icon

Pamatujete si na retro jídla z dětství?

klokanka31
30. kvě 2022

Vzpomínáte si na retro jídla, která jste v dětství jedly? Jíte je dodnes, nebo jen při pomyšlení se vám protáčí žaludek?

Strana
z4
klokanka31
autor
31. kvě 2022

@loylii Ale v dětství že jsme je měli pořád 😊 a když je já dělala na silvestra tak jsme to s manželem nejedli 😉

somalicats
31. kvě 2022

@loylii Tak pokud klokancinym vrcholem gastronomie byly popisovane zapecene chlebicky, tak chapu, ze ma odpor, protoze tomu ja rikam slichta 🤣.

klokanka31
autor
31. kvě 2022

@loylii Tak máte aspoň veselo 🙂 k nám v zimě chodí max.moji rodiče,ti nikdy nechtějí k jídlu nic, jen si dají kafe. A my s manželem nejíme chlebíčky atd.tak k čemu to dělat...

felixfelicis
31. kvě 2022

Pro me je retro treba Magi koreni do polevky, Vegeta, uz zminovany Gothaj, Eidam na testovinach, polevky z pytliku, Vitacit a podobne. Kucharske umeni uz pokrocilo a tohle je hudba minulosti. To, ze nekomu nechutna nejake jidlo, je jedna vec, ale vsechna klasicka jidla jdou uvarit dobre, i ty pomazanky. Z leca ze sklenice by se mi taky obracel zaludek 🙂

levandule_k
31. kvě 2022

@klokanka31zapečené chlebíčky také slyším prvně, ale rozpečené pečivo z druhého dne je lahůdka. Teda záleží, co si na to člověk dá. Když je to bagetka, s trochou másla, sýrem (niva, hermelín, gouda (nějaký tučný sýr), anglická, čabajka, eventuálně rajče, tak se po tom můžu utlouct. Šunka je lepší čerstvá než upečená v troubě.

Byli jsme na oslavě, kde měli chlebíčky třeba s roastbeefem, pak tam byl nějaký vegetariánský se sýrem a čerstvou zeleninou. Vypadaly fakt hezky. Chlebíček se dá udělat zábavněji, než vlašský salát, vysočina, vejce, kyselý okurek.

@ahyt Co je to nadstavovaná bramborová kaše? (Nějak si nedovedu představit, čím se ta kaše dá nadstavit.)

sarihy
31. kvě 2022

Mně tedy z té debaty přijde, že slovo retro většina z vás zaměňuje za "nemám ráda"... všechno to, co tu bylo zmíněno, že jste jedly v dětství, se jí normálně i teď, to není žádné retro, to je o preferencích...až možná na ten obalovaný gothaj, ten jediný bych tam zařadila...

sarihy
31. kvě 2022

@levandule_k Nastavovaná kaše je bramborová kaše s kroupami (předem uvařenými)

klokanka31
autor
31. kvě 2022

@sarihy Když si přečteš knihu Retrojídlo, tak tam jsou taky jídla co se vaří i dnes...

sarihy
31. kvě 2022

@klokanka31 No hele, když si tu přečteš, že jíst špekáček je retro, tak to asi ten dotyčný úplně tu myšlenku nepochopil.

michaela666
31. kvě 2022

Dnes jsem u nás v krámu narazila na nápoj Šuměnka. To jsme vždycky pili na narozeninových oslavách. Buď se pokazilo složení nebo už jsem moc rozežraná, ale tak dobré jak si to pamatuju není. 😃

jane46
31. kvě 2022

@sarihy Já za retro beru to, co dřív bylo naprosto běžné, snadno k sehnání a měl to prakticky každý a dnes se to sice také sehnat dá, ale už si člověk připlatí za stejnou kvalitu, už to není běžně u každého doma a většinou to lidé jí/mají díky vzpomínkám, nostalgii, zvyklostem či rodinné tradici. To je pro mě retro.
Takže ano, chleba ve vajíčku je pro mě retro... Protože už to prostě v dnešní době není in večeře, nenabízí to na každém rohu za pultem. Už člověk ví, že chleba není zrovna výživové terno (a ze superzdravého to fakt nechutná tak dobře)... ale zrovna v naší rodině je tohle něco, co budeme držet i v době, kdy zbytek světa bude dlabat amarouny.

lennus
31. kvě 2022

Holky, znáte nanuk Jumbo? Pamatuju si z dětství a už se nevyrábí. A ještě dřeně v papírové krabičce.

ahyt
31. kvě 2022

@sarihy ono retro je asi zde mysleny trochu jinak.Co se casto jedlo v drivejsich dobach😊.Ale neznamena to podle me,ze se uz to neji,nevari.Treba urcite neni retro pizza,lasagne,losos ,morske plody apod. Tak jsem to pochopila ja.Treba chleba s horcici byval na kluzistich a ja si ho dam s chuti i ted.😊.

michaela666
31. kvě 2022

@levandule_k V Brně je prodejna chlebíčků, kde mi málem vypadli oči co všechno a jak se dá nakombinovat. Před Vánoci dělají na objednávku a stojí se tam fronta i 20 minut než dojdeš na řadu. Takže já chlebíčky za retro taky nepovažuju.

jane46
31. kvě 2022

@sarihy Jo a zrovna opékat špekáčky na ohni... Kdokoliv k nám přijede a my nabídneme tuto večeři (a ne luxusní masíčko na grilu, či jiné in venkovní dobroty) tak slyšíme jen "ten už jsem sto let neměl/dnes sehnat dobrý špekáček/mňam/to byly časy" Takže vlastně, špekáček (i když ho někteří, jako my, mají několikrát za rok) je vlastně už retro.

klokanka31
autor
31. kvě 2022

@michaela666 To máš jako sojový suk. Jako malá jsem to milovala, asi před rokem jsem si ho zkusila koupit, a to se nedá...a taky si říkám jestli to je složením...

klokanka31
autor
31. kvě 2022

@jane46 Obzvlášť když je špekáček na ohni mňam. Z grilu to je úplně něco jiného...😒

jane46
31. kvě 2022

@klokanka31 Přesně... sójový suk, který nešel ani ukousnout jak byl tvrdý. To byl luxus 🙂

felixfelicis
31. kvě 2022

@michaela666 to jsem nikdy nepila. Vzdycky jsme si to sypali z pytliku rovnou do pusy😀

felixfelicis
31. kvě 2022

@jane46
@klokanka31 imho je pulka chuti spekacku v atmosfere u taboraku a v nostalgii po davnych detskych dobach. Taky opekame na ohni u tchanovcu, spekacky mame dobre, ale uz to nikdy nebude to "ono"🙂

veraakubik
31. kvě 2022

@lennus ja si pamatuju jahodovou a merunkovou dřeň v takove plastové kostce-byly na ni vyřazené puntiky jako na hrací,tusim cervena a modrá barva byla-pres leto sobotni rituál kdyz jsem s mamkou chodila brzy rano nakoupit,nebot se vsude zavíralo max v 11:30 a bylo zavreno cely vikend..
Jinak ja take pochopila,ze retro jidlo je jidlo ktere se vařilo hodne casto za našich mladých let,diky tomu,ze to bylo treba hodne casto a diky tomu se nam to jidlo znechutilo a tak ho nevyhledáváme-nevarime a mame ho uz jen nekde vzadu v pameti a musime vzpomínat,ktere jidlo to bylo..

levandule_k
31. kvě 2022

@sarihy Jako bramborovou kaši mám ráda, kroupovou polévku s uzeným masem také, ale smíchat kroupy s kaší by mě nenapadlo. Nezní to moc lákavě.

Strana
z4