Kdy je ideální věk pro otcovství?
Casto tu ctu diskuze, kdy se zeny ptaji, kdy je ten strop, mit posledni dite.
Ale co chlap? Kde je u vas ta hranice tady?
Mě přijde i 40 pozdě 🤷 dítěti bude 9, muži 48. Uf, uuuffff když to vidím 😂A je to prostě znát a chci vidět, jak bude před 60 pobírat pubertu, dospívání.
Řeknu ti to asi takto - před partnerkami jsou v našem okolí hoši po padesátce huj a jak si to báječně užívají. V reálu - když o tom mluvíme - všichni do jednoho toho litují - nemají dost sil, bojí se budoucnosti a v jednom se shodují - ve skutečnosti je to už prostě nebaví.
Tohle je asi strašně individuální. Manželovi je 43, potkali jsme se před 6 lety, nespěchali jsme. Teď čekáme naše první a rozhodně bych pak chtěla alespoň ještě jedno dítě (takže to mu bude třeba 46?). Ale je to sportovec, vypadá cca o 10 let mladší, neustále se vzdělává a když ho porovnám třeba se svými spolužáky, kterým je o 10-12 let méně, tak je rozhodně zachovalejší, má více energie a celkově to prostě není žádný páprda. Takže mi rozhodně nepřijde, že by byl na dítě starý. Po 50 bych už asi byla opatrná a váhala s pořízením dítěte, ale do té doby si myslím, že zrovna v jeho případě je to ok i v dlouhodobém výhledu. Ale chce to prostě posoudit životní styl daného chlapa a i nějak např. dle starších lidí v jeho okolí odhadnout, jak se sám vidí cca za 20 let.
Z meho pohledu zena max 40, muz 45. Chapu vyjimecne pripady, ze se prvni potomek nestihne, takze chapu, ze do toho nekdo jde kdykoliv pozdeji, nebo v pripade, kdy spolu novy par chce spolecne dite i kdyz uz je to na hranici. Ale ciste planovane deti u muze po 45.roce uz mi prijdou moc - energie, zdravi, uplatneni na trhu prace v budoucnu, ale hlavne i ta mentalni stranka, rozumet si se svym ditetem, chapat "dnesni"dobu, nebejt mu v rane dospelosti pritezi. Chapu, ze chlap muze mnohem dele, ale dle me to hranice ma. A i chapu par tatinku, kteri jsou fit i v 60, ale uplne moc jich nebude. A kdyz si predstavim jak 5 letej kluk blbne s 60 letym tatinkem nekde v herne tak, aby mu stacil ? Zdravotni potize muze mit i mlady, ale jak jsem psala, za me je to vice aspektu, nejen to zdravi.
Ja mám mám pomyslný strop nastavený tak, že u ženy max. 35 let a u muže 40 let. Ale taky je rozdíl jestli ten pár čeká 1. nebo další dítě v pořadí. Mě se 2. dítě narodilo ve 33 a už i teď si říkám, že je to pozdě, že už jsem stará 😁
@dejvitka Moje bývalá kolegyně je extrém -1.dítě ve 43, druhé ve 47 (plánovaně! Mezitím asi 2x potratila...prostě to druhý chtěla za každou cenu...asi aby ta první nebyla sama, až rodiče nebudou v jejím mladěm věku). Muž stejně starej jak ona, ona ale silně obézní s vysokým tlakem....no jako všichni jsme si klepali na čelo, jak hazarduje, jestli je normální, v její situaci.
@drep nechci nějak rozporovat to, co vidíš v praxi, ale přece i pojišťovny, které pracují pouze a jedině s různými výpočty pravděpodobnosti, pojistí šedesátníka za úplně jiné částky než čtyřicátníka, ne? A sami lékaři říkají, že dřív nebylo tolik nádorů především kvůli tomu, že lidé umírali v nižším věku a prostě se jich nedožili. Pokud se tedy bavíme o tvrdých datech, jsem přesvědčena o tom, že pravděpodobnost toho, že čím jsme starší, tím více se blížíme nějakému zdravotnímu průšvihu, je neúprosná. Navzdory všem vitálním sedmdesátníkům a mrtvým čtyřicátníkům.
Také jsme doma probírali, i když nás už se to naštěstí týkat nebude. Pro mne, jako ženu, jsem si stanovila milník 35. U chlapa to může být víc, ale dívali jsme se na to pohledem: "Kolik mi bude, až bude maturovat? Až bude na vysoké? Dožiji se vnoučat...?"
Samozřejmě, že to je vše nejisté i pro mladého člověka. A starší chlap může být teď aktivnější, než ti mladší. Ale ten čas strašně letí a ono se to může všechno rychle změnit...řekla bych 40-45 z hlediska péče o miminko, ale když k tomu přičtu alespoň 25, tak těch 40 je až dost...
A co znám kamarády, co mají sami starší rodiče, tak většina z nich si ten věk pro založení rodiny "hlídá" s tím, že nechtějí být sami starými rodiči 🤷
Myslím si že umůžu je to jedno. Jelikož o dítě se má za 90% starat žena. Už ženy bych viděla tu hranici mít poslední dítě Max ve 35. Možná klidně míň Když vidím ty hysterický starý ženský, jako jsem viděla včera když jsem holku vedla do školy. U chlapů to je jedno.
@pampelina18 Z 90%?? To je dobrej for teda.
@pampelina18 jako proc? 😳 Dite je obou, starat se maj oba 😳 a jsou chlapi co jdou na rodicovskou..
Mám na tohle striktní názor, mít děti co nejdříve, nejlépe po vystudování a pořízení bydlení. (samozřejmě pokud má člověk partnera a plánuje). Mě měli naši brzo, máma v 19 a táta 25, je to super, jsou prostě stále mladí. Manžela rodiče se seznámili pozdě, takže jeho tatínkovi bylo 44 let a mamince 40, manželovi je 44 a je to strašné, vnoučata si vůbec neužili, a my teď navíc v době když máme ještě relativně malé děti musíme řešit starost o skoro 90 leté seniory, kteří mají už tolik problémů, a právě proto že měli skvělou kondici, fyzickou i psychickou celý život, tak po té 75 letech se jim to začalo vše horšit, a ted po 80 už je to mazec. Naštěstí jsou zatím dva a bydlí spolu, ale je to už dost na hraně. A ty starosti o ně prostě člověk má jako o další děti. Lékaři, nákupy, starost o bydlení. Já měla děti v 28, tak jak jsem si přála a pro mě to bylo úplně akorát.
Rekneme, ze oba jiz deti maji, ona dosti mladsi (asi tu u vsech splnuje limit), on starsi (u vetsiny za hranou). druha sance na zivot.
Samozrejme rozumove vedi, ale srdicko je tahne trochu jinam.
Je to tezke, rozseknout definitivne at tam ci tam.
kolem tý padesátky už to je na hraně, ale každý jedinec to může mít jinak. Určitě jsou vyjímky, co mají děti i později a děti těchto "starých" mužů nijak nestrádají.
Ja mám přítele o 18let staršího, jsme spolu 14let a máme 3 děti.
Chlap má 54let a třetí má 5mesicu a bylo teda dost neplánované. Měla jsem termín i na potrat. Přeci jen nám dost šlo o věk muže a ja už neměla zrovna chuť zase všechno od znova. Navíc žijeme v cizině a jame na vše sami...ale po domluvě jsme si dite nechali.
Je pravda ze chlap té energie tolik nemá, ale u něho je to i o povaze 🤣a vidím že toho malého prcka si uziva nejvíc, dokonce ho i nosí v nosítku coz předchozí dva syny vůbec. U prvního syna nefungoval skoro rok, myslím tím že mu asi nedošlo ze se trochu mění život s dítětem 🙈
Miminko je naštěstí zdravé, chlap mi pomáhá večer s těmi staršími. Mají 8 a 5let. Já se plánuji i cc za par měsíců vrátit na par hodin do práce. Uz nechci sedět doma s dětmi na mateřské a nedělat nic jiného, to bylo psychicky náročné.
Jak to pujde v budoucnu uvidíme....
@kristusr Jak to bude v budoucnu, to přece nevíme nikdo Můj muž má také někdy energie na rozdávání a někdy se mu nechce vůbec nic😄. Věkem to podle mě nebude 😄. Užívejte si miminko.
Mame v okoli 2 deti 50tniku co si je poridili s vyrazne mladsi zenou (rozvod se svou vrstevnici s kterou maji dospele deti ). A jsou to sileni smradi. Ale fakt sileni. Protoze tatinek koupi, tatinek radsi zaridi, nez aby se venoval a mel nejake nepohodli nebo rekl diteti na neco NE a musel se pak dohadovat nebo pretrpet emoce ditete..
Maminky jsou v zasade rezignovane, deti prerostly pres hlavu i jim.

Já od jisté doby, kdy se nám nedaří počít druhé dítě a již to řešíme přes Car, tak žádné limity nemám. Mojí pomyslnou hranicí bylo u ženy 35 let a u muže o 10 let více, máme skoro 5 letou holčičku, ale cítím, že kompletní ještě nejsme a chceme pro ní parťáka. Kvůli tomu, že je mi o rok víc to přece ještě nevzdám . Manžel je skvělý aktivní táta, co se sportu týče. Běhá, jezdí s dcerou na kole, hraje fotbal. Finančně také nestrádáme. Je to o tom, jak se kdo cítí a někdo není na ty děti mentálně zralý ještě ve 30. Navíc umřít, nebo cokoliv se stát může i relativně mladému člověku a ne jenom staříkovi.