Věci pro mimi žehlíte nebo stačí projet sušičkou?
ahoj, kdo máte sušičku, plíny a věci pro mimi i žehlíte nebo stačí projet jen sušičkou? díky za info
Mám sušičku a žehlím, do roka žehlit budu, protože ani teplota v pračce 60 se sušičkou dohromady neznamená desinfekci. Kamarádce co má doma dva těžký alergiky, to řekla lékařka. Ta teda žehlí dál všechno. Já už jen to co je přímo na těle a čím otírám obličej.
@aalleenn pliny nezehlim,kvůli tomu jsem sušičku kupovala😀 jsou ze sušičky krásné heboucke,takže jenom slozim a používám. Priznám se teda,ze jsem trošku výjimka dnešních matek a pliny vytvářím...😔 Myslím ale,že je to zbytecne,jsem trošku úchyl,nesnesla bych je flekate😝
Sušičku mám a suším většinou na nejvyšší teplotu.. Od té doby nežehlím, jen hned skládám a super.. Jinak pleny na ptřebalování by se měly vyvářet, pak jsou vydesinfikované a nemusí se žehlit pokud projdou sušičkou..
@aalleenn Ja veci pro mimi nezehlim ani kdyz je treba nahodou susim na vesaku. Myslim, ze jsem to nedelala ani v sestinedeli. Plinky pouzivame jednorazove, tak ty latkove pouzivam nejdriv na zavinovani a ted na utirani po koupeli a nekdy misto bryndaku atd. a vyvaruju je.
@barumat Jinak ja jsem alergik, dcerka exematik a me zase pediatr i na alergologii rekli, ze ta susicka nici roztoce a pracka na 60stupnu taky. Tak ted nevim.
@kaja2016 Hmm, já četla, že pračka ano, ale když v ní bude teplota nad 60 aspoň hodinu, což při normálním programu na šedesát není. A sušička do toho pak jen funí horký suchý vzduch, takže toho dost vyfouká ven s prachem a vysuší, ale stejně je to podle mě jen částečné řešení. Pára je pára. Nicméně žít v antiseptickým prostředí taky není řešení. Postupně ubírám a po roce žehlit dětské přestanu úplně.
@barumat Aha, jeste na to mrknu po netu. Jo to mas pravdu, ale zase ono nikdy nevis, co za miminko si z porodnice prineses. Treba moje dcerka ma 9. mesicu a nebyla nikdy nemocna, vcetne rymy, tak ji to moje nezehleni asi neublizilo. Ale dokazu si predstavit, ze jindy to muze byt fakt potreba.
Od té doby co mám sušičku, prkno a žehličku jsem nevyndala. Vše rovnou skládám a žehlit mě ani nehne !!! 😀
Sušičku nemám, suším normálně na sušáku a vyžehlila jsem jen první oblečení když jsem se doma nudila hned po nástupu na mateřskou. Teď už nežehlím vůbec a bez problémů.
@aalleenn
Tady je na to téma diskuze 🙂 https://www.modrykonik.cz/forum/staram-se-o-detatko/pri-jakych-teplotach-se-susi-pradlo-v-susicce/
Když to vytáhnu ze sušičky a okamžitě skládám, tak nežehlím. Když to vyberu a dám do koše neposkládané (není čas skládat), stojí to tam 2-3 dny, tak žehlit musím, prádlo vypadá, jako by ho žvýkalo stádo krav.
Když to bereme z pohledu dezinfekce, tak sušička nedezinfikuje, resp. pro alergiky to nestačí, roztoče, vši nebo štěnice se v sušičce nezničí.
Sušičku nemám, barák plný zvířat (opravdu velmi daleko k nějakému sterilnímu prostředí) a nežehlím (a ani jsem nežehlila, když bylo dítě úplně maličké.. prostě nikdy; žehlím jen to, co se bez vyžehlení nedá nosit, třeba košile). Látkové pleny používám jako podložky při přebalování, na otření pusy a tak, ty peru na 60. Pokud se zadařily nějaký festovně pokakaný dupačky, tak taky. Jinak na 40, usuším doma na věšáku nebo venku, jak sbírám tak rovnou poskládám a tím končím. Vše peru normálně s našima věcma. Dcera nebyla zatím nikdy nemocná (rok a 4 měsíce) a nikdy mi za nevyžehlený bodýčko nevynadala 🙂)
Vše peru na 40, látkuju - počůraný a pokakaný pleny na 60 (občas přidám trochu Sanitolu), suším v sušičce, nevyžehlila jsem nikdy nic, ani na novorozence. Nějak na tu sterilizaci nevěřím. Na co ale věřím, je imunita při kojení a osídlení matčinými bakteriemi při kontaktu kůže na kůži.
Žehlila jsem a stále žehlím... Ale kdybych měla sušičku tak bych nežehlila 🙂
Zehlila jsem snad jen prvni tri mesice, pak uz jen latkove plinky, protoze se zmuchlanyma se nedalo pracovat. Ted budu mit susicku a zehlit nebudu uz vubec.
@muhehehe Už jsem myslela, že jsem jediná která vůbec nežehlí 🙂 První prášek jsem koupila dětský (gel) a až dojde, najedu na normální prášek co používáme my. Podle mě se to zas s tou sterilitou nemá přehánět, pak z toho jsou alergici citlivý na všechno...
@baarunecka Naopak, většina látkových plen se nesmí prát na víc než 60 °C, aby se nezničily.
Už 5 let jsem nezehlila a žehlit nebudu, nesnáším to a při 3 prackach denně bych byla blázen. Sušičku máme, počkáme v chladných měsících
Sušičku nemám a žehlím hlavně jen to, co se bez žehlení nosit nedá - hlavně manželovy košile a trika a některá trika moje nebo dcery. Samozřejmě povlečení, pokud není krepové (poslední roky se snažím kupovat když, tak jen krepové, abych žehlit nemusela 🙂) Jinak skládám věci rovnou ze sušáku, rovnám záhyby a fakt 80% věcí není třeba žehlit. Věci pro miminko jsem poctivě všechno žehlila tak možná dva měsíce a pak do půl roku ty věci, které šly přímo na tělo - bodýčka. Zbytek vůbec, jen když to bylo "požvýkané".
Absolutně nechápu to, že někdo žehlí dokonce i ponožky nebo krajkové spodní prádlo!
Pro novoska vyžehlil. Pak dle zdrav.stavu - pokud nejsou sily, nezehli se. Pokud jsou, doma je tvrdá voda, žehlím, je to jinak ble, i nas oblečeni, ale da se i objedno praní. Když jsem na chalupě, nezehlm, není tam elektrika. Dítě 6 nesel,bez problemu 😉
Pro malého jsem žehlila pouze jednou - když jsem si ještě jako těhotná vychystávala oblečky do skříně. Od té doby pouze sušička. K žehlení není žádný důvod - snad jen to změkčení, ale to vyřešíte sušičkou, pokud máte.
Plínky jsem od začátku žehlila tak dvakrát, když jsem se nudila. Peru je na 60 stupňů, tedy střevní bakterie zničím praním.
@barumat Žehleni muze mit vliv na 100% bablnu, jak je to s primesi, tak to žehlit na moc stupňů a parou taky nejde. Navíc ta doba je stejně krátká.
To je pak lepsi porodit bambus, prirozene antibakteriální.
Plinky můžete vyvaret akorát klasické čtvercovky, tzn 100 % bavlna a bez gumicek, jinak si je hned znicite. Bambus takovou teplotu ani nesnese.
O plinky se da starat i jinak, aby nebyly flekate...
Dnešní moderní latkovky se perou max na 60, to na ty brebery v kich stci a jinak se plinky taky znici. Ja je peru často i jen na 40, hlavně v lete, žádný flicky nikde nemam.
Ona teda i susicka jim da poradne zabrat, takže se mnohem rychleji opotrebi.
@luj89 To jsem slyšela, zkoušela,ale efekt to nemá. My jsme uplne v extrému, tady se desne ničí bojlery, všecko prostě. Navíc mi ten ocet strašlivé smrdí, když pak něco z toho žehlím, tak se mi dela regulérně blbe (jinak proti octu nic nemam). Ale dík za tip! Ani ty změkčovadla z obchodu ap.mi nepřišly, ze by mely efekt.
Ahoj holky, vyžehlila jsem si první výbavičku a pak už nic. Sušičku nemáme. Rozvěsím vše pořádně a kromě košil všechno jenom skládám. Pokaděné věcičky jsem hned přeprala v desinfekčním mýdle a jinak prala na 60.
@netopejr A nezkoušeli jste na tvrdou vodu přidávat do pračky krystalickou sodu? Změkčuje tvrdou vodu, tím pádem šetří pračku a zvyšuje účinek pracího prášku. A je bez zápachu.
Jinak i přes sušičku jsem většinu mimi prádla žehlila, malá má ekzémy. Bambusové plínky byly snad jediné, co jsem jenom sušila v sušičce bez žehlení. Možná i proto, že mám ráda, když je to prádlo krásně hladké, i když po delším pobytu ve skříňce je to stejně jedno...

@aalleenn mám sušičku, dám na nejvyšší teplotu, hned jak dosuší tak složím a ani mě nehne abych žehlila. :D tedy - nelátkuju, používám papíráčky, takže uhlazený plíny ze sušičky mym potřebám stačí.