icon

Lockdown. Jaký je váš názor?

31. říj 2020

Jaký máte názor na tvrdý lockdown? Já sice nejsem jeho úplným příznivcem, ale na druhé straně, protože stejně bude muset přijít tak jako tak, byla bych pro, aby se zavedl co nejdříve. Využít i toho, že stejně jsou školy a jiné služby zavřené - takhle děti nenastoupí ani po tom 20.11., přibude zbytečně spousta nemocných a mrtvých a nakonec padne i zdravotnictví. S ekonomikou to pak také bude horší. Jak řekl Kubek, tahle opatření co jsou, měla být už před měsícem, teď už nás bohužel nezachrání.
Omlouvám se, pokud tu taková diskuze už je a založila jsem novou (nečtu všechny diskuze)

rosalline
1. lis 2020
alcar
1. lis 2020

@rosalline takze jsem tusila spravne, ze nepracujes a neresis existencni problemy. Ja jsem zdravotnik, ale ted je mi lito spis tech lidi, kteri museli zavrit sve obchody a restaurace, lidi, kteri pracuji v divadlech, v cestovkach nebo ridicu, kteri jezdi zajezdovymi autobusy. TECH je mi neskutecne lito! Proto nesouhlasim s tvrdymi opatrenimi a postihy. Je treba v tom najit rovnovahu a prihlednout ke vsem aspektum. Nejenom k jedne strane. Ostatne na tomto zaklade se shoduji a rozhoduji vladni predstavitele.

A ano, presne... je treba prestat myslet jen na sebe. V tomto se shodneme. Jen to kazda vidime z uplne jine strany.

me_druhe_ja
1. lis 2020

Víte, co mě zaráží? Že všichni ti zastánci totálního LD a zavření škol snad trpí ztrátou dlouhodobé paměti. Všichni jako by hromadně říkali: Vy nadělate, prostě to teď vydržíme pár týdnů a pak už to bude v cajku. Ano, kdyby to tak opravdu bylo, tak asi nikdo nic nenamita - přesně jako na jaře, tam většina lidí zatnula zuby s tím, že se to nějak přežije a pak bude dobře. Ekonomiku to poznamená dost, ale nějak se to zvládne. Jenže ouha, za půl roku přišlo to samý znova a už teď se mluví k další a další vlně. Ve vší úctě: jak dlouho takhle tito majitelé restauraci, číšnice, pedikerky, kadeřnice, prodavačky v oblečení atp mají zatinat zuby a vydržet?? Dva roky? Tři? Pět???? Opravdu je řešení dvakrát do roka na dva měsíce vypnout ekonomiku a zavřít školy? Nejsem žádnej expert na nic, ale opravdu si nemyslím, že tohle je správné řešení. Můj laicky názor je, nalít peníze a soustředit se na ohrožené lidi - stare, nemocné, slabé. Ty se snažit ochránit a zbytek nechat žít normálně. Pak bude mít i stát dost prostředků na péči k ně.
Jinak si takhle vesele budeme lockdownovat pět let.

rosalline
1. lis 2020

@somalicats prosím tě, já se nebudu znovu opakovat... jednak to píšu na mobilu a ten mi každé druhé slovo opravuje a jednak pro to, že už jsem to výše popsala...
Je jen na lidech... kdy to skončí.... na naší displíně, na našich prioritách...

alcar
1. lis 2020

@me_druhe_ja ano, dle LD nadsencu a propagatoru udela virus v dubnu PUF a budeme se smat, az se za bricho popadat. Myslim, ze ten opravdovy LD nas teprve prekvapi az nasadi 40% dan a zacnem platit dluh. Tam teprv pujde o zdravi...to dusevni.

somalicats
1. lis 2020

@rosalline No, vyvracet Ti to nebudu, ale zas tak rychle to neskončí. A v takovém případě se ty životy musí začít chránit jinak, ne tím, že se tu bude opakovaně všechno zavírat. Ty staré, slabé a nemocné totiž musí někdo živit a ten někdo je ta produktivní část populace. A pokud tu zlikviduješ...

me_druhe_ja
1. lis 2020

@alcar No....a hlavně se všichni ohání tím "kdybychom byli disciplinovaní, tak to zvládneme".....eh....i kdyby teď všichni, ale úplně všichni zůstali měsíc doma, tak ten virus stejně nezmizí....až bychom vylezli, zase by se vesele projevil.....🤷

elencze
1. lis 2020

@rosalline to zastání potřebují, právě proto, že záleží na každém životě, tedy i na tom jejich. Lze je učit tomu, jděte do školy, pak se chovejte zodpovědně, necourejte po venku, nedělejte párty, babičce s dědečkem budete volat po skypu, protože rodiče jsou zodpovědní a neřeší zavřené školy, tím, že děti hlídají prarodiče (což se teď houfně děje a ohroženou skupinu to ještě více ohrožuje), někteří spolužáci teď do školy nemůžou, protože mají rodiče s onemocněním, u nichž by je covid mohl zabít, tak jim také občas zavolejte, napište, ať se necítí úplně vyloučení z kolektivu. Ten systém opatření musí být vyvážený. Každý musí obětovat něco, ale momentálně mnozí obětují několikanásobně více než jiní. Myslím, že na další odpovědi nebudu reagovat. Obě máme totálně jiný pohled na svět a zřejmě i naprosto jiné životní zkušenosti (díky vzdělání jsem z nás ze sociálního případu udělala střední třídu s vlastním bytem, autem, tím co, spousta lidí považuje za samozřejmé, a bez něj bych to prostě nikdy neměla, nezaměstnávala bych další lidi a tím se roztáčí kruh na sebe navazujících věcí ), takže by se diskuze jen zacyklila. Plně respektuji nárok na tvůj názor, ztotožnit se s ním ale neumím.

rosalline
1. lis 2020

@me_druhe_ja
@somalicats prakticky je nemožné ochránit rizikové skupiny. Jediná možnost je vakcinace... a jestli má pan Hořejší pravdu, v průběhu ledna už by se mohlo začít....

rosalline
1. lis 2020

@alcar finance/podniková ekonomika

elencze
1. lis 2020

@rosalline dobře, lhala jsem, ještě jedna reakce. Začít s očkováním. To je podstatné slovo - začít. Jenže než bude dost vakcíny pro všechny, potrvá to dle optimistických scénářů dva roky. Tady se fakt nebavíme o tom, že to do konce roku doklepeme a pak bude dobře. A mezitím budou magoři jako flégr říkat, že se má s dětmi zacházet jako s toxickým odpadem.

alcar
1. lis 2020

@rosalline a ted si predstav, ze mas pet let do duchodu a pracujes v divadle. Nebo ze mas obchod s textilem a tak tak te tahle prace uzivi. Nebo kadernice, kosmeticka...

A co kdyz vakcinace nebude ucinna nebo se nesetka s pochopenim? Ja bych na ni zas tak nesazela. Virus, jako kazdy jiny, mutuje a konkretni vakcina bude ucinna treba jen pul roku.

somalicats
1. lis 2020

@rosalline Vzhledem k tomu, že tohle je můj obor, tak co se vakcíny speciálně vůči koronaviru týče, tak jsem lehce skeptická, že to půjde tak rychle - a že ta vakcína bude dostatečně bezpečná, pokud bude ten vývoj a testování probíhat tak krátce.

78marcela
1. lis 2020

@sudylichozrout ale to bys mohla prostě taky třídit, že někdo má lepšího učitele a někdo horšího. Tohle prostě až takhle do detailu nebude spravedlivý nikdy.

78marcela
1. lis 2020

@alcar já o voze...

sudylichozrout
1. lis 2020

@78marcela Kdyz ma nekdo horsiho ucitele, dozene to doucovanim. To ted nejde a dlouho nepujde.

rosalline
1. lis 2020

@somalicats ta ruská už se podává ve Venezuele? Ne?
To je druhá věc....mám ráda články Omara Šerého, který varuje před přenosem... protože vir mutuje na člověku... a může se z něho stát daleko nebezpečnější vir....
další poznatky jsou, covid nejenomže zanechává krátkodobou imunitu, tak i dokáže likvidovat protilátky ćv těle člověka....
tohle všechno mi nahrává k potřebě vir vymýtit ...
Zase flégr tvrdí , že se díky vakcinaci a kolektivni imunitě z něho po x letech stane dětská nemoc...
Vzhledem k tomu, že očkování ruskou vakcínou už probíhá, jsem zvědavá na výsledky... ale nikde se o nich nepíše 😃

rosalline
1. lis 2020

@elencze podiskutujeme zase za čas, Ok? Až co čas ukáže .)

78marcela
1. lis 2020

@sudylichozrout jasné že jde. Taky doučuji po skypu

elencze
1. lis 2020

@rosalline určitě, ráda se budu mýlit.

michaela666
1. lis 2020

O vedlejších účincích vakcíny se jen tak nedozvíme. Bude se to tutlat stejně jako současná situace covidu v Číně 😀. V televizi a na netu proběhla informace, jak to mají pod kontrolou a jsou na tom relativně dobře, země funguje...A ono houby...Jenom jim o tom zakázali mluvit. Protože když při online meetingu vývojář velké firmy tvrdí, že pracuje ze své kanceláře a celá firma šlape jako hodinky, za mít řvou malé děti a mluví manželka, tak to asi úplně pravda nebude.

sudylichozrout
1. lis 2020

@78marcela Ja si myslim, ze nejde. Ten fyzicky kontakt je podle me hrozne dulezity. To, ze nekdo sedi vedle tebe a kpuka ti pod ruku, jak pocitas priklady. To se Skypem neda nahradit. Po skypu si muzes prosfistet vyjmenovana slova, bitvu na Bile hore, ale ne matematiku, fyziku a chemii.

marketka_m
1. lis 2020

@alcar souhlasim.lockdown prijde neohlaseny.budeme cumet..hodne rodin bude v exekuci..a nebude to tim,ze vzalo spatnou hypoteku...ale bude to hra velice mnoha skutecnosti:ztrata prace,zvyseni dane,zvyseni uroku vsem po fixaci na nehoraznr castky,zdrazrni elektriny,plynu,vody...a extremni zdrazrni jidla..pritom vsem pujde o snizovani platu...doufam ze se pletu..protoze nas crka hodne cerna budpucnost

sudylichozrout
1. lis 2020

@marketka_m Zas tak cerne to nebude. Muj skromny odhad je, ze se ekonomicky vratime nekam do roku 2014. Takovou hodnotu budou mit penize, resp. Tolik si budes moci za prumernou mzdu koupit. Zchudneme, o tom zadna, ale ekonomika je pruzna, ona si cesty najde. Prumysl tvori cca 30 procent HDP, sluzby cca 60 procent. Je potreba je nastartovat.

janoma
1. lis 2020

@marcicek84 Plaga to sice rikal, ale lze. On ta cisla nezná. K 1.11 je školek cca 330. Bohuzel

marketka_m
1. lis 2020

@sudylichozrout matně si vybavuji ekonomicky rok 2014... ale podle mne to bude horší... možná já jsem to trochu nadsadila.. ale myslíš že propouštění nebude? že lidi nebudou moci najít práci? že hypotíky a exekuce se ve velkém rozjedou?

fandysek_1
1. lis 2020

@somalicats s tím souhlasím. Vývoj, testování, klinické studie atd není záležitost roku ani dvou ve výrobě nové vakcíny. Nešla bych do toho očkování ani za nic takovou vakcínou. Bude zase x kmenů a těžko budou vybírat jaký druh na tu a tu sezónu vyrobí. Na tohle nemají dle mého žádná data, žádné studie. Vše jsou jen dohady.

sudylichozrout
1. lis 2020

@marketka_m Propoustet se bude, ale ono uprimne, nezamestnanost na urovni, ktera byla, tj. cca 300 tisic lidi bez prace, tedy jen nezamestnatelni, nebyla zdrava. Je dobre, kdyz se lide ocitnou zase na pracovnim trhu. S hypotekami je to tezke. Davaly se vsem, i tem, kdo na ni nemel. Ti to ted asi zjisti a pociti.

marketa11112
1. lis 2020

@sudylichozrout na tomhle se shodneme.

marketka_m
1. lis 2020

@sudylichozrout hm tak věřme, že to bude vpohodě.. jak říkáš... podle mně ale bohatí to pocítí při zdanění a chudí ze všech stran...

Strana