Jak často uklízíte v bytě a jak to zvládáte?
Ahoj především těm co bydlí v bytě. Zrovna dnes mi přítel řekl, že už jsem praštěná, že furt uklízím. Já mám ráda prostě vše uklizené, takže hned jak malá si prestane hrát, jdu to hned uklidit, prach utírám ráno i večer, někdy i odpoledne, nádobí, prádlo, kos vše musí být uklizené nebo vyprané a hned zehlim a uklizim, vytiram klidně 5x denně, nevím jsem teda prastena? Já mám proste ráda uklizeno, do toho stíhám s malou jít na procházku, uvařit, hrát si s ni a věnovat se ji (pomáhá mi) ale prý bych měla brzdit.. tak nevím no😄😊
Jak to máte vy? Děkuji
Já akorát ještě nechápu, proč přítel, který komentuje, že moc uklízíš, chodí ráno po vytřeném bytě ve venkovních botách - to je ale snad na vaší rozumné domluvě, aby si na toto dal pozor a nedělal to, ne? Anebo tedy nevytírat večer, ale vytřít si až ráno, když malá dospává, jestli chceš mít na hraní čistý byt.
@meronym I když úplná úchylka to nebude,našla jsem články kde odborníci radí že by se převlékat mělo každý týden, alergici dokonce jednou za 3 dny 🙂
@klokanka31 To budou ti stejni, co radi i dezinfikovat boty po kazdem noseni. A pak maji deti atopicke ekzemy a senne rymy…
@klokanka31 jo a taky tu byl jednou na diskuzi o povlékání postelí článek, že stačí i jednou za půl roku (a pár takových jedinců taky znám - vše mužského pohlaví).
@eviicka Fuj 🤢
Poklízím denně, tak nějak je furt co, kor v malém bytě, ostatní průběžně - jednou týdně WC, koupelnu apod. Myslím, že každá žena zná bordel, kor s dětmi, je rozdíl mít doma špínu a nepořádek jako chaos, což známe asi všechny. A znám více těch, které ten nepořádek mají než ty s vyuklízeným bytem.
Vše je každopádně o prioritách, mně je dobře v uklizeném bytě, ale když máme plný program a spěcháme, nezvládám to uklízet průběžně, takže večer je tu hezky uklizeno a ráno to začíná znovu. Je to celé myslím o prioritách, když žena pracuje na plný úvazek, tak chápu, že nemá tak uklizeno jako ta, která je s dítětem doma, navíc které je třeba andílek. Přiznám se na rovinu, že pro mě není priorita mít neustále uklizeno, i když se v pořádku cítím lépe, asi jsem to vzdala a jednou děti odejdou a budu tu sama v uklizeném bytě 😀. Ale pokud dovařím a je zabordelená kuchyně, raději vemu děti ven, než abych gruntovala a držela je další hodinu doma, když je třeba hezky nebo si sama odpočinu. Prostě pro mě osobně je priorita kvalitní strava a brát děti ven, některé maminky se zase raději věnují dětem, jsou kreativní, vymýšlejí skvělý program, jiné mají důležitou profesi, každá jsme jiná a každá děláme maximum. Pokud by mě to ale nadměrně stresovala, je to možná už diagnóza 😀
@ahyt
prevlikat postel jednou za 6 tydnu?To vazne?TAk to je dobry humac...
Tak zase jsme u převlíkání a převlíkání.. ono třeba když mám na chalupě povlečený postele a spíme tam 2x-3x do měsíce,tak mi přijde úplně ok, když to tam tak klidně nechám nějaký čas. Přes to přehoz, dám je před dalším spaním vyvětrat ven a neřeším. 6 týdnů pro každodenní spaní mi teda taky přijde dost,ale se 4 týdny jsem úplně v pohodě 😄.. představa že do té kupy běžného týdenního prádla ještě mám 2x pračku povlečení.. no to fakt ne 🙈
@janina228 Naši povlíkají jednou za tři týdny a to povlečení fakt není v pohodě, smrdí.
Pokud tě to baví,proč ne. Když jsem doma,taky pořád něco uklízím. Mám to tak od mala. Nevydržím dlouho sedět,pořád se rozhlížím,jestli něco není třeba udělat a dělá mi to dobře. Samozřejmě s prací a dvěma dětmi už toho tolik nezvládám a ani nechci zvládat,ale tak nějak celkově mám ráda pořádek a věci na svém místě.
@klokanka31 i to je možný, já tohle nevnímám. Od té doby co mám děti aviváž nepoužívám vůbec, peru jen v eko produktech nebo aspoň šetrnějších přípravcích - takže ono to nijak nevoní ani na začátku 🙈
Uklízím tak jednou měsíčně, děti mám už větší, máme dům 8+1 a dům si chci užít a ne být jeho otrok. Občas zametu, samozřejmě pračku a sušička běží pořád. Pokud už je nepořádek, že vadí dětem nebo manželovi, tak začnou uklízet sami 🙂 Jsem v práci do večera a když přijdu domů, taksi sednu k večeři, naliju si skleničku a žádný nepořádek nevidím 🙂
@klokanka31 To mě zaujalo, ty vašim očucháváš povlečení?
@bramarfi Ne 😄 ale kolikrát mě poprosili jestli jim pomůžu převlíknout, teď co mám malou tak se jim někdy v posteli válí...a to prostě cítíš.
@klokanka31 Jo táááák 🙂
vytiram jednou tydne, prach ani nevim, luxuju denne nejhůř obden, peru jednou za 14 dni, kdyz uz mame prazdny supliky... nezehlim 😂
@klokanka31 Jsem alergik a převlíkám normálně jednou za měsíc, maximálně v létě o něco častěji . Každé ráno větrám. Převlíkat povlečení obden mi nepřijde ani normální a ekologické už vůbec ne (nechtěla bych vidět tu spotřebu vody, když za měsíc místo jednou vypereš 15x)
Mám dva kluky - 3 roky a 15 měsíců, vstávají většinou kolem půl osmé, starší přes den nespí od roka a půl, mladší někdy už taky odpoledne neusne, ale většinou tak hodinu spí, usínají většinou kolem deváté hodiny večer. Oba jsou hodně živí a dohromady začínají být šílená dvojka, takže mi přijde, že spíš odstraňuju katastrofy, než smysluplně uklízím... Vysavam tedy většinou denně a vytřít nakonec většinou taky musím (+ tedy obvykle několikrát za den utírám něco vyliteho atd), koupelnu a WC většinou více myji jednou nebo dvakrát týdně, podle potřeby a času. Peru většinou tak ob den. Uklizeno nemáme snad nikdy, ale s kluky to prostě teď nejde a já se z toho hroutit nehodlám.
@zelenaesmolda Ja prevlikam jednou za 6 tydnu taky a za spinu se nepovazuju 🙂
Tak jsem na vás holky dala a trošku zvolnila 🙂 vytřela jsem jen ráno, odpo a k večeru, prach utřela jen ráno a akorát vyžehlila a měla klid a musim uznat, ze i chlap měl raodst a já byla taky v klidu 🙂 dokonce jsem nechala i nádobí dopoledne a uklidila až odpo!😂💪🏻
Co se týče peřin, ty já měním tak po 14 dnech max.. 🙂
Ty bláho, jako převlékat povlečení jednou za 6 týdnů tak ho mám snad uzený. 🙂
U nás každých 10-14 dní 😉. Když si vezmu kolikrát se v noci já, nebo děti třeba zpotí…
@martiniquest
malokdo sam sebe povazuje za spinu :D
@vladys amen 😂
@zelenaesmolda Jako perfekcionista neustale se srovnavajici s ostatnimi (i kdyz se se to snazim odbourat) vim, ze sebereflexe mam dostatek. Jsem cistotna (a byvala jsem az prehnane, coz se s detmi posunulo do hranice normalu), ale nemam rada myti oken a prevlekani lozniho. Navic spim nerada v cerstve prevlecenych perinach. Prvni noc az dve je mi to neprijemne. Denne se myjeme, pravidelne si menime pyzama, takze nevidim duvod menit povleceni casteji. Ostatně, radeji budu pro jineho spinou nez pro sebe blaznem.
@martiniquest Ono hlavně říct globálně: 3 týdny OK, 4 týdny jsi prase - je absolutní nesmysl. Protože přesně: každý se potí jinak, někdo peřiny větrá, někdo nevětrá, někomu se doma hodně práší, někomu ne... Takže asi tak. Mě osobně 4 týdny přijdou naprosto v pohodě.

@meronym Každý má něco no...😄