Kdy je nejvhodnější doba na zdobení vánočního stromečku?
Hezký den 😊
Spíše takový osobní průzkum . Kdy zdobite vánoční stromeček ? U nás se vždy zdobilo 23.12. v poslední době všude vidím už ozdobeno od začátku / půlky prosince . I manžel začal naznačovat " že jsem asi z jiné planety " 😅 Jak to máte vy ?
23. vecer, zdobi Jezisek 🙂 A nebude to jinak ani az budou deti velke 🙂 Tradice.
@veronicka89 protože máme stromeček jen malinký, tak máme smrček (borovička by byla moc řídká). Doma topím v krbových kamnech, stromek je přímo proti. První rok mi opadal snad po týdnu. Loňský vydržel od 24. až do po třech králích, pak byl jakou dobu venku, a opadal až s prvními horkými dny.
@bonavoxa Tak každej to má jinak. Pro ně jsou Vánoce hlavně prosinec, advent. Kdy jsou vánoční trhy, všechno nasviceno, vánoční koledy.....a po štědrém dnu pro mě osobně vánoce konci.
Ale nikomu svůj názor nenutím a ani se nikomu nedivím a ani ji nepřijde divné či beznadějné, když má někdo a stromek do Hromnic. Každý podle svého, naštěstí žijem ve světě,kde můžeme.
My zdobime 24. dopoledne. Koukáme na pohádky, mlsame cukroví, povídáme si, co ten Ježíšek asi přinese, a hlavně kudy!? Loni přišla myšlenka, že asi komínem, protože na okna jsme viděli a dveře taky (byli jsme venku a "volali" Ježíška s prskavka mi, a já jsem si jen asi 3x odběhla (na WC, pro svicku, přiložit) ... A mezitím vytahovala dárky z úkrytů a strkala pod stromek.
A stromek u nás stojí vždy minimálně do tří králů
Pro stromek jedeme v sobotu 16.12 a 17.12 nasledujici 3 adventni nedeli zdobime vsichni, a odstrojujeme na tri krale, kupujeme normandskou jedli cca minimalne 2,30.
V dětství jsme zdobili na Štědrý den a nechávali do půlky ledna. Po osamostatnění se jsem párkrát měla dlouho, až jsem zjistila, že mě brzy po Vánocích začne obtěžovat. Něco jako podvědomá naděje, že ještě něco bude, i když už je po všem. Takže teď si ho raději užívám déle, zdobíme zhruba v půlce prosince, a na Tři krále ho odzdobujeme.
@me_druhe_ja my zdobime 24.12. ráno. Netřeba zdobit dříve,jako že nosí stromeček Ježíšek. Švagrová to tak zavedli a kolikrát se mi svěřila,že udělala blbost, protože byť jsou neteře už velké tak si na to zvykl,že by jim bylo líto.
@veronikav31 U nas nikdy nebyla tradice, že stromeček nosí Ježíšek. A upřímně jsem zjistila az v dospělosti, že nekterym domácnostem nosí stromeček Ježíšek. Mě to nikdy nenapadlo. 😀 takže zdobime na začátku prosince, jak se kdy chce. Navíc jak nežijeme v ČR,. musíme obě tradice propojit.
@veronikav31 Tak si na to zvykly a v čem je problém? 🙂
My zdobíme 24.12. ráno, pro mě začínají vánoce štědrým dnem a končí někdy v půlce ledna. Před 24. se prostě furt za něčím honím ( dárky, pohoštění, atd ...) Takze tu pohodu si užíváme od štědrého dne do Nového roku.
23. Společně s dětmi, když jsem byla malá,tak nám ho vždy v noci 23/24 donesl Ježíšek🙂 Odstrojujeme cca 3.vikend v lednu,mamka vždy na Hromnice a to má obyčejný smrček
@me_druhe_ja Taky jsem to zjistila až jako dospělá, že někomu jako zdobí v noci Ježíšek. U nás se zdobilo 24. dopoledne. Popravdě ani nevím, kdy muž s dětmi zdobí, mám pocit, že loni už 23.12. Já nezdobím.
Jako malá jsem zdobila s taťkou 23.12 a 6.1 se schovával. Manžel zdobil 23.12 a sundávali na Hromnice. Letos děti přemluvily tátu, aby stromek byl už 13.12 a je to fajn. Pro mě Vánoce končí 6.1, tak si ho aspoň užijeme.
Když jsem byla malá, tak jsme zdobili 24. dopoledne. S dětmi teď zdobime poslední adventní neděli (letos tedy třetí) a je to lepší. Ta atmosféra je úplně jiná, víc si ten stromeček užijeme. Po Stedrem dnu jezdíme po bsvicksch, v lednu už je zase práce, takhle užíváme advent se stromečkem 🎄❤️
@zekrt to měli známí, mají už tedy děti velké, ale vždycky ze 23. Na 24. V noci. To jsem teda zatrhla rovnou, ze takhle ne 😂🙈
@bonavoxa však ať si to každý udělá jak chce ne? 🤦🏻♀️
Zdobime cca tyden pred Stedrym dnem a mame ho, dokud je hezky, strop do Hromnic😃Jako deti jsme taky mely do Hromnic.
My jsme doma zdobili většinou den předem, tzn 23. Ale teď zdobíme mnohem dříve. Mě totiž stromeček a vánoce baví, dokud není 25. A pak už se mi v hlavě nastaví, že chci jaro a stromeček už mě nebaví. Zároveň třeba loni i letos nejsme na štědrý den doma, takže si ho užijeme předtím.
U nás dřív 23., teď cca 21. 🙂 Dřív (začátek-půlka prosince) by mi to asi nevyhovovalo. Jednou jsme zkusili naopak nechat déle po Vánocích a už to nemělo tu atmosféru 🙂
@veroniquecz Mně rozhodně také dává víc smysl strojit stromeček dříve, kór pokud lidé (asi většina) jezdí o Vánocích po příbuzných -my třeba i jako děti jezdívali k babičce 25.-27., někdy až do 28. a po Novém roce už taťkovi stromek vadil, že občas nevydržel ani do Tří králů. takže se vyhodilo x set za živý strom, abychom si ho užili pár večerů...
V lednu po návratu do práce/do školy a toho pracovního shonu už to nemá tu vánoční atmosféru.
A co tak pozoruji, stále více lidí zdobí stromeček spíš poslední adventní neděli před Štědrým dnem (letos teda celý týden předem), řekla bych, že jich je už většina. Zase ale mít stromek už od začátku prosince (pomalu skončí Díkůvzdání a už vytahují strom), jak mají třeba v Americe, to mi taky přijde divné...
@klokanka31 že švagrovou štve ten čas v noci místo spánku, pak je unavená, nemá na nic náladu a o tom ty Vánoce přece nejsou
Když jsem bydlela s našima, strojili jsme většinou až na Štědrý den. Já to nesnášela, chtěla jsem jít ven nebo se koukat na pohádky a místo toho všude jehličí, výlety do sklepa pro zaprášené ozdoby.. Co mám vlastní rodinu, tak zdobíme cca 1-2 týdny před Vánoci jak to vyjde. Po Vánocích mi rychle začíná vadit, tak většinou po Silvestru odstrojujeme.
24.12. ráno,tak jsme to měli v dětství a teď v té tradici pokračujeme
U našich, když jsme byli děti, jsme stromek zdobili až 24.12. Nejdřív, když nebylo tolik ozdob a strom měl třeba "jen" 2 metry, tak to bylo fajn a celkem rychlé. Jenže samozřejmě s velkým, košatým stromem okolo 2.8m, kdy snad hodinu trvalo jen přenesení ze sklepa, dávání do stojanu, zkrácení ať se vejde do místnosti 🤦🏻♀️ jeden rok to byl takový obr, že se 23.12. převážil a spanul, zničil tak stojan 🙄 a děda musel vzít od sebe jiný, se kterým dorazil až pomalu v poledne 24.12. ... A mně tohle tak vadilo, já chtěla třeba po obědě jít na procházku a nešlo to kvůli stromu.
Co jsem pryč od našich, tak většinou 18.-20.12. a potom si už užíváme stromečku a jen čekáme ☺️ zdobím ho 3.rokem se synem a ten se vždy tak těší. Dnes ho chceme dodělat, až dorazí ze školky 🙂 jinak letos máme smrk, uříznutý v lese 17.12. a ještě ten den jsme ho dali do stojánku s vodou. Pokud se poctivě zalévá, tak krásně vydrží, min. do poloviny ledna.
My vzdy zdobili doma 23. Ja Zdobím s dcerou vzdy v prvnim tydnu v prosinci, aby si jej uzila, protože pres svatky byva u otce a vubec si ho pak neuzila.
23.večer nám ho zdobí Ježíšek. odzdobujeme 6.1.

@ee.liska Jednou jsem to zažila. Že 25. bylo po Vánocích. Když správně teprve začínají. A bylo to takové beznadějné...