Je třetí dítě v malém bytě 3+1 problém?
Dobrý den. Řešíme teď, zda jít do třetího děťátka nebo ne. Jedna z více proti je náš malý byt. Máme 3+1, ale má jen 67 m čtverečních. Takže jsou to malé místnosti. Je to velké peklo bydlet v 5 lidech v tak malém bytě? 😁 Omlouvám se za anonym, ale nechci, aby zde některé známé věděli, že přemýšlíme o třetím 😊
My mame jen 2 deti, byt jen o par m vetsi, ale nejaky problem v tom nevidim. Nejvetsi pokoj je detsky, nejmensi loznice a posledni obyvak. Skladuje se, kde se da, idealne vestavene skrine az je stropu a hlavne se veci zbavovat, kdyz uz je nepotrebujem. Klidne bych si 3.predstavit umela, kdybych mela na to ja nervy😀
Máme sousedy, kteří žijí v 5 lidech(2 dospěli a 3 deti ) v 1+1. My máme 3+1 o pár metrů větší a třetí bych chtěla také už to mám dokonce vymyšlené, jak to uděláme, kdyby se podařilo 🙂. Hodně záleží i jak je ten člověk nastaveny . Někomu 3+1 pro 5 lidí přijde dostatečná nekomu naopak malá.
Byt máme prakticky stejný, děti 8, 6 a 2. V jednom pokoji obývák, ve druhém dětský pokoj, v nejmenším ložnice. V normálním provozu je to relativně v pohodě, to je nevýhoda jen hluk, všechno je všude slyšet. Ale nebudu lhát, během lockdownu jsem měla občas chuť vyskočit z okna, to jsme si tu poměrně dost lezli po hlavě. Nejvíc mě štve, že máme málo úložných prostor, holt jsou potřeba skříně až do stropu a průběžně vyhazovat zbytečnosti. Takže za mě - kdyby to šlo, větší bydlení bych brala, ale za peklo to většinu času nepovažuju 😂
Bydlíme v pěti v 2+kk a je to moc fajn. Samozřejmě záleží na uspořádání prostoru, my máme v ložnici velkou šatnu a v obýváku dvě veliké knihovny se sousou místa na hračky, teď jsme ještě dětem udělali ze zazděného balkonu pracovnu a máme sklep. A samozřejmě tedy neplánujeme zůstat navždy, děti časem budou chtít vlastní pokoje. A ani jsme to takto neplánovali, před začátkem covidového šílenství jsme měli rozjetou koupi domku - ale podnikáme v gastronomii... Teď už bychom si mohli dovolit pronájem většího bytu, ale nechceme. Připadá nám to jako zbytečný výdaj navíc, když je nám takhle fajn. V ložnici pouze spíme, celý den jsme pohromadě v obýváku a kuchyni. A platit tisíce za to, že můžeme spát každý v jiné místnosti? Aspoň ráno mohu budit všechny jedním vrzem a zůstat u toho pod peřinou 😀
Je to se sešlo příspěvků, děkuji moc, ráda procitam, jak to kdo vidí 😊 Máme ještě nějakou dobu čas na rozhodování, tak jednou uvidíme, jak to dopadne 😊
@lennus Dětem by to nevadilo určitě, ale já bych umřela. Potrebuju mit svůj prostor, když se chci před všemi někam zavřít (plus manzel doma pracuje), aspoň chvíli každý den. Takhle jsme spolu už dva roky 24/2 a žádná ponorka nenastava (máme 2x víc m2).
*24/7 🙂
@ilonne no, taky jsem si říkala. Ve starém bytě jsem měla balkon, komoru, špajz..A teď nemám ani jedno. Ale dá se to. Máme velké skříně, na nich krabice, úložné prostory pod postelí..Ta špajz chybí dost, zvlášť když nás je 5. Ale nějak se to dá. Nedá se mít moc velké zásoby. Lednička taky klasická, spíš menší, takže se chodí častěji nakupovat.
My byli ve 3+1 se třemi dětmi a teda chvíli to šlo, ale pak už mě to taky začalo štvát, takže to bylo ze dne na den prodat byt a koupit větší..jsem ráda, že to i hnedka vyslo a máme o 30m2 větší byt ... Ale i v tom3+1se to dá, děti budou mít pokojíček a vy budete mít malé stejně nějakou dobu v ložnici. 🙂
Jinak my máme taky 3+1, na metry asi 78. Děti necelé 3, 9 a 11 let. Donedávna ještě k nám na víkendy jezdila starší dcera (teď už jen občas na návštěvu, obvykle nepřespává). Starší kluci mají pokojík spolu. Dcera má prostor se skříní, postelí, stolem, v obýváku. My s malým jsme v ložnici, je to největší pokoj, takže se vejdeme. Teď spí ještě s námi v posteli, po novém roce půjde do postele. Budeme muset prostor zase přeorganizovat, aby to tam vešlo. Větších bytů je tady strašně málo, a drahé jak šlak.
No a náklady..když vezmu že teď začal nový školní rok tak to bylo..800 pracovní sešity, 800 další školní potřeby (aktovku má pořád stejnou od 1 třídy, vyšla na cca 2 tis), 600 oblečení a boty na TV, 150 třídní fond, 250 SRPŠ, 450měsíčně obědy (družina teď nevím kolik stojí, to platí otec na celý rok), kroužky u nás doteď byly v rozmezí 0- 2000 za pololetí (záleží jestli v rámci školy nebo klub nebo jazykový kurz atd). No a samozřejmě před začátkem školního roku obvykle zjistím že kluci vyrostli, takže kupuju papuče, podzimní boty, trička, kalhoty, mikiny, bundy..Pak za obvyklých okolností se platí třeba škola v přírodě, plavání, lyžák, výlety a akce mimo školu..No a nejvíc je asi růst dětí vidět na jídle. Kobylky.
Se třemi dětmi jsme bydleli ve 2 plus 1 do roku nejmladší ratolesti, na metry jsme to měli zhruba stejně. Dlouhodobě bych tak bydlet nechtěla. Výhoda byly vysoké stropy, hnali jsme úložné prostory dost do výšky 🙂 Kdybychom měli 3 plus 1, bylo by to asi o něco lepší. Děti po sobě můžou dědit oblečení i sportovní vybavení, chodit na kroužky hlavně do družiny... Kde je vůle, tam je i cesta. Nemusíte větší byt kupovat hned, do puberty by se to nejspíš hodilo.
Pokud máte stávající byt splacený, tak jste ve skvělé pozici. Podle mého hodně záleží na uspořádání místností. Větší z ložnic by měla být dětí, vejdou se vám tam 3 postele? Já nejsem zastáncem spaní rodičů v obýváku, tak toto bych nedopustila, ale každý to má nastaveno jinak.
Pokud to třetí chcete a myslíš si že se vejdete, tak bych do toho šla. Tím že máte tento byt splacený máte tu výhodu, že pokud byste přišli na to že se fakt nevejdete, výměna za větší bydlení nebude tak drahá. Vezmete si hypotéku na milion, tenhle byt prodáte a koupíte místo toho větší. Budete mít pohodlnější bydlení a splátky na tu nízkou hypotéku taky nebudou závratné.
Jak jste na tom s autem? Hodně lidí co znám co má třetí dítě neměli tak velký problém jak se vejít do bytu, lidi jsou skladní (není to tak dávno kdy žily 3 generace v jedné místnosti), ale takové 3 sedačky se do většiny aut dávají hodně špatně.
My máme mezi dětmi větší rozdíl,takže se vejdeme do běžného auta. Autosedačku má jen nejmenší, prostřední podsedak a nejstarší nic (156 cm).
Jako ano, ty co bydlí ve 2kk v pěti ti napíší, jak je to hrozně prima, ale já mám kamarádku, která má ve 2kk 4 děti, nejmladší má 5 měsíců, nejstarší 12 let, jsou narvaní v jednom pokoji ještě s klukem 6 let a dcerkou 8 let, a té starší je mi trochu líto, ta už by potřebovala soukromí (nejen sama pro sebe, ale třeba i na učení, kamarády atd.), což není v této situaci možný. Takže za mě ve 2kk max 2 děti a to jen na dobu určitou.
My sami jsme měli ve 2kk dvě děti a na tom starším jsem hrozně viděla, že už potřebuje svůj prostor. A my s manželem svoji ložnici, ne spaní na gauči v obýváku.
3+1 pro tři děti mi přijde ok, pokud umíš čarovat s prostorem. Na toto jsou super právě patrové postele, to malé bude stejně tak 2 roky s vámi, u nás třeba až do tří let. Pak to budete řešit dál, třeba se do té doby povede sehnat větší atd. Nikdy nevíš.
@jasminek2012 my carujeme pořád. Bydlíme tu skoro 4 roky. Několikrát jsme měnili pokoje, nábytek, rozmístění všeho. Podle potřeby.
@michaela666 jako střední ok, ale na vysoké děti uz mohou chodit na dobre placene brigády, v létě maji 4mesice na to si vydelat. Vysokoskolaci by si meli na svuj život min. ze 70% vydelat sami. A kdo tvrdí ze na to nema čas, tak nema na te skole co dělat. U me treba uklízí medicka, takze ani u techto extra tezkych skol to není nemožné. To jsou jen výmluvy linych nebo neschopnych studentů a vetsinou jim to žerou rodice, kteří sami VŠ nestudovali.
@20190418 no já jsem třeba byla docela rada, ze jsem nemusela na VS řešit, kde budu bydlet a za co budu jist, a vydelavala jsem si jen na tu nadstavbu a sporila do budoucna. A s tím samým počítám i u svých dětí. Rozhodně mi přijde lepší počítat s tím, že budu děti podporovat déle, než pocitat, že od 15 si na všechno vydělají na brigádě, a pak se divit. Když je potřeba za školou dojizdet, tak 3x kolej nebude zas tak levná záležitost.
Máme 3 děti v 3+kk, mají společný pokojíček, který má 13m. Jo, pracovali jsme s každým centimetrem a nemůžeme si dovolit dát tam žebřiny a klouzačku, ale jsme hodně spolu a jsme spokojení. Jediné co teď zvažujeme je druhý záchod do koupelny, jinak si žijeme pohodlně.
@rebe Ve 2+kk si nedokážu představit bydlet se 2 dětmi, natož se 3. Za mě děti by měly mít možnost samostatného pokoje mimo rodiče. Ve 2, 3 letech je to asi jedno, ale nedokážu si to absolutně představit u dítěte školou povinného.
Jinak my máme stejný byt jako autorka dotazu, 3+1 68m2, byt nic moc velký, navíc je zde zbytečně velká chodba na úkor velikosti pokojů (obývák jen necelých 18m2, kuchyně se třemi vchod - vchod z chodby a vchod do obýváku, do ložnice, takže linka klasická malá a větší nelze). Pokoje (ložnice a děcák) shodně necelých 12m2, děti jsou spolu v jednom pokoji, samostatný pokoj pro každého nehrozí a potenciální třetí dítě prostě NENÍ ani kam dát.
@20190418 Já při studiích bydlela doma, přispívat jsem na nic nemusela, za malé kapesné jsem si kupovala učebnice a šalinkartu (z brigád běžná "osobní spotřeba" +něco jsem si ušetřila do budoucna na vybavení domácnosti, ale velké částky to rozhodně nebyly, na základ hypotéky by to teda rozhodně nestačilo). Naši jsou oba VŠ a brali toto jako samozřejmost, že nás na VŠ budou podporovat, ne že nás v 19 "vyženou" a starej se. Stejně to chci jednou i u svých dětí (samozřejmě za to budu požadovat, aby vejšku brali vážně-pokud na ni budou mít inteligenčně; pokud budou díky flákání prolízat s odřenýma ušima, vše na druhý, třetí pokus, jenom samá párty a hospoda a studovat magistra do 28...tak to bych s nimi hezky rychle vyběhla a podpora by přestala)
Máme veliký dům se zahradou. Měli jsme štěstí, koupili jsme starší "brizoliťák" 🙂, ještě před začátkem toho naprostého šílenství. Tak do deseti let nejstaršího by nám fakt stačilo možná i těch 70m2. Čili patro jsme stejně nevyužívali a stačilo nám přízemí. Teď už ne, děti rostou, jsou to individuality, potřebují prostor a soukromí. Takže záleží, jak máte staré ty dvě děti. Pokud jsou zatím malé a do deseti let máte naději na koupi něčeho většího, pak bych to vůbec neřešila. My jsme stejně byli pořád nalezlí v jedný místnosti a megabarák nám byl naprd 🙂. Teď už se to mění, ale prvních deset let fakt pohoda. Třetího bych se "nebála" 🙂.
@20190418 To si dovolím nesouhlasit. Naši ve vzdělání podporovali mě i bratra. Já jsem tedy na VS nesla hned po gymplu, ale bratr ano. A do toho závodně sportoval. Po dobu studia ho rodiče podporovali, bydlel doma nebo mu platili kolej. Brigády měl jen pro svou potřebu. Pokud bych takto studovala na, podporovali by i mě. I my chceme takto podporovat naše děti.
@ninive211 Hele, úplně nevím, k čemu je mi informace, že si to ty nedokážeš představit. Nám se tak žije krásně a jsme spokojeni. Děti nejvíc, protože rády usínají v naší posteli. Upřímně, já si zase nedokážu představit, že bych neměla vytoužené třetí dítě kvůli takové blbině, jako je aktuální bytová situace. Do většího bytu nebo domu se můžeme přestěhovat třeba hned, když to pro nás začne být důležité, ale rozhodnutí nemít další dítě bych litovala až do smrti.
@rebe Tak důležité je samozřejmě, ze jste takto spokojeni. Pro nás je téma 3.ditete irelevantni, se 2 se citime dostatečně kompletní a 3. ani jeden nechceme. A pokud by se nahodou (nehodou) melo zadarit, tak prave pisu, ze si to nedokazu vůbec predstavit v soucasne situaci a pri soucasnych cenach nemovitostí to není jen tak, říct si "potrebujeme vetsi byt, tak jdem do nej" a je hned vetsi byt. A popravde, neni to jen o tom bytu a tom dostatecnem prostoru. Treti dite, to je taky nove vetsi auto, dalsi a dalsi vydaje, ktere clovek musi brat v uvahu (dlouhodobě). Za nás jsme spokojeni ve 4 a tak to taky zustane.
@ninive211 tak ono to ale není pokaždé o tom, že kdo bydlí v menším bytě, má automaticky méně financí 🙂
My tedy nespadáme do tématu, protože máme dům prostorný a čekáme miminko číslo 4. 🙂, ale znám rodiny, které mají menší byty, 3 děti a ty mají všeho dostatek. Pak někdo může bydlet ve vile, která se prostorem rovná paláci, mít jedináčka a ten může klidně strádat 🙂
Jako jo, uznávám, že jak jdou děti do puberty, tak by měly mít možnost, zvolit si soukromí a klid, na učení nebo když si pozvou kamaráda, ale těm malým dětem, to je fakt jedno, naopak, naši nejstarší mají každý svůj pokoj a ještě vloni spali zásadně v jedné posteli buď u jednoho nebo druhého. Teprve teď už dcera začíná vyžadovat soukromí před mladšíma bráškama (bude jí 10let).
Jinak u třetího dítěte jsme si větší auto pořizovat nemuseli, u čtvrtého už ano 🙂).

My mame 3+1.(obyvak mame propojeny s kuchyni) asi 68 m2. A treti by se veslo, kdyby k nam chtělo 😆Deti jsou uz velke. Maji kazdy svuj pokoj. My spime v obyvaku.. Na sedacce(postelove spani, s matraci atd.)
Prijem mame asi o 10k mensi. hypo platíme. Zijeme dobře. A i usetrime. A usetrili bychom vic kdyby deti nebyly takove kyseliny. Clovek nakoupí plnou lednici a za dva dny nebo po vikendu neni nic.