Jak změnit klasické pohádky: Jsou moderní princezny lepší?
Ahoj maminky,
také řešíte předsudky v pohádkách? Štvou vás pasivní princezny čekající na záchranu, které se nemohou rozhodnout sami za sebe a jen čekají, až je někdo vysvobodí?
Začala jsem přepisovat klasické verze pohádek a právě odstraňuji předsudky a stereotypy. Mohli byste si je prosím přečíst a dát mi zpětnou vazbu? Je to pro mě moc důležité, chci vědět zdali se mé verze dětem líbí a ukazují jim princezny jako chytré, bojovné, které si umí zařídit svůj život a nemusí jen čekat na prince.
Mám tam i příběhy slavných čechů/češek, ale ty jsou spíše pro starší děti.
Budu moc ráda za Vaši zpětnou vazbu, děkuji. Jana
patreon.com/Jana_G
@klokanka31 Tobe to prijde jako 'haha' jen proto, ze o Kytici nic nevis. Stejne jako u pohadek by klidne nove zpracovani tech pribehu vzniknout mohlo, protoze opet, jsou to skladby inspirovane lidovou slovesnosti, takze tech verzi podobnych pribehu existovalo za jejich existenci uz bezpocet.
Tak ja za sebe napisu jak to citim, ale prosim te, neber to osobne 😀 ja bych se na to vybodla, za me to je jak nejaka parodie, detem bych to nedala, protoze ji stylisticky je to…ehm…ani jako slohove cviceni 🤔
@levandule_k Děkuji Ti moc. Mluvíš mi z duše a krásně si rozebrala s Čerty nejsou žerty. A ohledně progesteronu, souhlasím s tím co píšeš a jen dodám - žena nemusí být aktivní celý život, může být období kdy zvolní aby právě ten hormon naběhl.
Musím uznat že tahle diskuze mě přinutila se zamyslet nad tím kam jako lidstvo spějeme. Snaha kohokoliv, kdo se snaží k obrazu svému předělávat pohádky se mi fakt dost příčí ale jsem i dost zmatená z těch podrobných rozkladů pohádek. Inflace, finanční negramotnost, hormony. To jako fakt? Pro mě pohádky vždy byly, jsou a budou jen o zlu a dobru, o hlouposti a rozumu, o lasce a nenávisti... Nikdy by mě nenapadlo se na pohádky dívat očima některých z vás a upřímně jsem za to ráda. A upřímně se už fakt nedivím že v poslední době vznikaji pohádky na které se při sebevětší snaze nedá divat. Pohádky by přece měly sloužit jako unik z reálného světa a ne si tam ten reálný svět cpát.
@nimomo Lidstvo jde do pr****
@klokanka31 jo a přímou cestou..
@nimomo Já si už dlouho všímám že naše generace chce pořád měnit vše co fungovalo po generace. Ale že už i pohádky...Mě by zajímalo, PROČ.
@klokanka31 upřímně? Protože se máme tak moc dobře, že už roupama nevime co dělat a šťouramre do všeho co vice méně funguje a jednou na to dojedeme.
@juannag nevím, jestli znáte nebo už to někdo psal. Ale už existuje úspěšná kniha, co přepisuje klasické pohádky a teď nově vyšel i druhý díl. Jmenuje se to skutečné pohádky pro děti (1. díl)
https://www.mabavi.cz/sbirka-pohadek-skutecne-p...
@utrikocku ano, to už tu někdo vkládal
@klokanka31 to, že tobě připadá, že něco fungovalo, neznamená, že to fungovalo ani že to bylo správné. A pokrok spousta z nás naopak vnímá jako dobrou věc. Já jsem naprosto upřímně šťastná, že můžu žít ve světě, kde můžu mluvit nahlas, milovat koho chci, dělat zajímavou práci, ovlivňovat celospolečenské dění…
Chytrá a státní holčička 😂 Můj názor je vyprdni se na to, přestaň prznit pohádky a věnuj svůj čas něčemu užitečnějšímu.
@juannag Já si spíš myslím, že každá žena by si to měla nastavit tak, aby to, co nejvíc vyhovovalo jí. Některá je víc akční, adrenalinový typ a ráda leze po skalách, realizuje se v práci, podnikání, má tah na branku a některá bez výčitek zůstane doma, věnuje se dětem, aniž by měla pocit, že ji něco uniká. Jde o to být v souladu s tím, co dělá, měla možnost objevit se, co chce.
@llluckaaa Souhlasím, že sňatková politika byla v minulosti velmi důležitým politickým nástrojem a dalo se díky ní získat území, moc a vliv, ale v téhle pohádce mě ta sňatková politika nějak víc štve, asi proto, že dcera se musí obětovat a zachránit království, které otec svou totální neschopností přivedl ke krachu.
@levandule_k to je presny (ja se za to, ze jsem doma s detmi a spokojena uz skoro stydim 🫢 nechci jesle, skolku, chci byt s nima 🤣 a vzdycky to ve mne trochu zapochybuje, jestli je to cajk (i kdyz vim, ze je no né), protoze se tato eventualita moc nepripousti a bojuje se za opak. Obe varianty jsou fajn 🤷🏾♂️)
@juannag stran tvoji Popelky - cetla jsem uz o dost hur napsane pribehy pro deti. Dno vydavane detske literatury je mnohem niz, nez si tady vetsina lidi mysli. A ty jsi zda se stejne statecna v prijmani zpetne vazby jako tvuj popelkovsky princ 👍 takze verim, ze dalsi veci budou lepsi a lepsi.
Rada sleduju prace zacinajich autoru a musim rict, ze kdyz si prochazim treba na sosaci.net jejich prace z delsiho obdobi, tak vzdycky zasnu, jak se lidi, co se ze zacatku nebali psat nedokonale veci, postupne vypsali ke skvelym textum. To my, co odvahu psat nemame, se k tem skvelym textum nevypiseme nikdy 😃. Takze klobouk dolu, ze si zacala a jeste navic stojis o kritiku 😲
K te Popelce... tvuj pribeh tu puvodni pohadku vubec nepotrebuje... a taky z ni tam nezustalo vic nez par kulis. (Stejne jako mnoho jinych tady se ani ja neztotoznuji s nazorem, ze hlavni tema v bezne Popelce je, jak prijit snatkem k penezum, to ostatne nakonec neni ani hlavni linka tvoji pohadky, ne?)
Jenze to, ze tam ty odkazy na Popelku zustavaji vede lidi k (opravnenemu) podezreni, ze se snazis Popelku nahradit (vyhladit, znicit, ukrast...).
Jasne kazdy ma pravo aktualizovat po staleti vypraveny pribeh a zkusit, jestli se jeho verze chytne, delalo se to tak vzdycky... Ale troufam si tvrdit, ze si z te pohadky vyskrtala nebo smahem vyresila tolik konfliktu a problemu, ze ve vysledku by bez jmen Popelka a Jurasek nikoho nenapadlo, ze je to ten stejny pribeh ale "lepsi."
Psal ti to tady nekdo uz k Cervene karkulce, sklouzavas k tomu, ze napises, jak by to melo byt spravne, misto toho, abys rozvijela, ze neco bylo spatne a melo to dusledky. Treba Popelciny sestry, s kterymi dobre vychazela, protoze je ucila, co sama umela. Co takovy popis komu prinese dobreho? Reknou si deti, co si normalne lezou se sourozencema na nervy, ze kdyz se ke svym sestram budou chovat lip, vsechno bude v jejich zivote lepsi? Nereknou. Bud se budou akorat cejtit mizerne, nebo jit tvuj pribeh zacne pripadat neduveryhodny, odtrzeny od jejich vlastni emocni zkusenosti.
A pak takova zajimavost: vsimla sis, ze Popelcin kun, ktery v tve verzi ma uplne podruznou roli, ma jmeno, zatimco Popelcin manzel, se kterym k sobe postupne zahoreli obdivem a laskou pri spolecne praci, je proste jen princ?
S Cervenou karkulkou je to za me o dost horsi, jako rozcvicka pro osobni potrebu urcite fajn, ale ulozila bych to do supliku a nechala tam. Pokud to ma byt navod, tak ten peprak v okne je docela kiks a rozhodne bych chtela, aby moje dite volalo/utikalo temer okamzite, jak se s nim da "vlk" do reci, pak uz muze byt "sezrane." Ale ta pohadka, jak uz zaznelo, ma vypravet co se stane, kdyz se clovek necha zlakat, ne jak byla Karkulka vzdycky hodna a chytra. Zabit na konci vlka povazuju za milosrdne k detskym posluchacum, svet se tim vraci do bezpeci. Tvuj vlk v hlubokem lese tam porad je, sice daleko ale je.... muze ublizit nekomu jinemu, muze se vratit...
Pak jsem cetla jeste ty manzele s cukrem - literarni zazitek to zatim jeste neni, ale mame doma knihu o lidech, co neco objevili v celem svete a ty texty jsou urovni (a mravokarnosti) dost podobne. Moje oblibena kniha to neni, ale syn uz ji precetl 4x.
Nelíbí se mi to. Možná kdybys měla svojí tvorbu, ale takhle přepisovat klasiku je nesmysl.
Krome toho, ze ty prepsane verze jsou fakt hrozne, zajimala si se nekdy o to, jak vnimaji a potrebuji pribehy male deti? Proc jsou pohadky schematicke, osklive postavy zle, krasne hodne, dobro vitezi? Proc slozitejsi zvladnou az starsi deti idealne s doprovodem? Ale hlavne, ze je popelka chudak😂 jen se o sebe pomerne dost umi postarat sama
Zvědavost mi nedala a mrkla jsem na tu Popelku. Jako naučný text o ekonomice asi dobrý , ale napsaný tak kostrbatě a protichůdně. Dívka se jmenovala Popelka, a jelikož byla věčně od popele, tak jí říkali Popelka? Od začátku pohádky žila na starém statku a až se otec znovu oženil koupil starý statek? Popelka má pod palcem finance a dokud nezajde do města, tak ani neví, že jim královský dvůr neplatí a oni jsou díky tomu na pokraji krachu? Dál jsem se nedostala.
Na druhou stranu, převyprávět něčí životopis ve zkratce vám jde celkem pěkně. Příběh o ševci Tomášovi jsem si přečetla celý a je to o několik levelů lepší než ta Popelka.
@malytlustyhroch Moc děkuji za zpětnou vazbu. Je to pro mě velmi cenné. Vylepším to, přepíšu to. Děkuji.
Určitě bych hlasovala pro vlastní tvorbu. Jinak bych řekla, že v mnoha starých pohádkách nejsou ženy jen pasivně čekající...viz. Chytrá horákyně, Princezna se zlatou hvězdou, Sedmero krkavců, Sůl nad zlato...ano, všechny tam měly svého "prince", ale všechny se rozhodly jít svou vlastní cestou a porušit pravidla ještě před tím než ho potkaly.
@juannag Věřím, že to myslíš dobře, snažíš se o respekt atd. ALE prosím i o respekt k tvorbě, která má určité své kořeny, ty pohádky obsahují spoustu archetypů, modelových situacích, platných i pro dnešek. Není to jen o pasivních princeznách, zakletí se dá chápat mnoha způsoby, atd. atd. Pro dnešní potřeby vytvoř dnešní pohádky, s internetem, sociálními sítěmi, šikanou, apod. Pokud se ti do nich podaří vložit tolik moudrosti, jako mají ty staré, tak to bude super.
Pohádky jsou pohádky. Všechny tyhle snahy o uvedení věcí na pravou míru aby děti netrpěly ve lži.. tvl.. jsem tolerantní člověk, pokud někdo někomu neubližuje, ať si dělá co chce a je čím chce.. ale pořád něco někomu cpat a ničit hezký věci protože sám od sebe neumím nic.. jak jsi psala někde v příspěvku na první straně.. ,, my víme, že je to pohádka... No děti taky. A hlavně, jednou jsme byly sami dětmi. Připadáš si nějak oklamána a podražená? Věřila jsi snad ještě v osmnácti na vlka a karkulku? Bylas někdy odevzdaná a čekala na záchranu od statečného chlapa? Nemyslím si, a jestli jo, tak určitě ne kvůli pohádkám.. blbý a zlý lidi na světě nejsou kvůli pohádkám.. pokud chceš dělat něco užitečného, věnuj se třeba lidem, kteří jsou v háji... Třeba choď předčítat KLASICKÉ pohádky do domova důchodců nebo do decaku. Určitě někomu zlepsis den. Tímhle uděláš radost akorát tak partě přeemancipovaných zenských, kterým se kazdej chlap bojí i podržet dveře aby nedostal loket.
@ruzova_pastelka s tim odmitanim pribehu jsme to doma meli uplne stejne 😆, mezi sestym a sedmym rokem s nimi zacal vice koketovat a cca od 8 uz pribehy nadsene sam vyhledava. Ale jeste loni jsme na dobrou noc cetli vetsinou encyklopedie. Ve skolce, jak pises, hrozny problem, ze si to dite mame nejak opravit, kdyz nechce poslouchat pohadky.
Ale proc to pisu: Velky uspech u nas cca kolem 7 let mela knizka Kde rostou penize, pribeh je tam slusny, ale ne moc napinavy a ekonomie je tam hromada. Tip jsem dostala tady na MK, tak posilam dal. Je to presne ten zanr napul mezi fikci a ucebnici.

@klokanka31 Proč zrovna Kytice? To nejsou pohádky, nebo jsem aspoň nezaznamenala, že by tam byl dobrý konec.