icon

Čtyři v tom 3

slunickova123
22. zář 2015

Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?

indy2
24. zář 2015

@primaska prave, ale nekdy jim to stesti znemozni tteba tej zbytecny stres, spatna poloha apod.. ja stesti opravdu mela, prala bych to vsem..ale pokud zenska tu zkusenost za sebou jeste nema, nemeli by to byt prave ziuseni porodnici, kteri by nabidli zmenu polohy (ne rodit vodorovne), dodali rodicce klid a duveru? To se bohuzel deje malokdy..tech pribehu od kamaradek a znamych mam tolik.. a vetsinou velice podobny scenar..

bjoucik.15
24. zář 2015

@orchidis
@kalipso omlouvám se, tak to mi uniklo..... v tom případě je to stejné jako u té předchozí série. Ty s tou Amálkou, taky si nechali nemocné dítě... je to hezký, ale zárověň strašně smutný :(

@bonulinka No mě tento pořad dal to, že vidím chyby, které u porodu jsou a u druhého se je budu snažit nedělat. Měla jsem epidural, takže ty nejhorší bolesti jsem nevnímala, ale snad to rozdýchám 🙂

petule284
24. zář 2015

@primaska
To je pravda, ale mě to teda pořádně vyděsilo. Prostě to nebyl "přirozený" porod, ale jak už jsem psala zdravé dítě všechno převáží. Přirozený porod měla Pavla, i se všemi riziky, do kterých já bych nikdy nešla. Prostě všechno má svoje : domácí porod v klidu a soukromí sebou nese obrovskou odpovědnost, v nemocnici se musí počítat s tím, že průběh bude třeba na hony vzdálený představám, ale v případě krize se vše řeší rychle a vše potřebné je hned po ruce. I když stačí jedno špatné rozhodnutí lékaře.... také to jsou jen lidé. Ale já jsem pro porodnici, i když se mi některé věci nelíbí a hlavně je to o tom, na jaké lidi člověk narazí, jaké je momentální rozpoložení a asi i meziplanetární nastavení. 😀

ikarkulka
24. zář 2015

@anazuzzuzana @primaska A jiný si dá vepřová játra, ledviny, mozeček...
My už jsme zapomněli, co je přirozené a dobré pro nás (viz i některé příspěvky tady v diskuzi). A většina lidí (zejména těch s omezeným uvažováním) to, co nezná, hned označí negativně.

primaska
24. zář 2015

@ikarkulka Protože nejsem vztahovačná, tak se mezi lidi s omezeným uvažováním nepočítám.. Je to každého věc.. ale jen ještě jednou: Vidíš nějaký rozdíl mezi "vepřovými játry: a "svojí vlastní lidskou placentou"?? Já jo a obrovský. Ať si každý smlsne na čem chce..

jaajaa
24. zář 2015

Tak ja mam sve obe placenty v mrazaku- budeme je sazet pod stromy nasich deti v nove zahrade. Kazdy mame proste jine hranice. My mame i placenty vyfocene- a urcite je v jiste fazi zivota a vyvoje ukazu i svym detem. Jednou jsem zde fotku sve placenty dala a byla jsem oznacena za kanibala.
Jinak si myslim, ze jde hlavne o to fyziologicky zdrave tehotenstvi a porod nepovysovat na nemocenskou hodnotu- doktori bohuzel nemaji primy kontakt s pacienty a to si myslim, ze je u toho porodu nejvetsi chyba. Taky rodici zena vidi porodnika vetsinou poprve az u porodu a to nikomu na duvere neprida.
Nejvetsi rozdil CR a zahranici je podle me v tom, ze v zahranici je porod vedeny PA/ doktorem, ktery tu zenu zna a prosel s ni cele tehotenstvi. To cely ten zazrak stavi do uplne jine roviny nez porod jak na bezicim pasu, ktere jsou vedene v CR.

jaajaa
24. zář 2015

@primaska na tohle jsou i vedecke studie, ze placenta je vyzivny organ a doda doopravdy spoustu energie. Ja teda osobne nevim, jestli bych mela odvahu ji snist- u svych dvou porodu jsem nemela zadny pocit vycerpani a zadne krvaceni nebo problem, ale proc ne.
Ale to proste kazdy vidi jinak, proc to hned odsuzovat. Urcite je to zajimava informace a je super, ze v tom dokumentu byla zminena.
Jak tam bylo uvedono i temi PA- zas tak standartni situace to nebyla ani pro ne. Ale nehanili to, vezmete si, kdyby si nekdo chtel vzit placentu nebo ji snist v ceske porodnici. By ho cely zdravotnicky personal ukamenoval nebo rovnou odvezl na psychiatricke oddeleni. Tady jde o ten pristup, ktery by se v ceskem zdravotnictvi mel hodne rychle zmenit.

kecalka2
24. zář 2015

Mě se líbily oba porody.V domácím prostředí bych ale stejně rodit nechtěla.Katka mi přišla super jak krásně tlačila a prodýchavala kontrakce.Já když si vzpomenu na to svoje tlačení a potom šití tak se za to stydím jak sem vyváděla a zbytečně.Jinak přeslechla jsem snad že ta třetí těhulka tenkrát rodila syna ve 45.tt?

primaska
24. zář 2015

@petule284 Vyděsilo, co konkrétně? Asi porod.. ale to je prostě porod 😀 😀 Mě osobně spíš vyděsilo hejno ženských, který byly přítomné u Pavly porodu, placenta v zapékací misce.. Nevím, co je tak stresujícího na tom, rodit v nemocnici. Já osobně bych byla víc ve stresu, kdybych měla rodit doma.. To je prostě hodně individuální..

elu
24. zář 2015

@jaajaa tak ve svým vlastním mrazáku si myslím to můžeš mít a nikoho to nemusí pobuřovat, ale na druhou stranku fotit to a davat na internet....to si mužeš rovnou vyfotit číču 🙂...dle mého stejně intimní věc, která má být ostatním utajena

indy2
24. zář 2015

@kecalka2 ano, ve 45.tt i když porodnice měla zaznamenáno 40.týden.

jaajaa
24. zář 2015

@primaska ano to je presne o tom. Kazdy ma rodit tam, kde mu to vyhovuje a bude se citit psychicky a fyzicky nejlepe. A je desna skoda, ze tahle moznost volby v CR neni a zeny jsou nucene rodit pokoutne doma. Pritom by zmena systemu prinesla klady na vsechny strany.

primaska
24. zář 2015

@jaajaa A co říkáš na to, jak Pavla dost nechutně okřikla PA??

primaska
24. zář 2015

@jaajaa Já vůbec nehodnotím, kdo co jí.. je mi to úplně jedno. Ale jak sama píšeš, každý má hranice někde jinde.. Já osobně bych si ji nestrčila ani do mrazáku.. ale je to každýho věc..

kecalka2
24. zář 2015

@indy2 Tak to je mazec to jsem ještě neslyšela.Jak jí mohli nechat tak dlouho přenášet?vždyt může být ještě ráda že se miminko narodilo živé.Já přenášela jen 4 dny ale už tak sem se bála aby bylo všechno v pořádku a hlavně aby byl už mrnous venku

jaajaa
24. zář 2015

@primaska me to trosku zarazilo, ale chapu ji, protoze to pro ni byla cizi PA, ktera ji neznala a ona si chtela upevnit svoji pozici. Myslim, ze je to silna zenska, ktera si nedela servitky- nevim jestli bych takhle reagovala sama- u prvniho porodu asi ne, u druheho uz asi jo (nebylo to nutne)a u tretiho asi tkay, kdyby se mi neco nelibilo.
Jinak k poctu lidi u porodu- ja mela u prvniho 1 PA, co porod vedla (znala jsem ji z kontrol , ale neprosla se mnou cele tehotenstvi, plus druha PA prijela na samotny porod (10 minut) a sedela jen v koute a fotila, plus tady je u toho vzdy zdravotni sestra, ktera se pak stara o zenu a dite i nasledujicich 7 dni doma (ta zajistovala jen prakticke veci, nosila rucniky, varila caj atd v kuchyni a fotila). Ale obe tyhle 2 byli v uplnem pozadi. Plus po porodu, kdyz jsem se sla sprchovat, tak za mnou prisla ta hlavni PA a povidala si se mnou ve sprse (pomoc jsem nepotrebovala s nicim), ale bylo to fajn mit tam ji, protoze jsem ji znala cele tehotenstvi).
U druheho porodu prijeli vsichni az po. Nejak se to nestihlo a pravda je, ze my jsme to ani neresili. Jen teda tim padem nemame zadny casovy ani foto zaznam porodu. 😀 😀

indy2
24. zář 2015

@kecalka2 taky netuším, slyšela jsem o tom prvně, ale já jsem třeba přenášela také 4 dny a až na to, že jsem to už chtěla mít za sebou, jsem byla ráda, že mě lékaři do ničeho netlačí a nevyvolávají. Jako 45.týden je už mazec.. zajímalo by mě, proč se toto děje, že ta příroda nezafunguje.. ale jsou věci, které asi nelze vysvětlit 🙂

zuzana_ka
24. zář 2015

@jaajaa brát si vlastní placentu do mrazáku? To už si lidi rovnou můžou brát amputované končetiny, protože patřili k němu. Pro mě je to divné. Prostě nenormální.

elu
24. zář 2015

holky a nevite jak je to s těma interupcema?....jestli to bylo z genetických důvodů, nebo jestli si řekla tenhle rok to pujde pryč, druhej rok si nechala a pak zase pryč a pak zase nálada na mimi?

kecalka2
24. zář 2015

@indy2 taky jsem nechtěla vyvolávačku furt sem si říkala že mám ještě čas ale stejně.Já nechápu jak to mohli takhle nechat zajít až do 45.tt.Já být na jejím místě tak už bych po 42.tt tu vyvolávačku sama chtěla.Hlavně že se tam rozčilovala že jí nenechají porodit přirozeně kvůli dvoum císařům ale aby si ohlídala aby tolik nepřenášela to ne.Já bych to tak zajít daleko nenechala i kdybych měla změnit porodnici

petule284
24. zář 2015

@primaska
Ten Katčin porod na mě působil dost "nebezpečně". Já jí fandila ať už je mimi venku, kdyby použili kleště nebo zvon, odešla bych od obrazovky. 😅 Zato u Pavly mi to prostě přišlo "normální", já to ani nedokážu popsat....mrkla jsem na "alternativní - přirozené" porody na youtube a ten pocit z toho byl prostě jiný. A to já před otěhotněním nikdy nevydržela koukat na porody až do konce, když šlo do tuhého, tak jsem to vypla, teď mi to nijak nevadí. 😀 No Katka měla taky kolem sebe spoustu lidí a placenta byla na mě moc, ale každého věc, já měla problém i se zpracováním syrového masa, když jsem začala vařit, časem jsem si zvykla a v těhotenství mi to opět někdy dost vadilo. Nesnesu ani medium steak - musí být propečený, jak je to růžové tak brrrr. 🙂 To je právě o těch hranicích, které máme všichni jinde. Pro mě osobně je stres nemocnice celkově, i když jsem tam šla "jen" na ultrazvuk. Já myslím, že porod je dost intimní záležitost a třeba já bych se ve svém "teritoriu" cítila určitě líp, ale rizika jsou rizika. Spíš stresuje prostředí a přístup personálu, ale určitě je velká změna oproti porodům před 30ti lety.

indy2
24. zář 2015

@kecalka2 to její rozčilení ale naprosto chápu.. chtěla přirozený porod a vubec se ji nedivím. A když ji na gynekologii řeknou, že pokud bude jizva ok, mohla by přirozený porod absolvovat a pak přijde do porodnice a tam hned automaticky počítají s císařem ☹ S tím jejím přenášením kdo ví.. je o tom jenom zmínka, ale nevidíme do toho... jen vím, že mě by asi trefilo přenášet takhle dlouho 🙂

kecalka2
24. zář 2015

@indy2 To mě by trefilo taky hlavně bych se bála.Nevím přijde mi divné že by to doktoři nechali zajít tak daleko.Nám by už po deseti dnech přenášení nabídli vyvolávačku.JMě to přišlo tak jak kdyby snad celý to těhotenství nechodila na kontroly a sama čekala až to přijde.Ale opravdu do toho nevidíme.Je pravda mě by taky vadilo kdyby mi každý říkal něco jinýho ale přišla mi ta její reakce zbytečně přehnaná

petule284
24. zář 2015

@elu
Včera jsem tady narazila na fotku miminka s placentou ještě spojené pupeční šňůrou, kdy maminka psala v komentáři, že ji tak nechali 3 dny, než samovolně odpadla, žádné stříhání pupeční šňůry. Jsem dost citlivka, můj manžel taky a když jsem mu to ukazovala, nijak jsme se nepohoršovali. 😉 Ke genitáliím bych to nepřirovnávala. To mi přijdou horší komplet nahaté fotky dětí. 🤐

primaska
24. zář 2015

@indy2 On je někdy problém určit tt.. mám kamarádku, která měla 2 termíny porodu (dle utz a ms) a oba 4 týdny od sebe.. Také tam zaznělo, že pak pediatři "odhadli" stáří 45tt..

elu
24. zář 2015

@petule284 já to myslela, tak, že se nemusí na net dávat každý ho......., ne že bych z toho měla mravní ujmu, ale jsou věci, který si myslím si opravdu muže každej nechat pro sebe

jaajaa
24. zář 2015

@elu promin, ale to uz je trochu prehnane prirovnani ne?

indy2
24. zář 2015

@primaska také jsem měla 2 termíny, to je fakt..ale dělilo je pouze 5 dní od sebe a porodnice se řídila tím pozdějším..tudíž dle prvního bych vlastně přenášela 9 dní.

petule284
24. zář 2015

@elu
Mě to zaujalo, protože takhle pohromadě jsem to nikdy neviděla (vždycky zvlášť mimi i placenta), tak to bylo i poučné. 😉 😀 A co si myslíš o fotkách čerstvě narozených miminek, kdy jsou ještě taková neupravená....od krve, mázku atd.? 😉 Já bych na net pro chlubení šupla až fotku "vystajlovaného" mimča, ale každého věc. Také mi to přijde dost osobní.

veveruse14
24. zář 2015

@primaska take myslim ze o tom nevedeli,ze to odhalili az na pediatrii, myslim ze jinak by to tak nikdo nenechal.nicmene formalne je prenaseni az od 42+0, a jeste jsem tedy neslysela, ze by nekoho nechali v kupe dele....mimochodem, ta Veronika je dost zvlastni, jak se nemohly se sestrou dobrat Toho jestli tedy mela potrat Nebo interupci

Strana