icon

Je chování mého manžela po smrti králíka normální?

klokanka31
23. zář 2021

Potřebuju poradit. V úterý nám umřel 8 letý zakrslý králík. Umíral od brzkého rána, tak jsem odpoledne řekla manželovi, že by s ním měl zajít na veterinu, aby ho uspali, bylo vidět že se strašně trápí a dusí. Manžel brečel, nechtěl, že to po něm nemůžu chtít, atd. Nakonec s ním asi po hodině teda na veterinu odjel. Byl potom z toho špatný, ok, já taky. Včera byl taky divný, to bych teda ještě chápala. Ale dnes je ještě víc protivný, skoro se mnou nemluví, odsekává, když jsem se ho ptala co mu je, tak furt výmluvy že je unavený a blablabla. Nakonec na mě vystartoval že to je kvůli králíkovi, že se cítí jako vrah, a já se ho akorát furt blbě vyptávám co mu je. Mě nebaví furt koukat jak je nas*aný, nevím jak se k němu chovat. Ani nevím jestli je jeho chování normální?

Strana
z4
felixfelicis
24. zář 2021

Já jenom nechápu, že tady půlka lidí řeší, že "na chlapa" je to moc, aby byl tři dny smutný, když navíc králík může být jen špička ledovce? Jako že u ženské by to bylo v pořádku a u chlapa je to fnukani? Wtf? (A to říkám jako člověk, který si nevybavuje, kdy naposledy brecel)

mourovatakocka
24. zář 2021

@felixfelicis Neříkám mávnout rukou, ale všechno má své meze. A být protivný na někoho a skuhrat kvůli králíkovi?Může to být spouštěč něčeho jiného, ale pouze takto je to pro mě osobně přes míru a třeba u mého muže by mi to nepřišlo ok. Každý řeší smutek jinak, projevuje emoce jinak, ale právě proto, že jsou spolu se zakladatelkou poměrně dlouho, tak asi zná jeho běžné reakce a asi jí to taky moc ok nepřijde, tak jako bych to já moc nechápala u toho svého.

glimmer
24. zář 2021

u nás bylo něco podobného ... museli jsme nechat uspat psa (bylo mu 18let) ... jeli jsme na veterinu oba, manžel se celkem držel, ale jak jsme Maxe, pohřbili tak se doma sesypal a vzal si dokonce den volna, dělá řidiče BUSu, tak se necítil v pohodě na to, aby celý den jezdil. Dodnes když jedeme na psí hřbitov, tak je na něm vidět, že mu to není příjemné, a je to už skoro 2 roky ... Rok jsem manžela přemlouvala, že si pořídíme dalšího psa, než povolil ... pořád jen "mlel" že dalšího psa nechce, že už to nechce zažít ...

mimco
24. zář 2021

@klokanka31 nakonec, je k sežrání, nemyslím králíka 🤩

codal
24. zář 2021

@klokanka31 to jestli je to u tvého může normlaní nebo ne, víš jen ty. Znáš ho deset let, znáš jeho reakce. Pokud ti to přijde přes čáru, to jak se k tobě chová, tak si s ním v klidu sedni a řekni mu to. Pokud je to výjimečná situace a jinak se k tobě takhle nechová, tak sklapni paty, nech ho, ať si to odtruchlí po svém a až bude v klidu, tak to spolu proberte. Na internetu ti asi těžko někdo řekne, jestli je to normlaní, protože tyhle věci každý prožívá jinak a jen těžko to můžeme posoudit, když vás neznáme.

levandule_k
24. zář 2021

Každý se smrtí vyrovnává jinak. Pro někoho je to jen zvíře, pro někoho je nej stvoření. Ti naši mazlíčci umí zvednout, když je nám smutno, jsme naštvaní na celej svět, není nad to poňuchňat chlupatou němou tvář, takže chápu, že to někdo nese blbě.

Můj muž, když někdo umře, ať člověk nebo zvíře, to potřebuje v sobě uzavřít, potřebuje být chvíli v klidu, nejlépe sám. Já mu vždy říkám, že kdyby cokoliv, ať za mnou přijde, že to můžeme rozebrat, sice to trochu rozebereme, jemu stačí pár vět. Já si spíš potřebuji o tom víc popovídat.

Možná, že se cítí jako ten, kdo se králíka zbavil a ta smrt byla taková technická, i když mu tím ulehčil trápení. Navrhla, bych za králíka truchlící chvilku, aby to rozloučení bylo důstojné a pomohlo mu to v sobě uzavřít. Většinou, když někdo umře, tak nejhorší je to do pohřbu. Maximálně bych řekla, že když bude chtít, můžeme se o tom pobavit, ale nehodnotila bych jeho pocity.

dixi86
24. zář 2021

@mourovatakocka mne prijde zase smutná ta Vaše reakce. Asi to byl velkej člen rodiny🙄

klokanka31
autor
24. zář 2021

@cilkat Když já nevěděla co s králíkem je, nevěděla jsem jestli nemá něco nakažlivého, aby nám nenakazil dalšího králíka a morčata. Takže jsem ho asi "donutila" 😞 Snad to brzo zpracuje.

klokanka31
autor
24. zář 2021

@cikitkapb No mimoděložní prožíval dost, prý když jel domů pro věci, tak se chtěl v autě zabít. Naštěstí to neudělal, prý kvůli mě. Prý se jen naoko tvářil ok, aby mě podržel, kdyby se prý složil taky, ničemu by to nepomohlo.

klokanka31
autor
24. zář 2021

@cuuza ☺☺ Ty jsi dobrá ☺☺ my králíky nejíme 🤣

klokanka31
autor
24. zář 2021

@mourovatakocka Na to já bych neměla, já bych nezabila ani kapra 🤔

klokanka31
autor
24. zář 2021

@irmamala Když se něco fakt pos*alo, tak mi byl oporou. Při mimoděložním se mnou zůstal v nemocnici abych tam nebyla sama, po potratu mě tahal na výlety abych měla jiný myšlenky...jen tohle prostě nedává 🤔 ono to bylo hrozně rychlý, ráno když odjel do práce byl prý ok, pak jsem mu psala že ho nechci strašit ale že je s králíkem něco špatně, tak doufal že to nic nebude, no a když přijel domů tak už králík byl fakt hodně špatný.

klokanka31
autor
24. zář 2021

@glimmer 18 let? 😮 co to bylo za plemeno?

mourovatakocka
24. zář 2021

@klokanka31 To chápu, když jsem byla malá, měli jsme králíky na maso 🤭, chce to pevné nervy. Však on to mužský zpracuje, třeba se mu to sešlo s dalšími problémy.

@dixi86 Asi jsem realista, sorry jako. Na tu naši zlatou psici vzpomínáme často, kočky nevyháním, ač už se nám tu moc nehodí, rušení akvárka prožívám nelibě, ale prostě zvíře je zvíře.

klokanka31
autor
24. zář 2021

@mourovatakocka Když jsem já byla malá, tak jsme měli králíky na jídlo od babičky. Nejvíc jsem milovala králičí řízečky s kaší ☺ no ale když jsem zjistila že jsou králíci fajn na mazlení, už bych králíka nesnědla...

mourovatakocka
24. zář 2021

@klokanka31 My jezdíme hladit krávy na statek. Je to trochu na palici, rozumím argumentům proti jedení masa 😔 Jen v sobě nemám dost síly 🙄

saruka6611
25. zář 2021

@mimco Promiň, ale tvé komentáře nejsou na místě. Pro ně to byl člen rodiny a měli ho rádi. Tak nevidím nic špatného na tom, že truchlí. To jako máš nějakou tabulku na to jak moc se smí truchlit, když umře prarodič, rodič, dítě, kamarádka??? Jaké by ti bylo, kdyby jsi sem napsala, že ti umřel třeba pes a někdo by ti napsal, že při představě, že truchlí celá rodina mu cuká koutek 🙈 Řídím se heslem, nedělej ostatním to co bys nechtěla, aby oni dělali tobě.

mimco
25. zář 2021

@saruka6611 pro mě je mezi psem a králíkem diametrální rozdíl.
Navíc, psy v naši kultuře nejíme, kdežto králíky ano.
Spíš bych se zaměřila na to, proč zakladatelka hledá odpověď mezi cizíma lidma a nedokáže tuhle, řekněme banální, situaci doma řešit s chlapem, pro mě je to prostě součást života, zvířátka, potažmo hlodavci ten život dlouhý nemají. S tím je nutné počítat. Kdyby diskuse byla na téma, muži zemřel xy příbuzný/ná, jak jej vrátit do života, pomoct mu překonat těžké období, pochopím to naprosto a bez debat, ale pořád je to králík…

mimco
25. zář 2021

@saruka6611 jo a co se týká tabulky na truchlení, tak asi jo, mám ji, bolest ze ztráty mamky byla fakt větší, než když nám zemřela korela 😉

jako_mala_holka
25. zář 2021

Nečetla jsem celou diskuzi, ale chápu to... Nám onemocněl králík před pár lety, museli jsme ho po neúspěšné léčbě nechat uspat, jel s ním manžel, já bych to nedala... Předtím i potom jsme to doma spolu obrečeli a téměř hned si pořídili nového, to nám dost pomohlo...

kochichak84
25. zář 2021

@mimco a praveze srovnatelný. Někdo pejsky třeba zrovna nemusí, nemá je rád. Ono někdy stačí i kravina a v člověku to spustí neskutečný příval emocí, které prostě nezvládne.

kochichak84
25. zář 2021

@klokanka31 je to normální. Ono jde i o to že jste ho v podstatě donutila k tomu finálnímu kroku. Zpracovává to. Kdyby to bylo naopak... Kdybyste brečela že to nemůžete udělat a on by Vás donutil... Jak by bylo Vám? Ono nikdo z nás u Vás doma nebydlí, těžko soudit, jak moc jste do něj "ryla" otázkami typu proč je takový... Ale já za sebe vím že tohle mě ještě víc rozzuří, než kdyby manzel mlčel a nevšímal si mě. Spíš to chtělo jinak... Co Tě trápí, je to kvůli králíka? Můžu Ti nějak pomoct? A respektovala bych jeho odpověď. Tož asi tak no.

lvl16
25. zář 2021

Jeho chování normální je…

klokanka31
autor
25. zář 2021

@kochichak84 Já tohle "rytí" pochytila asi od něj samotného, já když se mu zdám divná tak se taky furt ptá co mi je, jestli mi něco udělal, atd...🙄

klokanka31
autor
25. zář 2021

Každopádně včera sám přišel a začal o tom mluvit, sice brečel jak želva, ale myslím že mu pomohlo že to ze sebe konečně dostal. Dneska už vypadá o trochu líp.

vodnarka2013
25. zář 2021

Tak ja mám asi jiný názor než většina tady …. Umřel mu králík … no a kuli tomu bude hnusnej na všechny okolo ? Je to králík … ne člověk 🤷🏻‍♀️ Osobně bych mu k tomu své řekla ale je pravda ze nejsem zrovna empaticky člověk a takového cíťu bych po svém boku mít nemohla 😅 byl by to chudák …

drep
25. zář 2021

@mimco prosím tě a nemohla bys mi tu tabulku na truchlení poslat? Rodiny našich pacientů by určitě ocenili správný návod na truchlení, vylepila bych ji v místnosti pro komunikaci s rodinami pacientů hned vedle lahve s vodou a papírových kapesníků 🙈🤷🏻‍♀️

dzogobela
25. zář 2021

Hele... chapu to. Nam, kdyz umrel osmak po skoro 8 letech, tak jsem z toho byla par dni fakt spatna. Furt se mi chtelo brecet... ok, byla jsem tehotna, ale i tak 🙄 a to si myslim, ze jinak jsem celkem cynik a beru vsechno celkem prakticky a realisticky... ale tohle byl proste clen domacnosti. Manzel z toho byl taky spatnej, daval si to za vinu, protoze pred tim odvezl osmaka na narkozu a vyndani zlomeneho zubu... ale udelal skvelou vec, ze hned ten den vsechno po nem zlikvidoval a jeste to odpoledne jsme ho odvezli na chalupu zakopat. To pomohlo dost dalsi dny.

klokanka31
autor
25. zář 2021

@dzogobela My to taky všechno udělali ještě ten den, manžel po veterině šel králíka zakopat, vyhodil klec, a já mezitím uklidila celý byt.

jako_mala_holka
25. zář 2021

@klokanka31 ještě jsem chtěla dodat, že je mi líto, že králíček umřel, resp že byl nemocný a bylo toto potřeba... Není to lehké, i když je to "jen" králík... Já během života ztratila celkem dva králíky, papouška, psa, a nebylo to lehké nikdy, v případě pejska mi bylo přes 20 a hodně jsem to obrečela... Člověk to není, ale součástí života je i zvířátko... Bude to v pořádku ❤🌷

Strana
z4