icon

Máte plnit stravovací zvyky kamarádů vašich dětí?

3. říj 2022

Syn má kamaráda. Občas si s jeho maminkou vypomahame, že je vyzvedneme ze družiny jedna nebo druhá a pak si je u sebe vyzvedáváme. Problém je, že obě rodiny máme odlišné stravovací návyky. Nedělám z nas svaté, prostor na zlepšení máme.
Teď mi volala maminka, že od nás chodí kluk hladový, ať s tím něco udělám. Prý je z domova zvyklý mít odpoledne buchty nebo koláče. My máme teď štrůdl, ale to kamarád nejí. Prý mu mám koupit koblihy nebo Donuty, ale ne jeden, ale aspoň 2-3 a k tomu nejlépe kakao.
Syn u nich posledně dostal čokoládový pudink, který nejí. Nemám s tím problém. Najedl se doma. Nikdy bych si neřekla, že mu má nakupovat a dělat k jídlu to nebo ono.
Nebo je běžné si říct a vyhovět?

Strana
z3
autor
3. říj 2022

@hojda protože se mu už nevejde do tašky 😁

westie
3. říj 2022

Prisel by mi to jako pozadavek hodne mimo moji komfortni zonu. Mamince bych rekla, ze vy takove veci nekupujete, at synovi zabali svacinu, pokud ma pocit, ze se u vas nenaji. Ty ze mu nabizis vase standartni jidlo, ovoce a zeleninu a ze vase stravovaci navyky nehodlas menit. Ty vlastne taky na oplatku neocekavas, ze se u nich zacne jist kvuli vasemu klukovi zdraveji a bude u nich mit ovoce a zeleninu.
A ze to neni kam dat - kdyz chce svacinu navic, zvladne ji unest treba v igelitce?!
Ja mam asi kolem sebe jinak smyslejici maminky, ale kdyz jdou kluci k sobe navzajem na navstevu, tak ten, co je hostem, vzdycky dostane nabalenou svacinu jak pro regiment, aby se podelil a maminka zaroven podekovala za hlidani. A dost casto do toho zapojumeme kluky samotne - hele, budes zitra u kamaradu, udelame vam vsem svacu, at neprijdeme s prazdnyma rukama. A nekdy jen neco koupime, jindy syn sam akcne neco chce upect. A zaroven se uci, ze s prazdnyma rukama se na navstevu nechodi - kdyz nekam jdeme, vzdycky vezmeme alespon neco maleho jako mls.
A co treba zacit u vaseho syna a naucit ho, ze na navstevu se jde vzdycky s necim? Syna tim naucis socialni dovednosti a treba maminka uvidi, ze to jde delat i jinak.
Vzdyt tema svacinek na navsteve by mezi dvema dospelyma nemelo vyvolat takove tlaky, aby se kvuli tomu kluci prestali vidat. To bychom uz si navzajem jako lidi nemohli rict vubec nic.

autor
3. říj 2022

@westie to by mi nevyhovovalo, kdyby s sebou nosili jídlo. Nechci být nevděčná, ale tento kamarád by přinesl např. 20 koblih, náš by vzal ani nevím co. My bychom to nejedli a oni taky ne.
Ale zkusím říct, ať k nám dodá to, co kluk jí a já jim to poskytnu k nim.

Syn si jinak hraje s dětmi ze sousedství a jedí, kde zrovna jsou. Takže u nás si dají jablka, vedle jim dají napít a kus dál dostanou třeba slané tyčinky.

autor
3. říj 2022

@westie ona bude asi přecitlivělá. Pravidelne si někde na něco stěžuje. I si loni stěžovala, že nechtěla, aby si kluci spolu hráli, protože náš má na jejiho syna špatný vliv. Pak řešila obědy a letos už se jí nelíbilo, že mají přečíst za rok 5 knih. Prý to je moc.

michaela666
3. říj 2022

Maminka mi přijde dost drzá. Jestli má její syn u vás jíst tyhle blbosti, buď mu je koupí ona nebo smůla. Když pominu, že je to samý cukr, výživová hodnota 0, tak to dost leze do peněz a ještě z toho může mít kluk zdravotní problémy.
Jednu takovou slečnu máme v rodině. Když je u nás, mám upečenou nějakou jednoduchou buchtu, ovoce nebo udělám obložené talířky zelenina, šunka, sýr a pečivo na svačinu. Sní jen svoje sladkosti z batůžku.Nic z toho co máme jí nechutná, takže jak pro ni přijede maminka hned dostane donuty, koláčky, mekáč,oplatky. Potom se můžou doma divit, že má problémy s trávením.

caren83
3. říj 2022

Běžne to určitě není , je to drze a nevhodné , kamarádce bych řekla že takové věci nekupujeme , protože u nás doma nejedou , no ale že pokud je na ně zvyklí tak ať mu je sebou příště zbali že mu k nim to kakao ráda uvaříš 😉 ( a rovnou bych se zeptala co za jiné možnosti doma ji ,ovoce,jogurt,rohlík s necim nebo jinou domácí rychlou buchtu )ať víš že si aspoň zobne.Moje dcerka taky neji všechno ,ale určitě bych nikomu nediktovala co jí má nabídnout,nechce co dostala ? Smůla nají se doma ...Rozdíl je samozřejmě když má někdo alergie na to bych upozornila ..a já sama bych se zeptala jestli má na něco alergii.

camelinka
3. říj 2022

Jéé, ta je vychcaná, jak díra do sněhu a drzá, že bych jí to vysvětlila raz, dva...

autor
3. říj 2022

@caren83 ona není kamarádka. Jen matka kamaráda mého syna.

@michaela666 zdravé to není určitě a klukovi podle mě zadělali na problém. Ale je to jejich boj a nehodlám jim do toho kecat.

michaela666
3. říj 2022

Chápu, proto bych to vůbec nepodporovala. Kdyby měl hlad, sní co mu připravíš nebo si počká domů.

martiniquest
3. říj 2022

Toto bych neakceptovala. Kluk je na navsteve, takze muze byt rad, ze ho pohostite. Urcite bych se neprizpusobovala a pokud mu to (jeho matce) nevyhovuje, muze si k vam nosit vlastni jidlo.

autor
3. říj 2022

@martiniquest zase nechci, aby měl hlad. Jsou to pořád celkem malé děti.
Jak jsem psala, navrhnu mamince, ať mu to buď dá s sebou, nebo mi to může dát k nám a budeme tu pro něj mít pohotovostní balíček.

martiniquest
3. říj 2022

Pokud ma dite hlad, sni vsechno. A pokud nesni vsechno, tim spis kvalitni jidlo, je rozezrane.

michaela666
3. říj 2022

Většinou jsou donuty a koblihy v obchodech mražené ( beru Tesco, Lidl, Albert ne menší pekařství), takže je můžeš ráno vyndat z mrazáku a odpoledne má svačinu bez práce, ale musí si je maminka donést.

autor
3. říj 2022

@martiniquest my máme doma nejedlíka a ne, opravdu nesní všechno. Naopak bylo období, kdy nejedl a hubnul. Naštěstí toto období už přešlo a jí, ale pořád nesní všechno.

martiniquest
3. říj 2022

My tady ale neresime nejedlika, nybrz dite, ktere je navykle na sladkosti.

autor
3. říj 2022

@martiniquest on je ve finále taky nejedlik, protože ví, že mu to doma přijde. Ale rozhodně mu neuškodí, že se odpoledne nenaji.

martina8084
3. říj 2022

dobře odrzlá matka, ty jo, to koukám

ada22
3. říj 2022

Tak ta matka toho kluka je celkem hustá. Má mu tedy dát příště větší svačinu. Nejsem úplně striktní co se jídelníčku týče, ale asi by se mi příčilo chystat takovouhle svačinu.

terulin
3. říj 2022

Já se obecně snažím přizpůsobit i kamarádům, když je znám… má to ale ALE, kdy nikdy nejdu za hranici našeho normálu, když vím, že něco fakt nejí, tak to neudělám, ale zase u nás jsem nikdy nekoupila víc jak jednu koblihu na člověka, takže i pro kamarády mám ten jeden kus apod.

pomerancik
3. říj 2022

Tak ať mu to nabalí na odpoledne ona když má ona problém

ninive211
3. říj 2022

Tak to mi přijde hodně drzé, jak už tu zaznělo, doma ať si jí, na co jsou zvyklý, ale na návštěvě se jí buď to, co dostanou nebo mají smůlu. A ještě si stěžovat, že chudáček chodí domů hladový? No totok! Že jim není hanba...

caren83
3. říj 2022

Tím spíše je to od ní dost sprosté .... Omlouvám se za to oslovení kamarádka .....tak tedy tvoje známá je hodně ofrkla zvláště když se bavite více méně jen skrze děti ....tohle by určitě neřekla ani kamarádka ve správném slova smyslu nebo by to přinejmenším formulovala úplně jinak jak slovně tak řešením těch svačinu děti 🙂 každopádně se nemáš vůbec proc u té známé obhajovat atd ... To ona neví kde jsou ty slušně meze 🙂

vero987nika
3. říj 2022

Proboha to jsou lidi 🤦🏻‍♀️ by mě hanba fackovala

izz76
3. říj 2022

Nechápu že někdo dovoluje dítěti sníst tři koblihy ke svačině,k čemu to je.. Občas jeden na chuť proc ne,ale deně pravidelně taková svačina. Není divu,že jsou děti obézní,otřesný..

autor
3. říj 2022

@izz76 ona mi říkala, že byl vždycky jedlík. V roce a půl prý snědl k svačině 2-3 maxipribinaky... Takže u nich se to neřeší.

prejeta_zaba
3. říj 2022

Jako kdyby tě slušně požádala, ať ho nekrmíš sladkým, pochopila bych, ale ať mu speciálně jdeš pro donut, no tak to bych si teda myslela svoje a dál nabízela maximálně naše svačiny. 🤦‍♀️Jedno mé dítě je taky extrémně vybíravé a právě o to víc se vyhýbám nezdravým pochoutkám, protože by za chvilku skončilo jenom na nich. A hlavně by mě ani ve snu nepadlo někoho takhle otravovat vybíravostí vého dítěte. Nechce vaši svačinu? No a co, tak ať si nedává. Dvě hodiny bez donutu mu jenom prospějou. To není možné, co lidi vymyslí. 😆

pampeliska1313
3. říj 2022

Rovnou říkám, nečetla jsem komenty. Ale nemenila bych svůj způsob stravování (teda dítěte) kvůli někomu jinymu. Prostě ať mu to dá sama, nebo to přinese k Vám (třeba to kakao) ať to tam teda má. Když jdeme třeba na návštěvu k další mamince, beru synovi jídlo na den. Svačiny, všechno. Max požádám, jestli si to muzu dat do lednice. Když mi dítě kamarádka hlídala, měl taky jídlo na tu dobu. Když mu dala něco jinyho, vždycky se zeptala jestli je to ok, nezadala jsem o to a bylo to z její dobrý vůle. Vůbec bych nepocitala, ze by syn měl něco dostat, když já mu to neobstarám. Takže bych to slušně kamarádce řekla, ok, ale ať to koupí ona a má tu u Vás, nebo se přizpůsobí. Měla by to jako kamarádka pochopit.)

autor
4. říj 2022

@pampeliska1313 ona právě není kamarádka. Jen matka kamaráda.

Jinak vidím rozdíl, když jde na návštěvu s malým dítětem rodič, nebo jde dítě z domova. To je jiná situace, než u nás.
Já si kluka beru ve družině po cca 8 hodinách mimo domov. Už se i stalo, že k nám šel neplánovaně, protože se kluci domluvili. Takže by mi bylo blbé mu nic nenabidnout.
Ale včera do sebe ládoval i štrúdl 😁

orchidis
4. říj 2022

Už jsem asi stará, ale pokud si fakt vzájemně vypomáháte, pokud má syn kamaráda rád, pokud je to oboustranně výhodné, koupila bych smradovi 8 donutů, ať se poměje 🙂.
Dodám, že jíme převážně bio, donut děti nikdy neměly. Nějakej muffin sem tam u babičky a nedělám z toho vědu. U nás je problém, že když těm cizím smradům nabídnu něco normálního (jabka, borůvky, maliny, krůtí maso trhané na kváskovém chlebu s hroudou másla a hrstí pažitky) - prostě normální jídlo, sežrali by mi to i s rukama a talířem, protože doma žádnou řádnou výživu nedostávaj. Spíš bych cizích kluka nalákala na pořádnej a obyčejnej kus žvance, ať si těmito manýry cizích lidí nekazíš svý dítě.

pampeliska1313
4. říj 2022

To já bych mu nabídla, ale nabidnu to co mám doma.) myslím, že je to na Vás co mu dáte, pokud to nějak nenarusuje jeho stravovaci návyky (třeba bych se zdráhala dat dítěti koblihu, pokud vím, ze doma nic takhle nedostane, protože si to maminka nepřeje) ale kdyz dostane domácí štrůdl, kterým se zaplacne, proč bych měla vyžadovat donuty, když oboje je sladký a strudl ho spis zaplní?

Strana
z3