icon

Děti rok od sebe - máte někdo zkušenosti, jaké to bylo?

misa250
28. čer 2021

Zdravím,
Čekáme teď druhé miminko a budou od sebe jeden rok. Máte někdo zkušenosti, jaké to bylo, když jsou děti takhle hodně u sebe? 🙂

endys8765
28. čer 2021

@misa250 ahoj,my máme také rok mezi detmi,neplánovaně. Začátky byly masakr (starší chodil až v roce a půl,takže půl roku dvě nechodící děti),dvojkocar,milion plen,spánek nula.Ale pak se to hodně rychle zlepšovalo a teď nám to všichni závidí. Děti jsou naprosto sehrané,hrají si spolu,mají stejný režim dne,rozumí těm svým hrám, které my dospělí nechápeme,chodí spolu do školky,jednoduše se nám plánují výlety, protože je baví stejné věci.Za mě je menší rozdíl lepší,i když rok tedy samozřejmě ideální není,zvládnout se to dá.

rnika
28. čer 2021

Já mám starší kluky rok od sebe a za mě to bylo super od začátku, trochu náročnější to bylo třeba první týden po návratu z porodnice, jinak podle mě pohoda. Starší brzy zapomněl, že byl někdy sám. Kluci jsou parťáci. Letos nám starší bude nastupovat do první třídy a mladší je maličko smutný, že nejde taky. ( jinak je tu skupinka maminek dětí, které jsou blízko od sebe, když budeš hledat 😉 ).

majvik
28. čer 2021

mám první dvě dcery rok a ždibec od sebe a vždycky jsem si to chválila: když se mladší narodila, starší ještě nechodila, takže mi nikam nezdrhala, prostě jsem je naložila do sourozeneckého kočárku a jela jsem a nemusela jsem nikde nahánět zdrhající batole, už vlastně v těhotenství bylo super že starší byla ještě maličká a neměla jsem strach jí zvedat i s břichem, to že jsem byla v porodnici a přijela domů s novým členem rodiny vzala jako samozřejmost a nijak nežárlila, protože za pár dní si nepamatovala že někdy byla i sama, starší byla spíš drobek, takže už v půl roce nosili stejnou velikost a já nemusela mít dvě hromádky oblečení, ale prostě jsem z jedné společné skříně brala pro obě... mladší se potom starší snažila rychle dohnat, takže už v půl roce (roce a půl starší) si spolu docela slušně hrály - resp. obě zajímaly zhruba stejné hračky, mohla jsem se jim věnovat zároveň... Mladší si myslím že to hodně prospělo🙂 ale bohužel teď s odstupem času vidím že to možná uškodilo starší☹ Až po nějakých šesti letech začala žárlit a vyčítat mi že jsem nikdy neměla čas jenom na ní a pořád s náma byla i ségra... Ale nejsem si jistá jestli to není spíš povahou a jestli kdyby mezi ní a ségrou byl rozdíl třeba čtyři roky, jestli by to nebylo ještě horší...

misa250
autor
28. čer 2021

@majvik Ella je dost akční dítě a vypadá to, že chodit bude docela brzo, takže se trochu děsím toho, až bude chtít pořád běhat a já s prckem za ní. Partner pomáhá a pomáhat bude ale přece jen do práce chodit musí... Obě děti budou v prosinci, takže než budeme chodit na hřiště, tak starší bude tak rok a půl tak to snad už nějak půjde.

majvik
28. čer 2021

@misa250 neboj, to půjde! u dětí narozených v prosinci vidím nejhorší problém v tom že bude mazce je obě oblíknout na venek do zimy😀 ale neboj, i to zvládneš🙂

editah222
28. čer 2021

Mám děti rok a čtvrt od sebe a je to super! Až teď na prahu puberty bych dala nevím co za věkový rozdíl aspoň 20 let :D Ale vzhledem k tomu, že mám sestru mladší o 10let vím, že v tomhle věku je to jedno a hádat se jako koňě budou stejně :D

misa250
autor
28. čer 2021

@majvik já se ani kupodivu nebojím o to, zda to nějak zvládnu.. Budu muset 😁 spíše mě zajímalo, jestli je to o tolik náročnější, než když jsou více od sebe.. Přeci jen v tomhle věku ještě nežárlí a myslím, že si ani neuvědomují, že je enco kvůli mladšímu...

alilali
28. čer 2021

S dovolením se přidám. Rozdíl rok a tři měsíce a mě hrozně zajímá jak jste zabavily starší dítě, když jste šli kojit mimino a jak jste uspavaly staršího, když mladší ještě nespalo a taky to, jestli jste vše zvládaly bez hlídacích babiček, úplně samotné pouze s mužem? Jo a kdy jste se snažili odplenkovat staršího? 🙂 Děkujiiii

@editah222
@majvik
@rnika
@endys8765

rnika
28. čer 2021

@alilali Děti jsem uspávala dohromady, jeden se kojil a druhý byl u mě přitulený k tomu jsme jim většinou zpívala. A jinak jsem kojila u staršího, který si něco skládal nebo prohlížel, prostě jak to zrovna vyšla a nebo si vlezl k nám, pokud jsem si k tomu šla lehnout. Hlídání babiček využívám minimálně, vlastně jen po dobu co jsem byla v porodnici. Odplenkování jsem neřešila, respektive řešila, ale až kolem druhých narozenin.

prejeta_zaba
28. čer 2021

Šla bych do toho radši, než mít starší už trochu s rozumem. My máme rozdíl 2 a kousek a starší dítě odmala šíleně žárlí, i když si na něj čas často děláme, holt prostě o to mladší je potřeba se taky starat a to on vůbec nepobíral (a strhává pozornost a přehání emoce dodnes). Myslím si, že roční to prostě přijme jako fakt, žárlit ještě moc neumí. Jako divoké to ze začátku bude, ale to je vždycky. Pak si spolu projdou vzdorem a budete to mít za sebou. 🤭 Budou mít podobné zájmy, vesměs i učení a oblečení. 😉

majvik
28. čer 2021

@misa250 jj, ohledně tý žárlivosti si myslím že to je super takhle krátký rozdíl. Já pak mám ještě třetí - 3 a 4 roky od těch prvních dvou a jako taky to má své výhody, ale i nevýhody. Po tom roce to možná bylo hektičtější, ale asi se mi to líbilo víc🙂
@alilali uspávala jsem tak že jsem ležela na boku, kojila maličkou a tu starší jsem měla za ní - ležela mi na natažené ruce a byla vlastně pořád u mě taky dokud neusnula🙂 a stejně tak i běžné kojení - když jsem kojila v sedě, tak mi seděla na druhém koleni a dívala se na miminko, nebo jsme četli knížku, povídali si, zpívali... moje mamka přijela párkrát do měsíce, tak jako spíš mi pomoct občas se zahrádkou, nebo s mytím oken a tak, tchýně nic moc a využívala jsem akorát tetu, že se mnou jezdila třeba k doktorům a hlídala děti v čekárně, nebo do obchodu, že jsem jednu vezla ve vozíku já, teta druhou... ale zase o to míŇ se zapojoval manžel😀 jo a odplenkování - Jsme si pohrávali s bezplenkovou metodou, pak se teda šprajcla a potom v roce a půl jsme to zkusili znovu - posazovala jsem jí preventivně, pořád se ptala jestli nepotřebuje, vystartovala abych jí posadila na nočník kdykoliv se mi zdálo že chce a kupodivu to za pár týdnů pochopila🙂

majus6
28. čer 2021

@majvik To si nevyčítej, co by měli říkat druho a třetirození? Ty taky nikdy neměli maminku jen pro sebe a vždy tam byl sourozenec. Ona měla alespoň ten rok. Možná tím chce říct, že jí to teď chybí a chtěla by nějaký čas jenom s tebou. Mám rozdíl 2 a pak 2,5 roku a v pohodě, myslím že je to hodně o povaze.

majvik
28. čer 2021

@majus6 no já jí to vždycky tak vysvětluju, že ona se mnou měla alespoň ten rok a její ségry mě neměli jenom pro sebe nikdy. Ale nějak jí to nestačí☹ ona je taková citová vyděračka trochu, takže spolu pořád lehce bojujeme☹ ale to už je na jiný téma. Já jsem jenom chtěla říct že jsem si to vždycky pochvalovala že neznám žárlivost a ona se projevila až nějakých pět let po narození první a dva roky po druhé ségry😀

majus6
28. čer 2021

@majvik Právě si říkám, že možná tím trpí zrovna teď, že možná dřív jí to ani nevadilo. Takže větší rozdíl by to neřešil. Pořád překvapují 😀.

simix22
29. čer 2021

Co slyším od okolí tak snad lepší rozdíl rok jak ty dva..roční ještě neví..ale ten dvouletak už nějak vnímá, že on je někdo a často to berou špatně..
Pak zase máš rozdíl 3 a víc a to už je zase dobrý že je ve školce, rozumné, pomůže atd .ale zase nemusí být takový parťáci noo ale to je dle povahy
.já mám rozdíl 4 a půl 🙂 z čisté sobeckého hlediska 😅 prostě min bych nedala. A úplně skvělý.