Nutit dítě kroužkům, když nechce? Zkušenosti rodičů
Syn je v páté třídě. Od první třídy chodí na jeden kroužek, ten má i letos. Ostatní postupně už nejsou a on nechce žádný nový. Teď uvažujeme, jak se k tomu postavit.
Přikláním se k tomu, že prostě bude mít aspoň ještě jeden a když si nevybere, dostane ho povinně.
Manžel je naopak pro to, že to necháme na něm. Nebudeme ho nutit.
Ale je problém, že když ho necháme, bude sám doma, bez kamarádů a bez dětí. Bude si číst, skládat puzzle nebo lego.
Takže jak to řešíte u podobných dětí vy? Nutite nebo ne?
Ještě mě napadá, co zjistit, jestli tam poblíž nemáte třeba nějaký klub deskových her
@shirilka to je u těch šachů. Je tam vše. Část se věnují jednomu a část druhému.
ještě mě napadl Skaut, nevím, jestli u vás je, možná i to by byla cesta, jak se zapojit do kolektivu, najít si kamarády a tak.
@xxx3d to je ten jeho jediný kroužek 😉
Já bych ho tam přihlásila.neni to kroužek na 3 hodiny,ne? Času na sebe bude mít dost.... Nás mladej taky někdy nechce,ale vždy jde (prostě musí) a nakonec je spokojenej.ale u nás pokud by nešel je na mobilu,což mě vadí. A to má fotbal 4x v týdnu trénink a o víkendu někdy i 2 zápasy. Prostě bych zkusila na půl roku a uvidíte. Když to nebude vůbec zvládat tak max přijdete o nějaké peníze,no....
Ja bych ho nenutila. Taky se vždy ptáme jestli chce nebo ne. A když tak, mu řekneme, že může vyzkoušet a když se mu kroužek líbit nebude tak mu příští pololetí nezaplatíme. No zatím má jeden a je spokojeny.
Myslím, že přihlásit ho do těch šachů je dobrý nápad. Je to něco co ho baví a jde jen o to, aby se tam rozkoukal. Někteří občas potřebují popostrčit, vždycky může skončit, když se mu tam nebude líbit.
Taky jsem pro aspoň 2 kroužky, ale rozhodně nenutit. Akorát si kroužek zprotiví...
skaut je ale dobrej výběr! 🙂 no a jestli si mu navrch přidala ty deskovky, šachy a spol. tak to bude mít fajn.
Já jsem obecně rozhodně pro nenucení do čehokoliv 🙂ale.. v tomhle případě bych si sedla, našla kroužky v okolí, které by ho mohly bavita zašla si s ním promluvit. Že bych ráda, aby si ještě jeden kroužek vybral, že by měl mít ještě jeden zájem, zeptala bych se na jeho obavy, probrala to s ním a společně si sedla k počítači a našla něco, co by se mu líbilo. Modelář, rybářský kroužek, pionýr.. cokoliv.. probrala s ním, co by se mu mohlo líbit a proč je fajn na takový kroužek chodit 😉
V této době bych také chtěla, aby nebyl doma sám a na kroužek chodil. Jako maminka mám nějaké hranice a jedna z ní je, že dítě by mělo být dle mého pohledu dostatečně socializovano🌞
Já bych nenutila,já taky měla jeden kroužek,jsem introvert,když na mne holky nezazvonili jestli půjdu ven ,tak jsem byla většinou doma ,četla knihy,chodila do knihovny, hrála s barbinkami,byla u sebe v pokoji ,málo kdy jsem byla já aktivní a zvonila na kamarády,dokonce mamce vadilo ,že jsem nechodila na diskotéky,mně to nikdy na diskotéce nebavilo,jinak bych ho vzala sama na lyže,do bazénu,na nějakou akci, výlet, samozřejmě ve svým volnu ,o víkendu bych si s ním zahrála stolní hru ,my jsme třeba teď zavedli každou neděli herní večer ( stolní hry ,karetní hry ),a ber to pozitivně aspoň nesedí celý dny u počítače a jakej kroužek jste pro něj vybrali?
3 tréninky týdně mi přijde dost, jsem introvert a bohatě by mi to stačilo. Chápu, že si chce dva dny v týdnu odfrknout a být sám.
@urtica chodí na skaut jednou týdně. Ten fotbal byl k tomu, že má jít na nějaký kolektivní sport.
A já bych tě podpořila. Chápu, jak to myslíš. Kluk je sice spokojený sám, dokonce i ten čas nějak smysluplně zaplní, ale ty máš pocit, že by ho kroužek v něčem posunul- ať už v dovednosti, v sociálních kontaktech i ve zpestření trávení volného času. Já bych s ním vybrala takový, který je mu nejbližší. Třeba se tam seznámí s někým podobně raženým a budete za to všichni rádi. Ať se vám daří!
To chápu, taky podvědomě ženu dceru na hřiště, "aby nebyla sama", "aby měla kamarádky"...(ikdyž ona teda problém s tím nějak nemá, když je doma, tak inklinuje k tabletu, tak spíš proto)...ale jak tu píšou ostatní, vašemu synovi to asi takto vyhovuje, fakt ne každý je asi povahou sangvinik a společenský atd...
Syn letos taky neprojevuje nadšení nad kroužky. Je ve 3 třídě a nenutim. Ale 2x do týdne bude dýl v družině, aby se tam vyřádil s vrstevníky. Mají tam i různé akce/tvoření o velikonocích, vánocích apod, tak to je pak rád, že tam byl.
Můj osmiletý syn nikdy nikam nechce, ale když se vrátí, je vždy spokojený. Takže do určitých aktivit, o kterých vím, že ho baví, prostě musí chodit, a i když brblá, nakonec je rád, že tam je...
Kdo řekl nebo tvrdí, že potřebuje sociální kontakt, copak ve škole ho dopoledne nemá? Je nejspíš jiný než jakého bys ho chtěla mít a pokud se umí zabavit a je spokojený, nechala bych volbu na něm. 😉
Mám podobného manžela - nikam se mu jako dítěti nechtělo, hodně četl, neměl moc kamarády a vlastně zájmy, nemá zkušenosti se sportem z dětství, protože ho rodiče nechali být. A teď v dospělosti toho strašně lituje, že ho rodiče víc nemotivovali, aby se něčeho účastnil. Je introvert a sám říká, že mu v životě chybí ti tzv. známí - lidé, co potkáte v průběhu života a dokážete s nimi být v kontaktu jakože o sobě víte, když něco potřebujete, zavoláte si atd. Ve srovnání se mnou vidí, jak mu to komplikuje život. A celé je to o tom, že ho jako introvertní dítě prostě nechali být. Nejsem pro nucení do konkrétní aktivity, ale nemyslím si, že je pro dítě zdravé, aby 4x v týdnu zalezlo po obědě do svého pokoje a tam zůstalo.
@lennus každý člověk potřebuje kontakt. Ano, chodí do školy. Ale prostě na něm vidím, že mu to chybí. Dny, kdy má kroužek, je víc v pohodě.
Autorko, ja souhlasim s tebou a do krouzku bych nutila. A deskovky jsou bezva napad. Ty moderni kecy o tom, ze dite je taky clovek a meli bysme mu vic naslouchat mi akorat lezou na nervy. Ja jsem rodic a uz dospelak s nejakejma zkusenostma a fakt nebudu poslouchat svoje dite. Dite bude zkratka poslouchat me 🤷
Taky jsem delala sceny, ze nechci na krouzky a pak jsem byla rada. A z myho introvertniho manzela mam nekdy docela depresi, jak jen drepi doma a max cumi do knizky 😅 Rodice se na nej uplne vybodli, delal si co chtel a ted je prakticky nepouzitelnej, nic neumi (sport, hudebni nastroj, kutilstvi), nema zajmy, konicky, nikam nechodi...
@swan42
je mi tveho ditete lito
@zelenaesmolda ja mu to vyridim 😉
@swan42
radsi ne,mohlo by zjistit,ze to jde i jinak nez bez slepeho poslouchani maminky a to nechces.
@swan42 to mě dost pobavilo. Moderní kecy o tom, že dítě je taky jenom člověk. Jak to píšeš, tak je vidět, že chceš pro své dítě to nejlepší, ale protože ty to víš líp než on, co je pro něj nejlepší - jsi přece dospělá, tak z něj děláš nesamostatně myslící bytost, když myslíš za něj a hlavně když to víš líp než on😉😃 až se bude rozhodovat, co dál dělat, doufám, že mu vše dobře vybereš 😃
@lucieevita ono to chce najít rovnováhu. Dítě za sebe rozhodovat nemůže. Mám v blízké rodině případ, že dítě se nemusí ani učit a psát úkoly, protože ono samo ví, co je pro něj nejlepší.
Moje velmi dobrá kamarádka měla maminku, co jí nechala naprostou volnost. Holka byla chytrá. Bez učení měla do 9 samé jedničky, vyhrávala olympiády. V rámci puberty řekla, že nepůjde na gympl a šla na učňák. Dodnes mámě vyčítá, že jí to nerozmluvila a neprikazala ji maturitu. Teď dělá u kasy a mrzí jí, že nemá na víc. Aktuálně plánuje, že by si dodělala aspoň maturitu.
Osobně jsem pro to určit hranice a nechat svobodu v rámci hranic. U pětiletého dám vybrat jestli chce modré nebo zelené tepláky, u desetiletého dám podmínku, že bude vhodně oblečený do daného počasí.
I u těch kroužků, když byl malý, tak jsem se neptala a šel. Jestli se mu to líbí řekl až po měsíci.
Teď jsem mu dala asi 5 věcí na výběr. Skončili jsme s tím, že letos bude mít 2 kroužky. Pokud si nevybere, tak mu vyberu já.
U něj to je opravdu jen o tom, že nechce vystoupit ze své komfortní zóny.
Manžel mi to nakonec odsouhlasil.
Ale píšeš, že chodí do školy a má jeden, není mimo sociální kontakt. Jsou děti, co opravdu mají denně kroužky, zvládají je a některým stačí jeden. Já sama měla jako dítě jednu dobu taky jen Skauta. Určitě jsem pro dítě trochu pošťouchnout, kor když mají třeba na něco talent, třeba mu dát vybrat a ať si to párkrát zkusí, ale určitě nenutit za každou cenu, což asi nebude případ tvého syna. 😉
@swan42 Tak proč s takovým chlapem jsi když je nepoužitelný a máš z něj deprese?😃
Takto s vámi naprosto souhlasím. Já reagovala spíš na větu v radě pro vás: moderní kecy a já jsem máma, tak vím všechno nejlíp 🙈
Na příspěvek už jsem reagovala v jiném komentáři asi včera 😉🙂 určitě jsem pro nastavení hranic, to je velice podstatné. Myslím, že jste to doma vyřešili, jak bylo potřeba 👌

@blondynka400 u nás je jen fotbal se 3 tréninky týdně. To mu nemůžu udělat.
Šachy jsou fajn, že tam je mezi dětmi, bude hrát 1 na 1 a bude jich tam málo. Pro něj ideální.
@leymea tak pokud jsi sama chtela x kroužků, tak to je trochu jiná situace, než řeším.