možná by měl, všechny děti zavřít někam do polstrované místnosti, dát jim tablet, PC a jídlo a hodně peněz, aby neměli trauma.
Ale už jsem zažila, toto slovní hodnoce 😂 dítě ve druhé třídě, od učitele mělo chváleno jak je šikovný a blbá bla a neumělo pořádně ani napsat větu ráno jdu do školy natož vypočítat 9+7 😂😂 ono to slovní hodnocení ne vždy je dobrý a hlavně rodiče pak taky nevědí jak na tom přesně to dítě je 😉
Tak ono záleží na tom, jestli to slovní hodnocení je objektivní. Pokud učitelka napíše bla bla bla , tak je to samozřejmě k ničemu.
Ale už jsem zažila, toto slovní hodnoce 😂 dítě ve druhé třídě, od učitele mělo chváleno jak je šikovný a blbá bla a neumělo pořádně ani napsat větu ráno jdu do školy natož vypočítat 9+7 😂😂 ono to slovní hodnocení ne vždy je dobrý a hlavně rodiče pak taky nevědí jak na tom přesně to dítě je 😉
@pampelina18 Nic nebude dobrý, pokud se to dělá blbě ;)
@pampelina18 jakože kvůli slovnímu hodnocení např. u dítěte ve 2. třídě nevíš jak na tom je?? To snad ne 🙈🙈 vůbec na prvním stupni mám přesný přehled, jak na tom moje dítě je a fakt k tomu nepotřebuji známky
Pro ty nejmenší mi připadají známky zbytečné, v něčem kontraproduktivní.
Později jsou celkem jednoduchá a srozumitelná zpětná vazba. Doopravdy je zbytečné je přeceňovat, ale pro děti i rodiče je fajn vědět, jestli se učí dost nebo zda by bylo lepší v daném předmětu trochu přidat.
@pampelina18 jakože kvůli slovnímu hodnocení např. u dítěte ve 2. třídě nevíš jak na tom je?? To snad ne 🙈🙈 vůbec na prvním stupni mám přesný přehled, jak na tom moje dítě je a fakt k tomu nepotřebuji známky
@dashyyy 😀 nevím, když učitelky nic neříkají 😂 chtějí vyšší platy a dělají ho.no

@suzanna123 To si děláš srandu? Dá jí horší známku protože MLUVÍ při hodině??? Od toho jsou poznámky a jijá výchovná opatření (napomenutí, důtky-no u tohohle by to muselo být výraznější provinění), úkoly navíc, ale snížit známku z daného předmětu, protože v hodinách žvaní? Pokud písemky má za 1, tak očividně učivo zvládá, dvojka je neoprárvněná.
@ninive211 tady ne. Já taky koukala, když mi to třídní říkal a nechápala, proč a) ji učitel není schopný srovnat b) proč to neřeší poznámkou apod. Bylo mi řečeno, že ve třídě je 25 dětí a učitelé nemají čas a prostor tohle individuálně řešit 🤷♀️