Kdy je nejvhodnější doba na zdobení vánočního stromečku?
Hezký den 😊
Spíše takový osobní průzkum . Kdy zdobite vánoční stromeček ? U nás se vždy zdobilo 23.12. v poslední době všude vidím už ozdobeno od začátku / půlky prosince . I manžel začal naznačovat " že jsem asi z jiné planety " 😅 Jak to máte vy ?
Jako děti jsme zdobily24. dopoledne u pohádek, měli jsme vždy živý strom-smrk a už o Silvestru začal opadávat a málokdy vydržel do Tří králů. Co jsme začali ve vlastní domácnosti mít umělý stromek, tak jsme začali zdobit dříve, obvykle poslední neděli před Štědrým dnem, což bude tento víkend (i když to nebude zlatá neděle).Teď jsme dva roky měli též živý stromek, ale jedličku a zdobili jsme taky pár dní před Štědrým dnem, abychom si ho užili. U nás nekrmíme děti tím, že stromeček nosí Ježíšek, ale že ho zdobíme pro Ježíška, aby se mu líbil a nechal nám pod ním dárky.
@me_druhe_ja To měl děda, že nechávali stromeček až do Hromnic -mně to nedává smysl, taky radši spíš ozdobit dřív a sundat na Tři krále, pak už fakt nejsou vůbec Vánoce, ale normální všední dny, stresový leden, v půlce ledna už fakt nemám vánoční náladu
Stromek mame uz 10 dni, protoze na Vanoce nikdy nejsme doma tak abychom si ho uzili. Pro me Vanoce konci 24. Po rozbaleni darku takze jakmile 1.1 prijedeme domu tak jde z domu.
@pajii25 Vzdy jsme v detstvi zdobili 24. rano, zachovala jsem to i ted. Sundavame na Tri krale. Vim, ze nekdo zdobi v noci 23. jakoze zdobil Jezisek. Osobne neznam nikoho, kdo by zdobil drive 🤔.
@katule1990 já zase neznám nikoho, kdo zdobí až 23/24 😀 myslím osobně....jen na internetu. 🙂 a to jsem zjistila až poslední roky, že jsou lidi, co zdobí až na Štědrý den 😲 to bych se.na to vyprdla úplně😀
@me_druhe_ja To je fakt zajimavy 😁, mozna je to i krajove ruzne 🤔. Tady nevim o nikom, kdo by mel stromek driv. On pak i celkem opadava.
23.
@pajii25 u nás doma se vždy zdobil den před Vánoci, u manžela v rodině dokonce až na Štědrý den, se staršími dětmi jsme v tom pokračovali den před Vánoci, o Štědrý den nemáme čas kvůli vytvoření jiné časově náročné rodinné tradici...No, a postupem času jsme se dopracovali k tomu, že stromek zdobíme dříve a dříve, letos dokonce už začátkem prosince (ale dál už to posouvat nebudeme), protože jak to mladší děti všude vidí, že jsou nazdobené stromky, tak chtějí taky...teď.máme umělý, ale i když jsme koupili uřízlý, tak jsme zdobili co nejdříve, když už si to člověk koupí..a navíc, člověk si to tak nějak víc užije ty pohledy před Vánoci, než po, kdy už Vánoce prostě "odškrtne" , kouzlo odejde, i když do toho 6. 1. to jakžtakž vydržíme, ale po Vánocích už se nemohu dočkat, až se vše zase uklidí, i když jsme zdobili "na poslední chvíli" 😀
@me_druhe_ja z jakého kraje pocházíš? Já když na základce řekla, že zdobíme UŽ 23, tak jsne byli za exoty (všichni 24).
U našich stromeček běžně byl do února, taková vzpomínka na Vánoce. V něm dětství se advent tak neprožíval jak teď, takže bylo posunuté všechno.
@veronicka89 musíš uříznout kus kmene nebo aspoň ořezat kůru. Jinak je ten řez zaschlý a vodu si stromek nebere.
Zdobím v noci z 2. na 3. prosince. Syn ho objeví ráno na svoje narozeniny.
@veronicka89 já měla loni...byl strčený do kýblu s kameny a pískem...občas zalit a vydržel hodně po Novém roku
@veronicka89 Kdysi jsem mívala smrček a vydržel měsíc.
@klokanka31 pri 25 stupnich 🫣? Ze bych ho narvala teda domu
@veronicka89 Jj. Ale dávat mu vodu no...
Posledních par let zdobíme stromek přibližně 14dnu před Vánocema a máme ho do 3kralů max.
@pajii25 23.v noci. Nosí nám ho Ježíšek i s dárky. Rozbalujeme dárky hned ráno.
My zdobíme 23. večer, když děti spí, aby měly ráno překvápko. U jedné babičky se zdobí 24. společně během dopoledne, u druhé 24. před večeří taky v utajení, aby byl wow efekt.
U nás rozlišujeme advent a Vánoce. Stromek je symbol Vánoc, takže ho zdobíme až v noci z 23. na 24.12. Zatím vždy s manželem na tajnačku, letos to možná bude naposledy, nejmladšímu synovi bude brzo 6 let. Ale už se těšíme, až konečně po těch 15 letech si ho budou děti zdobit samy. Odstrojujeme někdy před půlkou ledna, prostě až město ohlásí, že bude svoz.
My začátkem adventu. Chceme se ho doma užít co nejdéle, ta atmosféra je naprosto dokonalá, většinou dáváme pryč do půli ledna. Ale přes měsíc jej máme doma, pak je tu děsný prázdno 🤣
@verunka15 Že jo? My máme vždycky strom až ke stropu, a pak když ho uklidíme i s ostatní vánoční výzdobou, tak najednou koukáme po bytě, že to tam je jak po vykradení, strašný prázdno 😃
My zdobíme podle liturgické vánoční doby. Takže 24.12. A necháváme do neděle Křtu Páně. Když je v pohodě, tak klidně předkoncilně do ,,Hromnic". Advent má úplně jiný smysl, je to teprve příprava na všechnu tu oslavu. Nemusela by být ani výzdoba venku. Ale dnes už se to povědomí vytrácí a každý si to dělá po svém.
pokud mozno 22-23.12. Posledni dobou mam vzpouru, ze proc ne uz jakoze driv.ale zatim drzim. Ale pak ho mame az do unora ;) (hromnice)
@pajii25 vikend pred štědrým dnem zdobime a na tři krale odzdobuji.mame umělý
U nás se vždy zdobil stromeček 24.12, tak to máme i s dětmi, ráno jdeme na hřbitov a jak přijdeme domů,tak jdou s tátou zdobit a dívat se na pohádky a já jdu chystat rybu

Když byli děti malé, tak v noci z 23 na 24, teď společně zdobíme 23. Když jsem byla, malá já, tak jsme zdobili až 24 ráno. Driv nikdy ne.