icon

Jak říct rodině, že nechci další dítě?

17. led 2022

Jak byste vysvětlili ostatním, že nechcete další děti? Krátce po porodu prvního miminka začaly dotazy kdy bude další. Říkala jsem že další ne. Na to se mi dostalo výsměchu že budu mluvit časem jinak. Našemu dítěti budou brzy dva roky, a už poslouchám od rodičů že by to chtělo druhé. Když řeknu že další prostě nechci tak se nenechají odbýt. Prý je normální mít aspoň dvě děti. Oni prý uvažovali i o třetím. Tak začnu vysvětlovat - např.že nehodlám rodit někde po 35.roku(kdyby se zadařilo hned). Oni že dnes rodí ženy i ve 40, tak co řeším. Tak řeknu že bych neměla tolik času na první dítě - prý že to nevadí, starší bych dala k nim abych se mohla věnovat mladšímu (to snad nemůžou myslet vážně🤬). A tak pořád dokola. Aby toho nebylo málo, máma začala hustit do mojí dcery jestli by chtěla bratříčka nebo sestřičku 🤬 Jak důrazně říct aby dali pokoj?

Strana
z3
journals
18. led 2022

Klokanko, resis to tu skoro co tyden. Tak proste nechces a tecka. Neni co vic dal resit. Stejne tema jsi zakladala nedavno

petrasipkova1
18. led 2022

Prostě bych jim to řekla dostatečně jasně, pokud něco říkají před dítětem tak i pěkně zostra a pokud by nedali pokoj, chvilku bych se jim neozvala, a když se budou ptát co se děje, tak bych jim řekla, že je mi to krajně nepříjemné, a at začnou akceptovat, že to je jak chcete vy, užívají si vnučky a nic neřeší. Stručně jasně.

limali
18. led 2022

Tchýně - nonstop otázky a kedy druhé, a musí byť holka a blablabla. Bolo to fakt neznesiteľné, samozrejme aj otázky od okolia. Raz sme mali pokľudnejší rodinný obed a zase začala. Tak som sa jej pred všetkými opýtala, aké polohy má najradšej...Pozrela na mňa, celá červená, že to snáď nemyslím vážne. Odpovedala som, že sa mi to zdalo, akože sa budeme baviť o veciach, do ktorých nám nič nie je. Od tej doby dali pokoj a manžel sa na to hozne rád baví 😂 S cudzími som sa ani nebavila, proste som povedala nie a hotovo.

mon_88017
18. led 2022

@te_reza Zeblenej bude za měsíc 8 a sme na tom stejně 😉 Na debily mi zabralo "nebudu si kazit postavu podruhý", případně zda za mě bude žadatel na rodičovský.

janedv
18. led 2022

Na jednu stranu - ano, pocet deti je jen rozhodnuti partneru (pripadne okolnosti, zdravi, atd.). Takze jestli vy dva mate jasno, jini vam do toho nemaji co mluvit A uz vubec ne pres dite. ALE - vnimas to velmi sobecky - dite ma taky babicky a dedecky, takze "odozit milovanou dceru" - ne, to neni odkladani, nedavas ji jako kolo do sklepa... Ale doprejes ji kontakt s jinymi lidmi, kteri ji taky miluji. Znis uplne jako @klokanka31, ktera je tak mimo, ze tady delala hysterii, kdyz ji nejaka holcicka venku koukla do kocarku "s princeznou" 🙂 Proste - dite ma i prarodice, jestli to nejsou toxicti lide a maji zajem, neupirala bych jim radost z toho ,travit cas s vnuckou. A druhe dite - ono u nekterych lidi je lepsi, aby deti nemeli. A kdyz uz, tak jedno staci, staci kdyz podelaji zivot jednomu, ne 2... CO ti jinak na to sobectvi a hysterii rict.

levandule_k
18. led 2022

Počet dětí je tvoje a manželova volba, nicméně já jsem ráda, že nejsem jedináček a mám sourozence. Já možná tvoje rodiček chápu, že do tebe valí, protože mají strach, že jednou budeš litovat, že nemáš víc dětí. Dítěti od určitého věku prospěje, když tráví čas i s někým jiným. Prarodiče zase dávají dítěti něco jiného než rodiče. Neříkám dávat rodičům dítě 5 krát do týdne, ale jeden 1-2 odpoledne/dopoledne je v poho. Na druhou stranu, pokud by mě rodiče takto nerespektovali a valili klíny do hlavy dítěti, tak bych měla problém dát dítě na hlídaní.

Nevysvětlovala bych to nijak, oni tvoje argumenty a důvody nepochopí. Prostě bych to ignorovala.

veruuu_kubesovic
18. led 2022

...chtělo? a to tví rodiče rozhodují o počtu dětí? tak hold ti vyhovuje mít jedináčka 😉
a jinak bych babičce hodně brzy "zatrhla "plést vnučce hlavu ohledně sourozence, pokud má být sama, jsi o tom s partnerem/manžel rozhodnutí, tak to tak prostě bude🍀

pavlinar
18. led 2022

Krom toho co zaznelo.. vratila bych jim argument, ze jako oni se nerozhodli pro 3. dite, vy nechcete 2. Urcite to myslí "dobre", ale na me teda tyhle tlaky mají zaručený antikoncepční účinek

prejeta_zaba
18. led 2022

Chápu, že se třeba někdo blízký taktně zeptá. Tak klidně odpovím. Ale tady to vyrypování dělají akorát hlupáci. Nejlepší je neříkat nic, pokrčit rameny a klidně nápadně změnit téma. Ať si dotyčný spekuluje sám. Nedáváš pak prostor na další přemlouvání a přiblblé řeči. 🤷‍♀️ Chtěla bych mít tu oprsklost jako @limali a vykolejit tazatele. 😂

limali
18. led 2022

@prejeta_zaba tá sa svojvoľne objavila po čase keď som už dlho zadržiavala hnev a musel von 😂

marcicek84
18. led 2022

@limali ono je vtione,ze ty otazky,kdyz ma clovek deti 2 pak skonci,uz jsou lide vnimani jako uplna rodina a tak nejak to 3.dite se uz neresi...ale do te doby to se lidi ptaji,proste bez skrupuli...

limali
18. led 2022

@marcicek84 potom sa to zase otočí…vy chcete 3? Ste normálni? 😂

llluckaaa
18. led 2022

@marcicek84 Ne, blbé otázky po dvou dětech opravdu nekončí. A to ať máš jakoukoliv kombinaci pohlaví. Stejně se budou lidi ptát, kdy bude třetí. I po třetím se lidi ptají na čtvrté 😀

jako_mala_holka
18. led 2022

Taky možná zůstaneme u jednoho, z více důvodů, a každému je do toho prd... Kdyby někdy bylo druhé dítě, tak kvůli nám, že bychom ho opravdu chtěli, ne kvůli sousedům, ne kvůli příbuzným, ne kvůli prezidentovi... Tak 😁 a nehodlám se o tom vybavovat ani o tom diskutovat 👍 dokonce je mi jedno, jestli by to byl kluk nebo znovu holka, to je taky velké téma 😂 takže to vůbec neřeš, nikdy nebudeš mít pokoj, lepší to začít ignorovat hned, včera bylo pozdě

somalicats
18. led 2022

@marcicek84 Nemysli si, blbý dotazy padají i u vyššího počtu dětí. Moje mamka ani tchýně se naštěstí neptají 😀, zato cizí lidi - to poslouchám furt - a bude ještě šesté? Teď už to bude určitě chlapeček. Vy jste zkoušeli chlapečka, že jo? (5 holek). Já se tomu už jenom směju.

cikitkapb
18. led 2022

Tak pokud by doktorka řekla, že ti gynekologicky nic není a jsi v pořádku, vyměnila bych doktorku, protože to je porušení lékařského tajemství. Nenech se zviklat. Máme 2, manželova sestra 3, a taky se nás z jejich strany rodiny furt ptaj, kdy je jako doženem. Já sice původně tři děti chtěla, ale po druhým porodu, kterej byl naprosto skvělej, odmítám jakékoliv další těhotenství. Navíc bychom na to neměli ani finančně. Takže s další jejich otázkou přijde z mé strany buď výsměch, nebo otázka „A ty mi to jako budeš živit?“ a vždycky utichnou.

skarma007
18. led 2022

Kdy vidim moji mamu, ktera ma dve dcery a omylem, tak na ni vidím, jak ji to změnilo život, spíš k horšímu.. Svuj život nemela a nema do ted žádný, nonstop se o nas starala a dost ji to stvalo, protoze byla totalne vyčerpaná... Dost se na nas upla... Kdyby mela jen jedno, myslim si, ze by byla celkově lepší člověk... Mela by vic casu na sebe, na tatu, min starosti atd... Kazdy neni na to mit dvě a vic dětí... Ja bych 2 děti nezvladla, co se týče energie.. Jedno mi stačí a vím, ze kdybych mela dvě děti, tak si v tom stresu a nedostatku energie nebudu ani jedno užívat a budu si připadat jen ta, co se stara o děti... Protože budu totalne vycerpana...ne jako mama.... Mrzí me to, líbily by se mi dve deti, alw nezvladla bych je, abych byla v psychické pohodě...

zelenaesmolda
18. led 2022

Vytahla by to na doktorce?A co lekarske tajemstvi?

mishutka17
19. led 2022

Ahoj, bohuzel mam stejne zkusenosti. Meli jsme stesti, ze ho vubec mame, porod na me take zanechal bohuzel stopu (nejen tu fyzickou). Ale okoli je kolikrat jak zabednene. Nejhorsi jsou kolikrat ti opravdu "nejchytrejsi". Kdyz uz to bylo v rodine od te same osoby uz ponekolikate, manzel to nevydrzel a odpalil argumentem, ze nam to nejde. Myslela jsem, ze se ta dotycna osoba chytne za nos. No, slo to asi tak 3 setkani. Ale ja uz proste jen odchazim z místnosti, nemam silu na argumenty. Synovi je 7, je to partak a my se mu snazime venovat, co to jen jde. Je nam spolu hezky, jen je škoda, ze ne vsichni to chapou.

marcicek84
19. led 2022

@limali jo to asi jo,3 deti nejsou pro dnesni dobu typicke

@somalicats no proste jim to neda si to nemyslet,to neni jak tak mit 5 holek a kni nechapou,ze nekomumani tal nejde o pohlavi jako o pocet deti,to pohlavi neni totiz nikdy jiste...

@llluckaaa fakt,tak to jsem nezazila,vetsinou to u druheho konci,spis by bylo u nas,vy chcete treti?Asi bych uz na to nemela fyzicky,rodim vzdy cisarem,i kdyz tchan vlastne 14 dni po porodu se nas ptal kdy bude treto,ze do 40 bych ho jeste stihla,no mozna stihla,ale byt v kuse 6 let doma bych nedala,3 roky se daji,ale vic uz fakt neee,jo pry jeste toho kluka abychom meli.Nastesti manzel s usmevem a ledovym klidem to presel a naresi to,vim,ze on cilene zadne dalsi dite nechce a tak jsem uplne v klidu,to by fakt musela byt velka nahoda otehotnet neplanovane a pak to resit...

Jinak v dnesni dobre na 1 zenu pripada 1,6 ditete,takze je hodne rodin s jednim nebo max.2 detmi a uz snad ty otazky na to kdy bude druhe nejsou treba,prijde mi normalni mit i jen jedno dite,v rodine mame obe takove svagrove,ktere maji jedno (a je jim 35 a 39) a pak 2 sestrenky 35 a 36 a ty dokonce nemaji jeste zadne...a je to fakt kazdeho vec u tech deti nemaji se radsi ani na to tema nebavime,jelikoz nevime co za tim je,tak at to neni vuci nim blbe...

chrystyanna
19. led 2022

@limali přesně, pokud se člověku "podaří" Páreček, tak na co třetí že?
Pokud má dvě děti stejného pohlaví, tak"musí "ještě zkoušet to druhé pohlaví.

michaela_2
19. led 2022

Když jsem čekala první dítě, i víceméně “cizi” lidé mi říkali, že jsem se zblaznila, mít dítě tak brzy. Ještě jsem neměla ani po sestinedeli, když se nad kočárkem ti sami “ptali” dcerky: tak kdypak ti rodiče pořídí ještě toho bratricka co?
😂😂
Pak jsme teda měli druhé, chlapečka, takže obecná spokojenost.

Když jsem čekala třetí, ptali se mě, proč jako třetí, když máme přece kluka i holku?? 🤔
To jsem jim odpovídala, že to je vlastně fakt že jo, že to nás nenapadlo, že třetí dítě vlastně nepotřebujeme v našem případě 😃😃

Hele, musím říct, že u čtvrtého těhotenství už nikdo ani tolik kecy neměl 😃 jen teda samozřejmě narážky, že “snad to bude ta holka, abyste to měli vyrovnaný”

Já teda nechápu tu potřebu vše komentovat, tuhle mi normálně fakt úplně cizí pani v obchodě povídá: 3 kluci?? To je strašný teda, chudinko!
(Jako na tom mi vadilo jenom to, že to ti starší slyšeli, takže jsem jim pak musela říct, že někteří lidé povidaji hlouposti 🙂

Jediná rada je, nehadat se s nikým, buď je odbyvat nějakou vtipnou poznámkou a nebo s nimi vůbec nediskutovat, usmat a mluvit o něčem jiném.

Nepotřebujete ničí souhlas k tomu, jak žít.
A jak řekl A.E.: “jen dvě věci na světě jsou nekonečné, vesmír a lidská hloupost. Ale u toho vesmíru si nejsem tak úplně jistý.” 😉

sherryel
19. led 2022

Já mám tchýni, které můžeš furt něco říkat a nevysvětlíš nic. Je mi 35let a máme dvouletaka doma, chtěla jsem mu pořídit sourozence, ale měla jsem hrozny strach, jak to budu zvládat atd. Výsledek :? Teď jsem porodila dvojčata - holky ( vůbec netuším jak to budu zvládat ). Jsem ten typ že nerada někoho žádám o pomoc či ho nějak otravuji, jsem pak z toho špatná a mám nízké sebevědomí. Ležím na posteli v nemocnici a někdy tajné brečím už teď, protože vím že to bude extrémně těžké ... ( Dvouletak má adha a neumí to ještě nějak vše strebat ) ... Udělej si to po svém, je to tvůj život a jediné TY - matka to všechnu budeš nést na svých bedrech ... Buďme upřímní, sebevíc skvěleho chlapa můžeš mít, ale standardně je matka ta co jede režim maminka/ uklízečka/ kuchařka / vychovatelka dravé zvěře/ atd ... A ještě třeba pracuje . Řekla bych ji, ať do věcí nezatahuje to malé dítě a její názor znáš a pokud nad tím budeš uvažovat, určitě přihlednes i k jejímu názoru a tím že debata končí tečka...

e_lys88
19. led 2022

Kolik má, kdo dětí, je každého svobodná volba, zkus to říci takto...jinak mám stejné pocity, máme 2,5. letého syna a někdy skutečně zvažuji, jestli druhé dítě chci. Teď posledně, jsem řekla, že je syn prostě ještě malý a všechno stejně slízne matka, takže se nehodlám trápit s miminkem, ideální rozdíl je pro mne 5.let, jenomže to budu rodit v 35.-36.letech.Navíc jsme měli problémové otěhotnění a celé těhotenství, po porodu mi taky nebylo nejlépe, brala jsem fůru hormonu, takže myšlenka, že už nebudu mít druhé dítě, je takové nějaké vysvobození. Taky se řídím pořekadlem, šťastná matka, šťastné dítě! Ještě něco na zasmátí, když jsem se ptala, své kamarádky na pocity po porodu druhého dítěte(věkový rozdíl neměla, ani dva roky), tak mi odpověděla OTEVŘETE OKNO, SKÁČU!!! Je tedy blbost, mít druhé dítě, za každou cenu.

e_lys88
19. led 2022

@sherryel Přeji spousty sil!!! Někdy se věci uloží, jen tak samy...určitě to zvládneš, protože my MATKY, zvládneme všechno! Musíme! S tatínkama to vidím stéjně. Zase Ti to pak děti v dospělosti vynahradí. Moc gratuluji ke dvojčátkům, přejí hlavně zdravíčko. Jo a pár jich znám, příjdou mi klidnější, asi že jsou dva.

me_druhe_ja
19. led 2022

@e_lys88 Já s tím souhlasím (15m rozdíl). Je to šílený mít děti brzo po sobě, rozdíl aspoň 4 roky. Vidím, že prostě nejsem schopna se plnohodnotně věnovat oběma a domácnosti. Ale jsou ženský, kterým to vyhovuje a chválí si to. 🤷

tasimia
19. led 2022

Jak kdybych to psala já. Týden po porodu přesně tyhle otázky. Nedejbože, že ti je špatně a zvracis. 😂 To hned padá noo ja ti to říkala, ze budete mít druhé. Ja jsem všem řekla rázně svoje a už mlčí.

marcicek84
19. led 2022

@e_lys88 ja mam rozdil 7 let,rodila jsem v 37 druhe,mam doma miminko a prvnacku a je to super,nemuzu si to vynachvalit,ona je uz rozumnejsi,plno veci zvladne sama,ja mam cas s ni na uceni a jsem doma s mimcem...A souhlasim,ze rozdil min.5 let je opravdu ideal,5 lete dite uz je samostatnejsi,nechapu modu mit deti brzy po sobe,za me je to fakt zabijak...

katula94
19. led 2022

Myslím, že sis odpověděla sama, když jsi řekla, že mamka nechodí do práce - očividně má příliš volného času nato, aby řešila rozhodnutí, která jí nenáleží. Jasně, zeptat se svých dětí, kolik oni chtějí dětí, proč ne...říct slušně svůj názor a důvody pro něj, proč ne - někdy je dobré si vyslechnout rozumný názor jiného člověka. Ale řekla bych, že tím by to mělo končit, a měli by nechat čistě na vás, jak se zařídíte. Jestli má potřebu dalšího dítěte, zkus jí navrhnout, ať si sama adoptuje - dětské domovy jsou plné, udělá dobrý skutek, a nebude mít čas kecat jiným lidem do početnosti jejich rodiny.

levandule_k
20. led 2022

@sherryel Není tady nějaká skupina s dvojčaty? Třeba by ti tam poradily nějaké fígle. No myslím, že se budeš muset naučit si říkat o pomoc a přijmout, i to se musíme občas v životě naučit a není na tom nic špatného nechat si pomoct. Každopádně držím palce.

Strana
z3