Nutit dítě kroužkům, když nechce? Zkušenosti rodičů
Syn je v páté třídě. Od první třídy chodí na jeden kroužek, ten má i letos. Ostatní postupně už nejsou a on nechce žádný nový. Teď uvažujeme, jak se k tomu postavit.
Přikláním se k tomu, že prostě bude mít aspoň ještě jeden a když si nevybere, dostane ho povinně.
Manžel je naopak pro to, že to necháme na něm. Nebudeme ho nutit.
Ale je problém, že když ho necháme, bude sám doma, bez kamarádů a bez dětí. Bude si číst, skládat puzzle nebo lego.
Takže jak to řešíte u podobných dětí vy? Nutite nebo ne?
no a doma je teda rád, nebo je doma protivnej?
bylo by fajn, kdyby chodil na kroužek, kroužky s dětma ze třídy, aby se v kolektivu "otužil", takže možná i to hraje roli v tom, jestli se mu někam chce, nebo ne.
k tomu, že pak nakonec byl rád... aby to nebylo jen "na oko" ta radost, jakože pro tebe
přece jen, v pátý třídě už by měl mít možnost si říct, co a jak chce, nebo nějak uchopit ten kompromis (kroužek na pololetí, nebo třeba 5x a když se ti nebude líbit, tak dost.)
Mam syna 11 let. Je od přírody samotář. Kdyz chce zůstane si déle ve škole se spolužáky. Jinak když přijde domů je zalezlý doma nebo na zahradě. Na kroužky nechodí nenutime ho. Řešila jsem tohle s psycholožkou jestli nutit nebo ne. Ta mi tenkrát řekla , že určitě nenutit pokud sám nechce , že ho to do budoucna může ovlivnit, že byl k něčemu nucený. A tím, ze je samotář tak odpoledne právě odpočívá od lidského kontaktu , protoze ho ten sociální kontakt dopoledne ho muze dost vycerpavat.Každopádně ty znáš nejlépe svoje dítko pokud ho nutit chceš tak mu nějaký kroužek ještě zaplaťte. Ale za mne pokud už jeden kroužek ma tak bych ho nenutila.
Tak ona je to polovina dne. Pul dne je ve skole, pul dne sam. Umim si predstavit, ze nekoho skola tak "vysaje", ze si pak potrebuje v klidu dobit baterky🤷♀️
@xxx3d on je doma rád, ale pak je na nás protivnej.
Ty jo, nedokazu si predstavit, ze by me rodice nutili do krouzku. Ja bych teda dite nenutila, ale na druhou stranu Te i chapu kdyz je takovy asocial a chce byt jen doma a nema kamarady, to by me taky mrzelo a snazila bych se s tim neco delat, ale musi byt pro nej tezky nekam zacit chodit mezi cizi deti a uplne sam. Jeste z donuceni.
Já bych ho asi "donutila" (rozuměj domluvila se na) vyzkoušení alespoň jedné lekce. Bývají zdarma, ať neodmítá něco, co ani nezkusil.
Ve tvem pripade bych ho do niceho nenutila a travila cas s nim. Sla na kolo,bazen,prochazkz,zahrala hru,vzala ho sebou do fitka. Urcite bych nenutila. Ja v detstvi nic organizovaneho nesnasela,bylo to pro me utrpeni a vyrostl ze me celkem normalni clovek (me se nevenovali ani ti rodice)
Já jsem jako dítě musela na kroužky, stejně jako všichni sourozenci jsem si musela vybrat jeden "hudební/umělecký", jeden pohybový a jeden úplně cokoliv... většinou jsem měla něco třeba 4 dny v týdnu, někdy i každý den. Taky se mi někdy nechtělo, zvlášť hudebku jsem vyloženě nemilovala, ale zpětně jsem za to moc ráda. Samotná bych si asi nic nevybrala, nebo by to pro mě bylo mnohem těžší, měla jsem problém se seznámit, zapojit... a takhle jsem si vyzkoušela spoustu věcí, měla dost kamarádů... ale zároveň to nebylo takové to přehnané 3 kroužky denně, podle výběru rodičů, i o víkendech závody a podobně.
Mimochodem, jestli rád čte, ať se zkusí kouknout v knihovně. Občas tam bývají čtenářské kluby pro děti, to by ho mohlo bavit. I když ty hry zní taky odpovídajícně, no. Dala bych mu vybrat z několika, nebo ať si vybere sám, ale ať někam chodí. Třeba jestli má nějakého sympatičtějšího spolužáka nebo kamaráda, mohlo by to pomoct.
@leymea mě máma nutila. Musela jsem mít aspoň 2 kroužky. Syn se rozčiluje jen před prvním. Já dělala scény před každým několik let.
Zpětně jsem ráda, že mě nutila.
@nnnadja on se mnou nikam nechce. Maximálně si chce zahrát hru.
Ať bude cokoliv bude to na sílu.
Já taky moc nikam nechodím. Jsem introvert a pracuji s lidmi. Takže mi 8 hodin v práci stačí. Procházky a kolo jsou jasné, to chodím a jezdím, ale to on nechce.
Říkáš že je hnusný na sourozence,tak by doma sám nebyl...za nás nebyly kroužky tak in, děti byly doma, nebo si se sousedy hrály u baráku, a taky žijeme...
Já bych nenutila, když to vezmu podle sebe, chodila jsem jen jednou týdně na kreslení, kde jsem se naštěstí s nikým bavit nemusela😅 doma jsem hned zalezla do pokoje a hodiny jsem si četla nebo skládala puzzle, vyhovovalo mi to, ve škole jsem se bavila jen se dvěma holkama a stačilo... Zlomilo se to samo od sebe někdy v osmé třídě, už jsem šla po škole i ven s holkama třeba na kolo, společnost ostatních už mi tak nevadila. Své děti dám na jeden max dva kroužky, víc mi přijde moc.
Upřímně? Nikdy syna nebudu nutit, pokud nebude chtít. Každý jsme jiný, každý člověk má jinou povahu a potřeby. Proč nutit? Já se rozhoduji ve všem dle toho, jak bych se k tomu postavila já sama v tom daném případě. Naopak je super, že má zájem o knihy (to se moc nevidí v dnešní době) a už je dost velký, aby se rozhodl sám. Ano, měli jste šanci mu doteď ukázat, že jsou různé koníčky, podle toho co jsi napsala, tak chodil do vícero a prostě si vybral, že svůj volný čas bude trávit jinak. Já když slyším, jak děti chodí každý den na nějaký kroužek, nemají vlastní čas (kromě víkendu), tak mi těch dětí je líto. Vrací se kolikrát po 19.hodině a kde je čas na školu? Musí si ten svůj čas ukrátit právě pro tu školu a vlastně v týdnu to dítě nezná nic jiného, než kroužek, školu a úkoly. Já jsem ráda, že jsem vyrůstala v době, kdy nás rodiče nechali, ať si vybereme kroužek, jaký chceme a pokud tam nechceme, tak nemusíme. My jsme se zabavili jinak - ať už doma a nebo venku.
@martulka88 on je konzerva. Takže by chtěl chodit, ale do těch, co už nejsou. Pokud by byly a byly se stejnou instruktorkou, bude chodit.
Ale pro děti od 10 let dělá sportovky někdo jiný, chodí do Sokolovny, on tam nikdy nebyl, tak to odmítl.
Já bych určitě nenutila. Promluvila si s ním, proč nechce. A co by případně chtěl dělat, kdyby si mohl vybrat úplně cokoliv bez ohledu na nabídku. Po tom bych se případně porozhlídla. Psalas, že chodil na sportovky a ty ho bavily. Nechtěl by na nějaký jiný sportovní?
Trochu to na mě působí, že nechce být mezi dětmi, nechce si hledat nové kamarády, na sportovních je asi už měl. Na rovinu bych mu řekla o svých obavách, připomněla mu to, že když se něco nakonec odhodlá dělat, je spokojený. Mluvila s ním o tom, jak to mám já (resp. ty) jako introvert. V tomhle si budete asi dost podobní a myslím, že by mohlo pomoct, kdyby slyšel, jak to máš ty a jak s tím "bojuješ".
Teď čtu poslední příspěvek... to že byla poslední instruktorka očividně skvělá, neznamená, že ta příští nebude ještě lepší.. 😉
Nepomohlo by, kdyby s ním chodil kamarád? Sourozenec?
Asi bych se s ním snažila domluvit, že si nějaké vybrané vyzkouší a pak uvidí. Ale upřímně si to nedovedu asi úplně představit. U nás je to skoro naopak, musím děti krotit, chtěli by chodit všude.. 😀 (toto po mě nemaj, já taky nikde moc chodit nechtěla 😀)
Ty ho znas nejlip a nejlip vis co je pro nej dobre. Na 1 krouzek uz chodi, jestli jeste jeden k tomu?
U nas byl letos o prázdnininach syn(12r.) nejspokojenejsi, protoze minimalne 5 tydnu byl proste doma. Vetsinou úplně sam cele dny. Neco si kutil, vyráběl... Na tabory nejezdi. Nechce. Na pristi rok ale zase vymyslime nejaky sportovni na tyden, to uz jednou byl a bavilo ho to. Na vikendy jsme obcas nekam jeli, ale v tydnu byl proste doma. Vetsinou nevytahl paty z bytu, kolikrat jsem ho za cely tyden (po-pa) donutila jit maximálně 2x s košem. Ted jak uz nejsou vedra, tak snad uz zase po 3 mesicich zacal chodit i ven. Ale je fakt ze drive jsme furt nekde jezdili a deti pak chteji byt doma v klidu. Krouzek tedy ve skolnim roce ma. Jeden. I byly roky kdy nemel zadny. Skola mu obcas dava dost zabrat, takze na nic jiného uz nemel silu.
A nutit naseho kamkoli chodit, ja ani nemam jak. Kolikrat si krouzek i vybral, ale nebyl podle jeho predstav, tak tam prostě byl 2x a potreti uz nesel. A dal nechodil. Mi bohate staci , ze ho musim nutit , aby chodil aspon do skoly🙄😅
@leymea Když si ale nenajde kamarády ve škole, pak si těžko najde na kroužku...
Hele je nutit a nutit. Domluvila bych se s ním ať to zkusí a uvidí. Prostě ho popostrčit. U nás to máme tak, že nenutím, ale chci aby to zkusili nebo aby jídlo ochutnali. Prostě to zkusit a víc nenutím. A to u manžela i syna. Manžel taky spoustu jídel nechtěl, že to nejí. Ochutnal ode mě na jiný způsob a už to jí. Na dovolenou na chatu nechtěl, že se bude nudit, no jeli jsme na týden a byl nadšený a další rok jsme jeli na 14 dní. To samé praktikuji u syna. Nechce se mu, ale pak ho to moc baví a ani nechce domů. Popostrči ho a když tam nebude chtít chodit nenuť ho. Ale podle tvého popisu bych řekla, že jde jen o to, aby si to tam obhlídl a nebál se neznáma. Myslím, že se mu tam pak líbit bude.
Za sebe nenutila bych a doma urcite nutit nebudu. Dcera je ve ctvrte, tu naopak musim krotit, nejradeji by delala vse. Syn je trochu asocial po me 😅 Ja nikdy zadny krouzek, u ktereho bych vydrzela, nemela. Obcas jsem se pro neco nadchla chvilkove a pak stejne skoncila. Takze kdyz prijde, ze chce, zaridim, ale zapsat ho nekam, ze proste musi, to bych nedelala. Ted nastoupil do 1.tridy a zatim je bez krouzku, uvidime az se zprateli ve tride, jestli nebude chtit neco co bude delat treba kamos.. Povinnost je chodit do skoly, pripravovat se do ni a krouzek by mel byt zabava, alespon tak to beru ja s ohledem na sve deti. Verim, ze by to u nas bylo vic nervu pro oba, nez zabavy 🤔
Však tu první taky nejdřív neznal, ne? Co se změnilo mezi tím, kdy chtěl na x kroužků a nyní, kdy nechce žádný?
@dard v první třídě jsem ho tam prostě dotáhla a neptala jsem se.
On i přijde s nějakým kroužkem, ale jak dojde na lámání chleba, tak nechce.
@dard on čím je starší, tak je víc uzavřený. Dřív měl kamarády. Co byl Covid, tak to byl velký sešup.
V tom případě bych asi trochu zatlačila - vybrat si 1 - 2 zaměření a prostě tam párkrát zajít na zkoušku a pak se teprve rozodnout.
A nemá ani kamaráda ve škole? Že by se třeba přidal na nějaký kroužek k němu..
Covid, jasně.. to mi nedošlo... :-/
@dard kamarády moc nemá. Má jednoho, se kterým si jakž takž povídá. S ním chodí na ten jeden kroužek.
Pak spolu chodili na ty sportovky. Kamarád teď přešel na hasiče. To syn nechce.
@klokanka31 na tom neco bude.
Me rodice nenutili a ja naopak chodila na x krouzku, v tydnu jsem nemela volny den, o vikendech se taky furt neco delo. Bud turnaje nebo akce se skautem. Nedokazu si predstavit kdyby za mnou prisli a nutili me chodit napr. na zpivani nebo malovani, to bych se zblaznila 😂
Mně osobně by vadilo, že nemá žádný pohyb. Být ve škole a pak sám zavřený v pokoji není v pořádku a jestli je asociál, tak malý nátlak je spíše pozitivní. Co mu najít nějaký sport, co ho bude bavit (klidně na rekreační bázi). Nějaký šachový kroužek a celkově kroužky nic moc nevyřeší. Za mne ideální nějaký sport-hra, kde se bude muset družit a bude se u toho hýbat. Třeba baseball a pod.

Přesně jak píše @zuzkasim. Musím jen souhlasit. Takového "asociála" má doma asi málo kdo. Takže já co mám tak vypozorováno u dcery, tak ona by nejradši byla jen doma a jen se mnou asi tak do 10 let. Takže do školky jsem - leč pomalu - musela popostrkovat, do plavání také. Od mimina do 3 let plavala se mnou nebo tatínkem, jakmile začala sama, byl problém, trucovala, ale neustoupila jsem. Stejně jako se školkou neustupuji. Do druhého kroužku, do keramiky chodíme spolu, je to pro rodiče s dětmi. Ale ano, já ji prostě budu popostrkovat, protože to potřebuje a stejně jako píšete vy, po školce a po kroužku je šťastná a jako výměněná. Nutit ji na sílu nebudu, ale popostrkovat ano.