icon

Co vás štve na ostatních matkách?

95newmommy2020
18. zář 2020

Ahoj ženy, dnešek mě přinutil k zamyšlení. Plne si uvědomuji, ze se každá strašně hlavně o sebe a jiné aktivně neresime. Ale spis tak nějak, čeho jste třeba byly svědkem, co dělají jiné a trochu vás to zasáhlo/zaujalo.
Můj příběh. Ve středu jsem si tak šla kolem ZŠ. Maminka měla kočárek a dvě starší holcicky. A ona strašně vyjela z ničeho nic, začala křičet že je hnusna holka, že “teď sem si kvůli tobě rozbila roušku ty smrade malej” ta holcicka plakala (byla tak 4 leta) pak ji řekla ať vypadne do predu ze ji nechce vidět, že furt ječí. Pak ze si ji odnesou čerti.
Mě se chtělo normálně brecet. Ještě teď to mám v hlavě.
Co se tyče MCH dalších poznatků ve světě mateřství venku: tak třeba dnešek. Šly jsme s kamoskou a s jejím 16 měsíčním na hřiště. Taky tam byla skupina matek jejíž děti měly BF obuv. Kamosky chlapeček má nějaký normos boty. Já měla Ernesta na trávě no. :D Tak ty pohledy byly docela funny. Bylo v nich fakt něco odsuzujicicho. Taky jsem ho krmila na veřejnosti krabickovym mlickem s kaši.
Jinak mě osobně třeba štvou citové věci jako byl můj první příběh. Pak namysleny pohledy. :D Pak to, ze vždy nejradši bych se druzila třeba na tom hřišti, ale bohužel nevím jestli o to někdo stojí.
A co mě pobavilo, byla jaká si sonda a zjišťování dvou mami, co mají ostatní lidi za sedacky. To jsem Si tak čekala před billou a slyšela jsem ne. A abych to nenatahovala, tak většinu zhodnotily jako absolutní tragédii.
Zaver :D Rada bych si udělala průzkum do vašich duší, jestli když vidíte nějakou maminu jak něco děla se svým dítětem nebo čím ho krmí, jak s nim mluví, jak působí nevím, cokoliv. Tak jestli je něco co vás štve nebo třeba aspoň zasáhne, nebo nad čím si řeknete “bože to je kráva” 🤣

Strana
z6
drep
20. zář 2020

@odula já to chápu, je to profesní deformace, ale když někde slyším Pirka, jak mluví o srdíčku, tak se mi otevírá kudla v kapse a jsem hrozně ráda, že se věnuju neurointenzivce, protože tam naštěstí mozek a mozeček jsou dvě jiné struktury a nikdo tyhle paskvily nepoužívá 😉😂
Já teda zvracím z plurálu a když se někdo zeptá ”kolik je vám?” tak zásadně odpovídám, že 34 s výrazem “co je to za otázku na někoho, koho vidíš poprvý v životě”. Ale já jsem z těch, co se na hřišti nechtějí kamarádit, mám jednu kamarádku s podobně starým dítkem a jednu kolegyni, kterou občas spíš necíleně potkám, matky na našem hřišti jsou fakt mamynky a o konverzace o nočníku, plínách a nevýchově fakt nemám zájem.

odula
20. zář 2020

@daisymaminka Já jenom reaguji na tvůj příspěvek. To můžu ne?a neprekrucuju. Prehanim a vím to. Je to hyperbolická figura, kterou jsem jenom chtěla poukázat na to, že argument proti používání zdrobnělin odkazem na partnerský rozhovor s dospělým manželem je taky možná trochu ... přehnaný. ;) A navíc to bylo docela vtipný 😎 Jinak - ty napíšeš svůj názor , já odepíšu svůj - není toto diskuse? A i v rámci slušný diskuse můžu napsat i to, že si myslím, že něčí argument je pitomost případně vyjádřit nesouhlas s jeho názorem. A když je to otevřena diskuse jako tady na koníkovi, tak to můžu napsat dokonce i když se mě na to nikdo neptal ;)

mourovatakocka
20. zář 2020

Nejvíc různých odsuzujících myšlenek jsem měla jako bezdětná nebo s miminem. Zůstala mi nesnášenlivost k cigárám vedle kočáru, to fakt nepochopím. Občas se nad něčím, co se neslučuje s mým světonázorem, pozastavím, ale obecně mě mateřství naučilo nečekanému množství tolerance. Každá se snažíme, někdo na něco rezignoval nebo to pro něj prostě není důležité. Děcka to přežijí a mně je do toho úplné prd. A že někdo občas bouchne a venku seřve dítě 🤷 vím prd, co tomu předcházelo. To naše satáně dokáže vytočit i flegmatika tatínka, tak co teprve já 😂 A fakt mi nezáleží na tom, co si v tu chvíli pomyslí nějaká dokonalá matka, co jde kolem. Vidět chyby u druhých je bezva vlastnost. Taky ráda porovnávám různé styly výchovy, ale spíš se zájmem než s odsouzením, protože jsem prostě zvědavá.

@daisymaminka Taky na dceru od narození mluvím normálně, nějak to v sobě nemám - používání takových těch dětských slov, spíš zvuků. Vynechali jsme nějaké ee apod. a dcera prostě rovnou přešla na dospělácké termíny 😂

tinaprofi
20. zář 2020

@daisymaminka mě to netrha uši, já si jednoduše myslím, že není normální na děcka za všech okolností sislat a říkat leginam leginecky potažmo, že rodime, kakame apod... Pro mě je to signál, že s tím člověkem si fakt nemám co rict

krtcice
20. zář 2020

@daisymaminka já nic nedramatizuju, jen jsem vyjádřila souhlas s Odulou, že mluvit s batoletem jako s dospělým je zas proti srsti mně. To se totiž může.

odula
Autor odpověď smazal
odula
20. zář 2020

@drep 😀 mozek a mozeček 👍 teď trochu můj background. hele tady byla taková iniciativa , že by se pohlavní orgány a činnosti s nimi spojené měli dětem už od narození pojmenovávat anatomicky, aby se v nich jako nevychovával stud před svým vlastním pohlavím. Takže prostě normálně - máš půlroční mimino, máte hezkou chvilku na prebalovaku a " pojď Františku, dám ti plenku na tvůj penis, ať mi to tady celé nepomočíš". Nebo "Evičko roztahnu ti teď velké stydké pysky a namazu ti vulvu, ať nemáš synechii".🤦😀 Prostě zas nějaká feministická gender mambo jambo vymyslenost. Vyvanulo to samozřejmě, ale stejně mi to přišlo absurdní. Takže když je někdo striktně proti zdrobnělinám tak mi prostě vyskočí toto .😁 jako na jednu stranu celkem chápu že to může někomu připadat přehnaný, na druhou stranu - proč to řešit u druhých když to nikomu neubližuje. K prtavouckym detickam ty zdrobnelinečky tak nějak patřinkaji 😀 ale co je pro mě podstatný - rodič který používá zdrobněliny má ke svýmu dítěti pravděpodobně něžný vztah, takže to znamená, že mu vzápěti zřejmě nebude nadávat a ubližovat mu. Takže já když slyším zdrobněliny , tak mě to paradoxně tak jako... Uklidňuje nebo jak to říct. ;) (Prosím vás tím zase nechci naznačit že kdo nesisla je tyran , jenom vysvětluju proč mi zrovna tohle nevadí. Protože to nikomu neubližuje ;)

jjasmina
20. zář 2020

@odula Já jsem permanentně tvrdila, že šišlat na ni nebudu a furt to je takovej malinkatej milášek 😀

odula
20. zář 2020

@jjasmina já zase nenáviděla materskej plurál. A stejně jsme v noci prdely 🙊

pavlinar
20. zář 2020

@odula ale jako citis ten jemny rozdil mezi delat ee, kakat a vykonavat stolici, ze jo 🤔😄
Ja k tem prehnanym zdrobnelinam nekdy ujedu, a pak se decku omlouvam, ze uz mi hrabe a je na case jit do prace 😄

odula
20. zář 2020

@pavlinar cejtim. Proto jsem psala pak ten background - že mám ten stereotyp bojovný feministky vzadu v hlavě, kterej mi vyskakuje když někdo řekne že je potřeba na děti mluvit "jako na dospělý". A právě proto jsem použila hyperbolu páč je mi jasný že co jsem psala bylo přehnaný. ;) ale ten závěr co jsem psala, že mě zdrobnelinecky uklidninkaj, to je myslím to gró proč mi nevadí ;) btw - českej jazyk je na zdrobněliny geniální. Chlapeček, klučík, klučina, hošík, hošíček, klouček, klučíček, chlapečínečíček .... .... 😀 Chápeš

mandlik
20. zář 2020

Vetsinu veci neresim, ale je par veci, u kterych si nemuzu pomoct a odsuzuju.

1. Autosedacky. My do nich investujeme, to je nase volba, chapu, ze to ma kazdy v tomhle smeru jinak. Ale sousedi vozi deti bez sedacek a nepripasany (2, 4 a 6 let). A to fakt nepochopim, nikdy.

2. Koureni. V byte ho nechapu u vsech, kdyz jsou v domacnosti deti, tak o to vic. Nastesti okolo nas nikdo pred detma a doma nekouri.

Potazmo jako podbod alkohol je haha, ozirat se pred detma je super, kazdej vikend padne sud a batolata dostanou birella. Ne.

3. Plural. Desne trpim hlavne u svagrove, ktera navic na materske neni, na tu sel svagr, svagrova je v praci. A stejne jede plural, ale ve vsem. Nejhorsi je, ze se treba zeptam, jak jim dite spi. Odpovi mi: "My spime celou noc." OK, super. V dalsi konverzaci vyplyne, ze celou noc spi jenom to dite, protoze svagrova trpi nespavosti od porodu. Tak proc, sakra proc, odpovedela "my"? Kolegyne z prace zase oznamuje, ze "jdeme prebalit, posrali jsme se"...hm, gratuluju.

4. V dnesni dobe, kdy kazdej porad drepi u mobilu, mi vadi lenost neco vyhledat. "Visitko, to vadi? Mne se libilo barevne, nic jsem nehledala. A cetla jsi tech 10 vtipnych retezovek, co jsem ti dneska poslala?" (To se fakt stalo...

kacka1994
20. zář 2020

@anicka123kk No já díky stejnému přístupu jako máš ty kojení nesnášela ;) Venku mi to bylo tak nepříjemné, že malý to ze mě cítil a nechtěl ;) Doma jsem zase nechtěla aby se tím uspával, takže jsem mu po pití dala dudlík. Od 3.měsíce se mu rozjel slušný bojkot, kdy zrušení dudlíku nic neřešilo, prostě to ze mě cítil ;) Vydržela jsem do 7/7,5 a teď je na UM a nejšťastnější jsme oba 🙂 Ale nevím jestli si to před dalším dítětem dokážu v hlavě srovnat .. prostě mě dost odrazuje být "jako zvíře, ke kterému to mládě přiběhne se napít jakoby nic", ale do roka jsem to chtěla vydržet no. Jinak jsem hodně kontaktní, s malým jsem pořád, nosím ho, nehnu se od něj, ale to od toho kojení mě prostě odrazuje přesně to co píšeš ;)

anicka123kk
20. zář 2020

@kacka1994 já na to teď fakt trpím...mám cca 2 měsíce před porodem a z te představy ze by se na mě melo něco pricucnout je mi fakt na zvracení...nevidím nic špatného na kojení v parku pod plinkou...ale proste moje sestra se snaží byt takové eko-bio a nemůžu z hlavy dostat jak ty její děti ji sedí na klíně drží to prso a pijou a přitom čumi na televizi nebo se otáčí a smejou se na okolí a proste tyvole fuj 🤦🏻‍♀️😄

hani1234
20. zář 2020

@mandlik Posrali jsme se.. Hmm, gratuluju 😀To si mě pobavila 😀😀😀

petulejan
20. zář 2020

Tak co nesnáším,když mi některá řekne,že kojení je základ a kojit tak dlouho,jak to jen jde. Snažila jsem se 10 měsíců,ke konci už zatate zuby ale i tak si pár osob mele jen tu svou. Pak co se týká jídla,takovýto cukr,lepek atd nikdy nedat,to si kolikrát říkám,chudáci děti. Vše s mírou nikomu neuškodí. Věci co se týká malé a bezpečnosti,tak se snažíme investovat do kvality,ale rozhodně to nikomu necpu 😊

michaela666
20. zář 2020

@anicka123kk No to neee 😀 Tenhle obraz budu mít v hlavě asi dlouho. 😀

lucka662006
20. zář 2020

Mně zase vadí, jak se některý matky přetvařujou, jak jsou stále v pohodě, jak si užívají mateřskou a tvořeníčko s dětma, jak dávaj ostatním najevo, že jejich dětičky jedí jen bio stravu a žádný sladkosti, jaký mají skvělý manželství. A hlavně, jejich psychika je vždy a za každých okolností 100% v pohodě. Jak by jejich dítě nikdy neřeklo sprosté slovo a je samozejmě nejchytřejší ze třídy. Já se pak ještě více stydím za svoje dítě, které občas zazlobí. ☹

lucka662006
20. zář 2020

Jednou jsem v metru viděla matku s asi 7 letým chlapečkem a malým miminkem na rukách. Jeli jsme přes celé C. Matka neustále cicmala miminko a pro kluka měla jen nadávky. Že se pořádně nedrží, že se tam za chvíli natáhne, že má špinavý boty, kde zase s družinou byli, ať si vedle ní nesedá, že to malou rozčiluje (fakt), ať jí podá z tašky flašku, zazněla i nadávka. Bylo mi kluka moc líto. Přitom on vypadal tak hodný a jakoby se jí snažil vycházet vstříc a pomáhat. Matka byla očividně naštvaná, že musela odněkud vyzvednout dítě, a nemohla si užívat jen s miminkem.

jirovapa
20. zář 2020

@hezz17 tuším, že tu nálepku mám 😃. Ale s tím zatím nic neudělám 🤷‍♀️. Pokud nechci mít na zádech cedulku s nápisem důvodu 😃. Očka se musí operovat, ale doktoři se bojí jít do operace. Naše dcera je zvláštní případ. Takže zatím čekáme. Chodíme s ní na pravidelné kontroly, ale operace nás nemine. A druhá operace ještě bude kolem 6tého věku dítěte. Nálepky úzkostlivé matky se jen tak nezbavím 🙈🤷‍♀️.

herbinaaa
20. zář 2020

@krtcice ono to nebylo myšleno špatně, jde ale o to,že hodně žen, které na děti nejsou same, protože maji druhou polovičku, s kterou se delí o chod domácnosti, společně vychovávájí děti, jsou 2 na finance by si měli uvědomit, že jsou žěny, které tyhle věci řeši samy,protože partnera nemají a na dítě/děti zůstali samy a takových žen je hodně. Když to budu vztahovat na sebe, na dítě jsem od porodu sama, protože jeho otec utekl před zodpovědnosti a já se k tomu postavila čelem, dítě vychovávám úplně sama, sama řeším finance (sama platím všechny účty), sama jsem řešila jesle, školku a za chvili školu, chodím do práce na plný uvazek, rodinu mam na opačné straně republiky a abych to zvládala platím chuvu, nemoci, domácnost a nikdy jsem si na nic nestězovala, protože mně to nepomuže, ale hlavně jsou lidi, ženy, které na tom jsou mnohem hůře. Kdo má ale děti, musí s tím počítat, je to holt na úkor něčeho. Každy kdo si pořizuje dítě musí počítat s tím, že s ním budou nejen radosti, ale i starosti, nebo se stane, že na to zustanou sami (holt stává se,70% všech dětí je vychovávano pouze jedním rodičem). Proto je pro mě naprosto nepochopitelne, jak si ženy, ktere maji na starost pouze děti a domacnost mužou stěžovat. Pro koho je ale starost o děti přítěž, ať si je nepořizuje. Vím, že jsem tímhle příspěvkem naštvala hodně žen, za tohle se jim omlouvám, ale napsala jsem tak, jak to vidím ze svého pohledu matky samoživitelky. 🙂

inkheart
20. zář 2020

@lucka662006 tak to je hrozně smutné 😭 to by mě taky naštvalo / mrzelo

inkheart
20. zář 2020

Ještě přidám, když už tady hodně žen kritizuje maminkovsky plural a zdrobneniny, že mně zas vadí ženy, které se k mateřství stavějí spíš odtazite. Tím teď nemyslím nepouzivani zdrobnenin (:D), ale takové to "hrr hrr zpátky do práce", "já potřebuji používat mozek" a pod. Možná to tak jednou budu mít taky, ale zatím mi to je docela nesympatické. Nikdy bych si tedy nedovolila kecat jim do toho, je to jejich věc, ale když už se tady bavíme o čistě subjektivních pocitech, přiznám se, že mi nejsou moc sympatické 🙈 já si mateřství užívám, I když samozřejmě není vždy všechno růžové, a mám pocit, že s tímto typem žen bych prostě neměla "o čem" (jim by zas třeba vadily moje zdrobneniny a nedostatek emancipace😂).

miba10
20. zář 2020

@inkheart ja to zase vezmu z druhé strany a nějak se už teď řeším dne kdy půjdu do práce. Dceru jsem měla vymodlenou a syn přišel takovým fofrem,že jsem z toho týden brečela. Je to s nima někdy mazec,ale neumím si představit,že už s nimi nebudu doma a nebudu se moct o vše postarat jako teď. Neříkám,že je musím mít furt za zadkem,ale snad víš jak to myslím 😁

mandlik
20. zář 2020

@herbinaaa "by si měli uvědomit, že jsou žěny, které tyhle věci řeši samy,protože partnera nemají a na dítě/děti zůstali samy a takových žen je hodně" Takže proto, že je na tom někdo hůř, si nemůžeš postěžovat? By si nemohl postěžovat nikde nikdo. Někoho v jeho situaci něco tíží, proč by měl přemýšlet, jestli se má někdo hůř?

krtcice
20. zář 2020

@herbinaaa jj, rozumím jak jsi to myslela, dala jsem ti jen náhled, že i když muž je na vše jsou dva, i tak má ta máma nárok si postěžovat. Neříkám kafrat denně. Ale někdy se to prostě vše sejde a je to, a ta žena to ze sebe musí vysypat.
Kdybych to brala podle toho, co píšeš. Celé těhotenství se synkem mi tvrdili, jak je vše ok, že je to naprosto zdravé miminko. Po propuštění z porodnice na utz najednou že má hydronefrozu 3.stupně (nejhorší je čtyřka) a jak to, že jsme to nevěděli. V jeho 4 měsících jsem s ním byla poprvé kvůli ledvinám hospitalizovaná, dostal horečky a v močových cestách měl zánět. Během jeho prvního roku jsme leželi v nemocnici kvůli zánětu 3x a jednou léčba ambulantně. No a když mu poprvé brali krev z té mini ručičky, on tam tak moc plakal, já s ním. Bylo mi ho líto a brečela jsem. Do toho zvracel antibiotika, to má dodnes, nesnese sirup. Takže komplikace navíc. V tu chvíli jsem byla prostě s nervama v prdeli. Měla jsem si tedy v tu chvíli uvědomit, že jsou na tom děti hůř? Možná ano. Ale v tu chvíli jsem prostějen litovala svého chlapečka.

maargit
20. zář 2020

@tinaprofi Tak k tem zdrobnelinkam (zamernr jeste zdrobnuju). Ja jsem spis vyjadrovanim dlazdic. Tim se nechlubim, ale proste mi strasne moc ujizdeji takovy patvary, co se na hriste asi ani nehodi. Ale pracovala jsem s peti chlapama a tim padem jsem trochu chlapna v satech🤦‍♀️ Jenze dcerka mela obdobi, kdy zdrobnovala i zdrobneliny a jakmile jsem to nerekla jako ona, tak me opravila. Takze jsem se naucila to radeji hned rikat podle jejiho vybraneho slovniku, ackoli se opravdu neradim k mamynkam a treba mykani uplne nenavidim. Takze jsem takovej hristatkovej schizofrenik. Kdy mi z pusy vylitne neco o prdeli (ne smerem k detem, to se fakt snazim je tam neposilat) a zaroven mluvim o mikince a kalhoteckach😁 Spis to vypada jako kdyz ma mamynka tourettuv syndrom🤦‍♀️

pavlinar
20. zář 2020

@odula jj. Ja mam cestinu taky rada, rada si s tim hraju. Ale ten extrem co jsi uvedla v praxi neexistuje, tak nikdo nemluvi. Kdezto ten druhy zdrobnelinkovy ano.
Mat. pluraru se vyhybam, kdyz mi ujede, dam si v duchu facana 😄 jinak taky doma v noci prdime, a neni to mat.pl. 😄🙈
Nedavno jsem se omlouvala z navstevy, ze mame rymu, neco na nas leze. A ta osoba se pak divila, ze tu rymu jsem mela i ja, ne jen dite 🙄

odula
20. zář 2020

@pavlinar já vím. Jenom mě (úplně originálně) pobavilo takový to "copak tahle mluví doma s partnerem"? No nemluví. Protože partner není dvouletý mimino. Takže zcela přirozeně - právě- tu mluvu člověk uzpůsobuje adresátovi. To je ta pointa. Takže zdrobněliny jsou k dětem imho zcela na místě a skoro bych řekla přirozený. Naopak "dospělá mluva" může někdy v tomhle "dětským" kontextu vyznívat až nepatřičně. Ale jasný že extrémy na obě strany sou minimálně podivu-hodny až podivný. To je jasný ;) ale jak jsem psala - tohle jsou takový srandičky. Nikomu to neubližuje takže to není nic tak zásadního o čem bych se chtěla hádat. Fakt jsem to myslela spíš pro pobavení (i ten extrémní příklad).

kometkak
20. zář 2020

Mě je třeba jedno.. kdo si co nosí obuté, co jí, vztekají se atd.. Vadí mi když děcka něco záměrně ničí, nebo někomu ubližují slovně nebo fyzicky a rodiče to přehlíží, nebo je to ani nezajímá. Chování rodičů k svým dětem je taky kapitola.. naliskat, nadávat sprostě dvouletému dítěti na hřišti.. že neposlouchá, nebo ho strašit, že ho odnese čert z toho je mi zle, ale na druhou stranu i z opaku.. když rodiče jsou otroci a poskoci dětí a ty jim diktujou, co kdy a jak bude.. Já na ty společné hřiště moc nechodím.. Na mě se pohoršovala moje kamarádka, když naše roční dítě brečelo.. přej že mu mám vysvětlit, ať neřve..

Strana
z6