Proč dnešní babičky nechtějí hlídat vnoučata?
Tohle na mě dnes vykouklo, docela chápu dnešní babči, že to nemají jednoduché.
Asi taky záleží na tom, vkolika se člověk stane prarodičem. https://www.novinky.cz/clanek/dite-rodina-nejse...
Zatím si říkám ze když bude zájem tak budeme hlídat hodně a rádi. Nasi prarodiče nehlídají vlastně nikdy. Jednu noc v roce kdy je vnutím mámě nepočítám. A vidím jak to chybí, chybí to dětem, chybí to v manželství. Rada bych měla třeba čas na sebe jen a mužem, v klidu, s pocitem ze o deti je postaráno, ale bohužel. Takze si umím představit, pokud budou hezké vztahy, ze si budu brát deti třeba na jeden víkend v měsíci a týden až dva v lete plus běžně odpoledne dle chuti, potřeby. Ale uvidí se… co bude.
Já bych chtěla být hlídací babička...my moc hlídání nemáme, rodiče od manžela se honi za práci a nemají čas, naším se zase nechce, a přijde mi to líto. Toto bych u nás chtěla změnit, nenechat se od děti využívat, ale užívat si vnoučat a trávit s nimi krásný čas.
Po dlouhé době zajímavé téma a diskuze. 🙂
Od syna mít vnoučata asi nebudu vzhledem k jeho handicapu (ale nikdy neříkej nikdy že) a dcera, pokud bude po mě, tak bude mít děti nejdřív ve 30 a to mě bude 65, partnerovi 75. Strašně dlouhá doba, vůbec nevím, co v té době bude.
Navíc ráda bych se na důchod přestěhovala zpět do ČR a dcera bude mít na 99% život tady, takže stejně se moc vídat nebudem. A bude to stejné jako teď já s rodiči. 😀
Každopádně v aktuálním rozpoložení bych rozhodně nechtěla být hlídací babička. 😀 ale samozřejmě bych pomáhala. Ale rozhodně ne jako třeba moji rodice, který měli dceru od sestry od narození hned půl den doma klidně 3x týdně, od půl roku tam začala spát a tráví jedněch nebo druhejch prarodičů min půlku týdne včetně nocí. To bych se zbláznila.
Ale zatím je to predaleka budoucnost. 😖
Po dlouhé době zajímavé téma a diskuze. 🙂
Od syna mít vnoučata asi nebudu vzhledem k jeho handicapu (ale nikdy neříkej nikdy že) a dcera, pokud bude po mě, tak bude mít děti nejdřív ve 30 a to mě bude 65, partnerovi 75. Strašně dlouhá doba, vůbec nevím, co v té době bude.
Navíc ráda bych se na důchod přestěhovala zpět do ČR a dcera bude mít na 99% život tady, takže stejně se moc vídat nebudem. A bude to stejné jako teď já s rodiči. 😀
Každopádně v aktuálním rozpoložení bych rozhodně nechtěla být hlídací babička. 😀 ale samozřejmě bych pomáhala. Ale rozhodně ne jako třeba moji rodice, který měli dceru od sestry od narození hned půl den doma klidně 3x týdně, od půl roku tam začala spát a tráví jedněch nebo druhejch prarodičů min půlku týdne včetně nocí. To bych se zbláznila.
Ale zatím je to predaleka budoucnost. 😖
@me_druhe_ja Tohle "pomáhání", co ty píšeš, už mi přijde jako zneužívání a využívání. U nás výjimečně děti přespí také v týdnu u babičky (bydlí 700m od nás), ale jen když potřebujeme druhý den něco zařídit anebo naopak ten daný den máme s manželem oba dlouhý den do večera (což to, že se to stane, že se to kryje, je tak 2x do roka), takže děti už u babičky zůstanou. Co chodí do školy, už to takhle nechci moc podporovat a jedná se fakt spíš o výjimku. No ale pak třeba na prázdniny je budou mít 2x2 týdny, v červenci i v srpnu. 1 týden pak budou hlídat naši (ti jsou zase hlídací prarodiče pro sestru, která už nemá tchyni). Díky tomu nemusíme mít x táborů a příměšťáků přes prázdniny, aby bylo kam děcka umístit a nemusíme dělit dovolenou týden já, týden manžel, aby se to pokrylo, ale máme dovolenou vždy společně celá rodina. Vím, že to tak nemá zdaleka každý, znám rodinu, kde babička, ač bydlí v baráku, nehlídá ani jediný týden (má nějaký psychický hendikep a dcera matce děti nesvěří déle jak na dvě hodiny), rodiče mají jen 4 týdny dovolené a děti mají třeba 5, 6 příměšťáků přes prázdniny. To musí bý šílené (pro děti a hlavně pro rodinné finance, kór když je to x 2)
@me_druhe_ja Tohle "pomáhání", co ty píšeš, už mi přijde jako zneužívání a využívání. U nás výjimečně děti přespí také v týdnu u babičky (bydlí 700m od nás), ale jen když potřebujeme druhý den něco zařídit anebo naopak ten daný den máme s manželem oba dlouhý den do večera (což to, že se to stane, že se to kryje, je tak 2x do roka), takže děti už u babičky zůstanou. Co chodí do školy, už to takhle nechci moc podporovat a jedná se fakt spíš o výjimku. No ale pak třeba na prázdniny je budou mít 2x2 týdny, v červenci i v srpnu. 1 týden pak budou hlídat naši (ti jsou zase hlídací prarodiče pro sestru, která už nemá tchyni). Díky tomu nemusíme mít x táborů a příměšťáků přes prázdniny, aby bylo kam děcka umístit a nemusíme dělit dovolenou týden já, týden manžel, aby se to pokrylo, ale máme dovolenou vždy společně celá rodina. Vím, že to tak nemá zdaleka každý, znám rodinu, kde babička, ač bydlí v baráku, nehlídá ani jediný týden (má nějaký psychický hendikep a dcera matce děti nesvěří déle jak na dvě hodiny), rodiče mají jen 4 týdny dovolené a děti mají třeba 5, 6 příměšťáků přes prázdniny. To musí bý šílené (pro děti a hlavně pro rodinné finance, kór když je to x 2)
@ninive211 ona úplně děti nechtěla. Myslím, že ji do toho dotlačil hlavně můj otec a možná i rodiče partnera. Pro ně je její dcera jediný vnouče a pro moje rodiče téměř taky vzhledem k tomu, že jsme tak daleko. A můj otec ten je totální major, on by tu holku měl nejraději furt. Podle mě by do toho jinak nesla kdyby věděla, že to tak nebude. Takhle má sice dítě, ale nic se pro ni vlastně nezměnilo. 😀
Otázka je, jak dlouho to budou hlavně moji rodiče fyzicky zvládat, ti druzí jsou o dost mladší. Ale pak už bude zas holka velká. A další dítě mít nebudou.
Ja doufam, ze taky jednou budu babicka a budu travit cas s vnoucaty. Pokud bude vsechno tak jak je ted, tak bych na to mela mit cas. Kolik toho casu bude, zalezi na domluve s mimi. Ale ano, jsem pripravema mladym hlidat vesmes kdykoli si reknou.
Já mám na svojí babičku nádherný vzpomínky a doufám, že budu stejná babička. Chodili jsme za ní často, vždycky měla radost, že nás vidí, myslela na nás a prožívala všechny moje dětský trápení jako kdyby to byly opravdové trable. Ne jako naši s mávnutím, že jsou to jen dětské blbosti a teprve v dospělosti uvidím co jsou starosti.
Určitě budu ještě pracovat, mám i nějaký koníčky atd, ale klidně je osekám a budu si chtít s vnoučaty budovat hezký vztahy.
Když teď vidím jaký má prarodiče můj syn, tak vím, že takhle já fungovat nechci. Ozvat se jednou za 2 měsíce a když tam chce na víkend, tak sto výmluv, proč to nejde. Taky o ně už teď moc nestojí a udělali si to sami.
Problém je důchodový věk, kdo a jsou bude mít kolem sedmdesátky a 45-50 lety v práci sílu na vnoučata. Je to škoda, ale s 20 dny dovolené moc velkou výpomoc prostě nebudu moct poskytnout.
Tak já mám jedno dítě i když jsem chtěla víc, takže si asi budu na vnoučatech něco kompenzovat...a moji rodiče jsou velmi hlídací. Mají sve aktivity, ale sešlo se to tak, že šli do důchodu v roce kdy se syn narodil. Já v jeho roce musela do práce, takze je na ně mega zvyklý a teď bydlíme kousek od nich, tak co chodí do školy, tak už se s nimi sám domlouvá na aktivitách. Plus kdykoliv potřebuji (a ja potřebuji skoro každý týden), tak pokud mají čas, tak rádi pohlídají. Je fakt, že syn je jediný a je zlatíčko. Ale např. kamarádky mamka si bere pravidelně v létě na chatu ma tyden všech sedm vnoučat dříve v rozmezí 2-8let.🎩
Takže jednak mindrák, že jsem si moc neužila miminka plus pocit mezigeneračního dluhu. Suma sumárum chci být hlídací babička. Ale samozřejmě to bude záležet na zdraví, vzdálenosti, jaká bude snacha 🤣 a tak. Zas nejsem obětující se typ, takže si babičkovstvím případně nebudu chtít přes míru komplikovat poslední roky života.
Ono nejde o hlídání, ale prostý zájem, občasný telefonát by stačil.
Ja se tesim moc a budu hlidat klidne kazdej tejden.
Ne, ze bych mela rada deti 🤣 ale v posledni tretine zivota nebudu potrebovat mit "cas pro sebe", ale budu potrebovat mit kolem sebe rodinu, kterou miluju a snad i ty prckove budou milovat mne 😊
Kdo zas tu diskuzí přejmenoval a dal ji nazev, v úplně jiném smyslu? 🤨
Kdo zas tu diskuzí přejmenoval a dal ji nazev, v úplně jiném smyslu? 🤨
@betelgeuzz casto to nevadi, ale tentokrat to je fakt uplne neco jineho! Puvodni nadpis a otazka "jake budete babicky?" Nema s timto (proc dnesni babicky nechteji hludat?) vubec nic spolecneho!
Ještě dodám,mojí rodiče hlídají,ale taky si užívají života a mají čas i pro sebe,výmluva,že si chceme ještě užívat a s vnoučaty už nemáme takový čas na svoje aktivity je fakt blbost,prostě se jim hlídat nechce,když si vezmu,že mojí rodiče lítají každý rok moři a dokonce k moři jednou vzali i starší vnučku,tak času na svoje aktivity mají hodně 🙂
@betelgeuzz casto to nevadi, ale tentokrat to je fakt uplne neco jineho! Puvodni nadpis a otazka "jake budete babicky?" Nema s timto (proc dnesni babicky nechteji hludat?) vubec nic spolecneho!
@konidana zajímalo by mě, jestli to dělá nějaká osoba, nebo automat. Teď fakt šlápl vedle.
@konidana zajímalo by mě, jestli to dělá nějaká osoba, nebo automat. Teď fakt šlápl vedle.
@betelgeuzz asi spis automat. Vzal to podle toho odkazu na clanek🙄
@betelgeuzz asi spis automat. Vzal to podle toho odkazu na clanek🙄
@konidana Ta umělá inteligence je fakt naprd...tohle nechápu. Nadpis úplně nesouvisející s následující diskuzí...vypadá to fakt dost dovně
Pevně doufám, že se mi podaří zlomit rodinné zvyklosti a budu mít o své děti, potažmo vnoučata, přirozený zájem i v dospělosti. K tomu samozřejmě patří i pomoc s hlídáním, návštěvy, prázdniny atd. Vidím u manželovy strany, že to dokáže nenásilně fungovat, pokud prarodiče chtějí. V mé rodině nic takového není. Ani zájem, ani snaha, jen výmluvy. Nemám v sobě takový ten přirozený talent na děti, musím se do toho lehce nutit, ale zodpovědnost mi nedá říct "dejte mi pokoj, chci mít klid" a nemít o ty nejbližší zájem. Takže já snad budu snaživá výletová babička. 😉
Pevně doufám, že se mi podaří zlomit rodinné zvyklosti a budu mít o své děti, potažmo vnoučata, přirozený zájem i v dospělosti. K tomu samozřejmě patří i pomoc s hlídáním, návštěvy, prázdniny atd. Vidím u manželovy strany, že to dokáže nenásilně fungovat, pokud prarodiče chtějí. V mé rodině nic takového není. Ani zájem, ani snaha, jen výmluvy. Nemám v sobě takový ten přirozený talent na děti, musím se do toho lehce nutit, ale zodpovědnost mi nedá říct "dejte mi pokoj, chci mít klid" a nemít o ty nejbližší zájem. Takže já snad budu snaživá výletová babička. 😉
@prejeta_zaba Mně vždycky přijde smutný, když ta babička není ochotná věnovat vnoučatům ani jediný týden ze své dovolené o prázdninách...když přitom ví, že rodiče mají každý max. 4-5 týdnů dovolené a zbytek musí pytlíkovat táborama a podobně. A dneska týdennní tábor je třeba za 8000, když máte třeba 3 děti, je to 24 000 za jeden týden. A teď podobně potřebujete "zalepit" třeba 4 týdny. Příměšťáky jsou levnější, ale třeba na vesnicích nebo menších městečkách je nabídka omezená. Se nedivím, že hodně ženských po rodičáku vzdalo kariéru a šlo si udělat kurz na asistentku do školy...protože bez pomoci babiček anebo tučného bankovního konta ty prázdniny prostě jinak neuděláte.
Moje tchyně šla do předčasného důchodu, když se narodila starší dcera. A hlídala přesně 0 hodin. Děti od švagrové jsou tam samozřejmě nonstop.
Zpočátku jsem se zlobila, rozčilovala, byla zklamaná .., ale nemá to cenu. Moji rodiče se snaží a pomáhají, protože ví, jaké je to být bez pomoci.
Doufám, že budu jako moji rodiče. Nejde o to se obětovat, ale v rámci možností pomoci a navázat s vnoučaty vztah. Tchýně ho má nulový a teď se zlobí, proč tam holky nechtějí jezdit 😆.
@prejeta_zaba Mně vždycky přijde smutný, když ta babička není ochotná věnovat vnoučatům ani jediný týden ze své dovolené o prázdninách...když přitom ví, že rodiče mají každý max. 4-5 týdnů dovolené a zbytek musí pytlíkovat táborama a podobně. A dneska týdennní tábor je třeba za 8000, když máte třeba 3 děti, je to 24 000 za jeden týden. A teď podobně potřebujete "zalepit" třeba 4 týdny. Příměšťáky jsou levnější, ale třeba na vesnicích nebo menších městečkách je nabídka omezená. Se nedivím, že hodně ženských po rodičáku vzdalo kariéru a šlo si udělat kurz na asistentku do školy...protože bez pomoci babiček anebo tučného bankovního konta ty prázdniny prostě jinak neuděláte.
@ninive211 To já ani neřeším dovolenou, znám několikero "babiček" kterým je zatěžko obětovat hodinu měsíčně. Všechno je hrozně přednější. 🤷♀️ Jinak samozřejmě máš pravdu, prázdniny jsou mazec, no. 🤔
@ninive211 Na druhou stranu kolik si kdo dětí udělá, o tolik se musí postarat. Já kvůli prázdninami zůstala ve školství, protože přesně jak píšeš, 3 děti bez babiček tak snadno nevyřešíš. Zajímavější nabídky šly stranou, protože jsem chtěla větší rodinu a hlídání nebylo žádné.
Mám maličké děti. Vnoučata budu hlídat ráda, ale nenechám si tím zasahovat do svého života a koníčků.
Myslím si, že dnešní babičky nehlídají, protože mají mnohem více možností (dřív asi nebylo tak dostupné cestování, internet atd) a navíc spousta rodičů se stane prarodiči a musí ještě dlouho pracovat a do důchodu daleko. Dříve také bylo normální bydlet ve vícegeneračních domech a už se od toho hodně upouští.
Co se tyka nadpisu, tak u nas jedna babicka radsi sedi u fb a druha nastesti funguje, i psa pohlida, kdyz jsme na dovolene.
Mne co se týče babiček nikdy nešlo o samotné " hlídání" ,ale o to ,aby travili čas s vnoučaty.Ja mám moc hezké vzpomínky na to jak jsme s babi jezdili chatu a s druhou babi hráli karty a na Vánoce pekli cukroví.
Moje děti s babi nebudou mít spojené nic.Prazdniny ,nemoci atd. jsme si s manželem vždycky vyřešili sami.
Zajímalo by mě, čím to je. Osobně si moc nevybavuju, že bychom jako děti rodiče zase tak omezovali. Ani jsme nemohli, protože se muselo uvařit a uklidit. Tak jsme někde byli v ohrádce a už jako malí lítali kolem baráku bez plotu. To dnes nepochopíš. Babičky nás občas hlídaly, u jedné jsme byli třeba týden na prázdniny , ale ta druhá pro nás ani nezašla do školky. A to bydlela s námi v domě. Takže to nebylo všude ideální. Spíš mám takový pocit, že jsme jako děcka zavazely, musely se kolikrát přizpůsobit dospělácké zábavě, nikoho tak nějak nezajímalo, co chceme, nějaké emoce, a tak... Samozřejmě tu funguje ten vzpomínkový optimismus, jak jsme měli všechno...vlastně mi to přišlo zbytečné to nějak otvírat, že jen o materiálno nešlo. Tak co si ta předchozí generace musí vynahradit? Ty roky, kdy žili v totalitě? Nebo jen pokračují v tom, jak nás prostě vedli, že si musíme poradit sami?
Myslím, že je to dnešní dobou hlavně.
Zajímalo by mě, čím to je. Osobně si moc nevybavuju, že bychom jako děti rodiče zase tak omezovali. Ani jsme nemohli, protože se muselo uvařit a uklidit. Tak jsme někde byli v ohrádce a už jako malí lítali kolem baráku bez plotu. To dnes nepochopíš. Babičky nás občas hlídaly, u jedné jsme byli třeba týden na prázdniny , ale ta druhá pro nás ani nezašla do školky. A to bydlela s námi v domě. Takže to nebylo všude ideální. Spíš mám takový pocit, že jsme jako děcka zavazely, musely se kolikrát přizpůsobit dospělácké zábavě, nikoho tak nějak nezajímalo, co chceme, nějaké emoce, a tak... Samozřejmě tu funguje ten vzpomínkový optimismus, jak jsme měli všechno...vlastně mi to přišlo zbytečné to nějak otvírat, že jen o materiálno nešlo. Tak co si ta předchozí generace musí vynahradit? Ty roky, kdy žili v totalitě? Nebo jen pokračují v tom, jak nás prostě vedli, že si musíme poradit sami?
@bonavoxa hele já mám pocit ,že spousta lidí má pocit ,že si to mladší ročníky musí " vyžrat " sami.Ja s tím ,ale nesouhlasím.
Babi s dědou pohlídaji vnoučata když jsou malý a vnoučata pak babi s dědou nákupu když už nebudou moct....Takhle nějak by to mělo podle mne fungovat....
Mám maličké děti. Vnoučata budu hlídat ráda, ale nenechám si tím zasahovat do svého života a koníčků.
Myslím si, že dnešní babičky nehlídají, protože mají mnohem více možností (dřív asi nebylo tak dostupné cestování, internet atd) a navíc spousta rodičů se stane prarodiči a musí ještě dlouho pracovat a do důchodu daleko. Dříve také bylo normální bydlet ve vícegeneračních domech a už se od toho hodně upouští.
@hennrietta čili chces říct, že babičky jsou mnohem větší sobci, že...jako ohánět se tím, že mohou víc cestovat a mají víc koníčků a možností. A to znamená že na své nejbližší 💩 jak na placatej šutr? 🤷♀️ Tak nikco přece netvrdí, že člověk po padesátce má jenom zavařovat a hlídat vnoučata. Ale vyhradit si týden za rok na hlídání a čtyři odpoledne na návštěvu snad zvládne i ředitel zeměkoule, ne? Všechno je přece o prioritách. Nerozumím tomu, jak spoustě lidem přestane záležet na jeho dospělých dětech (a jejich rodinách).

My budeme určitě hlídací prarodiče,za mě jsou krásné vzpomínky s babičkou a dědečkem,taky ráda vzpomínám na zážitky s dědečkem a babičkou