icon

Syn nechce chodit na žádný kroužek. Co dělat?

moni_12
10. zář 2025

Ahojte, chtěla bych se poradit - syn nechce chodit do zadneho kroužku. Loni chodil do sportovních her, takový všeobecný kroužek, moc ho to bavilo, ale je to jen do 6 let, on už bude mít 7 a berou tam jen mladší děti. Zkoušeli jsme jiny sport - bavi ho fotbal, do krouzku nechce, basket nechce, zkusil pinec, nechce...jako já fakt nevím, ráda bych, aby něco dělal, ale enchci tlačit na pilu. Začal chodit do školy, moc ho to baví, v družině taky mají nějaké aktivity...ale já nevím, ráda bych ho nějak dál rozvíjela a on prostě nechce. Tlačit na něj nebo nechat mu čas?

Strana
z3
klokanka31
10. zář 2025

@moni_12 Nenutit, nemá cenu aby dělal něco, co ho nebaví...

konidana
10. zář 2025

Ono obecne ta prvni trida je velka zmena a plno detem to fakt staci. Uvidite za rok

moni_12
autor
10. zář 2025
@konidana

Ono obecne ta prvni trida je velka zmena a plno detem to fakt staci. Uvidite za rok

@konidana jj, to chápu, počítala jsem s tím, zatím je že školy nadšený, i z družiny...jen si říkám, že by mohl mít nějaké vyžití i mimo no.

zuzkasim
10. zář 2025

Prvňáka klidně nechat být, má velkou změnu, na odpoledne úkoly. Třeba ho něco zaujme od druhého pololetí, teď mu zkrátka budete vyžití dělat vy, rodiče🙂

areh
10. zář 2025
@moni_12

@konidana jj, to chápu, počítala jsem s tím, zatím je že školy nadšený, i z družiny...jen si říkám, že by mohl mít nějaké vyžití i mimo no.

@moni_12 ono hodně záleží na dítěti. Kdybych dělala jen to, co chce syn, tak neděláme nic. Jen jezdí na koloběžce. Žádný kroužek nic. Ale vím, že když ho přinutím, tak pak z něj chodí nadšený. Takže u nás nenutit neplatí.

moni_12
autor
10. zář 2025
@areh

@moni_12 ono hodně záleží na dítěti. Kdybych dělala jen to, co chce syn, tak neděláme nic. Jen jezdí na koloběžce. Žádný kroužek nic. Ale vím, že když ho přinutím, tak pak z něj chodí nadšený. Takže u nás nenutit neplatí.

@areh jasne, chápu, my takto zkoušeli pinec, 3x tam byl a kňoural, že nechce, že ho to nebaví. A zase aby tam chodil a měl z toho prd, taky nemá smysl. Basket včera taky nic moc, sice odehrál celou hodinu, ale prý tma už nechce.

lenerka1
10. zář 2025

Syn má 9 let a na žádný kroužek nikdy nechodil, nechce, tak proč to hrotit. I tak má pocit, že na málo času pro sebe tj. neorganizovaného. Dcerka by nejraději měla každý den něco od basketu, tance, mažoretek, po keramiku a dramaťák. Fakt záleží na dítěti.

osaka_9
10. zář 2025

Zbytečně na něj budeš tlačit. Když nechce, tak i kdyby tam chodil, bylo by to proti jeho vůli a akorát by sis tím pokazila vztah. Dej mu čas, možná později projeví zájem o tolik kroužků, že si nebudeš vědět vybrat, kam ho přihlásit.

ninive211
10. zář 2025

A musí nutně chodit do nějakého kroužku? Pokud chodí do družiny a nechodí hned po obědě domů...v té první třídě bych to tolerovala úplně v pohodě, škola samotná může být velká změna pro něj, ten režim atd. Třeba sám bude mít později zájem někam chodit, protože tam bude chodit kamarád a tak...

monny3
10. zář 2025

V 1. třídě bych to nechala být, ale dál bych to příležitostně komunikovala, že od 2. třídy si vybere, kam bude chodit 😉 Taky si promysli, jestli ti jde o sportovní kroužek kvůli pohybu nebo jakýkoliv kroužek a to taky komunikovat. Protože ty můžeš třeba očekávat, že si vybere sport, ale když to neřekneš a on si vybere lego kroužek, co pak 🫣 Pro dítě, které se do sportu nehrne, ale z pozice rodiče bych pro něj Sport chtěla, bych primárně volila kroužek rekreační 1x týdně, kde se neočekává účast na závodech, soutěžích atd. 😉

miryp
10. zář 2025

Naše děti už od školky chodí na kroužek AJ a s nástupem do ZŠ v něm pokračují. Tam pro nás "nechci" nehraje žádnou roli, prostě musí. U sportovních kroužků jsme to nechávali dost na nich. První dva tři roky to děti jen zkoušely a když je to nebavilo, dochodily pololetí a dál nepokračovaly. Dcera nakonec na můj popud chodí od 4. třídy na jógu, protože ze zdravotních důvodů potřebuje protahovat úpony a syn tam skončil z vlastního rozhodnutí ve 3. třídě a miluje to.

gruyerre
10. zář 2025

@moni_12 já mám jiný názor než většina diskutujících tady. Myslím si, že každé dítě má sportovat, a moje děti by musely na nějaký sport chodit, i kdyby nechtěly. Tvoje dítě navíc nechce sportovat, ale dokonce ani nějaký nesportovní kroužek.

ninive211
10. zář 2025
@gruyerre

@moni_12 já mám jiný názor než většina diskutujících tady. Myslím si, že každé dítě má sportovat, a moje děti by musely na nějaký sport chodit, i kdyby nechtěly. Tvoje dítě navíc nechce sportovat, ale dokonce ani nějaký nesportovní kroužek.

@gruyerre A hurá, zprotivíme dítěti sport a pohyb ještě více, než je nutné. bravo.
Kroužek má být od toho, aby dítě bavil, aby se tam těšilo, aby tam chodit chtělo. je to ZÁJMOVÝ kroužek, ne povinná školní docházka. Btw. pokud dítě chodí do družinky, tak pohyb má i v rámci té družiny. Něco jiného možná je, pokud dítě chodí po obědě domů a hrozí, že odpoledne by prosedělo u počítače. Ale i tak bych se tedy vyvarovala toho cpát dítěti něco, proti čemu kategoricky protestuje. není lepší na to jít spíš oklikou, třeba poptat se, kam chce chodit kamarád, soused a že by chodili spolu...?

anonym_299cc7
10. zář 2025

@moni_12 zkuste gymnathlon to je kroužek od 6ti je sport mix kde je základ myslím 6ti sportu. Syn loni chodil do jiné kategorie a moc ho to bavilo. Jsou skoro v každém městě.

gruyerre
10. zář 2025
@ninive211

@gruyerre A hurá, zprotivíme dítěti sport a pohyb ještě více, než je nutné. bravo.
Kroužek má být od toho, aby dítě bavil, aby se tam těšilo, aby tam chodit chtělo. je to ZÁJMOVÝ kroužek, ne povinná školní docházka. Btw. pokud dítě chodí do družinky, tak pohyb má i v rámci té družiny. Něco jiného možná je, pokud dítě chodí po obědě domů a hrozí, že odpoledne by prosedělo u počítače. Ale i tak bych se tedy vyvarovala toho cpát dítěti něco, proti čemu kategoricky protestuje. není lepší na to jít spíš oklikou, třeba poptat se, kam chce chodit kamarád, soused a že by chodili spolu...?

@ninive211 děkuji za názor, ale stejně mně ho nevnutíš. Děti (samozřejmě i dospělí) se mají hýbat. Pokud bude moje dítě líné a hýbat se nebude chtít, budu dbát o to, aby aspoň do jednoho sportovního kroužku chodilo. Protože je to moje dítě, které mám ráda, a chci, aby bylo zdravé. Nikde jsem nepsala, že se na to nemůže jít oklikou a zeptat se, kam chce chodit kamarád. Ať si vybere sport, který chce dělat, ale nějaký si prostě vybrat musí. Jestli pro tebe znamená, že když musí mít nějaké dítě aspoň jednou týdně sport, že ho nějak mučím nebo mu zprotivuji sport, je to docela vtipné 😀

moni_12
autor
10. zář 2025
@anonym_299cc7

@moni_12 zkuste gymnathlon to je kroužek od 6ti je sport mix kde je základ myslím 6ti sportu. Syn loni chodil do jiné kategorie a moc ho to bavilo. Jsou skoro v každém městě.

@anonym_299cc7 na gymnathlon jsem se dívala, ale bohužel v našem městě není :( resp. Otevřeli jen krouzek pro mladší děti.

moni_12
autor
10. zář 2025

Aby nedošlo k omylu, on má pohyb moc rád, do toho sportovního kroužku fakt chodil nadšeně,. Ano, v rámci družiny mají pohybu dost, vyzvedavam ho po 15 hod, tak bychom i nějaký kroužek časově zvládli.
Asi jsem názoru na něj netlačit, ale současně bych pro něj ráda něco, co bude mít rád.
Angličtinu mají ve škole, to mu stačí.

anonym_be28e2
10. zář 2025

My máme dítě, co nechce žádný kroužek a od první třídy nutim. Respektive on kroužky chce, ale jde tam 2x a skončil by. Takže má dva kroužky, na které musí. Nakonec se většinou vrací spokojený.
Ale naše dítě už nechodí do družiny a má volná odpoledne.

darenn
10. zář 2025

Zkusila bych spíše nějaký sportovní klub - třeba karate, taekwondo, judo. Případně klidně dát do hudebky..

veruuu_kubesovic
10. zář 2025

@moni_12 prvnak...obrovská změna, chodi do skoly, k tomu ma domácí úkoly a ještě je v družině = bohate staci 👌 mám prvnaka, na nejaky kroužek casu dost, ted je pro mě důležité, aby chodil rád do skoly, následně i do druziny (aktivit v družině maji víc než dost).

elis16
10. zář 2025

@moni_12 teď v první třídě bych mu nic nenutili, kdyz nechce. Druzina bohate staci.
U nás škola nabízí kroužky, právě až od druhé třídy s tím, že pro prvňáčky je vše nové. Pokud dítě chce nějaký kroužek už od prvni třídy, tak musí si najít mimo školu.

lennus
10. zář 2025
@gruyerre

@gruyerre Sportovat mohou i s rodiči a je to lépe strávený čas spolu než v kroužku.

lennus
10. zář 2025

@moni_12 Nenutilo bych, kór v první třídě a super, že je jinak ve škole i družině nadšený. Můžeš mu nabídnout a může zkoušet nebo můžete mít spolu aktivity - kolo, hry, vyrábění.
Co třeba Skaut, ten by ho nelákal? Nejlepší je si to vždy zkusit.

daisymaminka
10. zář 2025

V prvni třídě to byla tak obrovská změna, i pro nás rodiče, že jsem nevolila ani žádný kroužek v rámci družiny - nabízeli míčové hry a angličtinu. Byla jsem ráda, že se dcera vklidu adaptuje v nové škole, novém kolektivu a naučí se režimu a povinnostem (úkolům). Přesto si vybrala jeden taneční kroužek mimo školu. 🫶

tereza0111
10. zář 2025

Ma kazdy den program do 15 hod. - to prvnakovi uplne staci, netlac na pilu. Dcera taky v prvni tride nikam nechtela, ja z toho byla smutna protoze je pohybove hodne nadana a chtela jsem, aby sport delala. Ale nechala jsem ji, od druhe tride se ji to rozlezelo a ted dela atletiku i balet nadsene (5. trida) a k tomu jeste 2 umelecke krouzky a naopak to musim krotit 🙂

Pokud by pro tebe byl zadny krouzek neprijatelny, navrhla bych diteti, ze nejaky den pujde ze skoly po obede a misto druziny pujde na krouzek

stratford
10. zář 2025

Pokud se dostatečně hýbe, asi bych neřešila. U nás vždy platilo aspoň jeden sport musí být.

drzticka81
10. zář 2025

V prvni tride jsem zadny krouzek nedavala, aby se trochu adaptovali. Od druhe tridy maji klavir - vi, ze budou chodit do konce devate tridy - pres to nejede vlak. I kdyz by se bez toho asi obesli, haha. Krouzky se detem postupne nabaluji. Syn ma krom ctvrtka kazdy den neco, tento rok jsem mu rekla, ze bude chodit do sportu, at se hybe, je to osmak a o sport nema zajem. Bavi ho hrat pinpong ve skole s kluky, tady zadny neni, tak bude chodit na badminton, a jednou tydne plavat. Prostredni ma krouzky kazdy den nejaky, ale nejsou sportovni, jsou to umelecke krouzky - jednou tydne bude mit taky plavani, vsude ale chodi pesky, takze ten pohyb bude mit- je to sestacka. Nejmladsi je tretacka a taky ma krom stredy kazdy den neco, zase umelecke krouzky a jednou to plavani. Za me at se rozviji.

evina92
10. zář 2025
@gruyerre

@ninive211 děkuji za názor, ale stejně mně ho nevnutíš. Děti (samozřejmě i dospělí) se mají hýbat. Pokud bude moje dítě líné a hýbat se nebude chtít, budu dbát o to, aby aspoň do jednoho sportovního kroužku chodilo. Protože je to moje dítě, které mám ráda, a chci, aby bylo zdravé. Nikde jsem nepsala, že se na to nemůže jít oklikou a zeptat se, kam chce chodit kamarád. Ať si vybere sport, který chce dělat, ale nějaký si prostě vybrat musí. Jestli pro tebe znamená, že když musí mít nějaké dítě aspoň jednou týdně sport, že ho nějak mučím nebo mu zprotivuji sport, je to docela vtipné 😀

@gruyerre Souhlasím s tebou. Moje děti si kroužky zvolily samy, ale prostě musely. Syn přesedlal z fotbalu na parkour a skauta, s tím jsem úplně OK. Dcera od 4 dělá gymnastiku a taky je spokojená. Vybrat si můžou co chtějí, ale někam chodit musi a tečka 🙂
Chápou to, našly si to své a spokojeni jsou všichni 💪

gruyerre
10. zář 2025
@lennus

@gruyerre Sportovat mohou i s rodiči a je to lépe strávený čas spolu než v kroužku.

@lennus tak to jistě, pokud by měly dostatek sportu se svými rodiči, pak opravdu není nutné chodit na sportovní kroužky, ale o tom nepadlo jediné slovo

fihalalala
10. zář 2025

Pokud bych měla dítko nechat dělat jen to, co chce, tak by leželo na gauči s mobilem v ruce, nebo u tv 🙈 takhle ma několikrát týdně trenink, kde ač nekdy nechce, vrací se obvykle s nadšením 😃

Strana
z3