Třetí dítě. Jak se dá zvládnout?
Ahoj maminky,
mam dve male deti, 2,5 roku a 4 mesice a docela rada bych treti. Muz to nechava otevrene, uvidime casem, tak cca do roka. Mne je 37, jemu 42. Mame byt 3+1 a auto, klasicky petimistny sedan. Prijmy mame standardni, mame se hezky, deti maji, co potrebuji, ale nadstardandni prijmy nemame.
Treti mimino bychom financne zvladli, ale co pak, az deti porostou?
Jak to mate vy, co jste na tom podobne a mate tri deti? Vejdou se do klasickeho auta? Staci jeden vetsi pokoj pro vsechny i v pozdejsim veku?? Da se to zvladnout logisticky, skolka, skola, krouzky? Co zamestnani a vecne nemocne male deti?
Da se to zvladnout, aniz by dospeli padali na hubu a starsi deti na tom byly tratne?
Dekuji za vase zkusenosti
Dekuju za vade zkusenosti.
@zelenaesmolda pocit soukromí se dá zajistit i jinak než oddělenými pokoji, i jeden pokoj se dá zařídit tak, aby každé dítě mělo svůj koutek kde má alespoň trochu soukromí. Co se týče rovnátek - jsem jedináček, matka samoživitelka, na rovnátka nebylo. Ano, nebylo to ideální, ale o tom život je, naučit se pracovat s tím, co máš a vyrovnávat se s problémy a mindráky. Chudák dítě, které má vše, na co si pomyslí a myslí si o sobě, že je nejchytřejší a nejkrásnější na světě a nepozná neúspěch. To je pak těžká srážka s realitou. Dle tvého názoru mě má matka raději neměla mít.
@lucie_j
no jenze nektere mindraky ti prave diky temhle vecem jako jsou krive zuby nebo odstavajici usi vznikaji.ja bych teda radsi,aby vubec nevznikly nez se s nima pak muset nejak srovnat.
Dite nemusi mit samozrejme vsechno co chce a myslet si,ze je dokonale protoze pak presne jak rikas tvrde narazi.Je ale velky rozdil mu nebyt schopna poskytnout celkem dulezite potreby jenom protoze jsem musela mit jeste jedno dite.Nejsme zviratka a nemusime se mnozit protoze nam to pudy prikazuji 🙂
@not_blond jsem daleka toho říkat někomu, že jeho způsob života je špatný. Nicméně si pleteš pojmy aktivní a konzumní. Návštěvy ledních revue, cirkusu, koncertu apod. jsou spíše konzumní způsob života. Pokud chci být aktivní, dělám sport, turistiku, jdu si na vánoce zazpívat do kostela, dělám divadlo, prostě aktivně něco podnikám, nečekám pasivně, co pro mě za těžké peníze připravili jiní. To naučí děti mnohem víc, budou se pak sami schopné zabavit a ne jen pasivně čekat, kdo pro ně co připravil.
@sudylichozrout mno, kdyz zvladas dve deti s horeckou a k tomu prispivat na MK, dalsi dite te nerozhodi😉
@linee 😀 👍😋
Taky máme tři děti, jako druhá se nám narodila dvojčata, takže bylo jasno. Museli jsme vyměnit auto (už kvůli dvojkočáru, měli jsme Peugeot 306), bydlíme v domě, kde má jedno dítě svůj pokoj a dvě potom spolu (zatím má syn pokoj a dvojčata jsou spolu, ale když to časem budou chtít změnit - dvojčata jsou holka a kluk - necháme to na nich), myslím, že je to dobrá sociální dovednost do života 🙂 Nejsem fanouškem toho, aby každé dítě mělo svůj pokoj. Kroužky nemají úplně drahé a časově se to dá, je to asi jednodušší než tři děti různého věku. Bydlíme na malém městě, kde se dá všude dojít pěšky, školní syn si obrazí všechny kroužky sám.
Celkem mě pobavila debata o rovnátkách 😀 V naší generaci má spousta lidí křivé zuby nebo si je nechává rovnat až někdy po třicítce. Tehdy to většinou bylo tak, že pokud se rodič nezajímal, zubař dítě na ortodoncii neposlal (vím to od maminky a děkuju jí, že byla osvícená a já mám rovné zuby). Tehdy to nebyla záležitost peněz; pokud si vzpomínám, rodiče vydali za moje rovnátka v řádu stovek korun, většinu hradila pojišťovna. Rovnátka nosila i kamarádka, která je ze 7 sourozenců.
@zelenaesmolda já to mojí matce vyřídím, že měla být raději bezdětná, když mi nemohla zaplatit rovnátka. To,že chceš aby mindráky nevznikly je jako kdybys chtěla, aby dítě nepoznalo neúspěch, to prostě není možné. Každý má z něčeho mindrák, ať už jde o křivé zuby, velký nos, kudrnaté vlasy, široké boky, nohy do O, malá výška, malá prsa / penis. Pokud chceš, aby tvé dítě nemělo v pubertě mindráky, měla sis pořídit robota.
Je to takový zvláštní fenomén, že 3 a více dětí ti budou rozmlouvat nejvíc ty, které mají jedno, maximálně dvě děti 😀 Když jsem čekala třetí, byly reakce na oznámení těhotenství od většiny negativní - od toho, že jsem blázen, že to nebudu zvládat, že je neuživíme, vyjmenovávání důvodů, proč je víc než 3 děti nesmysl atd. 😉 A jinak teda názor trojmatky, na který se ptáš 😉 Ze začátku nebudou velké investice - větší auto už máte, kočárek a vybavení po starších taky, takže toho moc dokupovat nemusíš. Oblečení se dá dnes sehnat za pár šušňů. S nemocností je to ze začátku na palici, ale zvládnout se to dá, s nástupem do školy se to hodně zlepší. Co se týče financí, tak se třemi dětmi a standardními příjmy asi můžeš zapomenout na výše vyjmenované cirkusy, národní divadla, pohádky na ledě a tak se všemi najednou a x krát do roka. Ale podle mě to není na škodu, tohle dětem stačí jednou v roce a aspoň z toho mají větší zážitek. Za sebe mám raději méně komerční zábavu, výlety do lesa, na městské koupaliště, cyklovýlet za zmrzkou... Já prostě raději obyčejnější věci, ty masové hogo fogo akce mě neberou a třeba cirkus stačí jednou za x let a může být třeba jako dárek k narozkám. Kroužky jsem moc finančně nezaznamenala - na sportovní přispívá pojišťovna, sbor máme zdarma a za ZUŠ se neplatí taky moc velká darda. Samozřejmě když tam máš nějaké moderní kroužky, obzlášť s nákupem nějakého vybavení, tak už to může vylézt nahoru hodně ☹ Na jídle se dá taky s prominutím "prožrat" celá výplata, ale skromnější a přesto pestrá a dobrá strava se dá vymyslet a zrealizovat tak, že vás to nezruinuje.
Jediné, o čem by přemýšlela, je větší bydlení. Nevím teda, kolik m2 to vaše 3+1 má. My byli do 3 let nejmladší ve 3+1 a bylo to šílený. Pak jsem šli do většího a hypotéky a je to mnohem, mnohem lepší. Já jako dítě jsem ve společném pokoji s bráchou trpěla a nesnášela jsem to.
Jinak teda na rovnátka máme 😉 Mají je už dva starší a nejmladší se těší, jak je bude mít taky 😀
Na to auto bacha, do bezneho i kdyz petimistneho, se tri sedacky dozadu nevlezou 😁 Mame tri deti behem 3 let a 3 mesicu. Zatim financne zvladame v pohode, co bude az budou chodit do skoly netusim, nicmene budu chodit do prace i ja, tak snad zvladnem i lyzaky, tabory a podobne naklady. Je to narocne, ale nemenila bych. Kdybychom to treti aspon nezkusili mrzelo by me to. Takhle jsme spokojeni 😊
@jandl pokorná a skromná byla patrně i předtím, proto si zuby nenechala udělat dřív. Dentistka ji pravděpodobně jen hlasitě upozornila na vadu, která tam byla dávno...
@zelenaesmolda Já s dovolením uvedu na pravou míru potřebnost rovnátek. Toto není klasická zdravotní péče. Zuby jsou na kousání a rodiče mají zajistit důkladnou zubní hygienu. Estetika samozřejmě také hraje roli, ale ne vždy se dá rovnátky vyřešit. Jednak znám několik lidí, kteří rovnátka v dětství měli, a následně se jim zuby vrátily do původního křivého stavu, údajně by museli už navždy nosit na zubech drát, aby to drželo tak jak má. Jednak, ne vždy rovnátka stačí. Někdo má třeba nevzhledně špičaté nebo zkosené zuby, případně se mu vůbec nevyvinul sem tam nějaký zub (což ve frontálním úseku je dost vidět). Toto se dá řešit např. implantací nebo fazetami, prostě hollywoodský úsměv jde udělat každému, ale v pubertě implantáty, really??? No a odhlédněme od zubů. Odstávající uši, jasně, přišijeme. Velký nos, holka poletí na rhinoplastiku (v us běžné), co když to ale nebude stačit a furt bude ošklivá? Dále, co když se tvýmu dítěti později v životě stane úraz, přijde o prsty, o nohu nebo skončí na vozíku. Budeš taky říkat, že by bylo lepší, aby se vůbec nenarodil? Tyto všechny nedostatky přece patří k životu. Máš nějaké souroznce? A kdyby sis musela vybrat, jestli ti rodiče dopřejí "všechno" - rovnátka, moderní oblečení, poslední telefon, aby se ti náhodou někdo ve škole neposmíval, ale být proto jedináček, nebo budeš žít skromněji, ale se sourozencem, co by sis vybrala?
@zuzineckah dtto výše. Zubní lékařství chce vydělávat. Teď víc než dřív. Ty zuby jsem neviděla, ale spíš bude důvod toto.
@lysecek nemícháš hrušky s jablky?? Protože jsem zažila oboje, tak si troufám říct, že jsi úplně mimo...
@llluckaaa
Ahoj,u nas vicemene taky. Pritom mame na placeni 4pokojaku v Praze, financne bez problemu. Co budeme resit,tak za dva roky asinive bydleni,protoze se budou vracet majitele bytu. Ale to uz dle planu budu opet aspon castecne makat,tak neco lepsiho vymyslime.
Taky jsme to s manzelem resili,cobude dal,az kluci po sobe nebudou dedit obleceni, ale kdyz nyni,kdy je vlastne jen jeden poradny prijem, nemusime az tak pocitaz vydaje,tak pozdeji pri dvojnasobnem prijmu,to bude asi jednodussi, nejdrazsi je skolka a krouzky pro nejmensi.
My máme děti čtyři,ale nejsou všechny nás dvou. Každopádně velkou část času máme doma ty tři mladší ( moje vlastní), momentálně 9,7 a 11 měsíců. Máme 3+1, starší jsou spolu v pokoji, mimco s námi v obýváku, třetí pokoj máme jako šatnu a pokoj nejstarší,která tu je o víkendech, prázdninách.. Finančně to jde ( dělíme se s ex partnery,ale i kdyby ne, tak tři bychom zvládli), máme Fabii, vejdeme se. Ale v době narození nejmladšího už starší neměl nic a mladší má podsedak. Výdaje za děti rostou, ale nemají drahé kroužky, něco je i ve škole. Mazec je to v září,kdy se platí družina na celý rok, kroužky, školní potřeby, oblečení. Hodně kupuju v sekáči a na malého dostávám od příbuzných,hodně mám taky po starších dětech. V okolí mám dost rodin se třemi dětmi, nejsou to žádní Rotshildi. Jestli další chcete,tak bych do toho šla. Věk je akorát. Nám je 36, manžel by bral ještě jedno mimco,ale myslím,že už jich bylo až až. 😀 První společná dovolená se všemi dětmi nás teprve čeká. To bude asi fajn bojovka,ale těším se.
@llluckaaa to je pravda,taky dost využívám pojišťovnu. Na kroužky, tábory, a vždy nějak jde dobít kartu na sportovní aktivity,takže to v létě používáme na koupaliště,v zimě na bruslení..A když je byla s dětmi sama,to byly ještě malé,tak jsem byla mistr na nízkonákladové výlety. Chce to jen sledovat co se kde dá,kam se vypravit,co vidět.
Hustá diskuze 🙂. Myslím, že jandl to nevědomky napsala dokonale. Naškudleno na knížce bylo na byt, zájem o to, jak děcko vypadá byl nulový :-/. Však jsme velká rodinka, chudáčci. Na vzhledu přece nezáleží.
Jak zde někdo psal, rovnátka nebyla drahá, fór spočíval v zájmu rodičů o dítě. Dnes je úžasná doba. Všeho máme dostatek. Můžeme v bazaru koupit luxusní lyžařské rukavice za 40 korun, včera jsem prodala boty s goretexovou membránou za 200 Kč. O tom materiálnu to zas až tak není. Co je na velké rodině těžké a nejtěžší, je to každodenní rozhodování se, že nechci zatrpknout, že se nechci nikdy vymlouvat na počet dětí, že svou lenost nebudu zaměňovat za útrapy velké rodiny. Že jsme vsadili na jednu kartu a hrajeme ze všech sil v dobrém i ve zlém. Že i selhání je jen selhání a jede se prostě zase dál v rámci našich hodnot a ideálů.
Zakladatelko, pokud máš ten drive, že to dáš psychicky (ten zájem o děti a tu hodnotu, že je dobře vychováš), jděte do toho.
Ty pindy o rovnátkách jsou pěkným důkazem toho, co si všechno rodiče byli schopní omluvit. Na tohle jediné si dávám pozor a to radím i tobě.
@orchidis Super příspěvek, naprosto souhlasím.
Holky napíšu to z druhé strany. U nás taky nebylo na rovnátka a ani na výlety na nic. Ale jak píše @orchidis , kdyby se chtělo, nějak by to šlo. Za mne byly rovnátka na pojišťovnu, měla jsem mít jako dítě vyndavací. I jsem je měla, protože zubařka se naštvala a poslala mé mámě dopis. Máma mi nechala rovnátka udělat, ale nikdy už se mnou nešla na kontrolu, nebo na utažení, já z nich vyrostla a zuby jsem měla křivé dál. Šlo jen o to zvednout jednou měsíčně zadek a dojít tam. Ale ne ona byla samoživitelka a měla toho moc tak prostě nemohla.
Neměli jsme co na sebe, prý nebyly sekáče. Ale byly inzeráty, každý půl rok byl bazar ve škole v tělocvičně, hadry skoro zadarmo, ale ona byla unavená. A svedla to na to že na nové hadry neměla peníze a sekáče neexistovaly. Ostatní hadry měly, třeba z toho bazaru a taky měly jen mámu.
Jinak zdraví zubů s rovnátky souvisí, křivé nevyčistíte, tak dokonale a mikroflóra je jiná. Rovnátka jsou opravdu léčba.
Ano, pokud už je někdo těhotný, nepůjde na potrat, že nemá peníze s tím souhlasím. Pokud někdo má víc dětí, je zajištěný a pak se jeho finanční situace změní a on na ta rovnátka a lyže nemá, tak nedá děti do děckého domova. Žít těžce je zkušenost a mě třeba obohatila. Mě vadí, pokud by na rovnátka a výlety bylo, kdyby se chtělo, ale ono se nechce. Od dcery ze školy je jedna maminka závislá na alkoholu i manželem. Děti hrozně zanedbané. Vím, že s tím alkoholem je to strašně moc těžké přestat. Možná zapíjí nějaký žal. Uznávám, ale přece ty děti jsou snad důležitější. Holka těžké akné. Neříkám utrácet za drahou kosmetiku, stačí levnější na akné, ale hlavně s ní k tomu kožaři dojít a vybrat jí na recept mastičku. Klidně říct doktorce ať napíše levnější, že prostě situace není dobrá. Ale naorientovat se trochu na potřeby dítěte.
@lucie_j Ano, to máš pravdu, že jsem takový konzument mainstreamu. Nebudu se obhajovat, ale samozřejmě nesedíme celý rok v kině nebo v divadle, vypíchla jsem poslední dvě akce, na kterých jsme byli a které byly tak drahé. Nemyslím si, že bychom byli líni, protože máme rádi kulturní akce. Já sama miluju divadlo, ale rozhodně nemám talent, abych ho sama provozovala a je snad špatné, že ho přijímám v pasivní roli? Děti mají svoje kroužky, sportujeme, v létě jezdíme na kola, v zimě na hory a všechno stojí spoustu peněz. Tak jsem myslela svůj příspěvek. Nemyslím si, že je nutné slovíčkařit co znamena žít aktivně a co ne.....
@leniczka23 jojo
@zuzineckah my máme děti od 8,5 do půl roku.
Holky,tolik veci je zadarmo, my bydlime na sidlisti a ta radost kluku,kdyz vybehneme za barak do lesa,kde je lesni hriste,volne ovce a kozy skoro celorocne....a hlavne ta pozornost detem. Me spis prijde,ze rodice maji cerne svedomi,ze se detem nevenuji,tak jim nakupuji vselijake cypoviny. Ja jsem u druhejo ditete koukala,kolik jsem toho zbytecne prvnimu koupila, co jsem pak ani nevyuzila. Ted uz u tretiho jsem strizliva a "doporuceni pediatru" beru s rezervou....
@astyna88 já už u třetího jedu nějak na autopilota. Jsem už taková profi (no, spíš prostě zkušená) klidná máma,jen máloco jsem nezažila se staršími a co se nám vyhlo,o tom jsem aspoň četla a vím o tom. Je to fajn. Akorát tím, že mám tři kluky,tak teď je mazec vymyslet dárky na Vánoce pro malého. A měsíc po nich má narozeniny. Máme všeho víc než dost.
Taky cekame tretiho kluka a napady dochazi jak nam,tak i pribuznym. Takze to fakt chapu,my jsme se shodli pak s muzem,ze dostanou vetsi darek pro všechny, treba stolni fotbalek nebo ledni hokej (miniverze na stul), nebo lepsi lego ci jina stavebnice, kluci budou v rozmezi ctyr let. Ale to uvidime az casem....starsi ted dostane na Vanoce ledni brusle, od babicky kolo. Ktere zase prejde na ostatni,az z toho vyroste.
@zuzineckah Zažila jsi oboje co?
@orchidis Ještě je velký rozdíl, jak fungovala ortodoncie a zájem zubařů o pacienty před rokem 1989 a nyní. Kdyby tehdejší zubařka vysvětlila nutnost rovnátek našim rodičům, tak by je sestra měla.
Není náhoda, že manžel její zubařky dělá ortodoncii? Zrovna tobě mám vysvětlovat, jaké peníze se v ortodoncii točí? Že někdy stačí pacientovi vše v klidu vysvětlovat a on přistoupí i na to, co není nutné?
Mám upozorňovat na to, že má sestra nebyla žádná ošklivka s křivými zuby? Je nutné vyvozovat závěry, že mí rodiče škudlili na úkor zdraví dětí, když to vůbec není pravda?

@zelenaesmolda Nevím, proč máš potřebu mi vnutit, že znáš mou sestru lépe než já.
😀
Kdyby to bylo tak, jak říkáš, šla by si pro rovnátka hned v 18 ti, kdy mohla sebrat vkladní knížku, kam jí rodiče našetřili tolik peněz, že si tehdy za to mohla koupit byt.