icon

Jak efektivně plánovat rodinný a pracovní život?

marketanovakova14
18. čer 2025

Ahoj holky,
prosim napisete mi vasi zkusenost? Jak si planujete rodinny a pracovni zivot? Jaky mate harmonogram pres den? Prijdu si neschopna a nevim, jak to delat jinak.
Mam dite 3 roky, zive, skoro vzdy s dobrou naladou, ale tvrdohlave. Nevyhraje si sama, televize ji (bohudik?) nezabavi, chce byt se mnou a chce si hrat. Coz je fajn a jsem za to rada. Ale jak zvladat to okolo? Chodim 3 dny do prace, ditko ty 3 dny do skolky. Snazim se vstat driv nez dite, ale nedari se, vetsinou se budi jen si stihnu dat rychlou sprchu, obcas se namalovat. Jinak je vzhuru - delam snidani, maluji se, chystam pritelovi snidani (pokud to neudelam vecer), do toho se oblekam, popohanim dceru, ustelu, uklidim kuchyn atd., zapinam mycku kdyz je treba atd. To nam zabere tak 2 hodiny, nechapu.
Pak do skolky, do prace. Z prace do skolky, idealne mit sebou svacinu, protoze rodice casto zustavaji pred skolkou na hristi a deti tam svaci a mlsaji. Pak dojdeme domu, dcera si chce hrat. Ja bych potrebovala alespon vysat (u nas ve meste musim skoro denne), zapnout pracku, udelat veceri. Dcera je smutna, ze nemam cas a ja jsem nervozni, ze nestiham ji ani domacnost. Delam tedy teple vecere - zde vidim problem. Ale co porad delat studeneho? Chleba mame casto na snidani a pres den do prace na svacinu, tak uz nam nechci delat chleba jeste vecer. Pak koupani, zuby, uspavani. Po uspani, dopovesim pracku, chystam obleceni pro sebe a dite na druhy den, chystam jidlo na druhy den do prace a uklizim kuchyn. A je 11 a ja jsem ve stresu, ze me to ceka zase znovu. Jeden den mame "volno" - tam mame krouzek, predtim treba fyzio, kam dcera musi chodit nebo proste takove ty "pochuzky", na ktere neni jindy cas. V patek balim a vikendy jsme pryc. Manzel chodi z prace vecer a pak pomaha s koupanim atd. Hlidani babicky atd. bohuzel nemame.
A to nemluvim o zehleni, uklizeni spajzky, komory, supliku, oknech atd. To uz vubec nestiham. Jsem rada, ze pres tyden si najdu 2 hodky na koupelnu, podlahy, prach atd. Plus takove to koupit backory, plastenku, nove kratasy? Cas sama pro sebe? Ze bych si zacvicila? Haha.
Prosim jak tohle vse zvladate? Budu rada za tipy...?

Strana
z3
zmrzlinka
19. čer 2025

Děti jsem si naučila ,že se chvíli musí zabavit sami když uklízím.Kdyz byli menší ,tak jsem im třeba řekla,že teď budu půl hodiny uklízet a pak půjdeme na hřiště.Nebo udělám to a to a pak se bude hrát pexeso.Manzel byl často na služebných cestách tak to bylo všechno na mne.
Teď co chodím na plný úvazek,tak syn je sice už velkej ,ale dcera má vývojovou dysfazii,tak úkoly do školy nám trvají o něco déle než ostatním,tak teď už nestíhám vůbec nic.
Domácnost trpí,ale nedá se nic dělat a vadí to hlavně mne .Manželovi je to šumak 🤦
Velký úklid bych si třeba udělala přes víkend.Manzel až jde s dcerou třeba do bazénu a ty si rychle úklid.
Jinak prádlo,myčku atd. dělala dcera vždycky se mnou.

felis
19. čer 2025

Co z věcí v domácnosti dela manžel? To je první věc, která mě po přečtení napadla jako první...
Přijde večer, "pomůže s koupáním" - wau! A da nádobí do myčky, prádlo do pračky, povesi ho, připravi si snidani na další den? Proč mu chystáš snidani? Proč nevstane ráno on s Tebou a snidani nepripravuje pro vás všechny?
Na teplé vecere bych se vyprdla. Ty u nás vedeme jenom, když mě se chce 😀 jednou týdně připravuje veceri muj muž, jednou týdně skorodospela dcera - proste jsem to delegovala, protože mě to s*alo.
Deleguj na sveho muže. On sice pracuje na full time, živí vás - to ano, ale v domacnosti bydlíte oba 🤷🏼‍♀️ a oba to chcete mít hezky, oba jite, dite je vas obou. Ty sice pracujes na castecny uvazek, ale zas mas na plny uvazek na starosti domacnost a dceru.
Pokud si neuděláte revizi domácích prací, tak se z toho zblaznis. Za pár let pribudou svaciny do školy a úkoly, kroužky, ... 😬
Jak to funguje u nas? Dcera si uklízí u sebe v pokoji a koupelně, tam je mi to putna. Muj muž uklízí podlahy: luxuje/pouští robota a vytira. Já dělám kuchyn a koupelnu. Vecere mame rozdělené, jak jsem psala. Dcera vynáší tříděný odpad. S myčkou se střídame podle toho, kdo k ní přijde dřív. Když dopere pracka, tak mi to muž aspoň přinese, když nestíhám, povesi to nebo slozi prádlo. Dcera si občas svoje věci pere sama. Já kompletně zajišťuju zásobování jídlem a potřebami pro domacnost. Starám se o rostliny na zahrade, muj muž zaleva a seká travu, dcera udělá ty pomocné práce typu zaštipovani rajčat. O kočky se starám hlavně já, ale v krmení a cisteni WC se obcas střídame.
Za chvili mam termin porodu a trochu preskladame tenhle domácí rád věcí, ale jako fakt ani za mák nehodlam dělat všechno sama. To dělala moje i jeho máma a obě nam umrely relativně brzy na rakovinu. Společné dite je nás obou, v dome bydlíme všichni tři. Chtějí mít veceri nebo svačiny? No, tak se prostě podílí na chodu. Chtějí abych byla spokojená, nekricela a nepadala únavou na držku? Tak se prostě podílí a podílet budou. A všimni, ze nepoužívám slovo pomoc. Na to jsem alergická. Jak jako pomoc ve společném domove? Bydlíme tu všichni. A budu k tomu vest i druhou dceru teď ještě v bříšku. Jestli je ta Tvoje smutná, že si nehrajete, ať s Tebou dela nektere veci. Sice to bude ze začátku o nervy a možná Ti přiděla práci, ale do budoucna je to vklad času k nezaplacení. A zapoj manžela. Dej si na papír, co děláš Ty, co dělá on (pravidelně, obcas) a popřemýšlej co z toho by mohl dělat on. Nektere činnosti nezaberou víc než pár minut, ale kdyz uz se sejdou takove tri, tak už se Ti uleví.

andelka
19. čer 2025

Vstávám v 6:15, umýt, namalovat, v 6:25 budím syna, čaj máme připravený ( manžel nám dělá ráno než jde do práce), dám snídani, pustím pohádku, oblékám se. Nesnídám. Vše do školky a do práce mám připravené večer. V 7:10 odchod na autobus, v 7:20 v MŠ, v 7:40 v práci. 13:30-14:00 odcházím z práce, vyzvedávám kolem 15-15:30, když je hůř dřív, když jsou venku tak pozdeji, at si pohraje. V mezicase něco vyřídím, zajdu něco koupit a po školce jdeme rovnou na hřiště. Pere pračka, suši sušička, myje myčka, vyndávají starší děti. Vysává a o koupelnu a wc se stará manžel, o ostatní úklid se dělíme kdo má čas a může, na nákupy velké jezdíme spolu 1x týdně. V 18h jsme doma, koupání, večeře, pohádka, hraní, ve 20h jde malý spát a my kolem 21h taky. Muž má ranní a vstává v 4:30.

alice180
19. čer 2025
@felis

Co z věcí v domácnosti dela manžel? To je první věc, která mě po přečtení napadla jako první...
Přijde večer, "pomůže s koupáním" - wau! A da nádobí do myčky, prádlo do pračky, povesi ho, připravi si snidani na další den? Proč mu chystáš snidani? Proč nevstane ráno on s Tebou a snidani nepripravuje pro vás všechny?
Na teplé vecere bych se vyprdla. Ty u nás vedeme jenom, když mě se chce 😀 jednou týdně připravuje veceri muj muž, jednou týdně skorodospela dcera - proste jsem to delegovala, protože mě to s*alo.
Deleguj na sveho muže. On sice pracuje na full time, živí vás - to ano, ale v domacnosti bydlíte oba 🤷🏼‍♀️ a oba to chcete mít hezky, oba jite, dite je vas obou. Ty sice pracujes na castecny uvazek, ale zas mas na plny uvazek na starosti domacnost a dceru.
Pokud si neuděláte revizi domácích prací, tak se z toho zblaznis. Za pár let pribudou svaciny do školy a úkoly, kroužky, ... 😬
Jak to funguje u nas? Dcera si uklízí u sebe v pokoji a koupelně, tam je mi to putna. Muj muž uklízí podlahy: luxuje/pouští robota a vytira. Já dělám kuchyn a koupelnu. Vecere mame rozdělené, jak jsem psala. Dcera vynáší tříděný odpad. S myčkou se střídame podle toho, kdo k ní přijde dřív. Když dopere pracka, tak mi to muž aspoň přinese, když nestíhám, povesi to nebo slozi prádlo. Dcera si občas svoje věci pere sama. Já kompletně zajišťuju zásobování jídlem a potřebami pro domacnost. Starám se o rostliny na zahrade, muj muž zaleva a seká travu, dcera udělá ty pomocné práce typu zaštipovani rajčat. O kočky se starám hlavně já, ale v krmení a cisteni WC se obcas střídame.
Za chvili mam termin porodu a trochu preskladame tenhle domácí rád věcí, ale jako fakt ani za mák nehodlam dělat všechno sama. To dělala moje i jeho máma a obě nam umrely relativně brzy na rakovinu. Společné dite je nás obou, v dome bydlíme všichni tři. Chtějí mít veceri nebo svačiny? No, tak se prostě podílí na chodu. Chtějí abych byla spokojená, nekricela a nepadala únavou na držku? Tak se prostě podílí a podílet budou. A všimni, ze nepoužívám slovo pomoc. Na to jsem alergická. Jak jako pomoc ve společném domove? Bydlíme tu všichni. A budu k tomu vest i druhou dceru teď ještě v bříšku. Jestli je ta Tvoje smutná, že si nehrajete, ať s Tebou dela nektere veci. Sice to bude ze začátku o nervy a možná Ti přiděla práci, ale do budoucna je to vklad času k nezaplacení. A zapoj manžela. Dej si na papír, co děláš Ty, co dělá on (pravidelně, obcas) a popřemýšlej co z toho by mohl dělat on. Nektere činnosti nezaberou víc než pár minut, ale kdyz uz se sejdou takove tri, tak už se Ti uleví.

@felis souhlasím, taky mi z toho ten partner nějak vypadává.

kokoska29
19. čer 2025

@marketanovakova14 udělala si ze sebe akorát služku. Co dělá manžel? Ty mu ráno chystáš snídaně a on pak prijde z práce sedne na gauč a večer "pomůže " s koupaním?

Vyser se na denni uklid ( denně vysáváš? Denně pereš?). Žehlení proč? Když to dobře pověsíš, není to skoro třeba. Vykašlali se na teplé večeře, vy nemáte oběd?
Dítě tohle může dělat s tebou... myčku, pračku..tím ho zabavíš a taky se to naučí, navíc děti by se měly občas i nudit, nejhorší je když kolem nich rodič furt skáče a vymýšlí zábavu..
Hlavně zapoj do domacnosti manžela, je to snad i jeho domacnost a jeho dítě tak ať taky funguje...

biciklissie
19. čer 2025

Souhlas s názory výše. Kde je podíl manžela? Já chápu, že bývá hodně v práci a je mu třeba jedno, jak vypadá domácnost. Ale může víc zabavovat dceru, dělat večeři, chystat snídani, ty svačiny a tak. A co ty dny, co nejsi v práci? Asi se věnuješ hodně dceři. Zvaž, jestli ji třeba nedat o den víc do školky nebo na celý pracovní týden a hned bys měla víc času na všechno a hlavně třeba i nějaký čas na sebe. Případně, jak jste na tom s penězi? Dalo by se část úklidu prostě někoho najmout, nějaké svačiny a večeře víc kupovat. Ale to samozřejmě už leze do peněz hodně.

krtcice
19. čer 2025

Měla jsem tehdy 3 děti, když jsem po 10 letech doma po posledním rodičáku musela do práce. Měla jsem z toho strach. S bývalým taky bylo doma vše na mě. On jen třeba jednou za půl roku umyl koupelnu a ještě mi to další měsíc okecával a v rodině pomlouval, jak jsem neschopná a bordelářka. Já ráno školka, družina, pěšky přes celé město kde jsem na to měla 20 minut abych odpíchla včas, odpoledne zas honička. On jezdil ráno autem a teda OBČAS vyzvedl odpoledne děti. Jinak snídaně dětem, svačiny, odpoledne vyprat, večeře, do toho nákup, s dětmi ven atd vše bylo na mě. Snídani ani svačiny jemu jsem teda nedělala. Ať se stará. Já teda ale nebyla perfekcionista, určitě jsem nevysávala a nemyla podlahy každý den. No už spolu nejsme a já až teď poznávám, jaké to je, když jsme na vše dva. Můj současný partner klidně ráno jede do práce dýl, aby moje děti odvezl do školy autem když prší. Nemá problém uvařit. Kdysi zůstal s jeho dětmi sám a ohledně domácnosti zvládá vše perfektně. Tak nějak se ve všem střídáme. Když jsem jezdila do práce a měla odpolední, přijela jsem a děti v pyžamech, vše hotové, já na stole kafe a večeři... to jsem fakt nikdy předtím nezažila. Teď co jsem doma tak se samozřejmě zase starám já, aby partner přijel a měl uvařeno a tak. Ale ke konci těhotenství toho už taky nezvládám tolik. Minulý týden jsem byla hrozně pyšná, že jsem zvládla umýt okna 😂
Je to fakt hodně o zapojení muže a o slevení z toho chtít vše dokonalé. Protože jsem viděla na sobě, jak jsem se už odrovnávala i zdravotně.

jaja01k
19. čer 2025

Od chvíle kdy děti začaly chodit do školky (máme dva kluky narozené rok po sobě, takže o nějaké ranní pohodičce nemůže být řeč) to ráno dáváme od budíčku po odchod do hodiny. A to jsem osoba velmi neorganizovaná a nedůsledná 😄 Manžel si tedy chystá snídani sám a taky uklidí kuchyň, tím se já nezdržuju. Řekl mi, že pro něj je to maličkost ve srovnání s tím, že já kompletně obstarám děti.
Na ten čas pro sebe, ať už úklid nebo relax, u vás prostor vidím. Dala bych dítě do školky i jeden den, kdy nechodíš do práce, aspoň na dopoledne. Taky jsem to tak měla, pracuju tři dny v týdnu a kluci byli ve školce i v těch mých nepracovních dnech. Ono to ve finále pomůže i dítěti, když ty budeš odpočatá a v pohodě, líp si pak užijete ten společný čas. Víkendy. To jste každý víkend od pátku do neděle pryč? Tak někdy zůstaňte doma, partner ať si udělá program s dcerou, vezme ji někam na výlet, a hned máš den sama pro sebe.

konidana
19. čer 2025

@marketanovakova14 rano jsem nestihala nic nez dite snidane a svaciny. To vsem max za hodinu protoze vstavat pred pul6.jsem odmitala. Moje zkraslovani jakymkoli makeupem jiz od puberty povazuju za pouhou ztratu casu, takze ho setrim🤣 . Odpoledne z prace rovnou do skoljy a pres hriste jsme byli doma v 18.h jak na koni😅. Rychle neco uvarit (nebo jsem mela naporcovana jidla v mrazaku, zejmena polivky a omacky s masem, a varila jsem jen prilohu). Umyt, cteni pred spanim a spat. No a to je cely den. Nadobi jsem jeste vecer umyla a rano uklidila. Vikendy pryc, takze prat v nedeli vecer (muz casto po navratu s moji pomoci varil do noci nekolik jidel na dalsi tyden a do mrazaku) , a v pondeli a v utery prat s odlozenym startem, aby bylo doprano vecer kdyz prijdu dom abych to jen povesila. Suche sbiram vzdy az tesne pred tim nez vesim nove mokre, teda kdyz ty veci nepotrebuju. Uklid no.... parkrat za tyden zamest, parkrat za mesic(mozna) vytrit a osolichat s tim zaroven koupelnu a zachod. Manzel odjizdel v pondeli do prace a vracel se ve ctvrtek. To uz jsem opet balila na vikend- na vandr na 3 dny spacaky, jidlo, vareni, par kousku nahradniho obleceni, zpocatku i prebalovani a pliny. A proste jsem nedelala nic co nebylo zivotne dulezite😉

tereza0111
19. čer 2025

Proc proboha chystas partnerovi snidani? On je nejak nemocny? Ty mu delas maminku? Treba o vikendu, kdyz mam cas nebo kdyz se mi podari vstat brzy, tak ji manzelovi take rada udelam, ale abych se s tim honila kdyz nestiham nebo dokonce abych to resila do te miry, ze ji pripravim vecer? Je to dospely chlap, fakt se zvladne sam najist. Jestli ne, zaslouzi pojit hlady

On totiz zaklad toho aby se vse v domacnosti i praci dalo zvladnout je zapojeni obou rodicu... Coz neznamena, ze se staras i o partnera. Rano napr. vycisti diteti zuby, zatimco ja jeste dodelavam do krabicek svacinky a odvede dite do skolky zatimco ja ze sebe delam cloveka. Vecer ne "pomuze s koupanim", ale vykoupe, zatimco ja delam veceri (take mame radeji teple)
Pak to funguje. Byt na vsechno sama, kdyz chodis i do prace je nesmysl

drep
19. čer 2025

Základ je mít partnera a ne mimino, kterému je potřeba udělat snídani. Zvládám proto, že jsme do fungování domácnosti zapojeni oba. Když byla dcera takhle stará, pracovala jsem dva dny v týdnu ranní do tří a jedna 24h služba plus po ní krátká brigáda v ivf. Vařil (a dodnes vaří) manžel, já v tom volném dnu trochu sportovala, uklidila a zařizovala. Bačkory do školky zařizuju já, nákupy jídla manžel, o všechno ostatní se dělíme podle možností, sil a času. Se sportem je to horší, na ten čas teda hledáme těžko

klokanka31
19. čer 2025

@marketanovakova14 A nemůže uklízet s tebou?

jahodi
19. čer 2025

Ohledně jídla, ráno já snídám kaše a dcera lupínky s mlíkem, takže nám nevadí mít chleba k večeři. Teplé večeře ani omylem. Kaši si vařím jen z vloček s vodou větší množství, to pak mám v ledničce a ráno jen dám porci do malého hrnečku, zředím mlíkem a ohřeju.

Pokud musíš chystat jídlo do práce, to je problém - když jsem neměla v práci zajištěné jídlo nebo musela vařit pro dceru do dětské skupiny, byl to očistec...

Hřiště po školce měla dcera taky ráda, ale jako byla po odpolední svačině ve školce, takže jsem fakt neřešila ještě toto jídlo. Pokud si stěžovala na hlad, šli jsme domů se nasvačit prostě.

Vysávání - robotický vysavač.

Po práci jsem bývala vyšťavená, dali jsme si pravidlo, že nastavím budík na 20-25 minut a fakt tu pro ní nejsem, potřebuju to chvilku pro sebe. Fakt nejsem animátor mého dítěte.... Jsem si teda i vědoma toho, že doma hodně moc dělám, co je důležité pro mě, ne pro dítě, ale beru to tak, že pouze pro něj bývám právě venku, i kvůli němu na tom hřišti jsem, takže doma už to není že bych byla neustále k dispozici a skákala podle dítka. Jedu si i činnosti, co jsou důležité pro mě.

Víkendy mimo domov jsou super, ale domácnost takhle prostě do kupy nedáš. Něco za něco. Nicméně s partnerem taky řeším, on uklizenost doma vůbec neřeší, což je fajn že neprudí, ale taky to dost nechává na mě, že. Už si jako docela dupu, že prostě pro mě je prostředí okolo mě důležité, a že jsme holt doma společně a fakt jako potřebuju, aby dání domova do pořádku nebylo jenom na mně, když tam přece nejsem jenom sama.

monny3
19. čer 2025

Primární je, aby část aktivit v domácnosti převzal partner, souhlasím s názory výš 👌🏻 Jasně, chodí do práce, ale ty taky chodíš 3 dny v týdnu do práce! Jako chystat mu snídani v den, kdy oba jdete do práce, když toho máš ráno nad hlavu, to jde úplně nad mé chápání 😱

Doporučuji vytisknout si dotazník ze stránek ferovadomacnost.cz sedněte si k tomu spolu na hodinu, vyplňte to a objektivně uvidíte (hlavně tvůj muž uvidí), kolik toho kdo v rámci fungování domácnosti a péče o dítě děláte. Je to opravdu skvěle připravené a není to pak o tom, že ty něco muži jen vyčítáš, takhle to vidí černé na bílém 😉

Jinak k usnadnění chodu domácnosti: pokud nemáte psy nebo kočky, co hrozně pelichají, tak určitě není potřeba vysávat každý den, oblečení nežehlím, koupili jsme sušičku, takže odpadá i čas strávený věšením mokrého na sušák (a co nemůže do sušičky, to dám na ramínko uschnout), například u dětského oblečení, tepláků, mikin, ručníků atd. je mi úplně jedno, i když to ze sušičky hned nevytáhnu a neposkládám ☺️ Úklid kuchyně ráno - nevím co tak uklízíš, když kuchyň uklízíš večer? Ráno prostě vytáhneš chleba (nakrájej si ho v obchodě na kráječi a máš hned o použití prkýnka a drobky doma míň), dáš na talíř, něčím namažeš , položíš šunku/sýr... To znamená špinavé 2-3 talířky, jeden nůž a pár skleniček 🤷🏻‍♀️ Jo a stlát postel taky zbytečnost, roztoči se prý méně množí v peřinách, které jsou rozházené 😉

Jo a jestli jezdíte od pátku do neděle na chalupu nebo někam, tak je jasné, že na nějaký větší úklid šuplíků, komory a podobně nemůžete mít vůbec čas 🤷🏻‍♀️ Tak třeba jeden víkend v měsíci nejeďte a můžete mít úklidovou sobotu. Buď všichni spolu, nebo půl dne ať vezme malou ven muž a ty si řeš nějakou svoji část úklidu a odpo vezmeš malou někam ty a muž bude mít klid a čas na svoji část úklidu. A v neděli si dáte výlet někam na zmrzku a budeš mít fajn pocit, že jste spolu a přitom jste den předtím zvládli i velký úklid 🩷

oplatecka
19. čer 2025

Zapoj více partnera i dítě, tříleťačka dokáže klidně vyklidit myčku nebo nosit prádlo z pračky na pověšení. Vykašli se na každodenní úklid a teplé večeře, to je naprostá zbytečnost. Partner si dokáže snídani určitě udělat sám, dceru může ráno taky obstarat on, ať se nemusíš honit a v klidu se připravit do práce. Do školky ji klidně dej i v ten den, kdy jsi doma, a hned máš fůru času pro sebe. Běž si zacvičit, zajdi si na kafe, na nákupy, nebo nedělej vůbec nic. Nevím, kam a proč každý víkend jezdíte, ale zvaž, jestli je to opravdu nutné.

barulina
19. čer 2025

@marketanovakova14 od roku syna jsem zpět v práci. Samoživitelka a k synovi 8 letou slečnu. V práci jsem musela být v 7hod., neměla jsem auto. Takže všude MHD. Svačiny pro mě. Dceru, večer, vše nachystat večer před spaním, včetně oblečení. Ráno rychlá sprcha, nějaký obličej, vzbudit syna, dceru. Valit jesle, dceru přiblížit škole, práce. Po práci, dělám do 15 jesle, nákup, venčení psa. Škola, hraní, vaření, úklid. Do toho roku syna jsem lítala po brigádách ona dětmi, neměla jsem hlodáni, nemám rodinu). Za mě je tvé dítě už dost velké na to, aby byt samo chvíli umělo. Tak trošičku asi upravit přístup k ni

lis6
19. čer 2025

Tak dle mého hodně záleží na tom co manžel dělá za práci, pokud je sedřenej, tak chápu, že se o něj staráš.
Co pořídit sourozence?

kakamila12
19. čer 2025
@lis6

Tak dle mého hodně záleží na tom co manžel dělá za práci, pokud je sedřenej, tak chápu, že se o něj staráš.
Co pořídit sourozence?

@lis6 Pořízením sourozence by se něco vyřešilo? Nějak to nechápu.

monny3
19. čer 2025
@kakamila12

@kakamila12 tu představu má plno lidí, že dítě se tím pádem zabaví se sourozencem a nevyžaduje kooperaci a hry od mámy... Mno 😅😅😅

palja
19. čer 2025

@marketanovakova14 já pracuju po - pá 7 - 15:30, vstávám v 5:20, nasnidam se, namaluju, nachystám věci do práce, v 6 budím holky, nachystám snídani, v 6:20 odcházíme, v 6:30 jsou ve školce a já jdu do práce.
Manžel pracuje denní, noční.
Já přes týden vůbec neuklizim - dělá manžel. Nákupy zajišťuje manžel.
Po práci vyzvednu holky, jdeme domů. Já potřebuju aspoň hodinu odpočinek, pokud chcou jít holky ven, tak jde s nima manžel.
Společného času máme dost, ale zapojuje se i manžel. Já uklízím až o víkendu, úklidy wc, vany, kuchyně atd děláme průběžně, takže neexistuje, že bych něco drhla hodiny.
Holky jsou naučené hrát si i sami, uklízet si sami. Mají 7 let a 3,5 roku.
Holky sami hážou oblečení do pračky a špinavé věci, já jí jen zapnu.
Všichni spolupracují, nikdo se nikam nehoní, všechno funguje a jsme spokojení.

optimistic
19. čer 2025
@felis

@felis Krásně shrnuto. Hlavně ten odstrašující případ u příbuzných. Delegovat taky neumím...

krtcice
19. čer 2025
@kakamila12

@kakamila12 u mne třeba vyřešilo dost 🤷🏼‍♀️ kdykoliv jsem měla doma jen jedno dítě (ostatní ve školce atd), byl to mazec. Když byly doma všechny spolu, úplně na pohodu jsem zvládala vaření, domácnost, i být s nimi.

reeeza
19. čer 2025

Děláš příteli svačinu i když padáš na hubu? 🤦‍♀️To mu to ani není blbé? Takové exempláře ještě existují?

Jak se přítel zapojuje do péče o dítě a stará o chod domácnosti?

Myslím že je jasné, co změnit a kde začít.

Plus naučit prcka, že i máma potřebuje chvilku svůj prostor.

ai30
19. čer 2025

@marketanovakova14 Dceru dej do skolky na vic dni a uklizej, kdyz bude tam a ty budes mit volno, nebo at se zapoji manzel na vic, nez 'pomoc s koupanim'.

gingermom
19. čer 2025

@kakamila12 Dle mých zkušeností by se toho hodně vyřešilo 😂😂😂
Co se názorů týče, aby se zapojil manžel.....těžko říct, jak to máte doma nastavené. Je jasné, že pokud má manžel pohodové sedavé zaměstnání, bydlíte v bytě, kde muž nemá do čeho píchnout, bylo by na místě, aby se zapojil.
Ale je jiná, pokud manžel má fyzicky či psychicky náročnou práci, dlouhou prac.dobu či máte dům, kde je spoustu práce venku a se zvířaty a domácnost holt musí především zastat žena, včetně popisovaného chystání jídla, takže do toho bych se nerada pouštěla.
@marketanovakova14 Ptala ses na tipy, za mě bych ubrala na úklidu (denně bych nevysávala, sterilní prostředí ani není zdravé 😉), zapojila bych dceru do dom.prací jako úklid prádla, vyndávání myčky - společně strávený čas nemusí být jen hra a vedla bych ji i k tomu, že si musí chvíli hrát sama a ty potřebuješ čas pro sebe.

elis16
19. čer 2025

Jak to říct no nestíhám nic jak bych chtěla 😆 ale už jsem se naučila se z toho nehroutit. Do práce vstávám v 4:45, takže děti rano obstarává partner a rozváží je do MS a ZŠ (jedině co dětem chytám je vecer oblečení na další den a starší dceři rano svačinu do školy). Pokud v praci končím v 13:00 stihnu se věnovat svému koníčku, pokud v 14:00 posbiram cestou domů děti a poresim nákupy. Doma jsme většinou kolem 15 hod. Hodku si dávám klid pro sebe a to pro děti znamená, že můžou tv nebo pc a nebo jdou ven. Pak poresim se starší úkoly, uvařím oběd (nemáme ani jeden oběd v praci, ale vařím max. ob den), prádlo, nádobí ( nemám mycku) a úklid jak to zrovna vyjde někdy vsechno o víkendu jindy průběžně přes týden. Máme velkou zahradu a nějaké zvířectva, takže od jara do podzimu hodně času venku. Večer přes týden zaháním děti do postele v 8 a do 9 stíhám vklidu poveceret a dát si sprchu. O půl 10 usínám, jít spát později, tak jsem na druhý den nepoužitelná. Velký úklid jako okna, vyklízení spajzu atd. dělám opravdu nárazové, když si třeba děti jednou za čtvrt roku vezmou mi rodiče na víkend, jinak se k tomu absolutně nedokopu.

drep
19. čer 2025
@gingermom

@kakamila12 Dle mých zkušeností by se toho hodně vyřešilo 😂😂😂
Co se názorů týče, aby se zapojil manžel.....těžko říct, jak to máte doma nastavené. Je jasné, že pokud má manžel pohodové sedavé zaměstnání, bydlíte v bytě, kde muž nemá do čeho píchnout, bylo by na místě, aby se zapojil.
Ale je jiná, pokud manžel má fyzicky či psychicky náročnou práci, dlouhou prac.dobu či máte dům, kde je spoustu práce venku a se zvířaty a domácnost holt musí především zastat žena, včetně popisovaného chystání jídla, takže do toho bych se nerada pouštěla.
@marketanovakova14 Ptala ses na tipy, za mě bych ubrala na úklidu (denně bych nevysávala, sterilní prostředí ani není zdravé 😉), zapojila bych dceru do dom.prací jako úklid prádla, vyndávání myčky - společně strávený čas nemusí být jen hra a vedla bych ji i k tomu, že si musí chvíli hrát sama a ty potřebuješ čas pro sebe.

@gingermom líbí se to automatický očekávání, že chudák manžel v práci dře, ale zadavatelka se tam kope do zadku🙈 ona nemůže mít psychicky nebo fyzicky náročný zaměstnání? Ještě že můj muž není debil a neargumentuje “náročným zaměstnáním”. Protože to máme oba dva.

elis16
19. čer 2025
@monny3

@kakamila12 tu představu má plno lidí, že dítě se tím pádem zabaví se sourozencem a nevyžaduje kooperaci a hry od mámy... Mno 😅😅😅

@monny3 u nás to naštěstí vyšlo, že si sourozenci spolu už dokáží vyhrát. Teď si zrovna u nás na zahradě hrají na pískovišti, jasně někdy se nesnesou a jedna druhou štvou, ale čím jsou starší, tak jsou větší partacky. Uvidíme co nastane v pubertě 🫣

gingermom
19. čer 2025

@drep ono se to ale nabízí, nemyslíš? Pokud zakladatelka píše, že pracuje jen 3 dny v týdnu, tak aby všechny náklady jako rodina utáhli, manžel je hlavní živitel rodiny a má náročnější práci. Z toho jsem vycházela a zároveň jsem i psala, že nevím, jak to u nich funguje.
Gratuluji, že nemáš doma debila. Mám taky to štěstí a přesto většina starostí o domácnost a děti je na mě. Nevypovídá to o manželově neschopnosti, on pro nás dělá jiné věci.

monny3
19. čer 2025
@elis16

@monny3 u nás to naštěstí vyšlo, že si sourozenci spolu už dokáží vyhrát. Teď si zrovna u nás na zahradě hrají na pískovišti, jasně někdy se nesnesou a jedna druhou štvou, ale čím jsou starší, tak jsou větší partacky. Uvidíme co nastane v pubertě 🫣

@elis16 Je super, když si spolu děti vyhrají a mají (aspoň 50% času 😉 ) pěkný vztah, když rodiče druhé dítě chtějí, je to rozhodně to, co si přejí ☺️ Ale asi sis druhé dítě nepořizovala kvůli tomu, že ti to ušetří čas to starší 🤭 Když žena má pocit, že nezvládá každodenní věci s jedním dítětem a chce radu, jak si to zjednodušit v domácnosti, tak jí poradit, ať si pořídí druhé dítě, mi přišlo jako rada docela mimo 🙈

Strana
z3