Jak vypadá vaše ranní rutina s dětmi ve všední den?
Ahojky, napadla mě taková otázka, protože mě překvapuje moje sousedka. Má 3 děti. 2 školkový a 1 školní a je moc fajn, slušná a klidná, vyrovnaná. Normálně o ni nevíme, ale každé ráno ji slyším, jak se rozčiluje a asi maj ty rána pěkně hektický. Já je mám docela v pohodě, protože v 8 odcházím do práce a malej bud ještě spi a přebírá si ho manžel, nebo ho maximálně obleknu a vycistim zuby, dam jogurt a čekáme na manžela. Tak by mě zajímalo jak to maj ostatní. Každý mě strašil, jak to bude těžké v roli pracující matky a jediný, co je těžké je to vstavani. Ale to bylo před dítětem mnohem těžší. Diskuze spis jen pro volnej pokec, než nějaký rady 🙂
@ruzovyjednorozec77 Taky jsem to takhle přesně měla, když byl nejmladší miminko. Vyčerpaná jak po celodenní šichtě.
@mourovatakocka Tak u nas taky treba jedna trida zacina v 7:30 a druha v 7:45,ale treti funguje uz od pul sedme a rani normalne jsou tam tu hodinu deti spojene ze vsech trid, nez prijdou jejich pani ucitelky. Stejne tak odpoledne, pouze jedna trida do 17h, zbytek do 15:45 a pak se slučují. Mají odpozorováno, že většina rodičů prostě stihne vyzvednout do té půl čtvrté, max čtvrté, tak aby tam nebyly tři třidy po jednom dítěti.
@mourovatakocka to je teda dost na houby. U nás je 5 tříd, i pro děti do 3 let, ale MŠ má otevírací dobu pro všechny stejnou. Jen samozřejmě ráno fungují jen některé třídy a odpoledne taky se končí v méně. Ale děti normálně přecházejí.
@95newmommy2020 ale tak jasne, “pokec, drbarna” se vetsinou provozuje proto, abychom se ujistili, ze jsme lepsi nez ostatni 😄 to neokecas
Klidne bych mohla byt tvoje sousedka. S predskolakem, skolakem a ditetem s PAS , co nemluvi a rozhodne nechce ani vstavat ani do skoly. Vyrovnanost a laskavost jde stranou, probouzi se nejnizsi pudy
Já jsem si jistá, že tvoje sousedka nejsem, ale rána jsou šílený. Ráno musím vyvenčit dva psy, pustit a nakrmit slepice, vypravit dva kluky, jeden je ještě hodně malý (dva roky) a sebe uvést do přijatelného stavu. Potom rozvoz, starší v pohodě, pracuji ve škole, kam chodí, mladší buď jezdí ke tchýni nebo je doma s manželem, podle směn, manžel přijíždí akorát, abychom stihli odjet. Když to ráno zvládnu bez rozčilení, jsem na sebe pyšná, když ne, jede se dál. A nakonec perlička z tohoto týdne...povedlo se mi ráno všechno v pohodě stihnout, jdeme všichni tři do auta přes celou zahradu, dávám mladšího do autosedačky a já vidím, že jsem mu nedala boty 😁 mokrej až po kolena 😁 já myslela, že mě trefí, no netrefilo 😁
@andelka Ono to určitě taky bude tak, že by se to dítě dalo před a po dát do "jiné třídy". Naše třída třeba funguje od 7:00 a když bych potřebovala dřív, tak prostě dítě dám do vedlejší (od 6:00) a učitelky si děti v 7:00 převedou, ale zas odpoledne je v naší třídě až do 16:30 a vedlejší jede jen do 15:30.
U nas je skolka od 6:30-17:00 s tim, ze rano do 7:30 jsou vsechny deti pohromade a odpoledne od 15:30 zase vsichni v jedne tride. Ve skolce mame 4 tridy.
@kukysenemyl omg jeste slepice.,, 🤣 tak to by na me uz bylo moooc, klobouk dolu
@95newmommy2020 Raději jsem nečetla vše. Ale moje rána:
5:05 budík, postavit vodu na čaj, nachystat snídani a vitamíny, nakrmit 2kocoury, psa, vyčistit kočičí záchod
5:12 budím obě školkové ( 3 a 5let) a vypouštím psa na zahradu. Zalét a dochutit čaj.
Usadit je ke stolu a na hodinách ukazovat v kolik odcházíme do koupelny. Co holky snídají já si očistím zuby a učešu se, obléknu.
5:35 je odtáhnu do koupelny ať jsou či nejsou po jídle. Zbytek jídla v nestřežený okamžik dorazí náš pes a pak si lehne a zahájí protestní spánek
5:40 obléct holky, nalét si čaj do termosky, vyhnat je se obout
5:50 odchod do školky
6:20 vycházím od školky s úsměvem na rtech, že jsem přežila, protože ráno je samý problém (to oblečení nechci,dnes se mi nechce, já nemám hlad, neumím kousat, mám hlad, bolí nožičky, tu čepici nechci, kocour se na ni dívá, kocour se poblil, Tura leží na gauči kde nutně musí sedět dcera, ten list je pěkný, tohle nutně venku musím prozkoumat-chodíme pěšky)
6:23 jsem v práci a čekáme než o půl dojede šéf 🤣
Takže ne,vůbec to není hektické 🤣 Pak v 15:05hod vyzvedávám holky ze školky a 15:30 už bych je tam vrátila 🤣🤣🤣🤣
Navíc když je manžel doma a jede zároveň do práce s náma tak to nestíháme už vůbec (nechápu). Nejlepší je, když je manžel doma a já vstanu v 5:45 a 6:10 odchazím do práce, kdy mají uvařený čaj, nachystané oblečení, snídani, jsou obstarané zvířata. Ale já jsem bez stresu. Jen nechápu, jak mohou vstát v 6, ale do školky dojít v 8 :D prej nestíhají 🤣
@mourovatakocka
@krtikkrtovaty takže provozní doba normální, jen někdo toho prostě nevyužívá a vodí později/vyzvedává brzy.
Waw...O takom case m'y mame este hlboky spanok.
@trdelnik234 jo, ten čas je hrozný
no tak to mě pobavil tadyten příspěvek 😂 klidně bych to mohla být já, ale já mám jen dvě děti. Taky asi působím jako klidná, tichá a vyrovnaná, no přijď si mě poslechnout v 7 ráno, když se snažím už půl hodiny vykopat dítě z postele 😂😂 občas si myslím, že musí vstávat i sousedky, jak ječím 😂
@sternliebe Máte školku už od 6? A práci máš hned vedle školky teda?
Všední den - večer vše nachystané, moje, dcery oblečení, hromádky, věci do práce, školky... Ráno budíček 4,30, odchod 4,55 na bus do práce. Dcera vstává mezi 6,15 a 30, manžel pomůže obléct, nasnídat, vyčistit zuby. 7,15 nejpozději odjezd směr školka a muž do práce. U nás co vím, tak řev probíhá jen proto, když potřebujeme, aby ve školce spala.
Víkend - vstává stejně takže pro mě boží, že mohu spát třeba do půl 7. Pak vstáváme, snídáme atd., a to děláme s mužem už tak nějak na střídačku.
@95newmommy2020 Naše rána? Katastrofa! Prvňák a předškolák odmítají vstávat (vydrží klidně dvacet minut ječet v posteli, že se vůbec nevyspali, že je ještě brzo, že nikam nechtějí), a taky že nevstanou. Ječet na ně můžu jak chci, slibovat, vyhrožovat. Nic. Když už se milostivě starší vykulí, tak jen proto, aby se přesunul na gauč a tam zavřel oči a pokračoval ve spánku. Někdy se stane, že jeden z nich trochu spolupracuje, to se ale pak začne nudit, když musí čekat na druhého a vymýšlí kraviny (legendární rodinná historika, kterak si loni mladší vyndal z garáže lyže, že pojede do školky na nich). Obyvkle si taky buď začnou místo vypravování spolu hrát a nebo se naopak (i vícekrát) porvou. Od září čekám, že se to trochu srovná, ale ani prd. Včas v práci jsem za tu dobu byla tak třikrát. Když nestíháme, popovážím je na koloběžce (ne, není elektrická), trasa domov-skolka-skola-prace má něco přes dva km, z toho polovina kopec jako kráva, po příchodu do práce se musím převléct, jak jsem zpocená... Že to psychicky nedávám a ráno řvu jak bestie (minulý týden to bylo extrémní, to jsem dokonce kopala do skříně a rozmlátila o zem plastový kyblíček), je nasnadě. Zato pokud je ráno doma manžel (tak jednou za dva týdny), je to těžká pohoda, vstane dřív, udělá snídani, poopohání kluky, někdy nás i rozveze.
Takže jestli máte zapotřebí soudit sousedku, když sama máte doma může a jedno dítě, měla byste se raději zamyslet...
@ninive211 ano, školka u nás funguje od 6hod a práci mám jen kousek do kopce od školky. Vlastně jen za školním hřištem. Což je výhoda, jinak nevím jak bych to zvládala
Tak jsem si pročetla diskuzi a zírám, co některé z vás dětem ráno tolerujete 😮
Vypravuji sama 4 děti, v 7:00 musíme odcházet a na nějaké jejich móresy ráno rozhodně nemám náladu. Diskutovat, válet se, TV apod. můžeme odpoledne, ráno musíme všichni fungovat a snažit se, ať si ten začátek dne uděláme hezký. I děti se musí snažit, já chci mít taky pěkné ráno - ony to ví, tak to máme nastavené a funguje to. Někdy taky musím zařvat, jsou takove situace, ale je to opravdu výjimečně.
Takže si myslím, že jaké si to uděláme, takové to máme. A je jedno, jestli je to ráno jen s jedním dítětem a manželem k tomu, jak to má @95newmommy2020, nebo s více dětmi.
@gingermom hele ja myslim, ze to neni ani tak o toleranci, ale o dvou faktorech. 1. Kazde dite je jine (ja mam jedno ze tri super vstavaci a extremne disciplinovane a druhe je zombie a nenadelam nic - oba (tri) vychovavam stejne 2. Nase vnitrni nastaveni-vetsina je ve stresu a dela to sobe i ostatnim horsi nez to je 🤣 (manzel krici a hulaka-ja nehulakam, ale kazda blbost me rozhodi, vcetne nervniho chlapa a pak vrestim i ja 🤣 Kdyz jsem s nima sama jedeme pohodu…relativne). To nemuzes tak generalizovat. Navic je vetsina prispevku psana zjevne dost “v nadsazce” 😉
@marge_s Já s Tebou nemůžu souhlasit, protože si myslím, že je to právě o té toleranci. A některé popisy chování dětí mi hlava nebere, jakkoli v nadsázce je to napsané.
Že je každé dítě jiné beru, mám doma 4 originály. Jedno z nich je sova jak vyšitá, ranní vstávání pro ni utrpení. Ale nebudu se s ní topit v pocitech, prožívat půl hodiny diskonfort, pláč, scény. K čemu? Otráví ráno okolí a především sobě, stejně bude muset jednou vstát.
A tak jsem chtěla napsat i svůj úhel pohledu, že to není vše jen o dítěti, ale i o nás, mámách. Že taky máme nárok na to, aby den začal hezky.
@sternliebe já jsem takhle vodila děti pár měsíců a stačilo. No, muselo se to zvládnout. Ale těšila jsem se na prázdniny a na mateřskou. Vstávali jsme po 5h, 5:50 šli k autu, 6:00 menší do MŠ, 6:10 starší do družiny, já jsem v 6:27 pipala v práci. Abychom to stíhali musela jsem pořídit auto a začít řídit. No teď mám práci na částečný úvazek a od 7:45, poněvadž to bylo fakt náročné a už jsem to nechtěla znovu zažívat.
@gingermom Ty asi nebudeš sova viď? Já jsem mega sova a pro mě jsou ráda neskutečně strašný. já ráno trpím jak kůň a už jsem to měla před dětma. Ráno jsem otrávená, bez energie, nefunguju. A to jsem "rozumný" dospelak. Naprosto chápu, když je sova 4 leté dítě třeba.

Mam měsíční miminko a dvě skolkove děti. Prisaham, že z 90% jsem zrala si po ránu něco slehnout nebo si dát tak 4 panaky za sebou 😀😀😀 rvu jak pavian kolikrát, až me to mrzi. Ale... Stres včas nakrmit a prevlict mimino, které po ránu už kouká a zasadne nechce ze zeme ani z houpatka, jedině ideálně z prsa a rukou... Do toho jednomu pomoct oblict boty, bundu, vyčistit zuby, umýt... Chystat snídani, balit. Ja jsem vždycky tak spocena!!! 😀 vždycky, jak je odvedu a přijdu domů, tak sedím a cumim před sebe a nemam silu na nic 🤣. Takže sousedku chapu, já mam ještě fakt hlasity hlas a když zarvu je půl vsi v pozoru (až na moje děti 🤣).