Být ženou v domácnosti: Jaké jsou vaše zkušenosti?
Jste tady někdo v domácnosti? Pokud ano, zajímaly by mě vaše důvody a také to, jak se s tím vyrovnáváte. Manžel by chtěl, abych zůstala doma. Aby bylo víc času na děti (8 a 4 roky), na domácnost a tak. Jako jo, na jednu stranu jsem pro, finance řešit nemusíme, navíc já mám i nějaké aktivity, kdy bych byla mezi lidmi, takže sociální izolace nehrozí. Ale přijde mi takové divné, když se mi někdo zeptá, kde pracujete a odpovím, že nikde. V dnešní době dobrovolně nepracovat je jako být líná, neschopná - aspoň tak si myslím, že na to ostatní pohlíží. Dříve jsem byla zaměstnaná ve fabrice (byť mám střední školu zemědělskou). Budu ráda za vlastní zkušenosti těch, které třeba po rodičovské dovolené zůstaly doma.
@treasurka Tak v domacnosti jen tezko uplatnime roky studia a svou profesi.
@95newmommy2020 ja ani tak nemyslim na rozvod (v tomhle jsem naivni, ze "nam se to stat nemuze"🙂), ale ze nestesti nechodi po horach, ale po lidech - a co pak udela zenska, ktera xxx let nepracovala. Zdravotni sestra nebo ucitelka si asi najde praci hned, ja takove prakticke povolani nemam. Tak myslim na tohle, ze mam deti a mam za ne zodpovednost, a tudiz bych se udrzovala aspon nejakym pidiuvazkem, pokud bychom tohle nemeli nejakym zpusobem vyresene.
@sudylichozrout výjimky potvrzují pravidlo, jsem speciální pedagog, etoped, psychoped. Přesně to koresponduje s potížemi našich přijatých děti 🤦🏻♀️
@sudylichozrout Byt zena v domacnosti prece vubec neznamena sedet cely den doma, a surovat byt. Uplne klidne se muze venovat svemu povolani. Nemluvime o zdravotnictvi, skolstvi a vyzkumu, ale je spousta profesi, kde to jde. A taky roky studia prece nemusi uplatnovat zdaleka jen ve svoji profesi. Proste a jednoduse si muze byt svym panem bez zavislosti na platu.
Mám kamarádku, co vždycky říkala, že její životní cíl je vdát se, mít děti a píct jim koláče. Tak se vdala, má děti, peče koláče, manžel diplomat, peněz mají dost (kdyby nebyl, tak její rodiče jsou jedni z nejbohatších lidí v našem městě). Mladší dítě se chystá do školky a kamarádka, magistra bohemistiky kamkoliv do práce. Asi půjde dělat sekretářkz, pač ji potřebují, ale říkala, že nejraději by šla někam do kavárny, jen aby vypadla z toho stereotypu.
Mít peníze a nepotřebovat můj příjem, využila bych to na paní na uklízení, vaření atd a nechala si třeba jen tři dny práce, ale stejně jako lichožrout bych nechtěla a neuměla zahodit roky vzdělání a tréninku a přijít i o své největší hobby. Marně dumám, jak bych doma využila mé vzdělání, ale kromě poškozování svého dítěte a pak zachraňování jsem nic nevymyslela.
Ono je to o tom, co cloveka bavi a naplna. Mna byt doma nebavi a nenaplna, takze doma nie som. Manzela tiez nie, takze doma nie je. Keby si to jeden z nas rozmyslel, tak by som zvysoka kaslala na to, co si o mne kto mysli. Z toho clovek musi vyrast a robit veci tak, jak sam citi, aby bol stastni a spokojni on a jeho rodina.
@treasurka Tak ale to znamená, že se z té holky stane OSVČ na vedlejšák a normálně pracuje. Jen si řídí, kdy a jak dlouho. Být v domácnosti ale znamená, že ty ženy nepracují a starají se jen o rodinu.
@drep Hehe, Münchhausen v zastoupení 😀 Jak říkám, ten doktorský humor mě fakt baví. 😀
@marimanta Tak záleží na definici ženy v domácnosti. Já si ženu v domácnosti představuju tak, že ta dotyčná se stará pouze a jen o tu domácnost a o děti. Nic jiného. Pokud k tomu pracuje, i když z domova, tak to pro mě není žena v domácnosti.
A podle té mé definice opravdu žena v domácnosti zahodí vše, co předtím například vystudovala. V tom souhlasím s @drep a @sudylichozrout
Pokud to tak chcete oba, stůj si za tím a nikdo nemá žádné právo ti do toho mluvit. Je to tvé rozhodnutí a lidé ať si trhnou.
ALE co si budeme … to, že je ženská v domácnosti, to se prostě pozná 🙂
Jsem přesně čekala, že se ta diskuze zase takhle zvrhne. 😀
Prostě jsou ženský, které zcela naplňuje starat se o děti a domácnost a nechat partnera vydělávat. A pak jsou ženský, kterým to nestačí, chtějí pracovat, příspívat do rozpočtu a nebo prostě a jednoduše nebýt jen doma. Ani jedna varianta není špatně, ani jedna žena neni lepší nebo méněcenná. Každý ať si to nastaví jak chce. Pokud se nezneužívají dávky od státu, je to přece fuk. Trochu tolerance, ženy.
Když nad tím uvažuju, asi by mi nevadilo zůstat doma. (bohužel to nehrozí)
Starat se o děti, pěstovat zeleninu a ovoce na zahradě,...ale stejně bych k tomu potřebovala nějakou činnost, kterou vydělám peníze, minimálně do "prasátka". Mám vystudovanou gastronomii a cestovní ruch. Zatím jsem nenašla uplatnění v oboru, které není o 12cti hodinových směnách nebo ranní/odpolední/ noční, což s malým dítkem opravdu dělat nechci. Zdokonalila bych se v pečení dortů nebo šití a tím si zajistila příjem z domu podle svých možností.... Jako plán pro případnou výhru ve Sportce dobrý. 😃
@sudylichozrout To je jenom tvoje predstava, muze si to udelat uplne jinak, podle sveho, bez OSVC. Treba na dobrovolne bazi. Je jsem ted treba nabidla spolupraci v ramci UA uprchliku, domluvim se rusky, muzu poskytova KI i TKI, poskytovat soc. poradenstvi, doprovody,… Nechci za to penize. Oni reknou kdy potrebujou, ja reknu, kdy muzu. Zena v domacnosti se samozrejme muze realizovat ve svem puvodnim povolani, jak uzna za vhodne. Jen je nazavisla na prijmu. Jsme v 21. stoleti proboha.
@me_druhe_ja 👏
Doma bych zůstala pouze v případě, že bych měla na účtě milióny a milióny a byla si jistá, že s těmi penězi v pohodě vyjdu do smrti. Jinak ne.
@somalicats jenže mě mrzí ty výrazy jako držák na koště a podobně. Prostě se na ni hledí s despektem, je to pipka bez ambicí, stejně jí chlap uteče se sousedkou... Žena v domácnosti není míň ani víc. Akorát má jiné priority, ale člověk může mít naplněný život i bez nutností chodit do zaměstnání. Kupř. já sama jsem skončila školu těsně před doktorskou státníci, takže jsem "jen" Mgr. Ovšem opustit postgraduál bylo pro mě jedno z nejlepších rozhodnutí. Zajistila jsem, že nechci budovat kariéru. Aktuálně jsem sice na mateřské, už po páté, ale do práce se neplánuju vracet. Přijde mi daleko víc naplňující starat se o děti, zahradu, zvířata...než chodit do práce (a tam se starat o cizí děti). Ale rozumím, že někdo potřebuje pro dobrý pocit to zaměstnání. Nicméně nesouhlasím, že na ženě v domácnosti to... ehm ehm, co si budeme... stejně jde poznat. Prdlajs. Může to na ní být poznat úplně stejně jak na urvané zaměstnané matce, která neví z které do které.
Zkrátka kdyby totiž názor, že žena v domácnosti je méněcenná a jednoduchá, nebyl, tak tahle diskuse neexistuje.
@marimanta To chápu. Já zastávám názor, že jak si to daná rodina udělá, tak to má. A pokud ženu naplňuje péče o děti a domácnost na fulltime, tak ať to dělá. Mně by z toho být jen ženou v domácnosti hráblo, nejsem na to ten správnej typ, ale znám pár takových a jsou spokojené.
Pro autorku - pokud se rozhodneš být ženou v domácnosti, tak buď. Okolí do Tvého rozhodnutí nic není, živit Tě nebudou, takže na nějaké řeči bych se vykašlala.
@sudylichozrout docela mě překvapuje, jak se svým rovnostářským přístupem (pravda, pravda a jedině pravda), můžeš mít takový názor na ženy v domácnosti a jak hnusně ho do diskuze podat 🙄
@bbn No jo, jenze ja jsem nepsala, ze jsou zeny v domacnosti to a to. Psala jsem, ze bych se nechtela degradovat na to a to. Cili, hovorila jsem o svem pohledu na vec. V mem pripade by zena v domacnosti zkratka znamenala zena v domacnosti. Uklizecka, kucharka, vychovatelka. Protoze mame 3 deti a na realizaci zdarma by nebyl prostor. Navic ja fakt nejsem charita a kdyz pracuji, tak za to chci mit zaplaceno. Cili kdyby nas mel zivit jen manzel, ja bych mela jinou roli. A ja takovou roli pro sebe nechci. Co si delaji ostatni, je mi sumak.
Pro zakladatelku - jsem v domácnosti už 12 let. Ze začátku to v plánu nebylo, ale časem to vyplynulo ze situace. 3 děti s různými školami, bez možnosti samostatného dojíždění, dům, zahrada, manželova náročná práce, naprostá absence “hlídání”. Někdy před 6 lety jsem stála před výběrem najít si práci po RD a zůstat doma. Při představě, že odvozím děti do ústavů, pojedu hodinu do práce, kde budu sedět v kanclu a v pravdě vydělávat peníze někomu jinému, pak jet hodinu z práce, nabrat děti od placených chův a ještě se (i kdyby jen z části) postarat o domácnost a děti… mě trochu (hodně) jímala hrůza. Prostým výpočtem jsme s mužem došli k tomu, že po odečtení nákladů na dojíždění, chůvu, oblečení do práce (rifle by fakt nestačily), obědů atd, by můj finanční přínos do domácnosti byl asi 2000,- čistého 🤣 tak tohle vydělá můj muž za hodinu …. Mno, zcela upřímně říkám, že zůstat doma, z pohledu těch let, byla nejlepší volba. V okolí se spíš setkávám s názorem, že mi ostatní ženy (v dobrém) závidí, muž je hrdý na to, že uživí celou rodinu, finančně jsme už i do budoucna zajištěni (oba), kdyby se cokoliv stalo (rozvod, úmrtí) tak máme dost majetku (oba) na pokrytí a důchod (předpokládáme, že státní důchod bude tak na limču ze stánku). Já jsem si našla v domácnosti několik projektů, které mě baví a naplňují, ten poslední se teď na podzim chystám rozjet i ve větším a trochu si “přivydělat” (spíš pro můj pocit “dělat něco zajímavého”). Rozhodně si nepřipadám jako podržkoště nebo nemakačenko, já jsem rozhodně spokojená…. A na otázku “co jako dělám celé dny?” už občas odpovím i se zadostiučiněním “Nic. Občas nedělám nic” a nikdo mě za to nebuzeruje 😁
Jsem v té situaci o rok níže... Zatím je dohoda, že příští rok jsem doma a dodělávám školu (protože při zaměstnání ji nedodělám ani náhodou). Do dalších let bych práci najít chtěla, ale 1) směruju do školství (takže prázdniny a tak), 2) bych chtěla zkrácený úvazek. ... je ve hře i možnost, že bych rozjela nějaké osvč na volnočasové aktivity, ale do toho se mi úplně nechce proto, že je to obvykle na odpoledna... a ty chci mít pro rodinu. Navíc když si organizuju čas sama, mám tendenci jet akce úplně "na doraz" a pak se z toho pár měsíců hrabat, což s rodinou není ideální systém.
Proč chci jít do práce? Potřebuju ten pocit, že se uživím i sama. Že nejsem závislá na manželovi, který je sice super, bez potíží nás uživí... ale co kdyby mu třeba selhalo zdraví, že... Pokud ty tenhle pocit nemáš, úplně bych kašlala na to, co si myslí okolí.
Ono je to o úhlu pohledu, nikdo nechodí v tvých botách a co si myslí ostatní? to jako budeš pracovat jen ať se zavděčíš okolí???
Líná či neschopná si teda nepřipadám...
Mám 2 děti - 7,5roku a 4roky a jsem ženou v domácnosti, ano nebyl to vyloženě můj cíl, ale ono to tak "vyplynulo" když starší dcera onemocněla cukrovkou, dobíhal mi rodičák...aktuálně chodím 2-3x týdně na brigádu a jsem spokojená, manžel nás zabezpečí, jezdí pracovně pryč, logistika kolem dětí je během týdne na mě...a já si teda být doma VS dopoledne, kdy jsem děti v ZŠ/MŠ odreaguju na brigádě užívám...
@sudylichozrout Zapomněla jsi ještě že žena v domácnosti je i milenka,nejen uklízečka a kuchařka...
Mně tohle smýšlení, ten předpoklad, že žena v domácnosti je degradována, přijde dost zpátečnické a pokrytecké. Jde přeci o možnost volby. Před 100 lety ženy volaly po možnosti volby studia, povolání, … teď některé ženy volají o možnost volby zůstat doma, jak bylo dříve naprosto přirozené. To je jako kdybych já všechny pracující ženy degradovala na “závislé na zaměstnavateli (defakto závislé na odměně, na penězích, na všech těch pastech střední třídy), poddané, vazaly, …” Jenže to nezní tak “dobře”, jako podržkoště 😝
Stále ještě žijeme v době možnosti volby. To, že nějaká žena musí být doma, protože řekl manžel, je věc jiná. Tam nejde o ženu v domácnosti, ale o manipulaci a týrání.
V takové situaci jsem nikdy nebyla, tedy byla když jsem ještě chodila do školy a živili mě rodiče 🙂 Asi by se mi líbilo být doma, nechodit do práce, ale asi jen nějakou dobu. Nyní jsem na mateřské, to je strašně fajn, do práce se těším i netěšim. Ale úplně si nedokážu představit, že by mě musel,, živit,, přítel. Já mám ráda když mám nějaké své finance a když si o ně nemusím říkat. Asi bych si já osobně připadala hloupě říkat si pořád o peníze na nějaké svoje koníčky, na kadeřnici, fitko atd atd. Spíš bych brala částečný úvazek, byla bych min v práci a víc doma. Starost o domácnost je dle mého názoru ne úplně lehká, ale také nic hrozného. O děti by se měli starat oba rodiče a myslim si, že to se týká chodu domácnosti jako úklid a vaření, když přidají ruku k dílu jak se říká oba, tak je pak spoustu času na děti, výlety a čas strávený s rodinou.
A ještě jedna věc. Kamarád má mamku která dlouhé roky nepracovala, jelikož otec podnikal takže máma mohla být doma. Jenže podnikání po X letech nevyšlo, peníze se utratily a máma musela do práce. Když jsem si podávala přihlášku k nám do práce kde stalo, že byla třeba 20 let jako žena v domácnosti, nikdo se jí neozval. Do teď pořádnou práci nemá a pomalu se blíží do důchodového věku, ale co teď? Roky odpracovane nemá🤷♀️ Na to je možná třeba taky dobré myslet
Já mám 3 děti 13,10 a 2 roky a určitě budu ještě 3 roky doma. Finance neresime, manžel vydělá dost. Nám to takhle vyhovuje. Já mám na starost deti, dům a zahradu a on peníze. Co si řeknou lidi je mi úplně víš kde 😁 A když mi někdo řekne rypave, tak za rok ti to konci a musíš do prace, tak odpovídám, že už nikdy dělat nebudu, protože se mi nechce a jsem líná 😁😁😁. Uvidím jak mě to bude bavit, pokud ne mám v plánu jít na 4 hodiny do prace. Víc ne. Když byly větší děti malé. Dělala jsem 16 hodinové směny v nonstop provozu. Vyrostly mi ani nevím jak. Pokud nemusíš řešit peníze a vyhovuje ti být doma, tak bych neřešila nic. Mě čeká teda ještě řešení z tchyni, protože ta mi určitě nějakou práci bude hledat abych doma zbytečně nelelkovala 😁

@ivaze Yesssss 😂