icon

Je vlastní bydlení v budoucnu dostupné pro děti?

veroniquecz
16. říj 2023

Co si myslíte o vlastním bydlení v budoucnu? Teď pro sebe, pro vlastní děti??

https://medium.seznam.cz/clanek/jaroslav-kral-k...

Strana
z9
hojda
17. říj 2023

@ninive211 a vy tam nic předělat nemůžete, nebo nechcete? úplně nevím, jak to u městských bytů funguje.

ninive211
17. říj 2023

@hojda Můžeš dělat drobnější úpravy se souhlasem města...asi i třeba na vlastní náklady by šlo vyměnit si kuchyňskou linku za jinou (myslím, že částecně by se to zohlednilo v nájmu jsko modernizace vybavení, že by mohl bÿt o malinko nižší,jakoze amortizace). Ale určitě jen tak nelze měnit příčky a kopat do jádra, což by se muselo, pokud bychom chtěli delší kuchyňskou linku. Tak, jak to je teď, bohužel jinak zvětšit nejde. Do kuchyně de facto vedou 3 dveře (z chodby, do obýváku, do loznice)

brunetka11
17. říj 2023

@veroniquecz Jak jsme ti odpovídaly v Šetřícím klubu, ten článek je tendenční a je plný nesmyslů a zavádějících informací. Škoda, že @martinka_33 dané informace nemá potřebu si ověřovat nebo stavět minimálně na základě logiky a konstruktivního vyhodnocení poskytovaných informací v médiích.
Jinak jak jsem psala - lidí přibývá, místa ubývá. Ale je spousta alternativ, kdy je bydlení řešitelné, jen to chce trochu se uskromnit, minimálně do začátku - spolubydlení, někdy i vícegenerační soužití.
No a viz příběh @bbn - je fajn, když člověk umí zamakat, přemýšlí nad zbytnými výdaji. Když se naučí plánovat a jde si za svým.
Padlo tu pohoršování, "kdo by hůře placenou práci dělal" - no když na ni nebudou lidé, protože budou mít potřebu jít za lepším, bude potřeba dané mzdy přehodnotit. Viz např. zmiňované zdravotní sestry - soukromý sektor už zjistil, že pokud si lékař / dané středisko nárokuje kvalitní personál, musí ho také zaplatit. Protože mizerné platy rovná se nepříjemný / nekvalifikovaný personál, což se rovná odrazování klientů, kteří trvají na nadstandardní péči, za kterou jsou ochotni zaplatit.

ferda90
18. říj 2023

@levandulovy_caj tyjo, tak to prodával za dobré peníze, u nás (město cca o 50 tisících obyvatel) a pozemky tu stojí cca milión a postavený dům, nový Teda okolo 7 míčů

ninive211
18. říj 2023

@brunetka11 V soukromém snad. Ve státním ty platy jsou fakt hrozný, nevím, kde lidi přišli na to, jaký je to ryto...většina obdobnych pozic je v soukromém sektoru zaplacena lépe (IT, právníci, ekonomové...), no a právě třeba zde je strašně vidět to podhodnocení...protože šikovní ambiciózní lidi, co jim třeba ani nevadí makat přesčasy a odnevidim donevidim, ale mít za to zas slušně zaplaceno, ze státního odchází....neuživí se prostě, nedosáhnou třeba na tu hypotéku. Mladé lidi zde neudržíš, proto věkový průměr ženských za přepážkama na úřadech je tak 50+, jsou mnohdy vyhořelé, nepříjemné, demotivované...a akorát všude čtou, jak se ve státním budou snižovat stavy a jak se opět nebude přidávat na platech, i když inflace je stále přes 10%...
A jakékoliv přidávání státním zaměstnancům je přitom pro veřejnost jak červený hadr na býka...

martinka_33
18. říj 2023

@brunetka11 ale k tomu je diskue naopak skvělá věc. Protože mi můžeš oponovat a napsat důvody proč se ti článek zdá zaujatý, proč to tak neni a proč jsou třeba moje nápady na zlepšení situace nereálné? Například "kdyz ale budes regulovat tohle, stame se s trhem tamto", aha, tak to nepujde atd.. To co se v článku píše si myslim dlouho pred jeho prectenim, mnohokrat jsem tu v jiných diskuzích psala ze vlastnictvi nemovitosti je třeba regulovat. Zatim jsem se tu dozvedela jen to, jak si nekteří hrabou na svem pisečku a myslí si, ze co muze jeden, muze i druhý, bez rozdílu. O nelogičnosti regulace tu jeste nikdo nepsal, tak to zkus 😉

ninive211
18. říj 2023

@martinka_33 Já s tím článkem taky až na drobné výjimky souhlasím. Přiznávám, že působ lehce tendenčně, když se tam píše o "investorech z Ruska", jistě všechny nemovitosti v ČR neskupují firmy napojené na ruskou mafii...ale opravdu velká část bytů je skupována "eseróčkama" s pochybnou historií, které následně jdou do pronájmu...anebo třeba i leží ladem, protože za nastavené nájemné je obtížné sehnat nájemce...jim se to i tak vyplatí. Průměrně vydělávající normální lidi v dnešní domě fakt nemají na to pořídit si novostavbu 3+kk za 10, 15 mega (ani kolikrát ten 40 let starý panelákový byt)...jak už jsme tu psaly, kdo chtěl bydlet ve vlastním a peníze měl, pořídil nemovitost v době, kdy ceny ještě nebyly zas až tak ustřelené a odtržené od reality (a hypotéky byly dostupnější). Dnes dostane přednost ten, kdo donese "cash v kufříku" před obyčejnými zaměstnanci, kteří nejdřív musí zkusit vyjednat s bankou hypotéku, aby po 14 dnech dostali rozhodnutí, že sorry, s vaším příjmem na ni nedosáhnete...mezitím je byt stejně fuč z nabídky, přijde někdo, kdo dá peníze na ruku a developer nečeká na to jestli Franta s Máňou dostanou úvěr od banky na 10 mega...

martinka_33
18. říj 2023

@ninive211 přesne tak 👍

brunetka11
18. říj 2023

@martinka_33 Tak si v Šetřícím klubu přečti příspěvek k tématu od Evaviki. Snad ti její fakta otevřou oči, jak mizerně je daný článek napsaný a jak je zavádějící.

martinka_33
18. říj 2023

@brunetka11 tam já nejsem, muzes hodit screen? 🙏

ninive211
18. říj 2023

@brunetka11 A mě by to teda taky zajímalo...ano, článek není nějaká super truper novinařina, je to ale taky pod kategorií Seznam Medium, kde může psát svoje názory skoro "každý", myslím, že autor ani žádný novinář není...a takto k tomu taky musíte přistupovat, jako k fejetonu, úvaze, vyjádření názoru jednoho "týpka", ale nepřijde mi teda, že by článek vyloženě lhal (teda v jednom si vymýšlí, a to v úrocích z hypoték 8 až 15%, tak vysoké opravdu nejsou ani dneska) + to zmiňování Ruska je taky jako ne moc košér, se zbytkem téměř bez výhrad souhlasím...i s tím srovnáním s jinými zeměmi - Německo-regulace nájmů (aby ceny nájemného nebyly Divoká Západ - osobně zpětně považuju deregulaci nájemného, jak proběhlo od r. 2012, za vééélkou chybu), Rakousko-podpora družstevního bydlení...

brunetka11
18. říj 2023

@martinka_33 Omlouvám se, pouze pokud to sem nakopíruje autorka příspěvku.

bbn
18. říj 2023

@martinka_33 tady se krásné ukazuje tvůj charakter. Přijde mi velmi sprosté, nazývat lidi, co tvrdě pracovali, odříkali si a šetřili, že “hrabou na svém písečku” a “zbohatlíci”. Tak se tě zeptám přímo: Ty by jsi šla kvůli vlastnímu bydlení umývat hajzly? Nevěřím tomu. Ty čekáš, že každá rodina v tomto státě má automatické právo na vlastní bydlení. To nebylo ani za komunistů. Je mi z tebe zle. Manželova maminka byla samoživitelka, pletla čepice pro podnik do 2 do rána, aby měli kde bydlet a co jíst a ty nás teď nazýváš zbohatlíky a hrabivci? Pro svoji neschopnost a lenost závidíš ostatním, tak to je.

brunetka11
18. říj 2023

@ninive211 Tak koupě nemovitosti lidmi ze zahraničí je dost zásadní problém. Minimálně by si na to stát měl nasadit daň.

Jiné státy s tímto bojují zákonem, že pokud není nemovitost obsazena, může se majiteli do ní nastěhovat po poměrně krátké době naprosto cizí člověk a může trvat i roky, než se ho majitel zbaví. Např. ve Španělsku, které je zapleněno krátkodobými pobyty.
Což už je naprosto absurdní řešení a je preventivně řešitelné.

ninive211
18. říj 2023

@brunetka11 Ano, o tom Španělsku jsem viděla reportáž jednoho týpka na youtube...tam prostě když je nemovvitost neobydlená a ty se tam nastěhuješ a nikdo tě nevyhodí (třeba proto, že majitel bydlí úplně někde jinde a ni o tom vlastně neví), tak po nějaké době automaticky získáváš míst squatera status regulérního nájemce...jako drsný tohle...
Jako mělo by se zákonem nějak regulovat koupě nemotostí určených K BYDLENÍ (zkolaudované pro bydlení), aby je nemohly kupovat minimálně firmy-právnické osoby. Zase zakázat koupit byt cizinci -fyzické osobě dost dobře bohužel nejde (ale jde nastavit, aby se to třeba extra zdanilo, když to koupí cizinec - chceš tu mít nemovitost? OK, ale zaplať extra daň třeba 15 %). Ale prostě aby to nešlo koupit "na kšeft". To by se hned uvolnilo bytů...
By mě zajímalo, jaký máš třeba názor na navrhované změny v nájemním bydlení - teď myslím konrétně to, že majitel by mohl nájem kratší než 3 roky prodloužit max. dvakrát a pak udělit nájemnní smlouvu na min. 3 roky nebo i na neurčito. Já s tím třeba souhlasím, pokud kápneš na problémový nájemníky, pořád je s velkou pravděpodobností odhalíš už v prvním, max. druhém roce nájmu...v případě problémů je můžeš vypakovat, nájem jim neprodloužit...a slušný, platící nájemník by měl mít právo na nějaké jistoty, ne se pořád třást, že se mladá rodina s dvěma dětma bude muset co dva roky někam stěhovat. Nebo taky při končící nájemní smlouvě po roce pronajímatel využije možnosti, že nájem skokově zvedne. Když by nájem byl aspoň na tři roky, nemusí se nájemce bát, že každý rok se mu to zvedne třeba o 15 % a "ber nebo nech být". Taková obdoba prodlužování smlouvy na dobu určitou, i v zaměstnání to jde jen 2x a dost...

martinka_33
18. říj 2023

@bbn a von nekdo kdo tvrde pracoval má na 5 a vic nemovitosti? Nebo tvrde pracoval, pak si koupil, jednu, druhou, třetí a z tech uz se z najmu (bez prace) sypaly korunky? Hm hmm? 🤔 a pak to hezky pekne plati stát na prispevcich na bydlení a korunky se sypou dál. Takze hezky zredukovat na maximální pocet, hodnotu, metry čtvereční...Pravnickým osobam zakazat vlastnit bytove jednotky uplne, fyzickym omezit a zdanit hamižnost - neboli pasivní přimy, prptoze ty uz nemaji s tvrdou praci ponekud nic spolecneho!!!

martinka_33
18. říj 2023

@bbn a zle mi je z takovej sobcu jako jsi ty 🤮🤮🤮
Hamižnych a naprosto neempatickych 😡 Ja mam, vostatni si tahnete pod most. Válej se v tý svý haciende a az budes stará, tak si vzpomeb az se o tebe ve špitále bude starat nejaká sestřicja, kteřá bude dřít od rana do večera dřít aby mela na najem, aby se sypaly korunky hamižným sobečkum Tobe podobným.

ninive211
18. říj 2023

@martinka_33 Hele, zase bych brzdila. Zrovna bbn podle toho, co tu psala, si ten svůj barák s manželem dost vydřeli a nikde teda nepíše, že má ještě dalších x nemovitostí, který pronajímá a ze kterých žije. Pravda, kdyby neměl její manžel tak hodně nadstandardní příjem, jaký má (psala o příjmu ke 200 tis /měs. a ona je doma, nepracuje, takže...), tak je prostě jinde, minimálně nemá po 10 letech splacenou hypotéku, ale stále splácí nemalé peníze, ale zrovna ji bych asi neobviňovala z hamižnosti. Na to jsou fakt jiní...

martinka_33
18. říj 2023

@ninive211 ale proc se sakra zastává tech hamounů? Já tu zenskou nechápu... Když si nekdo vydělá na barák, at ho má, kdyz si k tomu koupi 2 byty, pro deti nebo jako příjem na stáří, proč ne? Ale já písu o tech, kteří hamouní dál a dál a bohatnou víc a víc a to bez práce, tohle bych proste zakázala... A nechápu jak se nekdo toho muze zastávat.

bbn
18. říj 2023

@martinka_33 já se žádných hamounů nezastávám, kde tohle píšu? Píšeš, že jinak, než švindlováním a podvody se k vlastnímu bydlení dostat nedá, a že si hrabeme na svém písečku, tak mě to docela naštvalo. Otázka na začátku diskuze zněla, jestli si mladá rodina dokáže obstarat vlastní bydlení a já odpovídám, že pokud chce, tak ano. Kdo má zdravé ruce a nohy, může jít klidně umývat ty hajzly, jako jsem to dělala já. Znova se ptám, ty bys je šla umývat? Neodpovíš, co? Já jsem do 18 let měla jeden pokoj se svými rodiči, záchod jsme měli venku na dvoře a to i v zimě a nádobí jsme umývali v lavoru. Tak mi tady nenadávej do sobců, sama si závistivá a zlá. Můžeš si spočítat, kolik můj muž odvádí každý měsíc do státní kasy na daních, uživil by z toho celou jednu rodinu. A krom státní kasy živil taky svoji mámu, když bylo potřeba. A ty si nehrabeš na svém písečku? Ty svoje vydělané peníze velkoryse rozdáváš chudákům? Kolik dalších lidí jsi ochotná živit ze své výplaty? Znovu, protože zřejmě někteří neumí číst, nad žádnou profesi se nepovyšuju, dělala jsem skoro všechny práce a proto, právě proto, si pracujících lidí vážím a té sestře, co mi bude utírat zadek, ráda zaplatím navíc, aby se taky měla líp. Za to, že politika je hnus a že státní aparát je zkorumpovaný, já ani můj muž nemůžeme a není v našich konkrétních silách s tím něco udělat. Štve nás to, ale víc než stěžování a nadávání nám prostě pomohla tvrdá práce.

martinka_33
Autor odpověď smazal
bbn
18. říj 2023

@martinka_33 tak ale i my jsme museli počkat. A to i v době, kdy podle tebe bylo líp. První 3 roky jsme bydleli s dalšími 2 cizími lidmi, když už jsme si vzali hypotéku na první byt, tak velká část tehdejší naší výplaty šla na tu hypotéku, zbývalo nám opravdu málo na jídlo a provoz, neměli jsme na kuchyň, na nábytek, na nic. Děti jsme si taky udělali až na ně holt bylo. Tak dnešní mladí, pokud se chtějí mít dobře, tak asi taky budou muset počkat a pracovat. Nic víc jsem tím říct nechtěla.

martinka_33
18. říj 2023

@bbn jen si myslim ze to slo snáz, ze ted je lepsi se do niceho nepoustet a volit spis spolubydlení s kamarády, odkládat rodinu, ani spořit ted nemá smysl, takze spořit do vzdelání. Alespon ta inflace má smad dobrou prognózu a mohla by se brzy snížit. Pak uz se dá i spořit a holt cekat az se trh s nemovitostmi srovná, coz muze byt treba az za 10 let, anebo driv a nebo vubec, to se neví 😃 No a komu je ted petadvacet, tak bude zakládat rodinu v petatřiceti a nebo spolubydlet i s detmi, a nebo v nájmu a pobírat prispevky na bydlení, protoze mladá rodina s mamkou na mateřské a taťkou ve státnim tržní nájem neuplatí. A tim se dostaneme k tomu, ze stát (my vsichni na danich) cpeme prachy do kapes hamounum a to mi vadí.

brunetka11
18. říj 2023

@martinka_33 Nějak nechápu, jak si někdo může dovolit schopnosti se zabezpečit a dokázat mít pasivní příjmy překlápět do negativismu, dokonce dávat nálepku “hamounění”.
Opravdu máš tak velký osobní problém vyrovnat se se schopností jiných lidí pracovat s financemi a budovat materiální zázemí?

brunetka11
18. říj 2023

@martinka_33 Tyhle negativní názory, že teď je potřeba sedět v koutě čtu / slýchám už od dob komunistů.
A svět a finance se točí dál…

martinka_33
18. říj 2023

@brunetka11 velikej, protože pro spolecnost jsou potreba vsechny profese, i ty ve kterých je nemožné dosahnout nadstandartních příjmů a pritom pro fungování spolecnosti jsou nezbytné. Neni správne aby jedni hamounili vic a víc a druzí dřeli pro celou spolecnost. Aby bojatí Saudi bohatli z ropy a o kus vedle, kde ropa neni, memeli lidi co jíst. Copak to ti připadá správne? A pasivní příjem je hamounení, ty penize se totiz nekde brát musí, nekdo je vydelat musí, v pripade nájemního bydlení ke to casto i stát v prispevcich na bydlení, talze ty penize cpem tem sikovnym co umi zachazet z financemi - rozumej hrabou si pro sebe... To mi vadí velice!!! A nema to co docineni s pracovitosti.

jajulin
18. říj 2023

@martinka_33 "A tim se dostaneme k tomu, ze stát (my vsichni na danich) cpeme prachy do kapes hamounum a to mi vadí."
Máš vůbec vzdálenou představu, kolik státu odvádějí lidé s nadprůměrnými příjmy (ve tvém slovníku hamouni)? Nevím, jestli je to k smíchu nebo k pláči, když ti, kteří mají průměrný nebo podprůměrný příjem, se nejvíc ze všech ohánějí tím, kolik platí na daních 🙈🤣.

martinka_33
18. říj 2023

@jajulin Vždyt to je ale správne, kdo vydelá víc, by mel víc % odevzdat - ze trestná a jiná pochybná činnost se nedaní vubec, je dalsi vec 😃 A i kdyz ze 100 tisic odevzdas do spolecneho ctvrtinu, pořád ti zbyde 75 tisic, zatimco i kdyz odevzdas z 20 tisic jen deset procent zbyde ti jen 18. Takze je samozřejme správne ze ti s vysokými přijmy se podílejí víc 😉

bbn
18. říj 2023

@martinka_33 problémy, které popisuješ, mi vadí taky, taky se mi nelíbí, že je někdo nahoře a někdo dole. Taky by se mi líbila společnost, kde by všichni lidi měli stejně, bylo by to spravedlivé. Ale to, přesně to, je bohužel ta utopie. Nikdy to tak nebylo a nikdy to tak nebude. Vždycky bude někdo vykořisťovat druhé, je to bohužel dané lidskou povahou jako takovou. Vidíš to i u malých dětí, dáš jim každému na talíř 3 kousky čokolády a už i to 2 leté dítě kouká těm ostatním do talíře, jestli náhodou ostatní nemají víc. Je to v nás samotných. Bylo někdy v celé historii lidstva období, kdy by všichni měli stejně? Kdy?

ai30
18. říj 2023

@bbn Co myslis tim prikladem s cokoladou? Ja nevim jak u tebe, ale prave kdyz dam vsem detem stejne 3 kousky cokolady, tak jsou vsichni spokojeni a mam klid. 😀 (Aby se tu nestrhla lavina, tak ne, nemyslim si, ze by vsichni meli 'dostavat' stejne v jinych oblastech zivota, ani bydleni.) Akorat vubec nechapu, co jsi chtela ilustrovat tim prikladem s detma a cokoladou.

Strana
z9