Přítel má jiný sociální status - dá se s tím smířit?

philips01032017
1. bře 2017

Ahoj, zakládám tuhle diskuzi pod novým nickem, ale jsem zde již docela dlouho.
Řeším teď docela dilema. S bývalým, se kterým mám dvouletého syna, jsem se rozešla před rokem. Byl to typický frajírek a sobec, který bral ohledy jen na svoje potřeby a pocity, podváděl mě a s ničím nepomáhal. Rok jsem se z toho vzpamatovávala a kolem vánoc po dlouhé době zase někoho potkala, kdo mě zaujal. Je stejně starý, podobně dlouho rozejitý s podobně starým dítětem. Od první chvíle spolu trávíme hodně času. Je na mě moc milý, na syna také, máme podobný smysl pro humor, super sex, podobné názory, je hodně šikovný a činorodý...potud všechno OK, už jsem nejednou přemýšlela o světlé budoucnosti až navždy. Problém je, že já jsem docela snob nebo spíš povrchní, prostě na prachy. Nic jsem v životě nedostala zadarmo, ale vždycky jsem byla dost úspěšná v práci, hodně vydělávala a pohybovala se ve vyšší společnosti. Hodně cestovala, užívala si života. Ráda si zajdu na dobrou večeři, na eurovíkend, koupím pěkné věci. Po rozchodu jsem se sice musela dost uskromnit, ale mám práci na poloviční úvazek, vlastní byt a sama se synem hospodařím s více než třiceti tisíci měsíčně...umím se o nás dobře postarat a chtěla jsem chlapa, který bude také vydělávat nadprůměrně, abychom spolu mohli zase požitkařit. Jde i o to, že drtivá většina mých kamarádů má vyšší životní standard. Není to o tom, že by někým bez peněz opovrhovali nebo tak, ale prostě když jdeme na večeři, tak do steakhousu a ne do čínskho bufetu...no a přítel moc peněz nemá. Pracuje manuálně, hloupej rozhodně není, intelektuálně jsme si určitě rovni, ale život do zavedl k manuální činnosti a ne do nablískané kanceláře jako mě...ze začátku vztahu se tvářil, že má taky dost peněz a já se nikdy netajila tím, že potřebuju chlapa s penězma, platili jsme dost věci na půl, rozhodně mě nijak nevyužíval, ale z návrhu nějaké dražší zábavy vždycky vycouval... až vyšlo najevo, že má na moje poměry docela hluboko do kapsy...třeba tak kolem dvaceti čistého na měsíc...vůbec nevím, co mám dělat. Jednak mě samozřejmě štve, že ke mně nebyl upřímný...ale je fakt, že bych si jinak s ním ani nic nezačala, to vím. A pak samozřejmě ta skutečnost, že prostě nemá prachy... vím, že jsou důležité jiné věci, že je milý, pozorný, citlivý, nepije atd...ale pro mě prostě ty peníze důležité jsou. Kdybych byla s ním, tak už můžu zapomenout na svoje koníčky...a co teprve, kdybychom spolu měli dítě? Čtyřčlenná rodina v Praze žít z třiceti tisíc? A já samozřejmě ještě další dítě chci... řešila jste některá podobnou situaci? Rozhodly jste se na svoje "předsudky" rezignovat a pak se ukázalo, že to prostě nejde? Nebo naopak jste ráda, že máte super pozorného chlapa a na snížený standard jste si zvykly? Díky za zkušenosti.

msimankova
1. bře 2017

@philips01032017 nevim, jestli se da zvyknout - chvili mozna ano, ale dlouhodobe si nemyslim. Vzhledem k tomu, ze mas ve stejne hladine i pratele... Jedine reseni je podle mne dat si na misky vah penize a chlapa, co je pro tebe dulezitejsi... Mozna se nevyjadruju uplne presne jak to myslim, ale urcite mne chapes.

netopejr
1. bře 2017

Je fajn, ze si to priznas.
Je i možné, ze casem může vydělávat vic, ale spolihat se na to nedá a ani bych s tim nepočítala. Zas pokud je spokojený.... A není uštvaný, be stresu, pořád v trapu, ma vyvazeno praci, Tebe, hodnoty... Peníze jsou dost, ale ne všechno.

Mne vsak napadla jiná věc: Bude chlap s vyšším příjmem chtít snížit svůj sociální status kvůli Tobě? Bude chtít dítě? To odčerpá dost peněz, plus Ty nebudeš chvíli vydělávat, bude chtít snížit svůj sociální status?
Plus hodnoty času s Tebou, dítětem, přijetí Tvého prvního dítěte.... Trávení času s nimi vs. najímání chůvy ap.

japona
1. bře 2017

@philips01032017 Znám příklady z okolí, kdy to funguje, ale i případy, kdy to nefungovalo. Nefunguje to v případě, kdy se chlap cítí menecenne a dává to úspěšnější ženě sežrat ("no jo, ty máš vysokou školu, bla bla"). Naopak, pokud je rád, že on má úspěšnou ženu, je na ni hrdy a nevadí mu, že ona zajišťuje rodinu financne, fungovat to může. On většinou zůstane doma a zajišťuje servis kolem deti a baráku..
Zvažte, zda je tento model pro vás ok. Zda byste si pritele/manžela vazila nebo potřebujete někoho, kdo se o vás postará a ženou chcete zůstat vy😉

anitttaa
1. bře 2017

Ja socialni status pritele ignorovala (ja 40-45tis/mes, VS, on vyuceny 14tis/mes), a teď nikam nechodim, vzdala jsem se zalib, mam vycitky voci vlastni mamce od ktere si pujcuju penize a ve slabe chvili uvažuji, jestli mne nezbalil cilene kvůli prachum..

koordinatorka_odboje
1. bře 2017

nech ho jít a upřímně mu řekni své důvody... bude to to nejlepší, co pro něj můžeš udělat, než ho později opouštět i s jeho dítětem.
Nikdy jsem svému manželovi nepočítala plat a ani nikoho nehodnotila podle toho, kolik vydělává. Najdi si někoho sobě podobného.

kachnicky
1. bře 2017

No tak to je zase otazka... Chudak kluk, fakt ze jo, rikas 20 tisic cisteho podprumer? To si delas legraci? Vis co je laska? Ty jo ja se tak vytocila az to hezky neni.... Takoveho muze si nezaslouzis!

japona
1. bře 2017

@philips01032017 Dale zvažte, jaké má možnosti zvyseni příjmu do budoucna. Kolik mu je? Co dela? A je pracovitý? Znám manuálne zrucne lidi mající vlastni firmicky typu truhlář, topenář, .. a vetsina kancelarskych krys by, co se tyce příjmu, zbledla závistí🙂

luciebx
1. bře 2017

Tak ja teda cumim kdyz nekdo rekne ze 20 tisic cisteho je podprumerny plat.. paneboze..
Tobe jde vylozene o prachy a hlavne aby ses v kruhy svych pratel citila dobre ze I tva druha polovicka zapada mezi vas 40 000 a vice mesicne. Jinak se za nej asi stydis. Jesli ti je milejsi borec co sice donese domu 50 tisic plus ale je s tebou a malou malo pac musi proste makat a vikendy je mimo tak si potom dej inzerat a pozadavky. Pac to co hledas se fakt asi nenajde.
Bud laska a nebo prachy. Oboji asi ne

anetka1701
1. bře 2017

20tis čistého na dělníka není špatný, ale myslím že pokud je chytrej a šikovnej, je tam zase potenciál jít vejš (na mistra, vedoucího směny...). Firmy si dobrejch lidí vážej. Co mám zkušenost (sama žiju s programátorem), tak ti lépe vydělávající mužský bejvají v běžném životě pak dost nepraktický (neumějí opravit vypínač, přilepit kachličku...), to zase co mám známé s chlapama, co se živí rukama tak jim dost závidím... Navíc lidi co nejsou z kanclu mívaj fyzičku, většinou jim neroste takovej pupek :D Podle mně chytrej "dělňas" je furt lepší než namistrovanej frája z kanclu co celou směnu jen "hejbe myší a usilovně přemýšlí"... Je to kus od kusu :D Ale co se týká mně, tak je mi celkem jedno co chlap dělá - hlavně že dělá...

P.S. chlap co dělá rukama si udělá to svoje a má svatej klid. Odejde z práce a má čistou hlavu a může se věnovat rodině... Více vydělávající kancelářský tipy jsou zase furt na mailu, mobilu, furt pracujou, přesčasy, schůzky, vyjezdy a kdesicosi... Navíc nemůžou sehnat práci "jen tak někde", kolikrát kvůli specializaci i hodně daleko dojíždějí... I to je ke zvážení 🙂

chimneysweeper1
1. bře 2017

Pokud budete mit dite, muze na rodicaku zustat on...tak to treba budeme resit my. Pokud je to super chlap do zivota, penize by nemely byt problem.

kacka_straka
1. bře 2017

@kachnicky Taky mě to malinko zvedlo ze židle... Nějak nevím, co na to tazatelce napsat.

coxa
1. bře 2017

A když současného přítele opustíš, najdeš si bohatého (což nikde není psáno že se ti podaří a že to s ním bude výhra), který ti třeba dá i tu lásku a on nějakým způsobem přijde dlouhodobě o své vyšší příjmy (ať už úraz, nemoc, vyhoření, cokoliv, co já vím) - co s ním pak uděláš? Vyměníš ho zase za nějakého jiného bohatého? A toho pak zase za dalšího bohatého? Nehledě na to, že si fakt nemyslím, že 20 tisíc čistého je málo.

kachnicky
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
panickatlamicka
1. bře 2017

No ja bych se okamzite rozesla! S tebou.

philips01032017
autor
1. bře 2017

Dekuji tem, ktere pisou vlastni zkusenost nebo konstruktivni poznamky...na tom ustvani z prace, byti neustale na prijmu a chlapstvi neco je. Toho jsem si vedoma.
S utocnymi komentari na mou osobu jsem pocitala...nejde ale o to, ze bych se za nej stydela, ale o to, ze si jsem vedoma, ze bych o sve zajmy a pratele do urcite miry prisla. Ono kdyz jsou zvykli si na leto pronajmout s rodinami vilu v Recku, tak s vami proste nepojedou na misto toho stanovat na Machac a nema to nic spolecne s charakterem.
Sama jsem si v devatenacti prozila vztah bez penez a nemit na najem neni nic romantickeho ani v devatenacti, natoz skoro v petatriceti.
Nadale uvitam hl. vlastni zkusenost z podobne situace. Dekuji

vrabcak0007
1. bře 2017

teda tady se zase určitě sejde moralistek...dámy, myslím si, že pokud nemáte nic konrétního k tématu - nějakou radu nebo zkušenost, tak byste měly svoje morální rozhořčení trochu brzdit...i když tím neříkám že nemáte pravdu...paní je povrchní...ale co je super - není pokrytec - ví to o sobě a je super, že o tom přemýšlí a než udělat pár lidí nešťastnými z nějakých super morálních a čistých ideálů, který by ale třeba v jejím případě nemusely fungovat, tak se nad tím aspoň zamýšlí a je zodpovědná...svět není jen černobílý...každý ať si žije podle svého, pokud druhému neubližuje ..a to ona evidentně nechce - ani jemu ani sobě..tak co je na tom...

kacka_straka
1. bře 2017

@kachnicky Přemýšlet, jestli zůstat nebo nezůstat s někým kvůli tomu, že má jen 20 tis. čistýho?! Bože! Buď jsme rodina a žijeme spolu a jeden pro druhýho nebo není co řešit.

kachnicky
1. bře 2017

@philips01032017 Delas si legraci? Přijít o přátele na základě toho že s nimi nepojedeš na dovolenou a podle toho se budeš rozhodovat jestli s tím nebožákem zůstaneš nebo ne? To je už opravdu masakr..... Nehledně o tom že z 20tis jde naprosto s přehledem našetřit na hezkou dovolenou... Příjdeš mi jako zlatokopka!

kacka_straka
1. bře 2017

A slečně přeji správné rozhodnutí! Aby byli spokojeni všichni zúčastnění...

ninive211
1. bře 2017

No ufff! 20 tisíc že čistého je málo, "hluboko do kapsy". Mmch. mnozí dělníci (a není jich málo) dokáží vydělat lepší prachy jak vysokoškolák v kanclu: Po šikovným řemeslníkovi je totiž v dnešní době pěkná poptávka a ty tax, co si nechaj platit, zrovna nízký nejsou...
jako jestli se tvoje láska odměřuje tím, kolik chlap vydělá peněz a po tak krátké době (chápu dobře, znáš ho 2 měsíce?) mluvíš takto, tak v okamžiku, kdy byste spolu v budoucnu měli začít žít, tak padne okamžitě kosa na kámen...takovýto vztah s tvým přístupem je předem odsouzen k zániku.
Jak se říká, vrána k vráně, jestli je ti tohle málo, tak si najdi nějakýho podobnýho zazobanýho snoba jako jsi ty sama. Jen abys potom nesplakala na výdělkem...
Peníze sice důležité jsou, ale...jsem ráda, že mě rodiče vychovali tak, že mám poněkud jiné priority, než mít 50 K+ měsíčně, abych mohla být vůbec v životě šťastná.

koordinatorka_odboje
1. bře 2017

@philips01032017 tak jako odpoved je jasna. Nebudu vymlouvat, ze lide s 20 t cisteho jezdi na Machac, to je celkem jedno, jestli je to pravda, ale mne osobne by treba plat vubec nevadil, jestli tobe ano, mela bys ho nechat jit, dokud je cas.

mahulena
1. bře 2017

Vse je relativni..., nekdy je az desive, jak moc. Tys vydelavala, ale po detech a nekolika zmenach na trhu prace uz to taky v budoucnu nemusi byt pravda, a naopak tvuj soucasny pritel muze zmenit, at uz bude nebo nebude chtit, uplne jinym smerem, i tim financnim. Veci se meni. Spis bych se soustredila na ekonomicke zachazeni s prostredky..., uz kvuli diteti, detem. Nekdy mene ( zazitku, pozitku) je vice. Prinasi to radost, teseni se. Vse se meni. Nechala bych to kazdopadne plynout. Ja bych tedy volila prumerny plat a nadprumerny sex🙂)) a lasku.

philips01032017
autor
1. bře 2017

@kachnicky no, zlatokopky si vetsinou hledaji nekoho, kdo se o ne postara, protoze to sami neumi nebo nechteji...ja se o sebe postarat umim, se zlatou lzickou v puse jsem se fakt nenarodila... Proste jsem se svou pili nekam vypracovala a mam strach o to prijit... Uz jsem o jeden rodicak do urcity miry prisla a nechci se podruhe vracet v roce miminka do prace, abychom meli na najem... Nemyslim si, ze je nutne na me takto utocit, ale pokud vam to dela dobre, tak si posluzte 😉

koordinatorka_odboje
1. bře 2017

@philips01032017 takze vlasne taky hledas nekoho, kdo se o tebe postara

berynka
1. bře 2017

@philips01032017 musela by ses asi víc snažit o vylepšení rodinného rozpočtu.
V rodině mame podobný případ a funguje to... chlap remeslnik,s průměrným příjmem,teď je s mrnousem už par let na mateřské. Ona se na nej muže 100% spolehnout a zároveň neřeší,když si zase koupi kabelku za 5 tis. nebo bundu za desítku. To je jen malý příklad, záleží,co kdo vlastně chce a udělá pro to 😉

laska.nezna.hranic
1. bře 2017

mít to nastavené jako ty, chápala bych, že tě to užírá. ale jsem, naštěstí, jiná, takže mi tohle téma jenom zvedlo tlak a je to jeden z mála případů, kdy je mi muže upřímně líto (i když si vážím tvé upřímnosti a sebereflexe. každopádně tohle bys měla povědět především jemu a neokrádat ho o čas, který může trávit s někým, kdo ho bude umět ocenit). nechápu, proč s tebou ztrácí čas. máš doma poklad a ofrňuješ se nad ním jen proto, že nešustí jako parta pětitisícovek. ty peníze si zasloužíš, o to nic, ale jeho ne. a ještě osud vašeho partnerství visí na statistickém údaji z nějaké anonymní ankety... když sem dočetla do konce, tak se mi zdá, že popis bývalého sedí spíš na tebe. nevážíš si toho, co máš. ale věz, že x dalších by ho ocenit dokázalo. já osobně bych takového brala i s poloviční mzdou, kdyby mi nabídl to, co on tobě. a to živím o dvě děti víc. proč myslíš, že ti "lhal"? ví moc dobře, jaká jsi, přesto dělá maximum, aby ti s ním bylo fajn. ale tobě je to málo. zdá se, že ti nevadí ani tak to, že tě neinformoval o svých přesných příjmech, jako spíš to, že nezapadají do tvé představy ideálního partnera z horních deseti tisíc. už jenom to, žes tohle téma s ním řešila takhle hnedka zkraje vztahu o lecčem vypovídá...

sluninko23
1. bře 2017

Chapu,ze pokud jsi zvykla na urcity standart,tezko se ho chces vzdat.Pritel vydelava dost,ale na ukor ceho...Je cely tyden pryc a vidime se pouze o vikendech...Ale mozna by se chtelo zamyslet nad tim,zda ti pratele za to stoji...Co je to potom za pratele,ze se s tebou prestanou ,,bavit",kdyz jak rikas,nepojedes na dovolenou do pronajate vily,ale ,,pouze" na Machac...To potom nejsou pratele...Musis se sama rozhodnout,co je pro tebe lepsi...

andelka
1. bře 2017

Rozejdi se s ním,jiná si ho bude vážit a oblizne všech 10. Holt zvyklá sis na nadstandard,to je vždycky riziko. Níž se nikomu nechce. Pokud to co pozitivního má mu neprijde dost.
Jo,já bych se s ex a možná s jiným měla líp,ale holt se musíme oba snažit a víme co je důležitější. Možnost výletů do zahraničí,drahé restaurace a hadry to fakt nejsou. S ex bych to mohla mít ale za jakou cenu? S jiným možná taky,ale miluju tohoto muže a on mě. Ty ho miluješ? Těžko.

philips01032017
autor
1. bře 2017

S temi prateli jste me asi nepochopili...nikdo se se mnou neprestane bavit, ale tomu, ze spolu nebudeme travit tolik casu se proste nevyhnu...obecne nikdo nemame casu nazbyt a kdyz ho nekdo ma, tak ho travi podle toho, na co je zvykly...
Moji pratele a ja jsme zvykli cestovat, sportovat a to proste neco stoji ☹

roxolanka
1. bře 2017

Na me to teda pusobi, ze kvuli tomu, ze sis vse musela primo vydrit, tak tem penezum prikladas az moc velkou vahu. Pises, ze mas byt i dobry plat, tak se preci toho, ze si materstvi neuzijes bat nemusis. Ale zase to u tebe neni tak nezavratna castka, aby jsi mezi vama delala takove rozdily. A proc by ses proboha musela vzdavat svych zalib??? Zase tak malo nema. A pratele, kteri si spolu s tebou hraji na snoby bych poslala do patricnych mezi, pokud by me hodnotili podle meho partnera. Mimochodem pronajata vila v Recku neni zase takova darda... Na to by jste nasetrili i s partnerovo dvaceti.... takze bych spis zacla uvazovat nad tim, jestli neni problem nekde jinde. Podle me bude problem nekde jinde a proto se nemuzes rozhodnout. Napriklad nizke sebevedomi, dohanene penezi a s tim spojene pocity uzkosti, pokud se "ztrapnim" chudsim partnerem. Omlouvam se, ale na me ta zprava takhle pusobi. Takze za me zustat s partnerem, uzivat si pohodu a prdet na to, co si kdo mysli....