icon

Cestování bez zajištěné budoucnosti. Jak to dopadne?

8. kvě 2025

Mam sestrenici, ktera zadnou karieru nedela, ma jenom budto sezonni prace, nebo pracuje treba v obchode, nebo take delala ve smenarne ve Spanelsku, kde zije. Zadna odborna prace, jenom takove nizsi pozice.
Porad nekde cestuje, ale nemysli na budoucnost. Zadne deti, ani partner, nema vlastni bydleni a co usetri, tak to utrati za cestovani. Ted byla v Karibiku, pak nekde Honduras a tak dale, ono je to hezke ted, ale co pak? Ale jak bude jednou zit, kdyz uz ted ji je 40 let? Mate nebo znate nekoho takoveho? A jak nakonec ti lide dopadli?

Strana
z2
vrabcak0007
8. kvě 2025

a ty to resis, protoze to trapi ji nebo tebe? nebo tu jen anonymne trolis na chytlave tema, ktere se tu celkem pravidelne opakuje? 😎

ceramidy
8. kvě 2025

A neni to jedno, co dela,nebo ji zivite prispivate,a nebo je to o tom,ze vy nemate zivot jaky chcete a zavidite ji? Nechapu proc se kazdy nestara o sve a musi furt resit ostatni 😀

esterka610
8. kvě 2025

A proč to ty řešíš?

autor
8. kvě 2025
@ceramidy

A neni to jedno, co dela,nebo ji zivite prispivate,a nebo je to o tom,ze vy nemate zivot jaky chcete a zavidite ji? Nechapu proc se kazdy nestara o sve a musi furt resit ostatni 😀

@ceramidy Nemam co zavidet normalne se ptam jak ti lide pak ziji, treba kdyz zestarnou. A hlavne z ceho.

autor
8. kvě 2025
@vrabcak0007

a ty to resis, protoze to trapi ji nebo tebe? nebo tu jen anonymne trolis na chytlave tema, ktere se tu celkem pravidelne opakuje? 😎

@vrabcak0007 No a co? To se nemuzu ptat? Vzdyt nemusis odpovidat.

1pomnenka
8. kvě 2025

Ano, znám takové. Je jim přes 50, jsou tam 30 let. Nemají kromě auta vůbec nic, žijí z ruky do huby jen občasnou prací. Vyhovuje jim to a spoustě dalších také. Na otázku co bude dál, odpovídají, tady se tak žije. Jsou šťastní, budoucnost neřeší. Tam se vážně žije jinak, nehromadí se majetek, protože ten si do hrobu ještě nikdo nevzal. Užívají života, moře. Nepěstují ovoce a zeleninu, prý na co, na trhu si nakoupí vše, co potřebují za pár babek, tak nač se plahočit.

autor
8. kvě 2025
@1pomnenka

Ano, znám takové. Je jim přes 50, jsou tam 30 let. Nemají kromě auta vůbec nic, žijí z ruky do huby jen občasnou prací. Vyhovuje jim to a spoustě dalších také. Na otázku co bude dál, odpovídají, tady se tak žije. Jsou šťastní, budoucnost neřeší. Tam se vážně žije jinak, nehromadí se majetek, protože ten si do hrobu ještě nikdo nevzal. Užívají života, moře. Nepěstují ovoce a zeleninu, prý na co, na trhu si nakoupí vše, co potřebují za pár babek, tak nač se plahočit.

@1pomnenka A jsou spokojeni? Je to preci uplne neco jineho nez na co jsme my tady zvykli. Zit takovym tim stylem, co bude v budoucnu to neresim, dulezite je tady a ted.

prejeta_zaba
8. kvě 2025

No a? 🤷‍♀️ Máš pocit, že s x dětma na krku a "kariérou" prodavačky někde v Horní Dolní by jí bylo líp nebo co tím chceš říct?

autor
8. kvě 2025
@prejeta_zaba

No a? 🤷‍♀️ Máš pocit, že s x dětma na krku a "kariérou" prodavačky někde v Horní Dolní by jí bylo líp nebo co tím chceš říct?

@prejeta_zaba Ne, vubec to nemyslim zle. Jen se ptam, jestli jim to vyslo nebo toho spis lituji.

vrabcak0007
8. kvě 2025

no a co? to ti nemuzu odpovedet? Tak sem nepis, kdyz ti to vadi..😎

barumrallyebum
8. kvě 2025

V dnesni dobe si clovek muze vybrat jak a kde chce zit a je to dobre. Nikdo nevi co bude, co koho z nas muze potkat.

autor
8. kvě 2025

Nekdy se potkame vsichni u babicky a vypada byt stastna, ja jsem jina povaha, tak asi proto to moc nechapu. Nelibi se mi ale reci druhe sestrenice, ktera na ni kouka hodne zezhora, mimochodem ona pracuje nekde na mestskem urade 🙂

1pomnenka
8. kvě 2025

Jsou moc spokojeni, ten styl života je úplně pohltil, nikdy by se sem nevrátili. Za tu dobu nikdy neviděli svoje rodiče, sourozence jen pokud za nimi přiletí, jinak nezájem. Jsou zkrátka jinde, nemají důvod chodit denně do práce.

autor
8. kvě 2025
@1pomnenka

Jsou moc spokojeni, ten styl života je úplně pohltil, nikdy by se sem nevrátili. Za tu dobu nikdy neviděli svoje rodiče, sourozence jen pokud za nimi přiletí, jinak nezájem. Jsou zkrátka jinde, nemají důvod chodit denně do práce.

@1pomnenka A zabezpecili se nejak v mladosti? Kde bydli? Maji praci? Z ceho ziji?

1pomnenka
8. kvě 2025

Jsou v nájmu, nemají kromě auta vůbec nic a netrápí je to. Když se jim auto rozbije, nemají ani na opravu. Nestresují se, jdou na brigádu, auto stojí klidně 2 měsíce, je jim to jedno. Na to musí být povaha, nemít žádnou finanční rezervu. Prý se tam tak žije a my to nepochopíme. Je to jejich volba. Umí si zkrátka užít život.

shirilka
8. kvě 2025

Mám kamarády, kteří tak žijí od výšky. Po promoci koupili letenku do Ameriky a od té doby prakticky nebyli doma. Projeli komplet všechny země severní a jižní Ameriky, celou Kanadu, Aljašku, Zéland, Austrálii a teď jsou někde v Indii. Vždy dělají nějaké sezónní práce, sem tam nějaké energetické průkazy apod. Doma za těch 10 let byli snad dvakrát, proč taky, spousta lidí tady má pocit, že musí mít dům, byt, hromady peněz, pořád se za něčím honí, stresuje v práci, nadává na všechno a na všechny, že Máňa od vedle už má třetí dítě a oni nic... je to o nastavení mysli, o tom chceš ty a ne o tom "co bys měl dělat, protože to dělá většina"...

klokanka31
8. kvě 2025

Už zase? Po kolikáté? 🤔

autor
8. kvě 2025
@klokanka31

Už zase? Po kolikáté? 🤔

@klokanka31 Po 35215489áte 🙂

autor
8. kvě 2025
@1pomnenka

Jsou v nájmu, nemají kromě auta vůbec nic a netrápí je to. Když se jim auto rozbije, nemají ani na opravu. Nestresují se, jdou na brigádu, auto stojí klidně 2 měsíce, je jim to jedno. Na to musí být povaha, nemít žádnou finanční rezervu. Prý se tam tak žije a my to nepochopíme. Je to jejich volba. Umí si zkrátka užít život.

@1pomnenka Zajimave, ja se svoji povahou bych se asi bala, potrebuji rezervu a tak. Ale zni to moc zajimave urcite to chce i odvahu. Nekdo si to muze plest s nezodpovednosti.

klokanka31
8. kvě 2025

Já nechápu proč mají lidi potřebu furt rozebírat ostatní, rejpat se jestli to je normální nebo není, jestli můžou být šťastní nebo nemůžou, a vykládat jak oni by tak žít nemohli. Proč se zajímat furt o ostatní? Kolem mě je spousta lidí s různým stylem života, a beru to že prostě mají takový život, a fakt nepřemýšlím jestli jsou šťastní, nebo se s nima srovnávat 🤷‍♀️

te_reza
8. kvě 2025

Závidím jí 😉

ee.liska
8. kvě 2025

A jéje, tady někdo závidí 😁 Proč se nezeptáš jí a raději anonymně taháš rozumy na netu?

konidana
8. kvě 2025

Mam kamarady, par, co uz mnoho let ziji jen na cestach. Cely svuj majetek maji nabaleny na svych dvou kolech, chlap ma i nakladni vozik za kolo. Nic vic nemaji. Jedou svetem a jsou stastni. Vydelavaji si ruzne po ceste na brigadach, nekdy vyjde prace u nekoho za byt(misto na stan) a stravu, a taky vyrabeji sperky a bizuterii z prirodnin, musli, kaminkum dratku, drhanych snurek a to pak prodavaji na trzich a i online. Nekdy se vraceji do cech a byvaji tu par tydnu nebo i mesic u svych kamaradu a znamych.

gbp
8. kvě 2025
@konidana

Mam kamarady, par, co uz mnoho let ziji jen na cestach. Cely svuj majetek maji nabaleny na svych dvou kolech, chlap ma i nakladni vozik za kolo. Nic vic nemaji. Jedou svetem a jsou stastni. Vydelavaji si ruzne po ceste na brigadach, nekdy vyjde prace u nekoho za byt(misto na stan) a stravu, a taky vyrabeji sperky a bizuterii z prirodnin, musli, kaminkum dratku, drhanych snurek a to pak prodavaji na trzich a i online. Nekdy se vraceji do cech a byvaji tu par tydnu nebo i mesic u svych kamaradu a znamych.

@konidana Tohle je hrozně skvělý. já obdivuju lidi, co dovedou takhle žít. já teda nejsem ten, co by se honil za nějakou kariérou, věcmi, dovolenými apod. ...ale mám pocit takového toho "správného", že se něco "musí". mě třeba přijde, že člověk stráví v práci hroznou spoustu času a když to není něco vyloženě naplňujicího, co by dělal fakt rád a dělalo ho to šťastným...tak kolik času zbývá na ten život, dělání toho co člověka baví a prostě žití jako takového. věřím, že lidi co umí takhle žít, budou ve stáří mnohem víc naplnění. než my co se ohledneme a zjistíme, že sme celý život jen makali a co vlastně z toho...

marketa1218
8. kvě 2025

Ta se má, chtěla bych mít taky takovou odvahu. Respektive dřív, když nebylo dítě.

pratensis
8. kvě 2025

A já vůbec nechápu tolik rozhořčených reakcí. Mně to náhodou přijde jako hodně zajímavé téma! A často se mi v různých obměnách honí hlavou. Sama jsem ta povaha, která by bez nějaké finanční rezervy a jakés takés pracovní jistoty byla hooodně nervózní. Na druhou stranu vlastně závidím těm, kdo dokážou takhle nechat věci plynout, obzvlášť pokud k tomu zvládnou cestovat. Cestování je obrovská škola a posouvání vlastních obzorů. Vlastně mě svým způsobem fascinuje, když někdo dokáže žít takovým tím kočovným způsobem života. A chtěla bych blíž znát jejich pohled na život... Já tu odvahu nemám. Potřebuji svoje lidi, milovanou zahrádku, to zmíněné plahočení u zeleniny... ❤️ Holt jsme každý jiný, no...

reeeza
8. kvě 2025

Žij a nech žít

merope
8. kvě 2025

Já bych skoro viděla problém přímo v té rodině - dívali se na ni skrz prsty, tak zdrhla pryč, od všeho, co tu bylo "extrémně důležité" a zařídila se po svém. Na jihu je výhodou, že tam nikdo neumrzne na ulici, problém může nastat v okamžiku jakékoli nemoci či úrazu. Pak je spíše vhodná otázka, zda na to má nějaké pojištění nebo jak to vlastně řeší.

A ano, hromada lidí tady se neskutečně honí, aby mohla 2x do roka vyjet do ciziny a další hromada lidí jim závidí, že "si to mohli dovolit" - ale oni si cestování po světě mohou dovolit ve své podstatě skoro všichni, jen ne každý vlastně chce. Tzn. ona žije, jak žít chce a pokud jí to vyhovuje, proč ne. Mě to jednu chvíli lákalo, ale pak jsem si uvědomila, že se mi vlastně ani moc nechce.

moudivlacek
8. kvě 2025

nechápu, v čem je problém, jí to vyhovuje a zbytku rodiny je po tom ... zase se podívá, kolik lidí se běžně dostane do Karibiku, něco se naučí, evidentně jí takový styl života vyhovuje a nedokáže si představit dělat kariéru, honit se pořád za něčím, je prostě jiná povaha než ty

Strana
z2