icon

Jak zvládat změnu po mateřské a domácí povinnosti?

helinkaaa
28. lis 2022

Ahoj maminky,

prosím o pomoc. Jsem 3 měsíce v práci a mám pocit, že nic nezvládám. Ráno vstávám v 5, syna budím o 20 min později. Obvykle je to s pláčem, že chce ještě spát. Nachystáme se a o půl 7 jedeme do školky a do práce. Z práce letím do školky a rychle domů. Syn si hraje (nebo společně já a on), mezitím udělám rychlé jídlo jako večeři, okoupe se a snažím se ho dát do 20:00 h spát. což se mi někdy daří, někdy ne. Další den na novo. O víkendu je času více, obvykle doháním co nestíhám (praní, žehlení, úklid, vaření pořádného jídlo, aktivity se synem, apod.
Manžel s ničím nepomůže...Ráno vstane před 6, nachystá se a jede do práce, pak přijede a usedne k TV s mobilem v ruce. Toť vše. Přes léto se snaží dělat venku, flákač to úplný není. Když jsem mu říkala, že jsem na vše sama, tak jsme se spíše pohádali a nikam to nevedlo. Já jsem z toho všeho už docela na dně.. Můžete mi prosím pomoct jak na to vše?? Prosím, komentáře typu - proč jsem si takového člověka brala číst nechci. Dříve bylo prostě vše jinak.
Děkuji

Mám pár otázek?
1. V kolik chodí Vaše děti spát?
2. Jak zvládáte změnu po mateřské v práci?
3. S čím doma pomáhá manžel?
4. Má to někdo stejné jako já?

Strana
z4
lida9
28. lis 2022

@helinkaaa podle me se jen vymlouvas, rano taky skrabu... vstanu, za 20min obstaram sebe, dobehnu nastartovat motor a jdu za ditetem, ktere obliknu a jde se, prip. snidani muze mit i v aute kdyz sedi ne? Zadny premlouvani k oblekani opravdu nelze, proste na nej nandam veci a hotovo... proc chodit za ditetem x krat do pokoje a rikat aby se obleklo, proste oblecu sama a hotovo.

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@fandysek_1 o auto jsem prosila, ale udělal to tak 3x

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@lida9 syna oblékám, auto nastartovat sama mohu ale znamenalo by to nechat otevřenou garáž přes kterou chodíme protože vstup ještě není dodělán. Jednak tam vletí chlad co jde pak do domu, protože tam jsou úplně obyč dveře a mimo to i kočky co máme venku. A to hrozí že tam zalezou a až se vrata zavřou tak tam zůstanou. Ale v pohodě, vymlouvám se 😀

vineta
28. lis 2022

@helinkaaa Takže ty máš dvě regulérní šichty - osmičku v práci a zbytek doma- a Pán tvorstva leží od 4 na gauči a kritizuje. Kopla bych ho někam.
Odpovím jen na 3), protože to je podle mě ten jedinej problém k řešení: manžel doma nepomáhá, manžel se doma normálně podílí na péči o domácnost a dítě- a to jsem ještě na RD.
Držím palce, ať to jde s mužem nějak kloudně vyřešit, a nechápu, že mu to není blbý, nechat všechno na tobě… co někam na pár dní odjet a nechat ho, ať si to teda všechno sám vyzkouší?

helinkaaa
autor
28. lis 2022

@vineta jo to mě také napadlo ale sama na to nemám, raději se kousnu do zadku a zaberu jelikož to beru tak, že to dělám pro syna (že má čisté oblečení, jídlo na stole a alespoň normálně uklizeno aby nezakopával o věci,..)
Největší problém všeho asi je, že byl vždy vedený k tomu že ,,nic nemusí" Já zase k tomu, že si raději vše udělám sama než bych se prosila. Ale třeba je tady někdo kdo našel způsob jak to zvládat levou zadní nebo smysluplnou větu po které by muž začal trochu líp fungovat 🙄

drep
28. lis 2022

Mně manžel taky s ničím nepomáhá, ani nepomáhám já jemu, máme společné dítě a rodinu, tak se staráme oba. Já dneska dorazím po šesté a už nemam v plánu dělat nic, bude hotovo. On má zítra denní do půl sedmý a po ní půjde běhat, taky už nebude dělat nic.
1) pohádku jdeme číst v půl osmé, u uspáváním musí být někdo z nás (obvykle já), usne okolo deváté, ale třeba včera v deset
2) zvládáme normálně, ale já nikdy nepřestala pracovat
3) viz výš
4) ne

takyjedna
28. lis 2022

1) nevstávala bych ráno v pět a snažila se ten odchod z domu urychlit 2) zkusila bych si požádat/hledat kratší úvazek 3) drahého chotě nakopnout do zadele, ať se probere, a začne doma taky něco dělat... Nejseš jeho matka.

U nás vodí rano do školky dítě manžel, včetně toho, že nachystá snídani... Odpoledne vyzvedávám obvykle já. Když potřebuju doma uklízet, vařit, tak si s dětma plnohodnotně hraje nebo je vezme ven. Domácnost je víc na mně, ale taky sám od sebe pomůže, aniž bych se musela nejak doprošovat. Třeba uklidí kuchyň po večeři, myčku, dojde se sběrem, posbírá hračky.. Hodně často děti večer koupe a uspává. Jo a žehlení jsem absolutně zrušila... Prostě to ze sušáku poskladam rovnou do skříně a nazdar. Nejsem cvok, abych neustále žehlila plné koše prádla..

konidana
28. lis 2022

@helinkaaa pro syna delas timto zpusobem jen to, ze prevezme vas model, a taky doma nikdy nic nebude delat...

camelinka
28. lis 2022

@konidana Souhlas, zenska je doma akorat za hadru a pan tvorstva vyvepreny na gauci, hezky vzorec pro dalsi generaci 😑

rebe
28. lis 2022

Asi nebudu moc rozvádět, jak to máme doma my, protože si uvědomuju, že náš model není zrovna standardní. Každopádně je potřeba si uvědomit, že starat se o děti a o domácnost JE práce, stejně jako vydělávání peněz, a je tedy potřeba nastavit ve vztahu rovnováhu. Pokud se o děti a o domácnost stará pouze jeden, což se z mnoha důvodů stát může, je logické, že pak zase vydělávání zůstane víc na tom druhém - a že ten první pak rozhodně není méněcenný. Pokud ty máš ve výhradní péči děti i domácnost, a přesto vyděláváš srovnatelně jako tvůj muž, tak je ten neschopný z vás dvou on. Jak to, že nezvládne vydělávat víc peněz než ty, když k tomu nemá všechnu tu práci a starosti, které zvládáš ty, když má jen a pouze zaměstnání? Pokud není neschopný, tak ať buď přejme část tvé zodpovědnosti, nebo vydělává tolik, aby ses ty nemusela honit.

gabu6
28. lis 2022

@helinkaaa trochu jsem si to musela pročíst 🙂 .. ale v komentářích jsem našla odpovědi.
Nečetla to ještě všechno.
Ale proč je školka tak daleko 18km ? ..

My máme školku a školu blízko. Tak aby jeden z nás mohl dojít , když bude potřeba.
Práci - zatím brigádu mám přizpůsobenou tak , aby byl vždy někdo s dětma pokud by náhodou nešli do školy a školky.
Ráno vstávám v 6:20 , chvilku potom budím děti , abychom stihli snídani a odvádím děti v 7:45-50 do školy a do školky hned potom a tam jsme asi v 8:15-25 a vyzvedávám po obědě v 12:30-50 ve školce a ve škole v 13:30-40.
Do práce chodím , vždy když je manžel doma .. Mám něco jako půl úvazek.
Když má manžel ranní odchází v 5:30 a vrací se v 15:15 domu a já odcházím v 15:40 a začínám v 16h do 21:30.
Když má odpolední tak ho nechávám vyspat a odvedu děti a jsem v práci od 9h do 12h , abych pak stihla oba vyzvednout. A manžel odchází do práce v 13:30 a vrací se v 23:15.

Hledala jsem na začátku roku trvalou práci na 6h denně. Ale nic blízko nebylo , takže dojíždění cca 30minut MHD. Takže od února jsme se střídali s manželem v odvádění a vyzvedávání. Už nikdy víc.
2x jsem musela jet s dětma do práce. Nebylo to příjemné , že nemohu zůstat doma. V práci jsme byly pouze 2 na směnu , takže to jinak nešlo.
Ošetřovné jsme v květnu dali přes manžela a chvilku potom jsem dostal ukončení práce.
Takže já jsem ráda za brigády co mám (chodím do malého rodinného penzionu a do obchodu albert) a můžu tam jít když mám hlídaní.
Teď bude manžel přecházet na jednu směnu , už bude mít jen ranní - tak nevím , jak to budu dělat s penzionkem , když tam chodím ráno .. ale aspoň teda budu moct odpoledne do alberta 🙂.
A tím , že se doma střídáme tak je to fajn. Občas má děti moje mamka , takže buď jsme v sobotu oba v práci , nebo se jdeme nekam projit a užíváme si chvilku klidu jen my dva.

andelka
28. lis 2022

1) já už pracuju 8 měsíc, malý je ve školce od září. Nástup byl v pohodě, měla jsem max do 13h, jeden týden byl s malým manžel a v 13:15 jsme se vystřídali, druhý týden hlídala do oběda babička. Celé odpoledne jsem mohla být s dětmi ( další dvě byly na 1 stupni). Teď jsem v práci někdy až do 14h, ale syn ve školce spí, takže vyzvedávám 14:45, někdy sama,někdy s manželem,když má ranní. Na domácnost i děti je času dost. Ale mám zkrácený úvazek, tudíž i méně peněz.
2) spát chodí s námi, kolem 21:30, o víkendu i později, pokud po obědě spí. Budím ho 6:45, v 7:20 jsme ve školce,v 7:45 já v práci.
3) manžel dělá všechno co je potřeba. Jsme na to dva. Jak kdo má čas. Dát pračku, sušičku, myčku a vysát. Manžel umývá koupelnu a wc.
4) nemám to tak, není důvod honit se jak blázen. Dítě a domácnost máte oba společně.

fandysek_1
28. lis 2022

@helinkaaa tak mu to zase říct. Někdy je to potřeba. Ale jak jsem to tak četla. On si zvyknul na klidecek a ty teď chceš, aby se zapojil. To je těžký, ale pokud mu budeš říkat konkrétní činnosti vytrvale, půjde to.

jerou
28. lis 2022

Tak hlavne pokud takto zakladatelko fungujes. Zarizujes, pracujes, chystas, uklizis a varis. Manzel dela co dela, tak absolutne nehrozi, aby te jeste kritizoval, ze neni tamto nebo ono.
Mam dve deti, skolka a prvni trida. Jsem rok zpet v praci. Rano vstanu, vse pripravim. Deti vstanou v sest. V pul sedme jedeme. Deti skola, skolka, my s manzelem 30km do prace autem. Delam na zkraceny uvazek, abych stihla skolku odpo. Po ceste z prace neco malou nakoupim, vyzvednu ve skolce a priberu skolacku. Doma svacina, pradlo, mini uklid, v lete zahrada, plus ted ukoly s prvnackou a skolkacem za zady. Pripravim veci do skoly a vraci se manzel z prace. Vecere, vykoupat a spat. O vikendu dodelam co nestiham. Volny cas nic, konicky nic, dodelavame dum. Jak dlouho tohle tempo vydrzim? Netusim 🙂 .
Takze ukoly prerozdelit nebo rozdelit, obcas se na neco vykaslat, vse planovat a nezblaznit se z toho jeste par let!

terka_37
28. lis 2022

Co se týče vydělávání peněz, tak buď musí manžel vydělat dostatek na to, abys ty měla více času na chlapečka a domácnost a nemusela tolik pracovat nebo se musí doma zapojovat stejně jako ty. My zvolili model první. Pracuju jako sestra na 0,6 úvazek, mám dvanáctky, tzn. asi 8-9 služeb měsíčně, kdy jsem pryč komplet celý den nebo celou noc a po té pak alespoň pár hodin spím. Zbytek dní mám volno, starám se o děti, domácnost, uvařím nám s manželem oběd ( pracuje na HO), nakoupím, vedu do školky, vyzvedávám. Když jsem v práci, tak dělá vše manžel a k tomu i normálně pracuje. Ať jsou děti ve školce nebo doma nemocné. Když skončí a práci, věnuje se se dětem, to bere úplně automaticky. Já jsem buď s nimi nebo se jdu věnovat svým zájmům, udělám véču, jak kdy. Nebo si jde zas někdy za svými zájmy manžel. Bereme to tak, že děla ten, kdo zrovna může, má víc sil, víc času, víc energie, to je proměnlivé. Absolutně si nedokážu pracovat v režimu pondeli-patek 8 hodin denně, děti celý den ve školce, honem sem, honem tam🤷 O tom pro mě život není. Ženská energie je úplně něco jiného než "hecnu se a všechno zvládnu!". Opravdu manželovi nevadí, že on sedí u televize a ty kmitas? Že se nepovenuje svému synovi? Asi by to chtělo ho důrazně upozornit, že tohle nepůjde. Nebo na pár dní někam odjet a ať maká on. Je mi to líto, musí to být náročné.
Jinak kluci chodí spát asi ve 20h, budím je ráno v 7. Návrat po mateřské pro mě byl skvělý, mám svou práci ráda, těšila jsem se. Ale je to hodně tím, že pracují jen občas. A manžel doma dělá, co je potřeba. Domácí práce spíš dělám já, ale in zas hodně tráví čas s klukama a fakt se jim věnuje. Klidně s nimi někam vyrazi i na víkend. A dělá nám každý den k večeři vajíčka se zeleninou:D Odbaví odpadky, myčku, poklidi drobnej provozní bordel. Ale dokáže nás zajistit tak, abych na ostatní měla já dostatek času🤷

veruuu_kubesovic
28. lis 2022

@helinkaaa
1.) v 20h (vstávají 6.45h)
2.) zatím mám jen 3x týdne brigádu
3.) Manžel je od pondělí do čtvrtka pracovně pryč, domácnost je naše společná, takže uklizim průběžně když tu není 😉 a když je doma pomáhá se vším, co je zrovna potřeba, domácnost je spolecna, nemáme stanovené že žena je brána automaticky doma jako hospodyňka a muž pan tvorstva...
4.) Ne 🤷‍♀️
.
Proč tvuj syn vstává tak brzo??? Je nutné aby byl hodku před odchodem do školky vzhůru?

superkousky
29. lis 2022

@helinkaaa Bych ho hnala. Nechápu, proč nezapojíš chlapa, když se od 15h valí doma. Můj manžel přijde z práce v 15h., uvaří si kafe, umyje nádobí, poklidí (pokud je potřeba), vynese odpadky atd.. Napíše úkoly s mým synem, učí se s ním. Já přicházím v 17:30 (2x v týdnu v 18:30-19h.). Udělám večeři. Pereme o výkendu (resp. v neděli, protože chodím do práce i v sobotu do 12h. a ten den již odmítám cokoli dělat ). Manžel vyndavá + věší prádlo a já sbírám + skládám. On vysává, já utírám prach atd. Jo a to jsem si vzala chlapa, co ho obskakovala maminka X let. Zjistil, že u mě mu to neprojde, tak funguje na 100%. Nastavila jsi si blbě hranice. Chceš vše zvládnout sama. K čemu? Kdo to ocení? Řekla bych, že nikdo a tvůj chlap už vůbec ne. Jak by řekla moje kamarádka : "Začni znovu a lépe 👍." Nastav pravidla, trvej na nich a nesnaž se nikomu dokazovat, že zvládneš vše. Jsi matka, manželka a ne něčí poskok. Pokud mu to hlavinka nepobere, tak mu přestaň prát, připravovat večeře atd.

2hanah
29. lis 2022

@helinkaaa upřímně si nedovedu představit budit malé dítě takto strašně brzy, náš malý je od malinka spáč, je mi Vás obou moc líto😭 pamatuji si, když jsem toto absolvovala s prostřední dcerou a už jsem to nechtěla takhle znovu zažít, nejspíš bych to řešila, dokud je malý, zkrácením úvazku v práci nebo jinou domluvou, pokud by to šlo nebo jestli je v dosahu babička, tak ho nechat aspoň jeden den v týdnu tam přespat, ať nemusí tolik vstávat a Vy máte jedno ráno klid? Spojila bych to s víkendem, ať nemá rozházený režim - buď pátek nebo pondělí. Jinak chlapa mám nebo spíš ani nemám ještě horšího, nepostará se vůbec o nic, kromě práce je doma líný jako veš (ale nebylo to tak), s malým nepomáhá vůbec nikdy, ani když jsem měla ruku po operaci, ani ho jednou neokoupal, když jsem měla stehy, prostě po práci nehne prstem, kromě toho odmítá na domácnost nebo jídlo dávat peníze (radši nebude pár dní doma jíst nebo si objedná donášku jídla, aby řekl, že doma nejí) a na malého (má 4 roky) mi posílá (se sám rozhodl a nic ho nezajímá) 3.000,-Kč a už to je úspěch, protože mi první 3 roky nedával vůbec nic. Často se s ním kvůli tomu všemu hádám (domluvy nezabraly žádné) - jeho argument je, že na domácí práce mám dvě starší děti, ne jeho a ohledně peněz, že mi dává na malého a jinak s námi přece nebydlí a uteče ke svým rodičům, kde je pár dní nebo i 14, takže ohledně chlapa fakt může být ještě hůř😏

patypresdevaty
29. lis 2022

@2hanah to ale preci neznamena, ze kdyz muze byt jeste hur, ze se smiri s tim, jak to ma, kdyz to taky stoji za prd.
A ty jsi s nim proc?

dixi86
29. lis 2022

1. V kolik chodí Vaše děti spát?
Většinou do 20hod spí, ale uspávám je jen já poměrně dost dlouho(1/2hod-3hod) a dost často se budí, takže večer je zabitý
2. Jak zvládáte změnu po mateřské v práci?
Jsem na ID, pokud bych byla v práci, moc jiné by to nebylo
3. S čím doma pomáhá manžel?
Se vším. Pracuje a přijde z práce, maká doma, pomůže mi s domácností a nebo hlídá děti
4. Má to někdo stejné jako já?
Ne. Manžel by se měl probrat. Dělala bych jen to nejnutnější ohledně vás a syna a manžel ať se přizpůsobí. A pokud mu něco vadí, ruce má.

fandysek_1
29. lis 2022

@2hanah to jste se ještě nerozesli? Už jsem někde o tvém žití četla. Šílený.

ninive211
29. lis 2022

Za mě bych zkusila zvýšit efektivitu při vypravování ráno, já mám budíka na 5:40, z postele se vyhrabu 5:54, někdy 5:50, pak jdu budit děti, chystat snídaně, někdy i svačinu starší do školy (málokdy si vzpomenu a nachystám už večer), k tomu i snídaně sobě (někdy výjimečně snídám až v práci) a mám naučené děcka, že 6:35 prostě vycházíme z domu. Školku a družinu máem 10 minut pěšky, 6:52 mi jede buse, kolem 7:20 jsem v práci. Mám tedy jen 7h úvazek a víc bych zatím nechtěla, takto mi to vyhovuje, některé dny jsem tu "déle", "až" do čtvrt na čtyři, jendou měsíčně mám službu do pěti, v jiné dny tak můžu končit dříve a vyzvedávat ze školky třeba už ve tři. Pak po cestě ze školky malý nákup - pečivo, šunka, jogurty v akci (větší obstarává manžel anebo jendou týdně jedeme autem). Večeře v týdnu míváme prostě studené. Manžel teda taky po práci tráví čas na PC, ale zase rozdíl je v tom, že když se ozvu, že po něm něco chci, tak nemá kecy a jde hned mi pomoct. A nádobí po jídle třeba umývá sám od sebe (myčku nemáme). Peru nárazově o víkendu nebo v pátek, občas v týdnu,a le tak hodit pračku je otázka 2 minut, pak to pověšení prádla, to mi většinou manžel pomůže anebo to taky není nějak časově náročné. Žehlím jednou za týdden max. 14 dní, vždy v neděli večer u TV. A nežehlím rozhodně vše.
Večer bych taky ideálně ráda, aby byly děti v 8 už v posteli, ale upřímně podaří se to málokdy, no. Navečer ještě pak kolikrát vařím jídlo na druhý den do práce a taky toho času pro sebe mám méně, než bych ráda (nám rozečtenou knížku, učm se španělštinu přes online appku a ještě mám na Netflixu vyhlídnutých milion seriálů§ a filmů, které bych rádas zkoukla...a prostě vše NESTÍHÁM!
Ve vašem případě bych teda asi omezila "servis" manželovi, takové to vyvařování a chystání jídla až pod nos, on by se hned chytil, jak to že nemá večeři....no protože sis nenachystal, ne? Párkrát takhle a možná mu to dojde, že potřebuješ taky někdy pomoct. Jo a fakt se neboj si říct, chlapi nám fakt myšlenky nečtou a prostě když jim neřekneš, co po nich chceš, tak jim to kolikrát nedocvakne (neber to jako, že ho buzeruješ a komanduješ, jim to prostě kolkrát nedochází anebo to nechtějí vidět)...zejména pokud v době, kdy je žena na RD, měli full servis a nestarali se vůbec o nic, a vše bylo na ženské, což teda za mě je největší chyba, protože pak ten návrat do reality všedních dní je dost rána.

superkousky
29. lis 2022

@2hanah Máš pravdu, může být hůř, ale taky může být líp. Pokud tomu svému tohle toleruješ, tak je to jen a pouze tvá chyba. Já si vůbec nedovedu představit, že bych v tomhle nechala vyrůstat své dítě /děti. Můj manžel syna miluje (není jeho) a to, že mám syna na práci, by mi řekl jen jednou. Je to domácnost všech. Pokud nechce být součástí, tak ať táhne. Vyměnit zámek není nic těžkého a zvládnu to i ženská během pár minut. Pak může jen brečet u rodičů. K čemu takového chlapa máš? Pomáhat nechce, prachy dávat taky ne, tak k čemu? Na parádu?

ninive211
29. lis 2022

Ještě ad bod 3) manžel vynáší odpadky, z větší části umývá nádobí a vysávání je také pouze jeho práce (nějak nám to zůstalo z dob, kdy jsme měli jakýsi starý vysavač extra výkonem a já měla vůbec problém ho utáhnout). Samozřejmě takové ty drobné opravy všeho možného v bytě, ale to jsou nárazové záležitosti, nic pravidelného. Plus pomáhá při vaření takové ty pomocné práce jako oloupání brambor, cibule a tak, když potřebuju, jednou za čas "vaří" on (taková jídla jako míchaná vajíčka anebo tortila se zeleninou či burger, zavést praxi, že bude vařit regulérní víkendo jídlo polévka, maso + příloha, to se mi jaksi ještě nepovedlo bohužel, to mě "uargumentuje", že přece já to umím tak dobře, že on by to tak nesvedl a blablabla, npoo znáte to...tohle je taky asi pozůstatek modelu z jeho domu, kdy vaření je práce výhradně tchyně a tchán si umí možná tak ohřát párky nebo udělat knedlu s vajíčkem).

kolunka
29. lis 2022

1) v tydnu deti chodi pravidelne do postylek o pul osme ( skoro 4letak a 6leta - prvni trida v zs) , v patek a v sobotu vecer mohou dele a vedi to a dodrzujeme to. Proste spanek potrebuji a my s manzelem nejaky cas jen pro sebe taky, s detmi o tom case pro nas mluvime a chapou to i takle male.
2) jsem ted od zari v praci po 6 letech doma a ano, misty je to mazec , kor kdyz nemam praci stylem pichnu si prichod a odchod a doma nic resit nemusim...obcas dodelavam resty po vecerech. Manzel smenuje takze pro me byla lepsi volba vzit praci na ne uplne cely uvazek a tim paden je vic casu na zabihani novych veci.
3) v tohle jsem naprosto nekompromisni...i kdyz jsem typ zeny pecujici ,domov milujici , tak to vse okolo je nas dvou a deti, takze pokud nam ma byt vsem hezky tak se o to taky snazime vsichni starat..proste nechci aby deti videli udrenou mamu a taky me bavi,jak si hezky ukazem ze treba mamce to s pilou moc nejde a tatka by se zblaznil u siciho stroje 🙂

baris
29. lis 2022

Moje mladší dítě (nyní už skoro 13-ti leté) taky ráno vůbec nefunguje a její tempo je pro mě vražedné. I teď jí trvá ranní hygiena + oblékání (a to má už oblečení nachystané) přes 30 minut! A to jí 10x říkám, aby zrychlila.

Když holky chodily do školky, tak jsem je ráno s manželem vzbudila, polospící jsme je odnesli na WC a do koupelny, kde jsem jim pomohla vyčistit zuby, pak zpátky s nimi do pokojíčku, kde jsem musela hlavně mladší dceru oblékat, přenést do kuchyně, kde snídaly a já je mezitím počesala. Pokud byly protivné, pustila jsem jim krátkou pohádku. Takhle byly za 20 - 25 minut hotové i se snídaní. Neměla jsem čas se s nimi ráno hodinu bavit, protože v 6 jsme všichni odcházeli z bytu.

Manžel pomáhá. Ano, musím mu to říct, ale udělá to.

Chyba je v rozložení prací doma. Ty děláš vše, manžel nic. Takhle to nejde a je to cesta do pekel a přinejlepším k rozvodu. Sepiš vše co děláš ty, co dělá on. A urči, co má dělat on.

Jinak
1) holky v té době chodily spát před 8 a vstávaly v 5:30. Ve školce po obědě spaly.
2) blbě, ale manžel fungoval
3) ráno odvezl do práce mě, pak holky do školy a pak on přijel do práce. Zpátky to vzal zase opačně - první holky a pak mě 🙂
Věší prádlo, vyklízí myčku, pomáhá s vařením, stele postele, .... Žehlím já, ale manžel žehlí utěrky a ručníky.
4) naštěstí ne a opravdu - musíš to změnit nebo budeš brzo rozvedená a vyhořelá.

orchidis
29. lis 2022

@bemo Prosímtě, neber to jako rýpání, ale jako dotaz člověka, který se sám zdravotně sesypal z toho maratonu po návratu do práce, ok? Dotaz zní: myslíš, že je tohle dlouhodobě zdravotně udržitelné? A dotaz číslo dvě? Proč nedělá víc manžel?

gabu6
29. lis 2022

Měl by víc pomáhat i manžel , školku mít blízko bydliště ať může vodit a nebo vyzvedávat i manžel.

bemo
29. lis 2022

@orchidis myslím si že dlouhodobě to není vůbec reálné. Takže hledám jinou práci, na zkrácený úvazek. No a manžel by jistě zvládl dělat víc, ale nechce se mu a já nemám energii to s ním neustále řešit a prosit ho o každou hloupost, kterou by podle mě měl udělat sám od sebe. Ale má ještě mimo to dost náročné povolání a v práci je dost často dlouho do večera. Takže nejlepší řešení bude moje změna povolání.

orchidis
30. lis 2022

@bemo To je dobře. Sama mám tu zkušenost, jak člověka může zdravotně sežrat rychlý návrat do práce při tolika dětech ❤. Moc přeju, ať se polovičák najde 🌷.

A k manželovi. Nechci slídit, co dělá a chápu, že máte pět dětí, proto se musí otáčet a je na nějaké vysoké managerské pozici, ale i tak se ta zátěž chodu velké rodiny prostě musí rozložit. Není možné, abyste oba dělali na plný úvazek a rodina byla na ženě. Já nedělám na plný, ale zrovna včera jsem si uvědomila, že za tu chvíli, kdy já už byla doma a manžel si dával telekonferenci a kafe s kolegou ohledně nějakého projektu, jsem vybavila 16 malých sračiček. Ala lístečky do školy, skok do lékárny, chystání večeře, kontrola úkolů, placení složenek a nebudu to vypisovat vše. Děti na mě visely, vřískaly, bily se o mou pozornost, no asi to znáš, takže fakt hrozná pohodička 🙂.

Ale v každém dvoukariérním manželství jsou 3 pracovní úvazky. Jeden ženy, jeden muže a jeden další plný úvazek, což je péče o děti a domácnost (někteří odborníci do dělí dokonce na 4 úvazky - děti a domácnost/dům/zahrada zvlášť). A není možný ani udržitelný, abys dřela dva/tři a muž jen jeden. Nejde to. To nejsou feministický sračičky, ale holá fakta, která do nás sypou školitelé a psychoterapeuti na školeních.

Takže ať je muž čím je, tu jeho polovinu toho třetího úvazku by si měl převzít. Jinak tento neudržitelný model budou napodobovat i děti a čistě statisticky je pak i větší pravděpodobnost, že se takové manželství rozpadne. Což věřím, že se vás netýká, ale i tak mi připadá zdravý na to upozorňovat.

Strana
z4