Co vás štve na ostatních matkách?
Ahoj ženy, dnešek mě přinutil k zamyšlení. Plne si uvědomuji, ze se každá strašně hlavně o sebe a jiné aktivně neresime. Ale spis tak nějak, čeho jste třeba byly svědkem, co dělají jiné a trochu vás to zasáhlo/zaujalo.
Můj příběh. Ve středu jsem si tak šla kolem ZŠ. Maminka měla kočárek a dvě starší holcicky. A ona strašně vyjela z ničeho nic, začala křičet že je hnusna holka, že “teď sem si kvůli tobě rozbila roušku ty smrade malej” ta holcicka plakala (byla tak 4 leta) pak ji řekla ať vypadne do predu ze ji nechce vidět, že furt ječí. Pak ze si ji odnesou čerti.
Mě se chtělo normálně brecet. Ještě teď to mám v hlavě.
Co se tyče MCH dalších poznatků ve světě mateřství venku: tak třeba dnešek. Šly jsme s kamoskou a s jejím 16 měsíčním na hřiště. Taky tam byla skupina matek jejíž děti měly BF obuv. Kamosky chlapeček má nějaký normos boty. Já měla Ernesta na trávě no. :D Tak ty pohledy byly docela funny. Bylo v nich fakt něco odsuzujicicho. Taky jsem ho krmila na veřejnosti krabickovym mlickem s kaši.
Jinak mě osobně třeba štvou citové věci jako byl můj první příběh. Pak namysleny pohledy. :D Pak to, ze vždy nejradši bych se druzila třeba na tom hřišti, ale bohužel nevím jestli o to někdo stojí.
A co mě pobavilo, byla jaká si sonda a zjišťování dvou mami, co mají ostatní lidi za sedacky. To jsem Si tak čekala před billou a slyšela jsem ne. A abych to nenatahovala, tak většinu zhodnotily jako absolutní tragédii.
Zaver :D Rada bych si udělala průzkum do vašich duší, jestli když vidíte nějakou maminu jak něco děla se svým dítětem nebo čím ho krmí, jak s nim mluví, jak působí nevím, cokoliv. Tak jestli je něco co vás štve nebo třeba aspoň zasáhne, nebo nad čím si řeknete “bože to je kráva” 🤣
Mám zatím ani ne roční, tak si všímám spíš matek s podobně starýma dětma. Nehodnotím, nekritizuju, i když se vždycky vnitřně trochu zděsím, když nějaká maminka udělá něco, co já tak nastavené nemám, např dá monte snack 10m mimču. Ale ve výsledku to není můj problém. Co mi ale fakt vadí je kouření dětem pod nos, facky a pohlavky, mateřský plurál a když mi někdo na dceru šišlá nebo se snaží vzít si ji na ruce bez zeptání. Mimochodem mám kamarádku, která je v péči o děti můj pravý opak a i tak si výborně rozumíme 🙂
Ženy, díky za vaše odpovědi. Jste skvělý. ❤️ Mě to pomohlo, protože alespoň vím co očekávat.
Nemyslela jsem to rozhodne nějak zle, nějak někoho soudit. Ale jsem člověk, co relativně hodně dumá, tak nějak nad vším. A protože se mě teď mateřství dotýká, tak já si proste všímám. Koukám, co mají ostatní za kočárky, jaký mají třeba nosítka, jaký to je na hřišti, na plavání, v hernicce. Přemýšlím, která by mohla stát o nějaký družení, a která ne. Taky kouknu, jak kdo má oblečený děti, protože si někdy nejsem jistá, jestli jsem neoblikla moc nebo naopak málo. Takže si to alespoň srovnam. Starší děti mě ještě moc neberou, ale situace popsána mě citove zasáhla. Ani nevím proč, ale zasáhla.
Jinak až bude starší, tak se na to hřiště těším, jsem spis taková ze teď je mi líto, ze tam nemůžeme, ze bych i já rada zablbla. :D
Neslo mi o žádnou trollovaci diskuzi, jsem rada ze se to udrzelo bez konfliktu. A docela hodně mi to dalo, chce to hlavně toleranci. ❤️
Nic. Kazdy jsme nejaky. spousta jich je normalnich nebo super a kdyz je nejaka divna tak si z toho nic nedelam a hledim si svyho nebo jdu pryc. Spis mi vadi, ze si deti porizuji i lide co maji problemy sami se sebou ( fetaci atd)
@hezz17 já to mám teda přesně naopak. Před dítětem jsem se s nikym moc nebavila a byla jsem maličko asociál a teď co už jsem víc jak rok doma a většinu času jsem sama, tak bych se družila až bych brečela 😁 ale já třeba moc kamarádek s dětma nemám, takže malá je prostě nadšená, když vidí jiné děti na hřišti, pak mi je líto, že na ni jiné matky koukají jako na vlezlé dítě ... většinou jí odnášim a snažim se jí zabavit jinde, ona pláče a nechápe to, ale očividně to dost matkám vadí, když je na hřišti "otravují" jiné děti. To je docela smutné
@cherie24 to je uhel pohledu, dcers nesnasi dotes, když se na ni nekdo vrha, objima, je na ni hrr, taky nechape, proc to nekdo dela, kd,z oba nechce. Stejne jako opačná strana nechape proc se nemuze druzit. A ja celkove cizi deti/lidi nemusim, takze ani dite hazejici mi mic a plazici se mi po noze me nenadchne 😅
@95newmommy2020 taky mám tendence na hřištích se s jinýma maminkama družit, ale většinou mám pocit, že jsem ta divná, co se snaží navázat konverzaci. Takže teď už se raději jen uměju a pozdravím. Zbytek nechám na náhodě. Zatím jsem si na hřišti dobře pokecala s cizí maminkou jen jednou a ta si vedle mě stoupla a začala povídat, pro mě ideál. Rozuměli jsme si, ale bohužel od té doby jsem jí neviděla a nevím jak se jmenovala, vím jen jméno prcka 😃. Často se poslední dobou stává, že jsem jediná matka na hřišti, která dává pozor na děti a ostatní sedí před hřištěm na lavičkách a kecají. Což mě docela mrzí, taky bych si chtěla popovídat. Mám malé děti a ta starší dcera (skoro 3 roky) má šedý zákal v obou očích, takže na ní musím hodně dávat pozor, protože špatně vidí a nemůžu jí tam v jejím věku plus s těma očima nechat samotnou. Mladší dceři není ani 1 rok, takže tu mám někde u sebe taky. Už jsem párkrát chytala cizí děti, kteří padali ze skluzavky apod. (většinou cca kolem 2-4 let). Jinak na ostatních maminkách mi nic nevadí, každá jsme nějaká a nevím jestli zrovna já nejsem ta divná 😃, když jsem ta co dává na tom hřišti pozor na děti, ale na dceři není vidět, že špatně vidí. Už byla v obličeji dvakrát šitá, takže bych jí ráda další možná zranění ušetřila 🙂.
@jirovapa Jo tak tomu rozumím. To by se mi taky líbilo, kdyby mě nekdo aktivně oslovil. Snažím se to dávat ruzne najevo, usmivam se a tak. Když vedle mě paní hledala opalovací krém a neměla ho, tak jsem hned vytáhla ten svůj, a přišla jsem si dobře. :D Alw ta se moc bavit nechtěla no, hned pak šla pryč.
To by chtělo, nějaký nálepky ve stylu “pojďte ke mě”nebo “dejte mi prostor” 😁
všechno přehlížím, každý jsme jiný, co matka, to originál, co dítě, to samý...ale jestli mě něco štve - nebo spíš - je mi líto - když vidím obezní dítě v globusu se sekanou v housce a colou v druhý ruce.
A k tomu seznamování - to mi nešlo nikdy a tak nějak jsem tolerovala, když ke mě jiná mamina přišla s tím, že chce pokecat, ale že bych byla z toho happy - ne, to ne.
Ne, že by mi to vyloženě vadilo, spíš v těchto případech pozvedám obočí:
1) umělé matky, co jsou samé "miláčku a prdelko", ale faleš z toho jenom kape
2) matky, co se pyšní tím, jak na mateřské s xy dětma stíhají podnikat a mít k tomu farmu a milion zájmů, akorát v reálu pak vyjde najevo, že děti žijou u Youtube a nebyly dál než na dvorku, a matka si vesele podniká
3) matky, co ten zadek prostě nezvednou a tomu dítěti nevěnují pozornost, ani kdyby právě rozbilo zeměkouli
4) maminy, co se hrozně chtějí kamarádit, ale NIKDY, fakt nikdy nemají ani hodinu čas jít normálně na hřiště nebo na procházku. Protože jejich dítě přeci tehdy spí a tehdy jí a tehdy jdou na nákup a vlastně nic nestíhají a neví jak to mají udělat a z blbé procházky se musí udělat půl roku organizovaná vele akce
5) "kamarádky" s ročním miminem, které "jedou" podle nevýchovy a zaručeně jim to funguje. 🤦
Protože mám už druhé náročňátko, naučila jsem se naprosto neodsuzovat. Ono je hrozně lehké odsoudit mámu, které rupnou nervy, ale člověk neví, co se doma před odchodem ven dělo. Vadí mi spíš máma na mobilu, po které něco dítě chce. Ale unavená máma, která prostě dítě okřikne a nevysvětlímu situaci postoprvé...
Prostě nevidím do situace. 🙂
A co se týká vybavení... Nehodnotím. Nechápu tedy, že někdo vozí dítě v autě bez sedačky (a znám takové), ale jinak nekomentuji bf a ne-bf, sedačku takovou a makovou... Ráda sdílím tipy, ale nenutím.
Alergická jsem spíš na matky typu "vím vše nejlépe a pokud to neuděláš tak, jak to dělám já, tvoje dítě umře!". 😂
@95newmommy2020 Hele, mě tak napadá.. Minuly rok jsem byla tady s holčinou od nás na hřišti, měly jsme s sebou kafe, a něco na zub.. Jedna maminka tam byla sama, a my jí nabídly, jestli se k nám nechce přidat a dát si s námi něco dobryho 😀 A bylo vidět, jak je ráda. Jak jsme si dobře pokecaly o ničem. 😀Zkus to. Upeč buchtu, navař kafe do termosky a jdi 😀😀
Já mám trochu problém, že se pořád kontrolují, co si asi myslí o nas ostatní. Třeba nyní jsme zavřený doma s rýmičkou a občas mě ty dva vytočí natolik, že to musí slyšet na druhý straně vesnice. To mm pak výčitky a říkám si, co si o mě jako o matce myslí a to čekáme třetí! Tak ale jako správná matka, samozřejmě všechny prodrbu hlavně s maminkou a ségrou. 🙂 No a na co tak vzpomínám, tak je z praxe z kojeňáku, kdy jsme přišli s dětmi ve věku 0,5 až 3 roky přišli z dlouhé vycházky a jedna tříletá holčička už byla tak unavená, že se zmohla na hrozný pláč v bundě na zemi. Tři sestry a vedoucí centra nad ní stály a domlouvali znovu psychologický posudek, že tohle přece není normální! Tenkrát jako studentka jsem se na nic nezmohla, ale doteď to vidím před očima. Prostě ta holčička chtěla pouze pochovat, jak byla unavená. Ženský ztratili soudnost s malým dítětem.
@terla Jaj, z toho příběhu z kojeňáku je smutno...
Nečetla jsem všechny komentáře, jen některé a já zas nemám rada, když někdo soudí situaci podle jednoho pohledu, který má k dispozici. Například odsouzeni 4 leteho dítěte v kočárku - když bylo dceři rozhodne přes 4 roky, prodělala těžkou virozu a důsledkem byl zánět v kloubech, nesměla vůbec chodit několik týdnu. Aby se dostala ven, půjčili jsme si kočárek a jela v něm. Kdyby nás někdo videl, hned nás koukám odsoudí, ale skutečnost byla jaká byla. Z toho vyplývá, ze není dobre soudit situace a lidi, o kterých nic vlastně nevíme.
A jinak taky nemusím děti, které neznám a přitom si se mnou chtějí povídat, hrát atd. Tak to je asi jediné, z čeho nejasam radosti.
A taky si rada povídám s cizími lidmi, ale jak to tady čtu, je to pro tolik matek obtěžující, ze si příště radši dam bacha 🙈
Mne stve, ze se jako zeny-matky neumime navzajem moc pochvalit, ale porad se musime srovnavat. Namisto toho, abychom se na hristich a v hernickach v duchu pomlouvaly nebo zkoumaly, kdo co dela jinak a hlavne hur, bychom se mohly zamerit na to, co dela ta deuha jinak a lip! A namisto zkoumaveho pohledu by stacilo se trochu pousmat a nechat byt nebo komentovat neco pozitivniho.
Obcas si pripadam jako mimozemstan, kdyz na hristi reknu neco pozitivniho o druhych a hned nezacinam srovnavat deti/vychovu/dovednosti. Ale je pak fajn videt, ze jsem nekomu treba trochu zlepsila den, kdyz mel spatnou chvilku s ditetem a ja namisto protocenych oci nebo blbych komentaru, se snazim byt povzbuzujici.
Taky jsem nečetla celou diskuzi, ja bohužel teď trichu trpím, protože pracuji ve školce a tak vidím tu výchovu trochu i z jiné strany, takže bych se tu mohla rozepsat, ale nechci tu hlavně někoho odsuzovat, každý si svého štěstí (výchovy) strůjcem.... Ale co mi jako matce od začátku je dost proti srsti, je používání sprostých slov před dítětem ... To nějak nemůžu překousnout...
@pabka jo že? Taky mě to zarazilo, že to tolika ženským tak moc vadí 😪 přitom jsme doma samy, chlapi jsou většinou v práci, vrátí se odpoledne nebo až večer, tak by jedem myslel, že by byly i jiné maminky rády, kdyby mohly vést i jiný rozhovor než Chceš ham? Nechceš čůrat? Musíme přebalit, tak se nevztekej. Občas si říkám, že ještě pár dní a už nebudu ani schopná vést normální konverzaci 😂
😁 už zásadně si o jiných matkách nic nemyslím 😁 taky jsem (dokud jsem neměla děti) házela odsuzující pohledy na děti, které jedlý u mekáče, jezdily velké v kočáře, kojily se déle než po roce věku apod... všechno se mi to vrátilo i s urokama. První syn total nejedlik, takže když snědl kousek hamburgru tak jsem byla šťastná, v brachove kočáře občas jede doteď (bude mu pět) - bere to jako strašnou srandu, dvouletý se ještě kojí (teda jen na uspání...). Takovýchto věcí bych našla milion...takže už radši nesoudim
Hehe... máš malé miminko, uvidíš jak to budeš cítit za rok, dva, tři. Jo, když jsem měla stejně starého syna, asi jsem přemýšlela stejně a takovou matku jsem asi odsuzovala. Teď? NAPROSTO CHÁPU a ve většině případů soucítím! Takže... tohle mě poměrně baví. Zkus si tuhle diskuzi někam uložit a podívej se na ní s odstupem času, pobaví tě to taky 😀
Co mě štve? Asi to, když matky háží ignor na úkor druhých matek (třeba na hřišti - však mi to dítě někdo pohoupe, však tam na ní někdo koukne aby se mu něco nestalo, však ho někdo sundá...). A teda nedávám matky které na dítě permanentně šišlají a mluví v mateřském plurálu. To se vždycky chci strašně smát.
Tak mi je taky nekdy nekterych deti lito. Ale resim jen sve dite a kdyz jsem s nim na hristi, aktivne se mu venuji. A s tim souvisi pribeh, ktery se mi stal pred lety, kdyz byly male asi 2 roky. Dcera si nechtela nikdy hrat s detmi a utikala od nich. Jednou jsem si s ni hazela s balonem a prisla holcicka, jejiz matka klabosila opodal. Chtela si s nami hrat, ale jak uz jsem rekla, dcera o to nestala a hned chtela bezet pryc. Tak jsem holcicce rekla, ze to bohuzel nejde, ze si ted hrajeme jen my dve. Nacez si toho vsimla holcicky matka a normalne mi vynadala, ze se nechci jejimu decku venovat. Tak to jsem tenkrat fakt potkala na hristi matku-k...u. Ano, o rodice, nad kteryma zustava rozum stat, neni nouze. A ze moje deti taky nenosi barfoot boticky, nenecham je pozirat kaminky, chodit bosky mezi nedopalky a psimi exkrementy, ani se chovat extremne hlucne apod.,je muj styl vychovy. Namyslene nany, co hodnoti kazdeho pohledem, jsou vsude. Matky, co maji zanedbane deti, jsou taky vsude. Jen malo je tech, ktere se svym detem venuji a hledi si sveho.
@95newmommy2020 no když byla starší dcerka miminko a jedináček k tomu, tak jsem měla na některé matky stejný náhled jako vy.. Asi tak do jejích tří let mi to vydrželo, ale už mi sklaplo.. Já vím, že to nemyslíte zle, ale počkejte pár let a pak některé ty, na pohled drsné maminky, pochopíte trochu líp.. Moje šestiletá dcera celé dny kňourá, pořád něco chce, neposlechne, pořád odporuje, byť se od miminka též snažím o respektující přístup.. A na to by měl nervy jen svatej.. Dřív mi každý záviděl, jak sedí na fleku a hraje si.. No změnilo se hodně 😀 Ale zase se to obrací trochu k lepšímu 🙂
Vůbec nejsem dokonalá a uvědomuji si spoustu chyb, co dělám špatně, ale co mi hrozně vadí, neb to mé uši prostě slyší, je to, že matky, příp. otcové nejednají s dítětem jako s partnerem a mluví s ním hroznou hatmatilkou. Např. v plavání 2 letých dětí, se maminka ptá dcery, zda chce dělat aa nebo ee, místo aby se zeptala, zda se chce vyčůrat. Pak, že si musí vyslíct mikinečku a legínečky a pak teprve můžou oblíct plavečky, ale před bazénem se ještě musí jít opláchnout vodičkou. Fakt je problém říct "jít se osprchovat"? Mluví takto i doma s manželem? Toto mi vadí, trhá uši, to jak se s malým dítětem mluví jak s debilem.
@daisymaminka jo. Takže mluvení "jako s partnerem" je "Svlekni si svrchní oděv, poté spodní pradlo. budeš vylučovat moč nebo stolici? Utřu ti vulvu i řitní otvor než se půjdeš vysprchovat před výukou plavání. Rovněž ti po vykonání tvé potřeby a osobní hygieny obléknu plavecký úbor..." Nebo?? ,😀 Protože jo, dvouletý jsou vlastně dospěláci, takže jakápak mikinecka. 🤦 Jako jo, přeháním. Ale co to je za primer s manželem? Copak manžel má myšlení na úrovni dvouletého prcka a řeší se s ním jeho vylučování a převlékání?? Těžko, že jo. Vztah s dítětem nemůže být jako s DOSPĚLÝM partnerem, poněvadž dítě prostě na spoustu věcí nemá kapacitu. A že si má svliknout mikinecku a leginky? Bohudík za to, furt lepší než "zmiz mi z očí smrade než ti jednu fláknu".
@odula Úplně jste nepochopila, jak jsem to myslela, možná jsem se špatně vyjádřila. Prostě jsem měla na mysli normální mluvení, bez šišlání, šílených zdrobnělinek atd. Přirovnání k parnerovi nebylo myšleno do slova a do písmene. A ano, přeháníte. Já s dcerou prostě mluvím / snažím se mluvit normálně - typu "Pojď, sundej si mikinu a boty, ať můžeme jít do šatny....... Chce se ti čůrat? Ať se nemusíme vracet od bazénu. Super, jsi šikovná......." Samozřejmě používám i ty zdrobněliny "Bolí tě bříško?" Ale fakt je nepoužívám 5x ve větě o 5 slovech.
Není nutné se toho hned chytat a ještě to tak překrucovat, reaguji přece jen na diskuzi a dotaz, co mi "vadí" na jiných maminkách.
@daisymaminka a jako bonus to krásne zdramatizovala 😅
@odula je smutný, že ti nedojde, jak to myslela, ještě smutnější, že podporujes takový paskvil, jako zdrobnovani čehokoliv v běžné mluve... Partner není děcko a děcko není debil...

Kdyz neumeji uznat, ze materstvi se da delat i jinak, nez jak to delaji ony.